19.2.12


Nordisk seniorservice på gång


Det är två viljor på väg åt samma håll. Det finns redan en ny firma som kan leverera hemtjänster på svenska. Firman har också planer för trygghetsboende till skandinaver i Gran Canaria. Dessutom finns det på gång en förening för svenskar som står i kö för trygghetsboende. Dessa två viljor har hittat varandra och blir förhoppningsvis fungerande samarbete med tiden.

Tämä teksti suomeksi:
http://tapanim.blogspot.com/2012/02/pohjoismainen-senioripalvelu-vireilla.html#more

De här två viljorna presenterades på två möten i februari 2012 i Svenska kyrkan i San Agustín och på Skandinaviska klubben i Las Palmas.

Bakom firman NordCare Service står två kvinnor, Helene
 Eklund och Maria Järvare, studiekamrater som startat firman efter att ha konstaterat växande behov för hemservice med skandinavisk kvalité. Initiativtagaren till föreningen och eventuella bostadsfonden är Olle Ekvall, bekant från bl.a. Computer Club Gran Canaria, som huserar i San Agustín inom Skandinaviska klubben. De hade träffat bara två veckor innan mötet men hade redan gemensam målsättning.

Uppdatering 17.1.2015: NordCare Service har avslutat verksamheten, men det finns en ny aktör, Canariahome Gran Canaria, med liknande verksamhet som har webbsidan www.chgrancanaria.com.

Olle Ekvall jobbar ännu ihärdigt med bostandsfonden men konkreta resultat är ännu tyvärr få. Man söker en samarbetspartner bland hotell i San Agustín.

Egna funderingar bakom

Jag börjar om Olle Ekvall och hans filosofi till det nya trygghetsboendet. Han har funderat på sin egen framtid efter att hans hustru gick bort för tre år sedan. Han är säkert inte alls ensam om dessa tankar. Stanna här eller flytta tillbaks? Han ser flera skäl att stanna. Vi har det bra här. Vi har flyttat hit för att ha det roligt under våra pensionärsåren.

Svenska staten eller kommuner har inte sparade medel att ta hand om dig om du flyttar tillbaks. Du får sitta där i ditt hem eventuellt med hemtjänst utan de vänner och värme som du har här. Först när du är tillräckligt dement får du ett gruppboende, misstänker Olle.
Även ens släktingar har man bakom en telefonlinje. Precis som härifrån. De har sin karriär att tänka på och inte så mycket tid till dig.

Här har vi det bra

Då är det bättre att satsa på livet här. Stora vårdföretag har gjort bort sig i Sverige. Man kan göra det bättre här, menar Olle. Dels får man hjälp av experter, och dels är vi experter själva som står i kön för trygghetsboendet – det gäller ju oss. Sjukvården fungerar här utmärkt. Men man kanske behöver tips för hur man skaffar husläkare, vilka papper behövs, erfarenheter av olika mediciner osv. Där är en stödförening på sin plats.

Olle har satsat redan mycket på detta. Han har haft kontakter med myndigheter i Sverige – och inte fått så mycket stöd där. Samt här med olika kyrkliga aktörer och Skandinaviska Klubben och fått varmt stöd för sina tankar. Dessutom har han redan samlat en stödkommitté för projekten, men föreningen har ännu inte tagit form.

En förening formas

Det finns på gång en svensk förening för dem som står i kö till ett trygghetsboende här på ön. Kanske blir det en bostadskooperativ i svensk tappning, kanske något annat.

En möjlig tanke är att hyra sig in eller köpa sig själv lägenheter i en befintlig byggnad. Man har bl.a. tittat på Las Folias i San Agustín, som nyligen gick i konkurs. Ny köpare till Las Folias är på gång, kanske löser det sig sedan.
Olle menar att föreningen kunde göra en stödpaket för äldre nordbor i Gran Canaria, där NordCare är väsentlig del. Formerna för detta funderar man på än.
Du kan höra till målgruppen
Olle ser som målgrupp för föreningen och NordCare dig som vill ha hjälp hemma med det som inte är så roligt. Senare kanske behöver man hjälp med det som man inte kan själv. Han anser att man skall anlita NordCare nu för att den kan överleva tills vi verkligen behöver den. Vänner och frivilliga inom föreningen kan bli "anhörigvårdare" - skissar Olle.

I mellantiden skall man informera dem som brukar säga: ”Ja flyttar tillbaka sedan när jag behöver hjälp”. Olle citerar Björn Sundström på SKL (Svenska Kommuner och Landsting) som kallar oss fågelbo (i ordserien sambo, särbo, krylbo) och menar ”den som flyttar från Kanarieöarna och är lite krasslig”.
Inte alls säkert att man tas emot med öppna armar däruppe, inte.
Är du intresserad att ta del av den verksamhet som Olle med stödgrupp planerar kan du kontakta Olle på e-mail:
Hemtjänst på svenska

Helene Eklunds och Maria Järvares firma NordCare Service startar i första hand på hushållsnära tjänster med skandinavisk kvalité. Deras seniorservice kan innebära bl.a. städning, inköp och ledsagarservice till sjukhus eller läkare. Man kan också få hjälp med skötsel av trädgård, hjälp med middagsbjudningar. Eller med lättare sysslor som rasta hunden eller byta ut svårtillgängliga lampor.

