19.2.10

Kun eturauhanen tekee tenän












Tässä blogiosuudessa kerron asioista, joista ei yleensä ääneen puhuta, vaikka aihetta olisi. Kyse on hyvin monta ikäistäni miestä koskettavasta terveysongelmasta, eturauhasvaivoista. Minulla ne alkoivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kerron myös Gran Kanarian terveyspalveluista, julkisista ja yksityisistä. Tämä on tähdellistä luettavaa kaikille miehille, ja naisille, jotka ovat miesten kanssa tekemisissä. Tämä on aika pitkä tarina, mutta toivon, että se havainnollistaa mistä ja miten on kyse.

Lisää eturuhasen pienennyshoidoista täältä:
http://tapanim.blogspot.fi/search/label/eturauhasen%20hoito

Samma text på svenska här
http://tapanim.blogspot.com/2010/02/nar-prostatan-protesterar.html

Lauantai 9.1.2010.

Vapauttava puhelinsoitto tuli vain puolisen tuntia sitten, klo 13.54. Pohjoismaiden vakuutusyhtiöiden ulkomaan asioiden palveluyhtiö SOS Internationalin virkailija soitti Kööpenhaminasta. Heidän lääkärinsä oli hyväksynyt, että minulle ja San Agustínissa toimivalle yksityiselle Clinica Rocalle annetaan maksusitoumus hoitotoimistani.
Virkailija tarkisti mitä on klinikan kanssa tähän asti sovittu, ja sanoi lähettävänsä sinne faxin, jolla maksusitoumus vahvistetaan. Näin varsinainen hoito pääsee nyt käyntiin.

Tämä järjestyy ruotsalaiseen kotivakuutukseeni kuuluvan matkavakuutuksen ansiosta. Lisäksi minulla on sen jatkeena ulkomaanvakuutus, sillä kotivakuutuksen kesto ulkomailla on vain 45 vrk. Olen jo juuri sillä rajalla. Nyt olen tyytyväinen, että uhrasin tuon runsaat tuhat kruunua ( noin sata euroa) lisävakuutukseen, vaikka aluksi epäröin. Puolentoista kuukauden lisävakuutus on kalliimpi kuin koko vuoden kotivakuutus.

Toissapäivänä tapasin klinikan urologin. Hän tyytyi lähinnä selvittämään mitä aiemmin on tapahtunut, kehotti jatkamaan klinikan akuuttilääkärin antamaa lääkitystä, ja kertoi, että seuraavaksi minulle tehdään hoitotoimia edeltävät kokeet ja ultraäänitutkimus. Mutta sen edellytyksenä on juuri tuo vakuutusyhtiön lääkärin päätös maksusitoumuksista.


Neljän vuoden prosessi

Eturauhasongelmani alkoivat kylmänhyisenä kevätkesän yönä neljä vuotta sitten. Olin purkanut ja rakentanut uudelleen vanhan saunamme ikkunaa. Tuuli puhalsi luihin ja ytimiin siinä meren äärellä. Ihmettelin, kun jouduin tämän tästä keskeyttämään työt ja tyhjentämään rakkoa. Yöllä vaivat pahenivat, ja järkytys oli melkoinen, kun kovasta tarpeesta huolimatta ulos ei ollut tulla mitään. Huonosti lämmitetyllä mökillä taisi olla osuutta asiaan.

Seuraavana päivänä rakkoni tyhjennettiin virtsaputken kautta rakkoon työnnetyllä muoviletkulla Porvoon terveyskeskuksessa. Sain myös sulfakuurin, jonka jouduin loppuvaiheessa keskeyttämään nokkosallergiaoireiden vuoksi. Terveyskeskuslääkäri kehotti hoidattamaan eturauhasta oman lääkärin avulla kun palaan Tukholmaan.

Pääsin työpaikkalääkärin kautta Sabbatsbergin sairaalan urologian klinikalle, jossa todettiin laajentunut eturauhanen. Lääkkeeksi tuli Xatral, jota otetaan yksi pilleri ilta-aterian yhteydessä. Sen avulla ongelma on pysynyt kurissa, ja olen saanut nukkua yöni suurin piirtein rauhassa. Se tarkoittaa, että yötyhjennyksiä on ollut yksi tai kaksi. Mutta aika-ajoin on ollut tilanteita, joissa kova tarve pakottaa pikavauhtia vessaan. Se rajoittaa elämisen ja liikkumisen vapautta. Aina pitää olla tiedossa minne tarpeen yllättäessä pääsee tyhjentämään.


