22.1.20

Kanarian suomalaiset - missä, miksi, miten



Tässä blogijutussa kerron missä enimmät suomalaiset Kanarialla talvikauden asuvat, ja millaisia paikkoja ne talviasumisen kannalta ovat. Painopiste asettuu Gran Canarian etelärannikolle. Kartoitan myös suomalaispalveluja talviasujan tarpeisiin, ravintoloita, viihdettä ja terveyspalveluja. Mutta aloitan säästä.

Juttua päivitetty 24.2.2024: apteekit joissa osataan hakea suomalaiset e-reseptit



Kanarialle tullaan viettämään  talvea ennen kaikkea säiden vuoksi. Minua viisaammat ovatkin kirjanneet Gran Canarian säätilan maailman terveellisimmäksi sen sopivan lämpö- ja kosteustasapainon vuoksi, puhumattakaan D-vitamiinia ilmaiseksi tarjoavasta auringosta. Jokseenkin sama pätee muihinkin Kanarian saariin, joista  toinen suomalaisten pitkään asumisen suosikki on Teneriffa.


Teneriffan korkein huippu Teide kuvattuna Gran Kanarian korkeimmalta, Pico dela Nievesiltä. Välissä Gran Kanarian tunnus, kivipaasi Rogue Nublo. 

Olen viettänyt eläkeläistalveni Gran Canarian etelärannikolla ensin suomalaisten suosimassa Playa del Inglésissä ja sitten sen naapurilähiössä, San Agustínissa, jossa asuu paljon ruotsalaisia.  Yhdeksi talveksi erehdyin mantereelle, Aurinkorannikon Fuengirolaan, enkä sinne enää palelemaan palaa. Olkoonkin, että siellä on Kanariaa suurempi ja  virikkeellisempi suomalaisyhteisö. Tarkemman selvityksen löydät blogistani Fuengirolan talvi, johon linkki tuossa vieressä hyötylinkit- luettelossa.
  
Parhaat säät Gran Canarian etelässä

Tänne etelään päädyin v. 2008 säätilastoja tutkittuani. Valintani on saanut vuosien varrella uskonvahvistusta, vaikka täälläkin ilmastonmuutos on johtanut aiempaa viileämpiin ja epävakaisempiin talvisäihin. Mutta asuntoni ilmapumpun lämmitystoimintoa olen tarvinnut korkeintaan 1-3 päivänä kunkin talven aikana. Se onkin asennettu kesähelteiden vuoksi viilentäjäksi, mutta sillekään toiminnolle ei ole ollut talvella käyttöä. Enimmäkseen täällä vallitsee shortsi- ja t-paitakeli, mutta yhä useammin on saanut kyllä joulu- ja tammikuussa vetää ylleen jotain pitkähihaista ja –punttista ellei ole taipuvainen masokismiin. Calimakin on talvikaudella yleistynyt.


Valtiollisen AEMET säälaitoksen kuukausitilastot tammikuulta 2018 näyttävät talven uuden ilmeen Kanarialla. Yllä mitä sinisempää sen kylmempää, alla vihreän sävyt kertovat missä sataa eniten ja ruskea missä vähiten. Se kertoo myös miksi vietän monien kera talvea etelässä.


Säätilastot ja omat kokemukseni kertovat, että kaikista Kanarian saarista parhaat säät vallitsevat Gran Canarian etelä- ja länsirannalla. Tämä johtuu vallitsevista tuulista. Koillisen ja luoteen väliltä puhaltavat tuulet tuovat koleaa ilmaa ja sadetta mukanaan Atlantilta. Ne koettelevat rankimmin juuri tuolla suunnalla olevia alueita, La Palman, El Hierron, La Gomeran ja Teneriffan saaria ja Gran Canarian pohjoisrantaa. Myrskyt ja sateet ovat siellä aika ajoin todella rajuja. Niitä tulee välillä myös luoteesta, Atlantilta.

Teneriffan pohjoisrannalta Puerto de la  Crutzin säätila keksimäärin. Norjan meteorologisen laitoksen tilasto. Klikkaa isoksi. Tätä käyrää Purto de la Crutzissa asuvat suomalaiset ovat arvostelleet virheelliseksi. Käyrät lienee saatu pohjoisen lentokentän säämittareista, jotka sijaitsee kilometrin korkeammalla ja viileämmässä kuin suomalaisten suosima rantakaupunki.

Gran Canarialla pahimmat rytinät jäävät kuitenkin vuoristoon, missä sataa talvella jopa lunta. Tästä kertoo myös saarten luonto. Pohjoispuoli on hyvin vihreää ja vehreää, eteläinen ruskeaa ja kuivaa. Silti sadepäiviäkin on täällä etelässä sattunut 1-5 talvessa, lisäksi satunnaisia tihkusadetuokioita, viime vuosina aiempaa enemmän.

Playa del Inglesin säät keskimäärin, Norjan meteorologisen laitoksen tilasto. Alin käyrä on yölämpötiloja, keskimmäinen normaalilämpötilat.

Calima tuo aavikkotomua Afrikasta

Sen sijaan Afrikasta puhaltavat tuulet tuovat aika-ajoin kiusaksi caliman, ohuen tomupilven, jota luulee sumuksi ellei paremmin tiedä. Sitä on esiintynyt ilmastonmuutoksen vuoksi vuosi vuodelta yhä enemmän myös talvella vaikka se alkujaan on kesäilmiö. Tämä ei ole vain mutua vaan säätieteilijäin vahvistamaa tietoa. Aiemmin sitä kesti pari- kolme päivää, mutta tammikuussa 2015 sitä oli jo pari viikon jaksoa ja vuodenvaihteessa 2016-2017 yli kahden viikon mittainen jakso Afrikan aavikkotomua. Marraskuussa ja joulukuussa 2017 calimaa oli useita parin viikon jaksoja, onneksi enimmäkseen heikkoa. Joulun tienoon ja vuodenvaiteen pari parin viikon calimojaksoa oli myös 2018-2023 talvina.


Kuvakaappaus Facebook sivulta Nyheter och bilder från Gran Canaria vertaa calimahiukkasta hiuksen kokoon.

