4.11.23

Marraskuun 2023 intiaanikesäaamut




Lentokoneessa tullessa jo kyseltiin tuleeko uusia aamuisia rantakuvia. Arvelin ettei nyt ihan ensimmäisenä päivänä, mutta tässä niitä nyt tulee. Sää on ollut pitkään poikkeavan lämmin, Suomessa kutsuttaisiin intiaanikesäksi, täällä se on Veranillo de San Martin. Nyt kuun loppulla se kyllä viilenee. Tässä kuvia ajalta 4.-30.11.2023


Lauantai 4.11.2023

Ensimmäisen aamun havainnot ovat mukavia. Väkeä on liikkeellä selvästi enemmän kuin samaan aikaan edellistalvena, jo ennen auringonnousua. Se on kiva havainto vaikka auringonnoususta ei nyt päästy nauttimaan koska taivas oli paksussa pilvessä. Tuuli leppeä, mutta vanhan tuulen mainingit antoivat vauhtia uimareille.

Uutta ja myönteistä on myös, että San Agustín rannalla on nyt  pienvenevuokraamo. Vuokraajien koppi on ollut paikalla niin kauan kuin muistan, mutta aina se on ollut kiinni.

Kaikkein parasta on, että rantaraitti on Las Floresin luona saanut tosi vihdoinkin tasaisen päällysteen. Olkoonkin vain sementtiä, mutta on ainakin sileä. Kompuroin niissä sään syömissä muhkuroissa pahasti joskus 10-15 vuotta sitten. En sentään päätynyt lääkärinhoitoon kuten tiedän monen muun joutuneen. Päällystämiseen saatiinkin rahat olikohan kymmenen vuotta sitten, mutta sillä hoidettiin raittia siellä missä vauriot olivat vähäiset, siis hotelli Don Gregorilta pari sataa metriä siihen suuntaan missä pintavaurioit olivat pahimmat.


Muistaakseni norjalais-ruotsalaisen Dag&Natt lehti tiesi kertoa, että viranomaiset riitelivät kuuluuko korjaus kunnalle vai valtiolle. No, nyt sekin on ratkennut. Ja kukas muu sieltä porhaltaakaan kuin pyöräilevä ja ääneen höpöttelevä aurinkotuolien- ja varjojen hoitaja, joka muuten aloitti uransa vapaaehtoisena apulaisena, on siitäkin jo noin kymmenen vuotta aikaa.

Talvi alkaa hyvin.


 Sunnuntai 5.11.2023

 
Aurinko nousee tänäänkin klo 7.15, taas pilviverhon takana. Mutta jo puoli kahdeksan aikaan se alkaa kajastaa kun pilviverho irtautuu horisontista.

                           
                                              

Uuden ajan merkki El Capitano ravintolan ikkunassa. Kokkeja ja keittiöapulaisia haetaan. Ravintoloiden työvoimapula on seurausta mm. koronasta, ja se taitaa olla ainakin eurooppalainen ilmiö. Kun ravintoloita suljettiin pandemian leviämisen estämiseksi kokit ja muukin ravintolaväki joutui hakeutumaan muihin töihin. Joista heitä ei enää saada takaisin.

Toinen syy työvoimapulaan on, että korona aikana kiinni olleet ravintolat alkavat taas aueta. Siihen tarvitaan kokkeja ja muuta rabintolaväkeä. Näin San Agustínin rantaraitin varrella Beach Clubin ja Don Gregori hotellin rantaravintolat ovat saaneet uutta ilmettä, Don Gregorin Las Burras on rempattu ja saanut lisätilaa, eli usko tulevaan on ilmeinen. Beach Clubin nurkka rempattiin jo aiemmin, kesän aikana sitäkin on taas uusittu.

                      

                   Päivän viimeinen kuva on vakava varoitus Beach Clubin nurkalta. Monin paikoin Kanarialla upeiden rantojen vesissä vaanii katala vaara, alavirtaus. Se voi viedä jalat alta, painaa pohjaan tai vetää mukanaan kauas merelle. Vaarallisia paikkoja ovat etenkin allonmurtajien ja niemenkärkien kainalossa.

Kirjoitin tästä blogijutun tammikuussa 2017, kun kaksi suomalaista menehtyi Playa del Inglésin suositulla rannalla. 


Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä on jo 60 ihmistä menehtynyt veteen. Eniten hukkumisia sattuu, kun iäkkäät ihmiset menevät uimaan vaikka rannalla on punaiset varoitusliput. Käännösohjelman avulla voit lukea norjankielisen verkkolehden jutun tästä.


                                    

Maanantai 6.11.2023

                                    
Vähän ennen auringonnousua punaisia pilvenreunoja, ja synkkiä pilviä. Auringonnousun aika 7.16.


Illalla verkkolehdet välittivät AEMET- säälaitoksen varoitukset kovasta sateesta, tuulesta ja isoista aalloista. Isot aallot olivat jo päivällä vieneet mennessään useita liian lähelle rantaa menneitä. Yksi nainen oli pelastettu kaukaa mereltä. Mutta eteläistä Gran Canariaa säävaroitukset eivät, taaskaan, koskeneet. Aurinko nousi horisontissa mustaan pilveen, mutta sen yläpuolella odotti kirkas sinitaivas.
No, päivän mittaan tuuli kyllä etelässäkin nousi kovaksi.
            
                        

Tiistai 7.11.2023


Aurinko nousee klo 7.17, lämpömittarini näyttää 20 astetta. Eilen päivällä kovaksi voimistunut tuuli on aamuksi vaimentunut. Sääennustaja Meteored ennakoi 6-12 m/s koillisesta, iltapäivällä jopa 24 astetta ja 14 m/s.


Beach Clubin nurkalla huomaan huolestuttavia merkkejä vasta pari kuukautta sitten valetussa rantaraitin pinnassa, se kupruilee. Muualla Las Burras rantaan kävellessä ei vastaavaa näy. Vielä.


Vielä yksi uudistuksen merkki havaittu. Loopy’s ravintolan katolle on ilmaantunut kattoterassi. Itse ravintolan remontti oli jo edellisvuotena. Loopy’s on Maspalomas rannikon vanhimpia ja San Agustínin vanhin ravintola hotellin ulkopuolella. Ruotsalaisyrittäjät panivat sen alulle. Remontin jälkeen sen villin lännen kapakan ilme muutti siistimmäksi, ruokalista sai muista turistiravintoloista hiukan poikkevan sisällön, ja hinnat nousivat huomattavasti. Asun tuosta kulman takana. Käyntiaikeet ovat tyrehtyneet ravintolan hintapolitiikkaan. Taustalla muuten parivuotisen täysremontin läpikäynyt Tamarindos hotelli, joka avautui vuosi sitten nimellä Paradiso Gran Canaria. Maspalomas- alueen hotellikantaa on moitittu vanhentuneeksi, uutta nousee harvoin, remontteja sentään jonkin verran.



Keskiviikko 8.11.2023


Puolipilvisenä alkoi tämäkin aamu, minun mittarini näytti ennen auringonnosua 22 astetta,  Meteored sääennuste lupasi kaksi astetta vähemmän ja päivän korkeimmaksi 25 astetta kello 14. Tuuli on selvästi maltillisempaa kuin eilen mutta voi nousta iltapäivällä 
8-14 m/s kertoo ennuste.



Torstai 9.11.2023


On luvassa eilistä hiukan lämpimämpi päivä, jopa 26 astetta lämmintä, ja sitä riittää kolmen tunnin ajan, kertoo Meteored. Puolipilvistä puoleen päivään ja sitten kirkas taivas. Koillistuuli voimakkaimmillaan klo 13  7-12 m/s. Aurino nousi 7.18 ja laskee 18.13. Nousuveden huiput 10.46 ja 23.12, laskuvesi alimmillaan 4.35 ja 17.00


Tässä saksalaispariskunta häämatkalla selaa tämän aamun parasta kuvasarjaani. Olivat niin somia kun poseerasivat valkoisissaan aurinnnousu taustanaan, kivoja värejäkin siihen ilmaantui. Ja menivät minulta ohi, kun heitä kuvasin. Pyysivät ottamaan kuvia mobiilillaan. Jälkeenpäin harmittelin etten pyytänyt lähettämään niitä minullekin.


Tätä (alla) näkymää olen seurannut. Meri on jo vienyt rantahiekkaa mukanaan, mutta vielä on rantasiivoojien työnjohtajan autoreitti Cruz Rojan kopin kohdalla paikallaan. Koskahan sekin katoaa?