Eturauhassyöpä on yleistä

Verikokeissa ei ole ollut merkkejä eturauhassyövästä, joka on niin Ruotsissa kuin Suomessa yleisin syöpälaji, joskin sillä tavoin naisten rintasyöpää parempi tapaus, että kuolemaan se johtaa varsin harvoin. Sanotaan, että moni mies sairastaa eturauhassyövän siitä mitään tietämättä, ja kuolee johonkin muuhun ennen kuin eturauhassyöpä vie hengen. Mutta tunnettuja poikkeustapauksiakin on, mm. SVT:n iltauutisten monivuotinen juontaja joutui nopeasti lopettamaan työnsä, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Minulla on ollut hyvä onni. Tähän asti.

Samaan aikaan olen nähnyt ja kuullut miten useat läheiseni miehet ovat joutuneet joko syöpäkäsittelyyn tai virtsan kulkua helpottavaan käsittelyyn. Toisin sanoen olen läheltä saanut kokea miten yleinen tämä vaiettu vaiva on.

Poliklinikka.fi sivustosta kopioin nämä vaivan yleisyyttä koskevat faktat:

Periytyvyys


Ainoat tunnetut riskitekijät ovat ikä ja normaali mieshormonin tuotanto. Perinnöllisillä tekijöillä voi olla merkitystä.

Yleisyys


Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu lisääntyy iän myötä. Liikakasvua todetaan jopa 80 %:lla yli 60 - vuotiaista miehistä, mutta vain 40 %:lla siitä johtuvia oireita.

Ennuste


Oireiden vuoksi hoitoon hakeutuu noin 20 % yli 60-vuotiaista miehistä. Taudin kulku kuitenkin vaihtelee huomattavasti yksilöiden kesken. Leikkaushoitoon päätyy noin 10 % potilaista ja 4-7 %:lle hoitamattomista, oireisista potilaista kehittyy viiden vuoden kuluessa virtsaumpi.

Vielä toinen sitaatti:
• Vaiva on yleinen yli 50-vuotiailla miehillä


• Eturauhanen kasvaa iän myötä ilman mitään syytä

• Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ei ole syövän syy


• Tavallisimmat oireet ovat virtsapaineen heikentyminen, yövirtsaus, jälkitiputtelu ja virtsapakko


• Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu hoidetaan yleensä lääkkeillä


• Virtsatukostapauksissa tehdään edelleen eturauhasen höyläysleikkauksia

Lämpimän ilmanalan riskit

Pari viikkoa tänne San Agustíniin tuloni jälkeen yöjuoksut alkoivat lisääntyä, ja käydä kivulloisiksi. Tyhjentäminen tuotti vaivaa, ja saatoin joutua tyhjentämään pari kolme kertaa aivan peräkkäin. Tyhjennysvälit lyhenivät. Yöllä herätyksiä alkoi olla joka tunti.

Arvelin sen johtuneen siitä, että täällä olin alkuaikoina haksahtanut lämpimän ilmanalan yllätyksiin. Päivällä on kaiken aikaa kesäisen lämmintä, ja pikkuhikistä. Mutta kun aurinko menee pilveen tai nurkan taa piiloon vilu hiipii huomaamatta jaloista koko kroppaan. Sitä kärvistelee aikansa ennen kuin hoksaa vaihtaa helleasun pitkiin housuihin ja paitaan, ja laittaa sukat jalkaansa. Nyt teen sen heti kun alkaa vähänkin tuntua viileältä.

Yöjuoksuni rasittivat luonnollisesti myös Lempiarmastani. Vaikka itsekin tajusin, että jotain olisi syytä tehdä hänen patistelunsa ansiosta hakeuduin ensin Maspalomasin terveysasemalle. Tiesin aiemman lukemani perusteella, että se olisi taloudellisesti edullinen ratkaisu. Yksityissairaaloiden kuvioista minulla ei ollut käsitystä enkä vakuutusyhtiön monimutkaisista selvityksistä saanut selvää käsitystä kuuluiko vaivani korvattaviin, jos hakeudun yksityishoitoon.