Haittaa calimasta on etenkin astmaatikoille ja sydänvikaisille. He saavat oireita jo kun tomua on ilmassa niin vähän, että taivas on yhä heleän sininen eikä calimaa paljaalla silmällä näe. Paksun caliman aikana heidän on paras pysyä sisällä, ja välttää rasitusta, juoda runsaasti vettä, ja pitää ovet ja ikkunat kiinni. Tarkemmin tästä 2023 alussa kokoamastani jutusta:

https://tapanim.blogspot.com/2023/01/mita-calimasta-on-syyta-tietaa.html


M
Kanariansaaret, vasemmalta El Hierro, La Palma, La Gomera, Teneriffa, Gran Kanaria, Fuerteventura, Lanzarote. Taulu kuvattu Green Field- hotellin aulassa.

Caliman liikkeitä voit seurata tuossa oikeanpuoleisella palstalla olevista hyötylinkeistä, jossa lukee calimaennuste/calimaprognos

https://forecast.uoa.gr/en/forecast-maps/dust/europe?fbclid=IwAR2XWYbNE94CCLkeCbg28H_TVK_zIUfZpcKhZwvpChFxvLwD53eSicIJEiE#



Tässä kuvassa calima näkyy selvästi, tomumatto peittää auringon paistetta.

Päivitys 6.3.2015. Kulunut talvi on ollut kylmin sitten talven 1998- 1999. Helmikuun keskilämpötila kaikilla saarilla oli 13,5 astetta, puolitoista astetta normaalia vähemmän. Mutta sadetta tuli 40 prosenttia vähemmmän kuin tavallisesti joulu- tammikuussa vaikka sadepäiviä oli kaikkiaan kahdeksan enemmän kuin yleensä. Helmikuu oli hyvin pilvinen, Las Palmasissa oli 54 pros. vähemmän aurinkotunteja kuin vertailuvuosina 1981-2010, raportoi Espanjan valtion meteorologinen laitos AEMET.

Päivitys 17.1.2016 ja 24.12.2017 Sen sijaan marraskuu ja joulukuu 2015 olivat ennätyksellisen lämpimiä, ja niin on tammikuukin ollut. Myös marraskuu ja koko syksy 2017 oli poikkeuksellisen lämmin. Joulukuusta ei voi sanoa samaa.

Päivitys 23.1.2023. Marras- ja joulukuu 2022 olivat lämpimimmät sitten vuoden 1961. 

Päivitys 9.10.2023. Kanariansaaret tunnettiin aiemmin ympäri vuoden mukavan tasaisista lämpötiloistaan, 20-30 asteen väliltä. Mantereen varakkaita tuli saarille kesälomalle viilentymään. Nyt kesäkauden säät ovat lämmenneet merkittävästi. Viime kesänä ne nousivat aika ajoin jo yli 40:n asteen ja vielä lokakuun alkupuolella mitattiin rannikolla päiväaikaan 35 asteen lämpötiloja ja öisin 30 
asteen vaiheilla.

Missä suomalaiset asuvat

Suomalaisia asustaa jokseenkin kaikkialla Kanarian saarilla, mutta luonnollisesti eniten Gran Canarialla ja Teneriffalla suurissa kaupungeissa ja turistikeskittymissä. Riffasta en paljon tiedä, mutta sen pohjoisrannalla Puerto de la Cruzin suositussa matkailukohteessa toimii Suomi klubi, siellä on Suomen luterilaisen kirkon toimipiste ja suomalaisia ravintoloita. Siksi useimmat suomalaiset talviasukkaat asuvat varmaan siellä. Toinen keskittymä on eteläkärjen turistirannikolla, jossa suomalaisilla asunnon välittäjillä näkyy olevan tarjontaa. Se on myös Riffan aurinkoisin seutu.

Teneriffan suomalaisten suosituin Facebook ryhmä löytyy nimellä Teneriffan suomalaiset.

Teneriffan suomalaisia löydät vaikka näistä linkeistä, ja oikealla hyötylinkeistä Gracia Penttisen blogit.

 https://www.facebook.com/search/str/teneriffan+suomalaiset/keywords_search

https://www.facebook.com/search/str/teneriffan+puerto+de+la+cruzin+suomalaiset/keywords_groups?see_more_ref=eyJzaWQiOiIwLjY0NDcyMjU5NTY5MTY2OSIsInJlZiI6InNlZV9tb3JlIn0%3D

Voisi luulla, että vastaavasti eniten suomalaisia asuu Gran Canarialla pääkaupunki Las Palmasissa, jossa toimii Suomi- kerho. (Katso oikealta hyötylinkki!) Ja aika lähellä sitä ranskalais-suomalainen leipomo Pasteleria - Panaderia David Raze. David leipoo, suomalainen vaimo hoitaa kauppaa, uusi osoite on C. Fernando Guanarteme, 75.
Erikoisuutena terveelliset tuotteet, mm. spelttileipä ja sokerittomat leivonnaiset. Ruisleipääkin löytyy.


Las Palmasin muista suomalaispalveluista tekstin loppupuolella terveyspalveluja koskevan osion jälkeen.

Playa del Inglésissä, on turistien lisäksi myös runsaasti suomalaisia talviasukkaita. Näissä kummassakin, sekä Las Palmasiss että Playa de Inglésissä, on viihdetarjonnan ohessa sekä Suomen kirkon että helluntaiseurakuntien Turistikirkon toimintaa. Inglésissä suomenkielistä kirkollista toimintaa löytyy keskustassa olevan useiden erikielisten kirkkokuntien yhteisen Templo Ecumenicon suojista. Viihde, ravintola- ja terveyspalveluista alempana tarkemmin.



Maspalomasin alue, Maspalomas Costa Canaria, ulottuu idästä Bahia Felizistä lännen Melonerasiin. Välissä ovat San Agustín, Playa del Inglés, San Fernando (kantaväestön alue), Campo International, Sonnenland, El Tablero (kantaväestön ja osin ulkomaalaisten alue), Campo International ja Faro de Maspalomas (koko laaksoa usein kutsutaan virheellisesti Maspalomasiksi) - jonka reunasta alkaa kuuluisa Maspalomasin hiekkaerämaa. Klikkaa kuva isoksi.

