19.2.12

Pohjoismainen senioripalvelu vireillä


Eteläisen Gran Kanarian ruotsalaisten eläkeläisten parissa on vireillä kaksi hanketta, joilla on yhteinen tavoite parantaa eläkeläisten elämänlaatua täällä. Yhteinen nimittäjä on turva-asuminen. Toisaalta on kahden ruotsalaisnaisen perustama kotipalveluyritys. Ja toisaalta vireillä oleva yhdistys, joka pyrkii toteuttamaan eläkeläisten yhteisen asumishankkeen. Olisikohan suomalaisilla aihetta samaan?

Denna text på svenska
http://tapanim.blogspot.com/2012/02/normal-0-21-false-false-false-sv-ja-x_19.html#more

Nämä kaksi hanketta esiteltiin San Agustínin ruotsalaisessa kirkossa viime keskiviikkona ja Las Palmasissa Skandinaviska Klubbenilla perjantaina. Turva-asuminen on ruotsalainen käsite, joka saattaa olla Suomessa vieras, mutta se tarkoittaa niin kotona kuin jossain yhteisessä asuntorakennuksessa tapahtuvaa huolenpitoa asukkaista. No, tukiasuminen taitaa olla sama asia.


NordCare Service- yrityksen takana on kaksi nuorta yrittäjää, Helene Eklund ja Maria Järvare. He ovat todenneet, että Gran Kanarialla on yhä kasvava tarve kotipalvelusta, joka täyttää skandinaavien laatuvaateet ja tottumukset. Turva-asumista hankkivan yhdistyksen ideoija taas on insinööri Olle Ekvall San Agustínista, joka tunnetaan täällä mm. Skandinaviska Klubbenin piiriin kuuluvan Computer Club Gran Canarian aktiivina. He olivat kohdanneet vain pari viikkoa ennen tuota esittelytilaisuutta, mutta tavoite oli jo yhdensuuntainen.

Päivitys 17.1.2015: NordCare Service on lopettanut toimintansa, mutta uusi yritys Canariahome Gran Canaria jatkaa samantapaisella konseptilla. Sen verkko-osoite on www.chgrancanaria.com.

Olle Ekvall jatkaa sitkeästi turva-asumisen yhdistyksen toiminnan kehittämistä. Konkreettiset tulokset ovat kuitenkin vielä vähäiset. Yhteistytökumppanin etsintä San Agustínin hotellien parissa jatkuu.


Oman tulevaisuus askarrutti

Aloitan Olle Ekvallin pohdinnoista. Ne alkoivat sen jälkeen kun hänen vaimonsa kuoli kolme vuotta sitten. Hän ei varmaankaan ole yksin ajatuksineen. Jäädäkö tänne pysyvästi vai muuttaako takaisin kotimaahan? Hän näki monta syytä jäädä. Hän oli muuttanut tänne jo pysyvästi, koska täällä on hyvä olla lämpimässä ilmastossa, ja ystävien parissa. Tänne on muutettu, koska täällä on hyvä elämä.


Kotimaahan paluu voi olla aika kolkko. Valtiolla tai kunnalla ei ole säästöjä paluusi varalle, siellä verorahat menevät maassa asuvien hoitamiseen. Jos palaat saat istua yksin omassa asunnossasi, kotipalvelu ehkä käy. Ryhmäasumiseen on asiaa vasta kun olet niin dementoitunut ettet muuten selviä, hän epäilee.

Kotimaassa on kenties sukulaisia, mutta heillä taitaa olla oma ura päällimmäisenä mielessä. He ovat siellä puhelinyhteyden päässä aivan samoin kuin nyt täältä. Täällä voit itse vaikuttaa

Siksi on paras panostaa kunnolla täällä elämiseen. Ruotsissa (niin kuin Suomessakin) suuret hoitoyhtiöt ovat pilanneet itse maineensa. Täällä asiat voidaan hoitaa paremmin, Olle uskoo. Täällä on jo asiantuntijoita avuksi, ja itse olemme myös asiantuntijoita järjestämään olot itsellemme. Sairaanhoito on täällä hyvää, mutta apua tarvitaan kenties omalääkärin hankintaan, paperisotaan, lääkkeiden valintaan jne. Tässä tukiyhdistys voisi olla avuksi.

Olle on nähnyt parin vuoden ajan jo paljon vaivaa asian parissa. Hän on ottanut yhteyksiä Ruotsin viranomaisiin – ajatuksenaan se, että eläkeläisten siirtyminen tänne helpottaa paineita Ruotsissa ja se voisi olla aihe tukea täällä tapahtuvaa eläkeläisten palvelua. Mutta hän on saanut sieltä pelkkää kylmää kättä.


Hän on myös ollut yhteydessä täällä toimiviin kirkollisiin yhteisöihin ja Skandinaviska Klubbeniin, ja saanut lämmintä tukea ajatuksilleen.

Lisäksi hän on koonnut tukikomitean viemään asiaa eteenpäin.