Julkinen terveydenhoito ilmaista - potilaalle

Niinpä ajoimme keskiviikkona 9.12. taksilla Maspalomasin terveysasemalle, koska ettemme tienneet missä se oikein on. Myöhemmin opin, että sinne pääsee kyllä aivan oven eteen Palmiston Parkin bussilla. Siellä oli tuossa yhdentoista aikaan jatkuva jono vastaanoton tiskille. Mutta vastaanotto oli ystävällinen ja pian pääsin englantia puhuva vastaanoton virkailijan hoiviin, kun vain espanjaa puhuva ymmärsi, että ilman lisäapua asia ei oikein selviä. Näin siitä huolimatta, että olin sanakirjan avulla kirjoittanut lapulle mikä minua vaivaa, ja epäilykseni vaivan aiheuttajasta.

Oletin, että kyse oli virtsaputken tulehduksesta.

Englantia puhuva nuori, ystävällinen lääkäri päätyi samaan virtsakokeen jälkeen, ja sain lääkemääräyksen. Lääkärillä käynti oli ilmaista, koska minulla oli EU:n sairausvakuutuskortti (sen saa kun vain tilaa Kelalta tai Ruotsissa Vakuutuskassalta). Myös apteekissa odotti iloinen yllätys. Lääkkeetkin olivat eläkeikäiselle ilmaisia.

Vastaanotolla oli myös saksalaismies, joka yritti tarjota Saksan sairausvakuutuskorttia, mutta hän sai maksulapun, ja kehotuksen hakea korvaus siihen Saksan vakuutuskassalta.

Tästä olin kyllä lukenut, mutta en ihan todeksi uskonut, että Espanjassa julkinen sairaanhoito on EU-kansalaisille ilmaista, samoin terveyskeskuslääkärin määräämät lääkkeet eläkeikäisille. Suomessa joutuu esim. Ruotsissa asuva maksamaan niin terveyskeskusmaksun kuin lääkkeetkin.

Kun tarkistan asiaa Kelasta saan Ulkomaanosastolta vastauksen, joka panee ilmaishoidon uusiin puihin: Espanja lähettää EU-säännösten mukaisesti kaikesta hoidosta laskut Suomeen (tai minun osaltani Ruotsiin) maksettavaksi! Tämä koskee niin tilapäisesti maassa käyviä matkailijoita kuin vakituisestikin asuvia eläkeläisiä, jotka saavat koko eläkkeensä Suomesta!

Tätä koskevia säännöksiä löydät täältä:

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/040504143116MH?OpenDocument

ja aivan uusi säännös ulkkomailla asuville, mutta koko eläkkeensä Suomesta saaville astuu voimaan 1.5.2010:

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/270110125942PM?OpenDocument


Päivitys 6.11. 2012: Espanja on tiukentamassa ulkomaalaisten ilmaisia terveyspalveluja. Tilapäisille kävijöille on terveyskeskuksissa  tarjolla vain lääketiteellisesti välttämätöntä hoitoa, ja lääkkeet eläkeläisillekin tulevat osittain maksullisiksi, eläkeläisten omavastuu on 10 pros. lääkkeiden hinnasta, ja tämäkn ilo koskee vain saarilla kirjoilla olevia. Runsaasti lääkkeitä tarvitseville  on kuitenkin tuloihin perustuva kulukatto. Sairauskulut korvaava matkavakuutus on nyt todella rahan arvoinen sijoitus. Ilman sitä voit joutua pahaan pulaan. Jos osaat ruotsia niin lue uusista määräyksistä Skandinaviska klubbenin Palmbaldet- verkkolehdestä Oct 2012-13 otsikon "Värd att veta" alta 

http://skandinaviskaklubben.com/index_lp.htm

Vaivat uusiutuivat

Terveyskeskuslääkärin määräämistä lääkkeistä oli jonkinmoista apua ja yöjuoksuni väheni hiukan, mutta ei toivotussa määrin. Kun lääkkeet loppuivat jouduin taas yötyhjentämään tunnin välein, joskus useamminkin, mutta myös rauhallisempia öitä oli. Oli selvää, että vaiva ei ollut parantunut.

Aloin harkita hakeutumista yksityiseen hoitoon. Olin netin kautta selvittänyt, että tuossa noin vartin kävelymatkan päässä olevassa Clinica Rocassa on myös urologin vastaanotto. Klinikan mainoksissa kerrotaan, että henkilökunta on osittain skandinaviskaa puhuvaa.

http://www.hospiten.es/hospiten/HOSPITEN/published/DEFAULT/con_hospitales.jsp?&CATID=12&PRDID=198

Heti vuodenvaihteen pyhien jälkeen 4.1.2010 päätin lähteä Clinica Rocaan katsomaan mitä apua sieltä löytyisi.