Järjestäytynyttä Suomi- kerhoa etelässä ei ole, mutta aika lähelle sitä on kehittynyt Facebook- ryhmä nimeltä Joutonomit. Tämä ryhmä järjestää itselleen mm. vaelluksia ja muita retkiä, kulttuurikäyntejä, pelataan mm. minigolfia ja mölkkyä. On kokoonnuttu eri ravintoloissa lounaalle. Muutakin toimintaa kehitellään kun löytyy samanmielisiä osallistujia. Jutonomien Facebook- ryhmän jäseneksi pääsee ilmoittautumalla mukaan. Ryhmän ainoa sääntö on, että politiikasta ja uskonnosta ei puhuta.

https://www.facebook.com/groups/240856292997474/?fref=ts

Samoin Facesta löytyy ryhmä Finnaiset, joka pyrkii kokoontumaan kerran kuussa lauantaisin jossakin ruokapaikassa. Muutama mieskin näkyy porukkaan kelvanneen. Ryhmään pääsee ilmoittautumalla.

https://www.facebook.com/groups/1547348032149361/?fref=ts 

Facen ryhmä Playa del Inglésin kävijät, jossa aika ajoin näkyy avoimia kokouskutsuja. Täältä kysyvä saa neuvoja moninaiseen tarpeeseen, mutta sekin vaatii jäseneksi hakemista. Nimen mukaisesti etenkin lyhytmatkalaisten ryhmä. 

https://www.facebook.com/groups/449446008517600/827181837410680/?notif_t=group_activity

Hyvin toimiva ja asiantuntevia neuvoja jakoi Kanariankahelit - ryhmä. Sen ylläpitäjien kesken menivät sukset ristiin, ja ryhmä sen jälkeen taantui, mutta on taas virkistymässä. Sen jäsenet ovat etupäässä pitkään asuvia. Vaatii jäseneksi kirjautumista ja asiallista keskustelua.

https://www.facebook.com/groups/kanariankahelit/


Toinen vilkkaasti keskusteleva ja neuvoja jakava pitkään asuvien ryhmä on Kanarian ystävät, jonne on myös itse hakeuduttava jäseneksi. Siihen en nyt saa linkkiä, mutta hakemalla löytyy. Kanarian ystävät on tavallaan ottanut Kanariankahelien rooliin neuvojana. Nämä kaksi ryhmä keräävät jäseniä kaikilta saarilta, ja se aiheuttaa joskus päänvaivaa, kun kysyjä ei huomaa mainita mitä saarta tai aluetta kysely koskee. Tai sitten mainitaan Puerto, joita (satamia) kaikilla saarilla, Puerto de la Crutzin (Tenerife) ja Puerto de Moganin (GC) lisäksi liuta muita Puertoja. 

Uusi suomalaisten Facebook- ryhmä, Talveksi Kanarialle (vuosiluku), perustettiin talvikaudelle 2020-2021 kun kaikki lentoyhtiöt lopettivat suorat lennot Suomesta Kanarialle. Sen sijaan paikalliset matkailuyrittäjät järjestivät paluulennon Suomeen Tenerifen ja Gran Canarian kautta Suomeen. Siitä on kehittynyt sitten aktiivinen keskusteluryhmä. Kesällä 2023 se käytti nimeä Kesäksi Kanarialle 2023. Eli tämä ryhmä elää ajassa.

Myös muita suomalaisryhmiä löytyy Facebookista hakusanalla Kanaria tai Las Palmas, tai muu paikkakunta. Osa on yritysten markkinointia, osa enemmän tai vähemmän toimivia ryhmiä. 

Sen sijaan ryhmästä Gran Canarian ystävät ( huomaa G ja C, sama englanniksi ja siihen liittyvä lyhytaikaisvuokrauksen ryhmä ) näitä kehoitan visusti välttämään, ylläpitäjä osoittautui pari vuotta sitten asuntohuijariksi. Vapauduttaan alkoi harjoitaa ainakin opastoimintaa.

San Agustínissa ja Arguineguinissakin asuu runsaasti suomalaisia, vaikka edellinen onkin ruotsalaisten ja jälkimmäinen norjalaisten suuressa suosiossa. Muut alueet ovat joko turistipaikkoja tai paikallisten asuinalueita, joissa toki talvisuomalaisiakin saattaa asua, mutta vähemmän.

Tämä blogiteksti on alkujaan kirjoitettu 2020. Sitä on sen jälkeen päivitetty. Jos silti huomaat tässä vanhentunutta tietoa kirjoita ystävällisesti täydentävää faktaa lopussa olevaan kommenttikenttään.

Missä suomalaiset huvittelevat

Las Palmas on suurkaupunki, jossa on niin paljon huvitarjontaa että varsinaiset suomalaispaikat ovat vähissä. Niitä korvannee Suomi-Kerho, Calle Portugal 13, jonka toiminta on vilkastunut viime aikoina, ja myös kehon verkkosivu on uudistunut ilahduttavasti. Muista Las Palmasin suomalaispalveluista lisää tekstin loppupuolella ja Suomi Kerhon verkkosivulla, jonka linkki oikealla marginaalissa.


Etelärannikon Playa del Inglésissä sen sijaan on useita suomalaisten ravintoloita ja tanssipaikkoja, koska se on niin merkittävä suomalaisten matkailukohde. Jotkut paikoista ovat kanarioiden omistamia, vaikka niitä vetävät suomalaiset tai toiminta on muuten suunnattu suomalaisille. Eri paikkojen omistuksissa on myös ristiinomistusta. 

Vääräleuat puhuvat ”suomalaisten Bermudan kolmiosta”, jonka kärki on suomalaisten ja eräiden ruotsalaisten matkanjärjestäjien suosima Green Field hotelli Avenida de Tenerifellä ja toinen reuna Avenida de Italialla. Tälle alueelle on ilmaantunut useita suomalaispaikkoja, etenkin juottoloita.

Juuri siihen kohtaan osuu myös aluetta vuodenvaihteesta 2020 alkaen haravoiva web- kamera, josta parhammillaan ehkä näkee kuka tuttavista missäkin baarissa istuu.
Se löytyy tästä linkistä:

https://www.webcamtaxi.com/en/spain/las-palmas/grancanaria-playa-del-ingles-irish-center.html




Green Fieldin uima-altaan reunalta löytyy Playa del Inglésin ainoa yleinen suomalainen sauna Kontulan Helmi baarin yhteydestä. (Kontula kuuluu olevan suomalaisten lempinimi tälle hotellille. Johtuisiko sen arkkitehtoonisesta ns. ilmeestä.)