Deras firma är registrerad i Sverige med dotterbolag som är verksam här på Gran Canaria. De påpekar att hos dem går det bra att använda svenska RUT-avdraget om man har sin huvudsakliga skattevist i Sverige - de som bor max. sex månader här. (Samma förmån finns också i Finland, men man drar av kostnaderna i skattedeklarationen).
Längre fram ser man också behov av trygghetsboende för pensionärer. Man tänker börja försiktigt eventuellt med att hyra in sig i någon befintlig verksamhet. Dessa boendetankar är dock än så länge i sin linda, förstår man. Men i linje med vad Olle skissar.

Helene och Maria har jobbat ett års tid med förberedelser och firmabygge. Man har haft kontakter också med kommunen San Bartolomé de Tirajana samt östyret gobierno (länstyrelsen) där mottagandet lär varit mycket positivt. Också svenska konsuln i Las Palmas lär vara positiv till deras tankar. Utöver svenskar har man haft kontakter med norrmän i Arquineguin och Puerto Rico.

Vuxit upp med trygghetsboendet

I debatten efter firmapresentationen berättade Helene att hon faktiskt har mer eller mindre vuxit upp med trygghetsboendet. När hon var tio år gammal startade hennes mamma en firma med hemservice och trygghetsboende i Uppsala och Helene var ofta med och hjälpte till. Redan då fick hon lära hur viktigt det är med personligt service.
Både Helene och Maria har erfarenhet av olika serviceyrken. De är studiekamrater från Umeå Universitet. Helene är psykolog och Maria sociolog till utbildning
Läs mer på deras hemsida www.nordcareservice.se

Äldre tappar bort lärt språk

Personligen blev jag mycket intresserad av dessa projekt. Jag har ju jobbat närmare 30 år i Sverige som radiojournalist med sändningar på finska, först i Skåne och Blekinge och senare i riksmedia. 

Där har jag om och om igen stött på hjärtskärande historier om mina landsmän som hamnat i långvården och blivit mer eller mindre som s.k. vårdkolli. Tills det kom någon i personalen som kunde prata finska. Då kunde den som man trott vara helt dement plötsligt bli kontaktbar igen.

Det är nämligen så att de som bor utomlands på äldre dagar ofta tappar bort det nya språket – om man ens lärt det överhuvudtaget. Det samma gäller oss nordbor här i Spanien.
Detta är problem som är svårt att förstå innan man själv upplevt det.
Här menar jag NordCare och stödföreningen har en stor uppgift att fylla.

Viktigt med sedvanor

Även det att man kan uppleva sin egen kultur i form av sedvanliga fester som midsommar med sill, potatis och snapsvisor eller jul med julbord, som Helene målande beskrev sina egna funderingar, de är jätteviktiga att hålla äldre på god vigör. Eller friskvård på eget språk.

Dessutom kan jag tänka mig att den nya ägaren till Las Folias vill ha i denna stora byggnad ett antal fasta boende eller halvårs boende som återkommer regelbundet som medlemmar i föreningen eller som kunder till NordCare. Nya kanarieflyttare från Norden kan se detta boende som ett bra och trygg alternativ till sina pensionärsliv här istället för att hyra eller köpa sig något själv.

Kanske slutar cirkeln sig igen, Las Folias var ju det första turisthotell härnere och svenskarna var de första gästerna.
Om det inte blir Las Folias - finns det säkert flera andra apartementoshotell som mer än gärna vill ha en fast kundkrets i form av pensionärer från Norden.

Uppdatering 6.11.2012 Olle Ekwalls mail:

Hej, det går sakta framåt för vårt trygghetsboende. Varumärkesansökan blir nog behandlad detta år! Bolagsverkets handläggningstid? tillkommer sedan men bör då bli kortare än annars..

Men www.bostadsfonden.org fungerar nu till att öppna dokumentlistan.
Obs att vi är en organisation - inte commersiell
Dokumentet "Om Du blir sjuk" har uppdaterats och ett nytt "Sjukvård och Residencia" har tillkommit i samråd med Karin Bertilsson, Skandinaviska Klubben (Du når båda på dokumentlistan enl ovan) Residencia behövs numera inte för vistelse upp till 6 månader!!

Vi har inte fått definitivt nej av Folias, men undersöker alternativ. Man har nu bra beläggning från bl a Ving, men tar Du dig ner för "egen maskin" kostar rummen i november och december 50€/natt.

Kommande "svensk-vecka" ( 6. - 11.11.2012) firar vi turismen i Maspalomas 50 år. En dalahäst skall avtäckas här i San Agustin.

Vi återkommer

Uppdatering 17.1.2015: NordCare Service har avslutat verksamheten, men det finns en ny aktör, Canariahome Gran Canaria, med liknande verksamhet som har webbsidan www.chgrancanaria.com.

Olle Ekvall jobbar ännu ihärdigt med bostandsfonden men konkreta resultat är ännu tyvärr få. Man söker en samarbetspartner bland hotell i San Agustín.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!