Melkein ruotsalainen sairaala

Clinica Roca sijaitsee Rocas Rojas bungalov alueen kyljessä, joka on sodan jälkeen Ruotsin työnantajajärjestöjen jäsenyrityksille rakentama alue. Sen kyljessä on myös Svenska Re kuntoutuslaitos, ja Ruotsin kirkon toimipiste.

Luettuani uudestaan vakuutusyhtiön mutkikkaita vakuutusehtoja päädyin siihen, että vaivani hoito saatetaan hyvinkin laskea vakuutukseen piiriin kuuluvaksi, koska se on matkan aikana vaikeutunut entinen vaiva. Epäselväksi jäi joudunko joka tapauksessa maksamaan 1500:n kruunun ( noin 150€) omavastuun, mutta nyt vaiva oli niin paha ettei tuo summa paljon paina, jos vain saan avun.
( Omavastuuta ei sitten peritä, sen sijaan vakuutusyhtiöni hakee hoitokustannuksia takaisin Vakuutuskassalta = Kelalta puolisen vuotta kotiinpaluuni jälkeen. )

Yksityiseen hoitoon hakeutumista kannusti myös tieto siitä, että matkailijoiden vaivojen hoitaminen aiheuttaa Gran Kanarian julkiselle terveydenhuollolle valtavat lisäkustannukset. Niiden vuoksi viranomaiset pohtivat parhaillaan miten saada juuri yksityiset lääkäripalvelut huolehtimaan matkailijoista entistä enemmän. EU- rahoituskin on kiikarissa.

Yksityisiä vastaanottojahan täällä on vähän joka puolella, ja useimmat niistä ovat suuntautuneet juuri matkailijoiden hoitamiseen vakuutuskorvausten avulla. Tai tarjoamaan erikoishoitoa kotimaan yksityisiä hoitolaitoksia halvemmalla.

Vakuutusyhtiön todistus kannattaa muuten pitää mukanaan aina. Vahinko tulee odottamatta, ja ambulanssi vie aina terveyskeskukseen, jos vakuutuskorttia ei ole mukana.

Uudet lääkkeet yksityisakuutista

Clinica Rocassa on sekä akuuttivastaanotto että erikoislääkärien tilausvastaanottoja sekä useassa kerroksessa vuodeosastoja. Se on pienikokoinen akuutti- ja erikoissairaala. Menin tilausvastaanoton ovesta sisään, koska en mielestäni ollut akuuttitapaus, ja halusin urologin puheille. Vastaanotto oli nopea, tehokas ja ystävällinen. Urologilla olisi seuraava vapaa vastaanottoaika vasta tammikuun lopulla. Mutta ehkä hän voisi ottaa vastaan jo muutaman päivän päästä, kun hänellä on akuuttivuoro.

- Ettekö haluaisi kuitenkin tavata yleislääkärin nyt heti? kysyi vastaanottovirkailija, ja mikäs siinä, kyllähän minä. Täytin lomakkeen, jossa selvitettiin henkilötietojen lisäksi lähiomaiset, matkaseura, vakuutusyhtiö, matkapäivät ja lentoyhteydet.

Sen lopussa on maininta ettei klinikalla ole yhteistyösopimusta Ruotsin Vakuutuskassan (eikä Suomen Kelan ) kanssa, ja että sitoudun maksamaan hoitomaksut itse, jos vakuutus ei niitä korvaa.

Nimi alle vaan, ja katsotaan kuinka käy. Vaihtoehdotkin olivat jo vähissä.

Lyhyellä odotuksella

Vajaan puolen tunnin odotuksen jälkeen pääsin seinän taa akuuttiosastolle virtsakokeeseen, ja vähän myöhemmin istuin akuutin yleislääkärin huoneessa selvittämässä vaivani vaiheita. Hän tutki myös vatsanseudun kipuja painelemalla. Siinä ei mennyt neljännestuntiakaan. Sain odottaa vielä ehkä vartin kokeiden valmistumista, ja sen jälkeen tuli lääkärin tuomio:

- Teillä ei ole virtsaputken tulehdusta, ehdottomasti ei. Tämä on muuta.