Saunaan liittyy makea ja opettavainen historia, josta tässä kerron vain sen, että sauna pystytettiin alkujaan ihan toisen suomalaispaikan, Mummolan, yhteyteen, mutta siellä hanke kaatui byrokratian rattaisiin. Paikallispoliisi tuli laittamaan lapun oven suluksi juuri kun se piti avata. Sitten sauna, tavalla jota en tiedä, siirtyi Green Fieldin uima-altaan viereen. Mummolan yksi entinen ja Kontulan Helmen yksi nykyinen omistaja on Jari Karjalainen, mm. tv-mainosäänenä ja muusikkona tuttu. Kontulan Helmellä on toinenkin vastuuhenkilö, Sami Spåra. Lisäksi ovat varsinaiset toiminnan pyörittäjät.

Talvesta 2022-23 alkaen Kontulan Helmessä saa myös hierontaa, josta vastaa Tommi Kaikkonen, kopsaa tämä osoite https://vello.fi/kontulantommi/kontulantommi


Green Fieldin tiloissa toimii myös Inglésin pitkäaikaisin suomalainen hieroja, Helena Martiskainen, joka on sittemmin saanut vuosi vuodelta vaihtuvia kilpailijoita lähikulmille. 


Green Fieldissä oli aiemmin myös Aurinkomatkojen toimisto, mutta Helenan hieromapiste on nyt (2016) muuttanut tilalle. 

Hotellin sisäänkäynnissä on Lady Pink- ravintola, joka tuppaa olemaan suomalaisten kansoittama.

Hotellin pohjakerroksessa oli tanssipaikka Foxi, jonne mentiin kadulta omasta sisäänkäynnistä. Foxi meni kiinni, koska koronan vuoksi tanssiminen julkisissa paikoissa kiellettiin, ja muitakin syitä taisi olla. Mutta nyt (2023-2024 talvella) remontin jälkeen aukesi disco, jolla ei ole suomalaisleimaa.


Green Fieldin vieressä Hotel Agaete Parkissa on pitkään toiminut suomalaisravintola, pubi Ryysyranta ja ruokaravintola Bistro Pepper. Pepper ei kuitenkaan ole enää syksyn 2019 jälkeen avautunut. Ryysyrannan omistaa Jussi Kolari ja ex vaimonsa Pirjo.



Nämä eivät ole tanssipaikkoja. 

Kadun toisella puolella

Päivitys 5.11.2021
Korona on tehnyt melkoista tuhoa ”Bernudan kolmion” suomalaispaikoissa. Siksi seuraavan tiedot ovat vähän vaiheessa, mutta ne ovat asiantuntijan tarkistamia:

Tanssipaikkoja löytyy sen sijaan kadun toiselta puolelta. Vanhin yhä toimiva suomalaisten tanssipaikka on Apilaniitty, jossa sekä syödään, tanssitaan että lauletaan karaokea. Sekin on ollut koronan vuoksi suljettuna (2020-2021), mutta avasi ovensa taas 10.11.2021. Paikan omistaja on kanarialainen, etunimeltään Alberto. Hän omistaa myös kadun vastapuolella Caña ravintolan. Apilantiityn isäntä oli monet vuodet Kanarian Mikki, Martti Mikkelä, josta tässä blogissa on eri juttunsa. Hän on jo jokin aika sitten siirtynyt muille kotuneille, mutta kävi katsomassa vanhoja paikkoja tammikuussa 2023. Tarkemmin Mikistä täällä: 

Talvella 2022-2023 Apilaniityn illan vetäjiä ovat Maija Muikku ja Tom Granath, karaokea, musiikkia ja tanssia.



Saman huvi- ja liikekorttelin yläkerrassa on vielä pari muutakin suomalaispaikkaa, aiemmin karaokebaari Pataässä, joka syksyllä 2015 lyhensi nopsaan nimekseen Ässä, kun Helsingissä toimiva Pataässä baari tätä ystävällisesti pyysi. Pataässä on taas auki (marraskuusta 2021 ) ja karaoke raikuu. Paikan omistaa Juha Paavilainen.



Apilaniityn yläkerrasta löytyy puoliksi suomalainen hollantilaisbaari, Andre’s Hvielemde Hollandse Bar, omistajapariskunnan suomalainen puolisko on Christa de Witt. Tämä  baari on järjestänyt urheiluretkiä Pio-Pio matseihin yhdessä Iskelmä-Baarin kanssa (johon palaan vielä), mutta Christa on ilmoittanut etteivät he voi tänä (2021-23) talvena sitä toimintaa jatkaa. Samaa koskee myös Iskelmää.

Mutta jos laulaminen ja muu juhliminen tässä ”suomalaisten Bermudan kolmiossa” käy liiaksi terveydelle niin sitten voi kömpiä kävelykadun toiselle puolelle Suomiklinikkaan hoitoon. Suomiklinikasta lisää tuonnempana. Aiemmin, vaan ei enää, saattoi mennä kävelykatua vielä vähän pidemmälle kulman taakse Avenida de Italian puolelle. Siellä oli uusi (2014) apteekki, jossa puhuttiin vähän suomea, vaikka henkilökunta oli paikallisia. Tämän toiminta lopahti sekin koronaan talvella 20-21 vaikka kyltit olisivat paikallaan. ( Se onkin tavanomaista, että lopettaneiden liikkeiden kyltit poistuvat vasta kun tulee uusia tilalle.)


Palaan julkisiin ja yksityisiin hoitopalveluihin vielä tarkemmin, kunhan päästään tämän Bermudan kolmion ulkopuolelle.

Kirkolliset palvelut

Vähän  ”Bermudan kolmiosta” länteen on upealinjainen kirkko, Templo Ecumenico, joka on rakennettu kaikkien kristillisten kirkollisten toimijoiden yhteiseksi toimipaikaksi. Siellä on sijaa erilaisille ja erikielisille kristillisille suuntauksille. Siellä pidetään suomenkielisiä palveluksia sekä evankelisluterilaisen kirkon, vanhalestadiolaisten ja vapaaseurakuntana toimivan Turistikirkon puitteissa. Näillä on toimintaa myös Las Palmasissa. Yhteislinkki oikealla hyötylinkeissä.