Perjantai 10.11.2023


No nyt on upea, lähes pilvetön auringonnousu. Aurinko nousi klo 7.19, laskee 18.12. On luvassa upea päivä. Koko yön auringonnousuun asti lämpötila oli 20 astetta. Lämpimintä luvassa klo 12-16 ja 27 astetta. Koillistuuli voi nousta navaksi 8-14 m/s klo 13-15.
Korkein vuorovesi klo 11.22 ja 23.43, alin 5.11, 23.44 
(mitataan Arinagassa).




Lauantai 11.11.2023


Aurinko nousee 7.20 ja laskee 18.11., lämpötila ennen auringonnousua 21 astetta, lämpimintä 26 astetta klo 12-16. Tuuli aamusta navakkaa, voimakkaimmillaan klo 11 koillisesta 8-13 m/s. Vuorovedellä poikkeuksellisesti vuorokauden aikana vain yksi huippu, klo 11.55, alin 5:45 ja 18:01.


Eilinen häämatkapari on vaihtanut arkivaatteisiin ja kenkiin. Tulevaisuus ehkä seuraavassa kuvassa.

 

Las Burras rannalla tapahtuu välillä kummia. Nämä kolme ovat vetäneet tässä,Tiktok tyyppistä showta aiemminkin. Tänään ensin vauhdikasta karate- taistelua, jossa kaikki lyönnit ja potkut täpärästi ohi, ja sitten omalaatuista tanssia. Tonttulakki on vakiovaruste.


Sunnuntai 12.11.2023


Aurinko nousi 7.20, laskee 18.11, vaihtelevasti puolipilvistä tai kirkasta luvassa. Ennen auringonnousua 20 astetta (ja niin oli koko yön), klo 12-17 lämpimintä, 26 astetta. Espanjan säälaitos AEMET kertoi eilen, että on menossa Veranillo de San Martin ( Pyhän Martin kesä). Suomessa puhutaan kuukausi pari aikaisemmin intiaanikesästä, kun poikkeavan lämmin kausi tulee viileän perään. Tuuli on tyyntymässä, klo 16 voimakkaimmilllan 5-9 m/s. Nousuvesi korkeimmillaan klo 0:14 ja 12:28, alimmillaan 6.17 ja 18.32. Huomaa mitä lukee taulun alareunassa. Se on täälläkin vaikka yleisesti muuta mainitaan.



Poikkeavan lämpimän sään mukana tulee sen riesa, calima. Ennusteen mukaan se alkaa tänään puolilta päivin ja jatkuu ainakin seuraavaan maanantaihin, mihin asti ennuste ulottuu. Onneksi se näyttää olevan melko heikko calima.

Maanantai 13.11.2023


Aurinko nousi 7.21, laskee 18.10 lievän calimaudun takaa. Lämpötila mittarissani ennen auringonnousua 21 astetta ja Forecan ennuste on samaa mieltä. Normaalisti luotan Meteoredin ennusteeseen, mutta tänään se kyllä näyttää pari astetta liikaa. Se näyttää klo 14 jopa 30 astetta, Foreca tyytyy koko iltapäivältä 26:een. (Päivän mittaan selvisi, että Meteored oli oikeassa, taas!) Tuuli on heikkoa, molemmat näyttävät aamusta 3 m/s , Foreca koko päivän, mutta Meteored  klo 12-14 voimakkaimmillaan 7 - 12 m/s, tuo 12 tarkoittaa puuskia. Aurinko paistaa täydeltä terältä koko päivän. Vuorovesi ylin klo 0.45 ja 19.03, alin 6.50 ja 19.03.



Vaikka ilmassa on lievää calimaa se näyttää levinneen enemmän muille saarille eikä niinkään Gran Canarialle. Eikä varsinkaan meidän kulmalle, vaikka joskus on ollut juuri päinvastoin. Viikon päähän ulottuvassa ennusteessa calima aina vaan jatkuu.


Kello kymmenen mittauksessa tilanne oli jo heikentynyt kaikilla saarilla.