Yhdistys vireillä

Sen sijaan yhdistyksen perustaminen on vasta vireillä. Tarkoitus on perustaa ruotsalainen yhdistys turva-asumiseen jonottavia varten, mahdollisesti asunto-osuuskuntakin - Ruotsissa on erityinen osuustoiminnallisen vuokra-asumisen säännösto.Yksi mahdollisuus on vuokrata tai ostaa asuntoja äskettäin konkurssiin menneestä Las Folias Apartementos hotellista San Agustínissa. Sitä on käyty jo katsomassakin. Hotellirakennus saattaa saada uuden omistajan lähiaikoina. Ehkä asiat hoituvat sen jälkeen.Olle hahmottelee, että yhdistys voisi tehdä yhteistyössä NordCare- yhtiön kanssa tukipaketin pohjoismaalaisille eläkeläisille.

Voit kuulua kohdetyhmään

Olle näkee niin yhdistyksen kuin NordCare- yhtiön kohderyhmänä sinut, joka haluat apua vähemmän hauskoihin kotiaskareisiin. Myöhemmin ehkä todella tarvitset apua siihen mihin itse et kykene.
Ollen mielestä tätä yritystä on syytä käyttää jo nyt, jotta se olisi voimissaan myös sitten, kun todella tarvitset apua. Sen lisäksi yhdistyksen jäsenet ja omat tutut voivat toimia ”omaishoitajina”, hän hahmottelee.

Ollen ensisijainen kohderyhmän on luonnollisesti omat maanmiehet, ruotsalaiset, norjalaisetkin on kielisyistä toinen luonteva kohderyhmä. Itse lisäisin lupaa kysymättä vielä suomenruotsalaisetkin. Ja mene tiedä ehkä ajan mittaan joukkoa ja palveluita voi laajentaa suomalaisiin ja tanskalaisiinkin – sikäli kuin emme hoida asiaa omin nokin.


Hankkeen toteuttaminen vaatii kuitenkin runsaasti tiedotusta etenkin niille, joiden ajatuksena on palata kotiin ”sitten, kun kunto alkaa heikentyä”. Vastaanotto siellä kun ei välttämättä ole kovin lämmin, enkä tarkoita celsiusasteita. Tilanne on luonnollisesti toinen, jos olet pysynyt kotimaasi veronmaksajana kaiken aikaa. Jos taas olet tullut tänne veronmaksua säästääksesi niin myötätuntoa kotimaassa on turha odottaa jos hoidontarve yllättää. Espanjassa vanhusten hoidosta taas huolehtivat yleensä omat sukulaiset. Joten kannattaa harkita tarkasti missä ja miten hoidettuna haluaa viimeiset elinvuotensa elää..

Kotipalvelua ruotsiksi

Helena Eklundin ja Maria Järvaren yhtiö NordCare aloittaa toimintansa ensi sijassa skandinaavista laatua tarjoavan kodin läheisten palvelujen merkeissä. Sitä on tarjolla niin nuorille kuin iäkkäille eri tarpeisiin. Mutta senioripalveluun voi kuulua siivousta, ostosten tekoa, saattopalvelua hoitoihin tai vaikkapa juhlatarjoiluun. Apua voi saada kevyempiin askareisiin kuten koiran ulkoiluttamiseen tai vaikkapa hankalien lamppujen vaihtamiseen.


Heidän yrityksenä on rekisteröity Ruotsiin, jolla on tytäryhtiö täällä. Näin se voi hoitaa kotitalousvähennyksen (RUT-avdrag) hankinnan, jolloin lasku käy ensin Ruotsissa verottajalla, ja palvelun tilaaja pääsee puolet halvemmalla kuin muuten. Suomessakin verovelvollinen voi tehdä kotitalousvähennyksen ulkomailla tehdystä työstä, jos se muuten täyttää vähennystä koskevat säännökset. Vähennys on 60 prosenttia tehdyn työn palkasta. Näin jos olet kirjoilla Suomessa ja maksat verosi sinne.

Suomen säännöksistä voit lukea täältä:

Pitkällä tähtäimellä myös NordCare harkitsee turva-asumisen järjestämistä. Aluksi ajatuksena on hakeutua vuokralle johonkin jo olemassa olevaan toimintoon – vähän samaan tapaan kuin Olle hahmottelee yhdistyksen toimeksi.


Helena ja Maria ovat jo vuoden ajan valmistelleet firmansa aloitusta. He ovat neuvotelleet mm. San Bartolomé de Tirajanan kunnan johdon kanssa, saaren hallinnon, gobiernon, kanssa ja näiden vastaanotto on ilmeisesti ollut hyvin myönteinen, samoin Ruotsin Las Palmasin konsuli. He ovat myös neuvotelleet norjlaiasten tahojen kanssa Puerto Ricossa ja Arquineguinessa.