Vähän kauempana

Huomattava suomalaisten huvittelupaikka on Iskelmä-Baari Gran Canaria Avenida 24, kauppakeskus CC. Jardin de Solissa. Siellä vierailee solkenaan nimekkäitä suomalaisartisteja. Ruokaakin tarjoillaan, mutta lämpimän ruuan toimittaa vieressä oleva kiinalaisravintola. Iskelmäbaarin vastuuhenkilö on Mikko Erkkilä.


Iskelmän vierestä löytyy piskuinen pubikahvila Pikku Kuppila  (tuosta kuvassa Iskelmän asiakkaita, Pikku Kuppila käytävää vähän eteenpäin). Sen omisti aiemmin fysioterapeuttina tunnettu Juha Venäläinen, jolla oli alkujaan oma vastaanotto viereisessä liiketilassa. Siinä toimii edelleen myös Juhan aiemmin omistama kampaamo Max ja Mirella (uudet omistajat syksystä 2015). Juhan oma vastaanotto on nykyisin Suomiklinikassa. 

Pikku Kuppila sai talvella 2016-2017 uuden omistajan, Mirja Kompan. Hän on harjoittanut mm. tapahtumayhteistyötä Kontulan Helmen kanssa. Siellä tarjoillaan myös keveitä lounaita juomien lisäksi, ja mm. ruisleipään tehty lohibugeria ja karjalanpiirakkaa.

Tämä CC Jardin Solin käytävä kannattaa pitää mielessä, sillä tästä sillan kautta kävellään San Fernandon puolelle edullisiin Mercadona, Spar, HyperDino ja Lidl- kauppoihin. Sieltä löytyy myös peräti kaksi  isoa Shanghai kiinalaiskauppaa, toinen myy vaatteita, toinen kaikkea mahdollista tarvekalua ja tarpeetonta myös. Sieltä löytyy muutama pienempikin kiinalaiskauppa ja syksyllä 2022 aloittanut Shanghaitakin isompi Bellavista kauppakeskusta vastapäätä nimeltä Home.

Mutta ennenkaikkea siellä on myös puoliksi suomalainen ( toinen omistaja on etunimeltään Eija ) laaturuuan ravintola Coco - Food and Wines Bellavistan kauppakeskuksen takana Calle Placido Domingo 10.  Lauantaisin se aukeaa klo 13, muina päivä klo 18. Asiantuntija suosittelee sen maistelumenua. Coco on niin suosittu, että pöytä on syytä varata etukäteen, jos ei ole ihan avaamisen aikaan sinne menossa.


Palataan takaisin Av. de Tenerifelle ja jatketaan kohti kauppakeskus Yumboa.

Sen kulmalle Av. Alfredos Provimsiales kadulle ilmaantui talvella 2016-2017 uusi, suomalaisiinkin toimintansa kohdistava lääkäriasema EuroNordic, jolla on toimipiste myös Las Palmasissa. Siitäkin lisää otsikon yksityiset terveysapalvelut alla.

Sitten tullaankin Inglésin pohjois-eteläsuunnan valtaväylälle, Av. de Tirajanalle. Sen ja Av. Alf. Provisionalesin liikenneympyrän reunassa on Inglésin vanhin suomalainen ruokaravintola, Kuparipannu. Se aloitti toimintansa 1985.  Kuparipannu on perheyritys, jota pyörittävät Aki, Aili ja Reijo Korhonen. 


Melkein vastapäätä, Av. de Tirajanan Yumbon puolella katua, on useita ravintoloita ja niiden joukossa oli myös Mummola. Siitä ehti muodostua jo käsite, arkisesta kodikkuudestaan ja laadustaan tunnettu. Omistajavaihdosten jälkeen paikka jatkaa talvella 2023 uudella nimellä Paloma Bistro, sillä se pyrkii nyt olemaan kansainvälisen ruuan paikka. Omistaja on sama kuin aiemmin mainitulla Ässällä, Jani Paavilainen.
                        
Paloma Bistro vähän ennen avajaisia 2022


Kun mennään vielä kauemmaksi länteen San Fernandon puolelle löytyi aiemmin vielä pieni kahvila- ravintola Koivu ja Tähti kauppakeskus Botanicossa, mutta sen pitäjä Helena Pesonen on nyt jättäytynyt hyvin ansaitulle eläkkeelle. 


Helena toimi myös tulkkina ja yhteiskunallisten palvelujen yleistietäjänä, ja voi ehkä avustaa vieläkin.

Laitan vielä ihan viimeiseksi kulinaaristen nautintojen vinkiksi turistirysä Puerto Ricossa, Maspalomas alueelta luoteeseen, sijaitsevan perinteikkään suomalaistavintolan.


Julkiset terveyspalvelut

Niin lyhyelle kuin pitkälle matkalle on syytä ottaa mukaan Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jonka saa KELAsta. Sen avulla pääsee julkisen palvelun terveyskeskuksessa samanhintaiseen hoitoon kuin maan omat asukkaat. Tämä koskee kiireellistä ja välttämätöntä hoitoa tai jos krooninen sairaus vaatii välitöntä hoitoa. Ota kuitenkin ehdottomasti ja aina matkavakuutus, joka korvaa myös muuta sairaanhoitoa. Syy selviää kohta.

Playa del Inglésissä käyvien terveyskeskus on Centro de Salud Maspalomas.  Se on hiukan keskellä ei-mitään  Play del Inglesistä länteen, lähellä vanhaa markkinapaikkaa, urheilupuiston pohjoispuolella. Sinne pääsee parhaiten taksilla, joka ei paljon maksa, tai Palmitos Parkin paikallisbussilla 45 taikka bussilla 73, joka kulkee kerran tunnissa, lähtöaika 25 min yli täyden tunnin San Agustínista.


Terveyskeskuksen vastaanotossa puhutaan auttavasti englantia. Siellä kohtaamani lääkärit ovat myös olleet yhtä (vähän) kielitaitoisia. Mutta ei ole mitään takeita, että espanjalainen lääkäri osaa muuta kieltä kuin omaansa. Espanja on maailmankieli eikä muiden kielten osaamiseen ole sellaista tarvetta kuin Pohjoismaissa. Tarjoilijat ovat täällä paljon kielitaitoisempia kuin lääkärit.