Tiistai 14.11.2023

Aurinko nousi 7.23, laskee 18.10, lämpömittarini näyttää nyt klo 9 aikaan 22 astetta, Foreca 24 ja Meteored 27, Forecan lämpimin jakso klo 12-15 olisi 27 astetta, Meteored klo 10-15 jopa 29 astetta. Eilen Meteored oli iltapäivän osalta oikeassa. Mitenkähän käy tänään? Ilmatieteen laitos on muuten ihan Meteoredin linjoilla, asteen nuukempana. Tuuli puhaltaa koko päivänvalon ajan idästä, Forecan mukaan 3 m/s, Meteored klo 10-15 6-11 m/s.
Vuoroveden huiput klo 1:18 ja 13.37, pohjat 7.25 ja 19.36 (tablademareas.com, Arinaga)


Auringon näkymistä saatiin tänään odottaa pitkään. Se piilotteli calimaudun takana. Sen ilmaantumista kuvattiin innokkaasti.


Calimaennuste kertoo, että Afrikan tomua saadaan niellä edelleen ainakin niin kauan kuin ennustetta riittää eli ensi viikon tiistaihin.
Ilman laatu on heikentynyt kaikilla saarilla maltillisesti, mutta RTVC:n uutisetkin siitä jo kertoi.


Keskiviikko 15.11.2023


Rusotusta ja punerrusta ennen auringonnousua. Calimasta se kertoo. Mutta hyvä uutinen on, että se voi olla ohi päivän tai kaksi aikaisemmin kuin eilinen ennuste näytti, ehkä jo maanantaina, viimeistään tiistaina.


Aurinko nousi klo 7.23, laskee 18.10. Sää on heti aamusta hyvin lämmin, kotimittarini näytti 22 astetta kello seitsemän aikaan, ja yhdeksältä jo 31 astetta varjossa. Foreca ja Meteored ovat melkein yhtä mieltä päivästä. Foreca ennustaa 29 astetta klo 12-15, Meteored klo 11-17. Jälkimmäisen tuuliennuste koillis- tai itätuulta, klo 14-16 voimakkaimmillaan 6-11 m/s. Nousuvesi ylimmillän klo 1:54 ja 14.15, alimmillaan 8.02 ja 20.12.


Pienimuotoista aarteen etsintää näkyy täällä harvoin. Kolikoita saattta löytyä, arkeologisia löytöjä on turha haaveilla. 
Ilman laatu on hiukan huonompaa kuin eilen. Meidän kulmalla tosin näyttää hyvältä, naapurissa todella huonolta. Mutta siellä on jätteiden käsittelylaitos. Caliman tomut ovat jostain syystä vahvimmillaan Tenerifellä. 


Torstai 16.11.2023


Aurinko nousi klo 7.23 ja laskee 18.09. Taivas on kirkas vaikka taivaanrannasta näkyy, että calimaa on edelleen ilmassa.
Ennen auringonnousua kotimittarini näytti taas 22 astetta, ennusteet ovat hilkun maltillisempia kuin eilen. Meteoredin ennuste kipuaa 30 asteeseen tunniksi klo 14, tuuli klo 12-14 voimakkaimmillaan 8-13 m/s, Forecalla klo 11-15 maltillisemmin 28 astetta ja tuuli 3 m/s koko päivän. Tähän astinen kokemus kertoo, että Meteored tietää paremmin. Tuulen puuskatkin on tärkeitä tietää, aurinkosuojat natisee ja paukkuu ja pitää veivata pienemmälle.
Nousuveden huippu klo 2.23 ja 14.58, alin 8.43 ja 20.53 (Tabla de Mareas, Arinagan mittauspiste).


Aamulla kävelin taas rantahiekalla, ja kas, Cruz Rojan kopin edustalta sen parhaiten näkee, meri onkin palauttanut hiekkaa rannalle.


Vaikka calima horisonttia rusottaa ilman laatu on Gran Canarialla hyvä, Teneriffalla ja La Gomeralla sen sijaan on maltillisesti heikentyneet lukemat. Calimaennuste on taas eilisestä heikentynyt. Ensi torstaina calimapilvi ei Canarialle ulottuisi, mutta perjantaina se taas tännekin osuu.