Hän kirjoitti uudet lääkkeet, joita hän luonnehti kipua lievittäviksi. Sain mennä tilausvastaanoton kautta ulos, joka oli melkein samassa tilassa kuin akuuttivastaanotto. Ulos mennessä sain vahvistuksen, että minulle on varattu aika urologille torstaina klo 17.30.

Yksityislääkärin lääkkeet maksaa

Kevein askelin menin apteekkiin hakemaan uusia lääkkeitä. Mutta maksutilanne oli toinen kuin edelliskerralla. Yritin selittää, että olen yli 65-vuotias, että mitäs maksua tässä nyt vaaditaan. Apteekin myyjä haki samanlaisen punareunaisen reseptin jollaisen olin terveyskeskuksesta saanut, heilutteli sitä ja Clinica Rocan lääkärin vihreää lappua: nämä ilmaisia, nämä ei. Hän pudisteli päätään.

Halpoja nämäkin lääkkeet olivat, 6,34€. Niiden avulla virtsaaminen on olennaisesti helpottunut. Kipua ei juuri ole ja virtauskin on kepeämpää. Parhaimmillaan olen selvinnyt kahdella yöherätyksellä, mutta parin tunnin väli on ollut tavallisin. Myöhemmin tarvitaan kivuliasta ponnisteluakin.

Urologi ja tulkki

Urologin pakeille pääsin siis jo torstaina, toissapäivänä. Se tapaaminen oli hiukan pettymys, sillä tri Garcia keskittyi ennen kaikkea tietokoneensa näyttöpäätteeseen, ja hädin tuskin vilkaisi minua kätellessään. Toisaalta hän lähinnä tarkisteli asioita, joita akuuttilääkäri oli ilmeisesti tietokoneen muistiin naputellut, ja kyseli vaivojeni vaiheita.

Sen sijaan vastaanotolla mukana ollut ruotsia puhuva norjalainen hoitaja Elisabeth keskusteli kanssani lääkärin puolesta. Hänet oli hankittu paikalle tulkiksi. Tämä näytti olevan klinikan toimintaperiaate ulkomaalaisten potilaiden osalta. Suomeakin puhuva olisi tarvittaessa paikalle saatu, heitä on klinikalla kaksi.

Tri Garcian päätös oli, että minulle tehdään seuraavaksi verikokeet sekä ultraäänitutkimus. Sen jälkeen päätetään hoitotoimista. Mutta ajat uusiin tutkimuksiin saan vasta sen jälkeen, kun vakuutusyhtiö on varmistanut maksutakuut.

Tätä koskevan soiton sain siis tänään 9.1. klo 13.54.

Saunan siunaus

Perjantai 15.1.2010

Odotus varsinaiseen hoitoon pääsystä on odotettua pidempi. Kun sairaalasta ei kuulunut luvattua puhelinsoittoa menen itse paikan päälle keskiviikkona 13.1. Pienen hämmingin jälkeen SOS Internationalin lauantaina lähettämät vakuudet löytyvät ja saan ajat ultraäänitutkimuksiin ja urologille.
Ultraääneen pitäisi tulla täyden rakon kera, mikä tuntuu tosi haasteelliselta juuri silloin. Päätän odotusaikana harjoitella, että tiedän miten kauan täyttä rakkoa kestän, mutta juomisen ja pidättelyn harjoittelu ei oikein tuota tulosta. Kovat, äkilliset paineet välillä poistuvat. Mutta yöt ovat edelleenkin hankalia, kolme varttia, tunti, korkeintaan kaksi.

Päätän kokeilla vanhaa konstia: saunaa. Mökillä Suomessa olen todennut, että saunominen helpottaa parhaimmillaan niin, ettei unohtunut lääkityskään haittaa.

Tilaan Playa del Inglésin Mummolasta http://www.mummola.info/fi/ sauna-ajan, mutta väärinkäsityksen vuoksi sama aika on jo melkein luvattu parille miehelle, jotka istuvat odottamassa. Kun saunassa on hyvin tilaa meille kaikille menemme sinne yhdessä.