Ulkomailla sairastamisen uudet ohjeet

Päivitys 17.9.2023
Keväällä 2023 Suomen Kelan ja useiden EU maiden kanssa tuli voimaan uudet säännökset niin hoitoon hakeutumisesta kuin lääkekorvauksista ulkomailla saaduista hoidoista. Kanariansaaret kuuluu tähän sopimusalueeseen. Ihan kaikki Espanjan alueet ei.

Hoitolupaa voi hakea joko etukäteen Kelalta, tai matkan aikana sairastuttua jälkikäteen hoitomaksujen korvauksia, kunhan hoito vastaa Suomen määräyksiä. Uutta on että hoitoa voi hakea joko julkiselta tai yksityiseltä hoitopaikalta. Julkisella tarvitaan edelleen Eurooppalaista terveydenhoitokorttia, ja maksat saman verran kuin paikallisetkin. Yksityisellä joudut maksamaan koko hoidon itse, mutta voit hakea korvausta Kelalta. Kustannuksesi on sitten korkeintaan sama, jonka joutuisit kotimaassa maksamaan. Käytännössä mitä tuolla edellä kirjoitin niin pääosin se pätee edelleenkin.

Tästä lisätietoa Kelan sivulta:


Todella uutta on, että monilla apteekeilla on nyt järjestelmät, joilla ne näkevät mitä lääkkeitä on sinulle Suomessa määrätty. Tämä edellyttää, että apteekissa on asennettu tietojärjestelmä, joka osaa nämä reseptitiedot Suomesta hakea. Kanarian apteekeilla on kuitenkin ilmeisiä ongelmia järjestelyn käytössä, sillä vain harvassa se vielä (2023-2024) toimii. 
Playa de Inglésissä on yksi apteekki. Ryysyrannan vieressä oleva aptekissa apteekkihenkilö sanoi ”Of course” kun asiasta kysyin.
Myös Las Palmasissa on ainakin kaksi: Calle Dr. Grau Bassas 3, Farmacia Victoriano Pérez Cabani (lähellä Farray-aukiota) Calle Fernando Guanarteme 46, Farmacia María Jesús De La Coba Ros (Olof Palmen risteyksessä), kerrotaan Suomi-Kerho Las Palmasin kotisivulla.
Reseptin hakemiseen tarvitaan kuvallinen EU ID kortti tai passi.

Sen sijaan San Fernandon isoimmassa Principal apteekissa ei asiasta mitään tiedetty, ja myönnettiin, että jossain muussa apteekissa ehkä onnistuu, kun vänkäsin, että asiasta on Suomen ja Espanjan viranomaisten kesken sovittu, ja kaikki Kanarian apteekit ovat saaneet siitä apteekkarien järjestön ohjeet (mikä on todennettu). Las Palmasissa on ainakin kaksi apteekkia, joissa Suomen resepti (receta electrónica de Finlandia) hoituu:
San Agustínin kahdesta apteekista kumpikaan ei tästä asiasta mitään tiennyt, ostarin apteekissa ei kelvannut edes EU-lomakkeelle kirjoitettu paperinen resepti. Vaadittiin espanjalaista reseptiä!!!

Jos TIEDÄT jonkin muun apteekin, joka tämän palvelun osaa kerro siitä kommennttilomakkeella, joka löytyy tämän blogitekstin lopusta. Kiitos!
Kelan ohjeet tämän linkin kautta:


Vielä muutama vuosi sitten terveyskeskuslääkärin määräämät reseptilääkkeet eläkeläinen sai apteekista ilmaiseksi olipa täällä käymässä tai olemassa. Nykyään niistä peritään pieni omavastuuosa, mutta Suomen hintoihin verrattuna useimmat apteekkituotteet, vaan ei kaikki ( mm. verenohennuslääke Eliquisen hinta ilman Kela korvausta on pari euroa halvempi Suomessa) ovat täällä varsin edullisia yksityislääkärinkin reseptillä. Monia Suomen reseptilääkkeitä saa myös ilman resepetiä. Varmuuden vuoksi ota mukaan lääkkeittesi aineselosteet tai pyydä Kelalta tai lääkäriltäsi englanninkielinen lääkeselvitys tai resepti niin et joudu pulaan, jos lääkkeesi loppuvat kesken. Kelalta voi sitten hakea alennuskorvaukset jälkikäteen kuitteja vastaan.


Erikoislääkärin hoidot

Erikoislääkärin hoitoa julkisena palveluna saa Hospital San Roquesta, joka on Melonerasin ja El Hornhillon välissä. Sielläkin on suomenkielistä henkilökuntaa. Se on osittain yksityissairaala, osittain julkinen. Sen palveluja en ole koskaan hakenut, mutta se on mm. Vuonna 2015 noteerattu sijalle 70 Espanjan sadan parhaan julkisen palvelun sairaalan joukossa, ja Kanariansaarten parhaaksi. Samanlaisia lukemia se on saanut myöhemminkin.

Yliopistollisen tason julkisen palvelun sairaalahoitoa etelän asukkaaat saavat tarvittaessa Las Palmasissa Insular- sairaalasta, jossa useimmat lääkärit puhuvat englantia. Sitä on kuitenkin vaivannut valtavat potilasruuhkat, joten matkavakuutuksen käyttö yksityishoitoon on ehdottomasti suositeltavaa. Naisille ja lapsille voi järjestyä hoitoja myös viereisestä Hospital Materno Infantil sairaalasta.