Perjantai 17.11.2023


Aurinko nousi klo 7.24, laskee 18.09. Taivas on kirkas ja sellaisen pysyy koko päivän.. Calima on niin heikkoa että ilman laatu hyvän rajoissa kaikilla saarilla. Hyvä uutinen on myös, että calimapilvi poistuu saarten yltä torstaiksi eikä enää palaakaan toisin kuin eilen vielä näytti. Meteoredin ennusteessa lämpötila nousee 27 asteeseen klo 11-14. Tuuli ja etenkin puuskat voimakkaimmillaan 6-11 m/s. Vuorovedestä om taulukko lopussa.



Vuorovesiennuste Arinagan mittauspisteelle, kalakin näkyy olevan kohtalaisesti liikkeellä. Kuva: tablademareas.com

Lauantai 18.11.2023


Aurinko nousi klo 7.25, laskee 18.08. Aurinkoa siniseltä taivaalta koko päivän, mutta lämpötilat asteen pari maltillisempia kuin eilen, lyhyt lämpimin jakso klo 12-13 asteita 27. Tuuli idästä voimakkaimmillaan 6-10 m/s klo 12-16. Vuorovesi ylimmillään klo  4.06 ja 16.48, alimmillaan 10.27 ja 22.39.



Calimaennuste vaihtelee nyt päivittäin. Tänään se näyttää, että lähes koko viikon Afrikan tomua piisaa, tauko ehkä perjantaina ja lauantaina, mutta sunnuntaina uusi entistäkin tukevampi rintama tulossa. Kenkku juttu.


Sunnuntaina 19.11.2023


Aurinko nousi klo 7.26, laskee 18.08. Upea aurinkoinen päivä luvassa, parhaimmillaan 26 astetta klo 10-16. Tavallista pidempi lämmin jakso. Aika tuulista 6-10 m/s idästä, voimakkaimmillaan klo 10-13. Vuorovesi ylimmillään klo 5.08 ja 18.05, alimmillaan 11.40 ja 23.56.



Calimaennuste seilaa tänäänkin, aika varmaa Afrikan tomupilveä piisaa keskiviikkoon asti, siitä eteenpäin se on sillä rajalla maanantaihin asti. Ilman laatu on monin paikoin heikentynyt maltillisesti, meidänkin kulmalla.


Maanantai 20.11.2023


Aurinko nousi klo 7.26, laskee 18.08. Tänäänkin luvassa upea päivä, vaikka horisontin rusotus kertoo, että ilmassa on edelleen calimaa. Mittarit näyttävät silti hyviä tai maltillisia epäpuhtauden arvoja saaristossa. Calimaennuste on yhtä epäselvä kuin edellispäivinä. Keskiviikkoon asti sitä ilmeisesti riittää, mutta sen jälkeen saattaa ehkä olla, mutta sunnuntain jälkeen ei. Lämpötilat tänään eilisen kaltaisia. Lämpimintä klo 11-14 asteita 27. Tuuli käy idästä klo 18:aan asti, voimakkaimmillan klo 12-14 ja 4-7 m/s, illaksi kääntyy koilliseen.
Vuorovesi alin klo 6.23 ja 19.31, ylin 13.04.




Pulmisirrit kuuluu ilmiöihin, joita tällä rannalla olen jo vuosia seurannut. Silloin joskus 2013 se taisi olla niitä oli isoissa 20-30 yksilön parvissa. Sitten niiden määrä vain harvenee. Tänään oli enää vain kaksi vedenrajassa kirmailemassa. Lintukato on osa ajalle ominaista luontokatoa. (Ainoa lintulaji jonka olen huomannut voimakkaasti lisääntyvän on merimetsot mökkimaisemassani Suomessa.)


Tiistai 21.11.2023

Kuva: Terttu Johansson
Vartti ennen auringnousua taivaalla oli lyhyt värileikki. Itse en ollut silloin paikalla. Mutta onneksi oli tuttava laadukkaan kännykän kera. 
Aurinko nousi klo 7.27, laskee 18.07. Värileikin jälkeen päivä jatkuu harmaan pilvisenä. Lämmintä riittää silti parhaimmillaan 27 astetta (kotimittarit voi näyttää vielä enemmän) klo 11-15 välillä. Tuuli samaan aikaan voimakkaimmillaan 5-9 m/s. Lievä calima jatkuu ensi tiistaihin asti, perjantai-lauantai ehkä tauko.