Hän kasvoi turva-asumisessa

Yritysesittelyn jälkeen Helena kertoi, että hän on itse asiassa kasvanut turva-asumisen piirissä. Hänen äitinsä perusti kotipalvelu- ja turva-asumisyrityksen Uppsalaan kun hän oli kymmenvuotias. Hän sai osallistua sen töihin. Tätä kautta hän sai konkreettisesti oppia miten tärkeää henkilökohtainen palvelu on.

Sekä Helenellä että Marialla on kokemusta erilaisista palvelutöistä. He ovat opiskelutovereita Uumajan yliopistosta. Helena on koulutukseltaan psykologi, Maria sosiologi.

NordCare Service- yhtiöön voi tutustua tarkemmin täällä www.nordcareservice.se

Jos haluat osallistua perusteilla olevan yhdistyksen toimintaan ota yhteyttä Ove Ekvalliin sähköpostitse oekvall@gmail.com.

Opittu kieli voi vanhana kadota

Itse innostuin näistä hankkeista, koska niiden tarve on minulle entisestäkin elämästä tuttu. Olin Ruotsissa suomenkielisenä radiotoimittajana lähes 30 vuotta. Tuona aikana kohtasin usein tapauksia, joissa ruotsinsuomalaiset olivat joutuneet pitkäaikaishoitoon, missä heidät luokiteltiin dementeiksi – kunnes heidän luokseen tuli suomea puhuva hoitaja tai muu suomea puhuva ja hoitopaketista tuli taas elävä ihminen.


Tämä selittyy sillä, että vieraassa maassa asuva vanhentuessaan monesti kadottaa siellä oppimansa kielen. Kun ei pysty puhumaan hoitajiensa kanssa eivätkä nämä ymmärrä häntä voi syntyä todella ikävä, dementiaa muistuttava hiljaisuus.

Luulen, että sama kohtalo uhkaa Espanjaan jääviä maahanmuuttajia.
Tätä on vaikea sellaisen ymmärtää, joka ei ole sitä itse kohdannut ja tiedä mistä on kyse.


Tässä NordCaren kaltaisella hoitoyhtiöllä tai Ollen kaavailemalla yhdistyksellä on todella tärkeä tehtävä. Olisi enemmän kuin toivottavaa, että samantapainen järjestely saataisiin myös suomalaisille.

Tutut perinteet tärkeitä

Myös omien perinteiden ylläpito, tutut perinnejuhlat jouluineen ja juhannuksineen ja niihin kuuluvine menoineen ja ruokineen ovat todella tärkeitä henkisen vireyden ylläpitäjiä. Samoin omalla kielellä tapahtuva viriketoiminta.


Yhteisen turva-asumisen järjestäminen saattaa täällä Kanarialla olla jopa helpompaa kuin jossain Pohjolassa. Voisi hyvinkin kuvitella, että Las Folias apartementoksen uusi omistaja haluaa saada isoon rakennukseensa vakituisia asukkaita tai puolivuosittain palaavia kävijöitä, joita joko turva-asuminen tukiyhdistys tai NordCare- yhtiö sinne jäseninään tai asiakkainaan tuo. Tänne muuttaville uusille eläkkeille se saattaa olla parempi ja turvallisempi vaihtoehto eläkeläiseloon kuin oman asunnon hankinta omin päin.

Las Folias oli muuten eteläisen Gran Kanarian ensimmäinen matkailuhotelli, ensimmäiset vieraat olivat ruotsalaisia. Menisikö ympyrä tällä tavoin taas kiinni?


Jos ei se siellä onnistu niin kyllä täällä riittää muita apartementoksia, jonne mieluusti otetaan pikkuhiljaa vakituisia asujia.

Mutta muistisairaan hoito tai muuten paljon hoitoa vaativan auttaminen on sitten eri juttu, johon täällä tuskin löytyy yhtä hyvää ratkaisua kuin kotimaassa. Näin itse arvioin.

Olenkin päätynyt siihen, että asun vuoden kesäpuolikkaan kotimaissani Ruotsissa ja Suomessa ja talvet täällä. Pysyvä asunto odottaa siellä jo sitä päivää, että päätän jäädä talveksikin kotimaahan. Täällä Ollen kaavailema turva-asuminen saattaa hyvinkin sopia talviasunnoksi siihen jos se lähivuosina toteutuu. 
Miten itse asiaa ajattelet?Päivitys 17.1.2015: NordCare Service on lopettanut toimintansa, mutta uusi yritys Canariahome Gran Canaria jatkaa samantapaisella konseptilla. Sen verkko-osoite on www.chgrancanaria.com.

Olle Ekvall jatkaa sitkeästi turva-asumisen yhdistyksen toiminnan kehittämistä. Konkreettiset tulokset ovat kuitenkin vielä vähäiset. Yhteistytökumppanin etsintä San Agustínin hotellien parissa jatkuu.


1 kommentar:

  1. Anonym21.2.12

    Olenkin odotellut, milloin moisia hankkeita syntyisi Kanarian saarille, koska siellä asuu melko vakaasti kasvava Pohjolan periltä tullut joukko talvisin. Kaarina Wallin

    SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!