Yksityiset suomenkieliset terveyspalvelut

Playa del Inglésissä on lukuisia yksityisiä lääkärin vastaanottoja ja klinikoita. Joissakin niistä on myös suomenkielistä henkilökuntaa. Niissä maksut ovat aivan erilaisia kuin julkisen palvelun klinikoilla. Siksi niin lyhyelle kuin etenkin pitkälle matkalle kannattaa ehdottomasti ottaa matkavakuutus, joka kattaa myös lääkärinhoidon. Pelkästään yksi ultraäänikuva yksityisklinikalla voi maksaa enemmän kuin puolen vuoden vakuutus. Ultraäänikuvia niissä otetaankin ahkerasti. Vakavissa tapauksissa vakuutus on erityisen tarpeen, esim. jos joutuisit palaamaan kotimaahan ambulanssilennolla. Ne maksavat enemmän kuin tavallisen palkansaajan vuosipalkan. Ja näitä kuljetuksia Kela ei korvaa. Olen myös nähnyt omakohtaisen kokemuskertomuksen, josta selvisi, että matkavakuutuksella sai moottoripyöräonnettomuuden jälkeen huomattavasti paremman hoidon kuin toinen samassa onnettomuudessa ollut ilman vakuutusta julkisessa hoidossa. Matkavakuutus korvaa myös ennenaikaisen paluumatkan esimerkiksi läheisen sairastumisen tai menehtymisen vuoksi. Tai voit saada omaisesi avuksesi jos täällä joudut vakavasti sairastuneena sairaalahoitoon.

Joidenkin pankkikorttien ominaisuuksiin kuuluu matkavakuutus, kun sillä maksaa matkansa. Tarkista oman korttisi tiedot. Esim. S-pankin korttiin matkavakuutus ei kuulu. Korttivakuutukset koskevat yleensä korkeintaan 45 vrk matkoja, Bank Norwegianin kortilla se on 90 vrk.

Matkavakuutuksen mutkista tein uuden  jutun syksyllä 2021 linkki siihen tässä, suosittelen lukemaan:


Jutun otsikko on: Seniorit maksavat matkavakuutuksista kalliisti.


Muutama vuosi sitten Playa del Inglésissä aloitti Suomiklinikka lähellä Green Field hotellia, "Bermudan kolmiossa", jonka kohderyhmä on nimensä mukainen. Se on suomalaisten parissa pitkään toimineiden kahden kuubalaisen yleislääkärin, Ruben Jimenezin ja Ihosmany Cuelin, perustama vastaanotto. Muu henkilökunta on suomalaisia. Sieltä saa sekä akuuttihoitoa että pitkäaikaisseurantaa vaikkapa diabetekseen, ja hoitokorvaukset voi sitten hakea Kelasta. Tarpeen tullen potilaat autetaan hoitoketjussa eteenpäin. Maksatukset menevät suoraan vakuutusyhtiölle jos vakuutus on voimassa, joten rahaa ei tarvita. Suomiklimnikka on auki joka päivä klo 9.00-18.00

https://www.suomiklinikka.com/

Syksystä 2017 alkaen klinikalla on myös hammaslääkärin vastaanotto. Hammaslääkäri on toisen lääkärin, Ruben Jimenezin vaimo. Pääsin itse korjauttamaan lohjennutta hammasta parin tunnin varoitusajalla syksyllä 2023.

Suomiklinikalla pitää vastaanottoa jo aiemmin mainitsemani fysioterapeutti Juha Venäläinen. Hän käyttää työssään myös lasersauvaa ja akupunktioneuloja. Omasta ja läheisteni kokemuksesta voin todeta, että hyvin tuloksin.

Harmi, että jotkut matkavakuutusyhtiöt sulkevat fysioterapeutit korvausten ulkopuolelle (esim. LähiTapiola). Toisille vakuutusyhtiöille riittää, että hoidon määrää lääkäri. Lue vakuutusehdot, ne kuuluisat pienellä präntätyt, ennen matkaa.



Kivenheiton päässä Suomiklinikasta on syksyllä 2019 ilmestynyt (tai silloin vasta sen huomasin) uusi ympärivuorokauden päivystävä lääkärinvastaanotto Italia- kadulla, joka on ottanut kohderyhmäkseen myös skandinaavit ja suomalaiset. Sielläkin on luvassa apua suomeksi.



Clinica Scandinavica toimii ympäri vuorokauden kahdessa paikassa, Playa del Inglesissä Av. Gran Canarialla ja Puerto Ricossa C/ Juan Diaz Rodriguella. Sillä on myös toimipiste San Agustínin Shopping  Centerissä. Se mainostaa, että sillä on suomen- ja ruotsinkielistä henkilökuntaa paikalla joka päivä. Klinikalla on yleislääkärin lisäksi hammaslääkärin vastaanotto.


Parin korttelin päässä Suomiklinikasta Av. de Teneriffalla on Centro Medico International, joka kertoo olevansa Suomi Klinikka, ja suomenkielistä henkilökuntaa löytyy. Meistä siis kilpaillaan, mutta kumpi Suomiklinikoista oli nimensä kanssa ensin en osaa sanoa paitsi, että tämä International oli tässä jo monta vuotta sitten.

Yksityissairaala Clinica Roca San Agustínissa on ollut minulle merkittävä apu tilanteissa, joissa terveyskeskuksen palvelu ei ole riittänyt.  Siellä on suomea ja ruotsia puhuvia hoitajia tulkkaamassa tarpeen tullen, mutta useimmat lääkärit puhuvat myös englantia. 



Olen joutunut asioimaan siellä parikolme kertaa ja maksuista on huolehtinut kulloinenkin vakuutusyhtiö.  Tosin silloin on jouduttu ensin odottamaan pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden SOS- keskuksen päätöstä hoidon kustantamisesta ennen kuin asiat ovat edenneet. Tai vakuutusyhtiön oman päivystyksen päätöstä, jos yhtiö ei SOS-keskuksen palveluja käytä. 

Joskus kun on ollut kiire lääkärille olen joutunut SOS- keskuksen päätöstä odotellessa allekirjoittamaan sitoumuksen hoitomaksusta. Näistä kokemuksista voit lukea tarkemmin, jos klikkaat tätä linkkiä

Lopuksi monessa maassa toimiva Euronordic lääkäripalvelu, joka toimii Gran Kanarialla useilla paikkakunnilla, Playa del Inglésissä, Bahía Felizissä, Maspalomasin Campo Internationalissa ja Las Palmasissa. Sillä on monipuoliset tulkkipalvelut mm. suomeksi. Myös kotisivut voi klikata suomeksi. 

https://www.euronordic.es/index.php?idioma=fi

Hierojia

Green Field hotellissa jo vuosia toimineen Helena Martiskaisen lisäksi Inglésistä on löytynyt muitakin suomalaishierojia. Talvella 2022-23 samaisen hotellin kulmalla hieroo myös Tommi Kulmala 


Hieroja Joni Vanhapihalla oli (vuonna 2018 ) vastaanotto Salón Harmonia  Greek Village ravintolan kyljessä Av. Sargentos Provinsiales kadulla. Salongissa on myös myös kosmetologi ja jalkahoitaja Tiiu. ( Talvikausi 21-22-23-24 ei tarkistettu.)