 Huono-onninen kohtalotoveri

Toinen saunojista kertoo tohkeissaan omasta vaivastaan, korvan tienoolle nousseesta isosta paukurasta, joka jouduttiin kiireesti leikkaamaan Las Palmasissa. Mutta sitä ennen hän joutui pikapikaa hankkimaan Suomesta 9000€ käteistä hoidon takuuksi. Vakuutusyhtiö ei kuulemma suostunut takuisiin, koska paukuraa oli jo Suomessa hoidettu, mutta hoito keskeytetty, ja mies oli pantu leikkausjonoon. Tilattua matkaansa hän ei kuitenkaan ollut halunnut sen vuoksi perua.

Takuumaksullaan hän pääsi lääkäreiden suositusten mukaisesti kuukausien leikkausjonon ohitse nopeasti leikkaukseen. Jälkeenpäin niin Kela kuin hänen vakuutusyhtiönsä ovat maksaneet tästä aiheutuneita kustannuksia, jotka ovat nousseet melkoisiin summiin.

Tuon takuurahan saaminen nopeasti perille oli oma erikoinen tarinansa. Nordea ei kuulemma ollut kyennyt sitä hoitaman. Sen teki Matkahuolto. Rahat oli alun perin määrä hakea täällä postista, jolla ei kuitenkaan ollut riittävää määrää käteistä. Sen sijaan ne tilitti intialainen laukkukauppias kassakaapistaan. Mutta rahojen tultua hoito oli ollut erinomaista vakuutti satunnainen saunakumppani.

Viisinkertainen eturauhanen

28.1. menen taas Clinica Rocaan, missä aika ultraäänitutkimukseen on klo 17.15 ja urologille 18.45. Veri- ja virtsakokeessa käyn jo aiemmin, koska siihen ei tarvita ajanvarausta. Yritän pitää rakkoa täytenä ohjeiden mukaan, mutta mistä sen tietää miten paljon siellä on nestettä? Tyhjennystarve on tunnin parin välein. Yritän tankata vettä koko päivän, mutta se vain lisää tyhjennystahtia. Elämä on melkoista siedätystä ja pinnistelyä, yöjuoksua tunnin välein. Rakko tyhjenee vain ponnistelemalla.

Tulen klinikalle etuajassa ja kerron, että mielelläni menisin ultraääneen niin pian kuin suinkin tai saatan joutua tyhjennyspakon eteen milloin tahansa. Pääsen kymmenen minuutin sisällä tutkimushuoneeseen, ja itse tutkimus vie ehkä toiset kymmenen minuuttia. Sitten kipin kapin vessaan.

Vessakäynnin jälkeen klinikan vastaanotossa odottavat jo ultraäänessä otetut röntgenkuvat ja vajaan liuskan mittainen tekstiselvitys kuvien tuloksista. Voisiko tuo nopeammin käydä?

Lääkärin pakeillekin pääsen puolisen tuntia etuajassa. Tällä kertaa paikalla ei olekaan tulkkia, ja nyt dr. Garcia puhuu suoraan minulle, englanniksi. Hän käy lävitse ensin verikokeet, joista ei löydä juuri mitään muuta kuin aivan normaaliarvoja.

Sitten hän lukee ultraäänitutkijan raportin ja katsoo kuvat. Niistä selviää pinnistelyjeni syy ilman epäilyjä. Munuaisissa ei ole mitään vikaa. Sen sijaan kun normaali eturauhasen koko on 20 gr, minulla se on viisi kertaa suurempi, 100 gr. Tämä painaa virtsaputkea ja aiheuttaa tyhjennysongelmat.

Lääkityksen vaihto auttaa

Laajentuma sinänsä ei ole minulle uutinen enkä muista mitä rauhasen koosta on aiemmin sanottu, mutta varmaan se on poksahtanut kovaan kasvuun matkan aikana. Olen jo varautunut siihen ettei tässä enää muu auta kuin paikkojen höyläys mitä käytetään silloin kun tulee virtsateiden tukoksia. Mutta minun tilanteeni ei ole niin vaikea. Nyt pannaan vain lääkitys uusiksi. Näin sen selittää http://www.poliklinikka.fi/ sivusto:

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun lääkkeet voidaan ryhmitellä seuraavasti: eturauhasen tilavuutta vähentävät lääkkeet (finasteridi), eturauhasen sileälihaskomponenttia relaksoivat lääkkeet (alfutsosiini ja tamsulosiini). Finasteridihoidon aikana eturauhanen pienenee noin 25-30 prosenttia ja seerumin prostataspesifinen antigeeni (PSA) laskee noin 50 prosenttia. Potilaan eturauhasen liikakasvusta johtuvat virtsaamisvaivat helpottuvat. Finasteridin vaikutus tulee näkyviin hitaasti, usein vasta kolmen kuukauden jälkeen. Lääke on hyvin siedetty ja sen sivuvaikutukset ovat vähäiset. Alfutsosiini ja tamsulosiini relaksoivat virtsarakon sulkijasysteemiä. Ne parantavat merkittävästi virtsavirtaamaa ja vähentävät jäännösvirtsan määrää. Jos potilaalla on keskivaikeat tai vaikeat oireet eturauhasen liikakasvusta, voidaan hänelle aloittaa finasteridin ja alfa-salpaajan yhdistelmähoito.

Entinen lääkkeeni Xatral oli alfuzosinia, nyt saan kaksi lääkettä, joista toinen on tamsulosinia iltapilleriksi ja dutasteridia aamuun. Jälkimmäinen pienentää eturauhasta ja edellinen, alfa-salpaaja, helpottaa virtsan kulkua.


Olen nyt käyttänyt näitä lääkkeitä reilun parin viikon ajan ja olo on todella helpottunut. Vaikutus tuntui jo heti ensimmäisenä yönä niin, että kivut katosivat vaikka sainkin vielä ponnistella, ja asioida tunnin parin välein. Mutta alle viikossa olo oli jo kuin ei mitään vaivoja olisikaan. Herätyksiä tulee enää joskus aamuyöstä kerran tai pari.

Juhlapissat

Sitä ei osaa varmaan oikein kuvitellakaan miten upealta tuntuu kun voi pissata ihan tavalliseen tapaan, rennosti, lorottaa lirittelyn sijaan, ja elää elämäänsä miettimättä milloin seuraavan kerran tulee tyhjennystarve ja onko silloin vessaa tiedossa. Että voi pidätellä tuntematta pakottavaa tyhjennystarvetta.

Se on yhtä juhlaa!

Ongelmaksi jää nyt vain se miten ruotsalaislääkärini suhtautuu lääkevalintaan. Tiedossa on, että joudun näillä lääkkeillä hoitamaan itseäni luultavasti koko loppuelämäni. Se on myös kustannuskysymys. Kuukauden lääkkeet maksoivat 60€ - runsaat 600 SEK. Ruotsin FASS sivuja selaamalla totean ettei hinta taida paljon laskea vaikka ne ovat osittain korvattavia lääkkeitä. Xatral oli paljon halvempi.

9.2. soitan Skypellä Tukholmaan Sabbatsbergin sairaalaan ja tilaan aikaa tutulle lääkärilleni. Paras ajoitus olisi 25-26.2. sillä paluupäivä on 24.2. ja täällä ostetut lääkkeet riittävät 26.2. asti. Se ei ihan onnistu, aika löytyy vasta 2.3. Mutta lääkärini voi ehkä kirjoittaa uudet dutasterida- lääkkeet apteekista haettavaksi etukäteen arvelee aikavarausta hoitava sairaanhoitaja. Sen sijaan tamsulosinani on Ruotsissa outo lääke, ja saan ostaa sitä täältä mukaani. Sen korvaaminen jää vielä lääkärin harkintaan.

Tukholmassa lääkärini sanoo, että Xatral ajaa saman asian kuin espanjalaisen lääkärin määräämä iltalääke tamsulosin, aamulääke dustasterid eturauhasen pienentämiseen on siis sama kuin Kanarialla määrätty vaikka hiukan eri nimellä. Jos ne eivät toimi seuraavaksi on vuorossa höyläys. Aluksi ne toimivat, mutta myöhemmin joudun eturauhasen pienennyskäsittelyyn. Voit lukea siitä täältä
http://tapanim.blogspot.com/2010/12/eturauhasen-pienennys.html

Lue lisää laajentuneen eturauhasen hoidosta täältä:

http://www.poliklinikka.fi/?page=6351076&id=5492165&

Ja lopuksi vielä: virtsaamisvaivoihin voi olla muitakin syitä. Se voi liittyä diabetekseen, sydänsairauksiin, infektioihin tai lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Myös Alzheimerin taudin yhteydessä potilas voi kokea jatkuva virtsaamisen pakkoa. Siis jos kovin usein pakottavasti pissattaa - mene lääkärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!