Las Palmasin suomalaispalveluja

Terveydenhoidon hätätilanteisiin Las Palmasista löytyy merkittävää apua.

Vithas yksityissairaalassa oli aiemmin suomenkielinen yhteyshenkilö, jonka tavoitti hätätilanteissa ympäri vuorokauden. Tätä palvelua ei enää ( 2021-2022) ole, mutta muu henkilökunta puhuu hyvää englantia, kertovat siellä käyneet. Sairaala toimii ympäri vuorokauden mm. gynekologian ja lastentautien ensiapusairaalana.

http://www.vithas.es/LasPalmas

Las Palmasissa on monenlaisia suomea taitavia osaajia. Luettelo heistä
löytyy Las Palmasin Suomi- Kerhon verkkosivuilta, josta voi myös tutustua Suomi- Kerhon aina vain vilkastuvaan toimintaan. Sieltä löytyy myös erittäin hyviä neuvoja mm. sairaanhoitoon ja pysyvään asumiseen liittyen. Tärkeä on myös Las Palmasissa kuin muualla saarella toimivien tulkkien ja yrittäjien yhteystiedot.


Suomalaisia asunnonvälittäjiä toimii niin Tenerifellä kuin Gran Canarialla. Tenerifen välittäjistä kannattaa kysyä Facebook ryhmistä. Gran Canarian välittäjistä kerron omassa jutussa, jossa on asiaa enemmänkin saarilla asumisesta. Lue lisää täältä:


Lopuksi on syytä huomauttaa, että edellä olevat tiedot ovat tuoretavaraa, joka saattaa olla osittain entistä tietoa, jos luet tätä juttua helmikuun 2022 jälkeen (alkuperäinen teksti on kuusi vuotta vanhempi), vaikka monia kohtia olenkin päivittänyt. Ihan kaikkea en minäkään tiedä. Jos huomaat tekstissä puutteita ole hyvä ja laita korjaus alla olevaan kommenttiluukkuun, niin panen asiat paikalleen!

Ruotsalaiset palvelut suomalaisillekin

Maspalomasin turistialue ei olisi nykyisenlainen ilman ruotsalaisia yrittäjiä, jotka ensimmäisinä ryhtyivät toteuttamaan maa-alueet omistaneen kreivisuvun kehittämiä suunnitelmia runsaat 50 vuotta sitten (1961). Näistä alkuvaiheista juttu täällä

https://tapanim.blogspot.com/search/label/Tomaattikreivi

Sen tuloksena San Agustínissa asuu nykyisin nimenomaan ruotsalaisia talvi- ja ympärivuoden asukkaita. Heidän tarpeisiinsa on kehittynyt joukko palveluita, joista voi olla iloa myös suomalaisille ja varsinkin ruotsinsuomalaisille tai suomenruotsalaisille, joita täällä etelässä on myös paljon.


Clinica Rocasta olen jo maininnut. Sen vieressä on Rocas Rojas asuinalue, jonka asukkaista käytännöllisesti katsoen kaikki ovat ruotsalaisia.



Samassa rakennuksessa toimii myös Svenska Skolan, Ruotsin opetusjärjestelmää seuraava koulu, josta voi käydä esikoulusta alkaen ylioppilaaksi asti.



Seuraava rakennus Playa del Inglésin suuntaan on Svenska Kyrkan, luterilainen kirkko, jolla on toimintaa myös Inglésissä ja Las Palmasissa.  Sen takana on kuntoutusyritys Svenska Re.


Rocas Rojas- alue ulottuu aina San Agustínin ostoskeskuksen korkeudelle saakka, ja sen laitimmaisessa reunassa hotelli Gloria Palacen alapuolella on Skandinaviska Klubben, jonka monipuoliseen toimintaan voi osallistua jokainen, jolta ruotsinkieli sujuu. Klubilla on toinen toimipiste Las Palmasissa.


Ruotsalaisten ravintoloita ja huvipaikkoja en käy tässä luettelemaan sillä niitä on niin monta sekä San Agustínissa että Playa del Inglésissä. Mutta San Agustínin Shopping Centeristä kannattaa kuitenkin bongata Handelsboden, jonka yhteydessä on suurtelkkarikahvila. Kaupasta saa pohjoismaisia elintarvikkeita, mm. sitruunapippuria ja paljon muuta. Joulun alla sieltä saa ennakkoon hyvissä ajoin tilaamalla jopa lanttua, jota tällä saarella ei muuten liene juuri missään kaupan, paitsi Arguineguinissa Norske Butikenissa, josta se on tännekin tuodaan. Handelsboden toimi aiemmin Skandinaavisten tv kanavien ja täkäläisten nettiyhteyksien välittäjänä. Nyt (2021) sieltä saa Tiekomin netti- ja valvontalaitepalveluita. Tiekom on erikoistunut ulkomaalaisten verkkopalvelujen hoitamiseen Espanjassa, ja on mm. Espanja-Suomi kauppakamarin jäsen. 


Handelsbodenilla on FB sivu, sieltä lisätietoa ja tarjouksia.


Vielä linkkejä mainitsemieni toimijoiden kotisivuille:






2 kommenttia:

  1. Anonyymi7.3.15

    Hei, olen tulossa kahdeksi kuukaudeksi Playa del Inglesiin ja tarvitsen puhelimeeni prepaid liittymän jossa olisi rajaton 3g nettiyhteys, osaatko sano onko tälläista saatavilla? :)

    VastaaPoista
  2. Ei ole. Tai on yksi, mutta tyyris. Pääperiaate on, että pre paidejä ei ole lainkaan rajattomaan käyttöön koko Espanjassa. Sellaiset ovat pohjoismaista luksusta. Lue blogijuttuni "Näin toimii Blendin internet" (pikalinkki oikealla Luetuimmat) . Sieltä löytyy loppupuolelta tämä poikkeuskin ja muita vaihtoehtoja. Más Movil on luultavasti paras vaihtoehto sinulle.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!