Poliisiautolla on lupa ajella siellä missä se muilta on kielletty. Meistä pidetään huolta. Kalakin liikkuu nousuveden aikaan tänään. Vuoroveden mittauspaikkoja on lisätty, ja tämä mittaus onkin tehty Maspalomasissa, mutta missä kohtaa sitä ei Tabla de Mareas kerro. Veikkaan Faron majakan edustaa, tai ehkä Punto de Maspalomas, hiekkaranta-alueen kärki.

Keskiviikko 22.11.2023


Aurinko nousi klo 7.28, laskee 18.07. Taivas on melkein kokonaan pilvessä, puolipilvistä luvassa puoleen päivään, sen jälkeen kirkas taivas. Lämpimintä klo 11-16, asteita 27. Koillistuuli voimakkaimmillaan 6-11 m/s klo 12-14. Calimaennuste vahvistaa eilistä, lauantaihin asti kiikun kaakun, ehkä , ehkä ei, mutta sunnuntaista eteenpäin calimapilvi vetäytyy saarilta pois.



Vuorovesi ylimmillään klo 8.47 ja 21.39. Alimmillaan 2.33 ja 15.20. Kalaennuste on huono, vuoroveden yläasennossa sentään kahden ”kalan” arvio. Tällä miehellä saa olla paljon tuuria ja taitoa, jos jonkun kalan kiinni saa.


Torstai 23.11.2023


Aurinko nousi 7.29, laskee 18.07. Puolipilvinen sää selkenee illaksi. Lämpimintä klo 11-16, asteita maltilliset 24. Aamun koillistuuli kääntyy kaakkoon, tuuli voimakkaimmillaan 3-8 m/s klo 15-16.
Vuorovesi alimmillaan klo 3.36 ja 16.12, ylimmillään 9.47 ja 22,28, ja silloin kala liikuu myös eniten.


Tänään calimaennuste arvaa, että calimaa riittää sunnuntaihin asti, ja sitten on loppu. Jää nähtäväksi. Ilman laadun mittari näyttää meidän kulmalle hyviä arvoja, mutta noin puolet saariston mittareista näyttää maltillisetsi heikentyneitä arvoja. Mutta rantajumppaa tuo ei näytä haittaavan.


Aamun ihmetyksen aihe oli Las Burras rannan ulkopuolella merellä seilaava laite (jota luulin ensi  joutseneksi, vasta kuvan latauksen jälkeen selvisi outolaitteeksi). Facebookin ryhmissä kyselin tietääkö joku mikä se on, ja aika nopsaan Teemu Tenerifellä löysi kuvahaulla samanlaisen Hollannista. Siihen liittyvä uutisjuttu kertoi, että simpukkafarmeilta karkuun päässeet tällaiset merkkipoijut
tuottavat huolta veneillä liikkuville kalastajille ja purjehtijoille. Myöhemmin päivällä edelleen Teneriffalta kerrotaan, että tällaisia käytetään siellä rapumertojen merkkipoijuna.
 Tämä on siis tainnut karata Arinagan ulkopuolella olevista kalankasvattamoista. Tai tuohon on laitettu rapumerta pyytämään niitä mönkijöitä, joita usein rantakivillä näkyy.


Lopullinen ratkaisu, peräti tupla. Kävin iltakävelyllä. Laite on paikallaan Las Burras rannan ulkopuolella, joten merkkipoiju se on. Ja samanlainen näkyy myös Playa de San Agustínin rannan ulkopuolella. En vain sitä auringonnousun vastavalossa aamulla nähnyt. Case solved, kiitos osallistujille!


24.11.2023


Aurinko nousi klo 7.30, laskee 18.07. Sää on elisesta taas maltillisempaa, lämpimimmillään vain 23 astetta klo 12-15. Tuuli idästä voimakkaimmillaan tunnin ajan 4-10 m/s klo 15. Ilman laatu meillä päin edelleen mittarilukemissa hyvä, muualla saarilla paikoin maltilisesti heikentynyt, mutta läheiseni kävelyvauhti on hidastunut jo näilläkin lukemilla caliman vuoksi. Jos ennusteeseen on luottaminen se kaikkoaa viikonlopuksi, palaa tiistai-keskiviikoksi ja kaikkoaa taas. Mutta en kyllä muista yhtä usein mieltään muuttanutta calimaennustetta kuin tässä viime viikon aikana on nähty.




Vuorovesi alimmillaan klo 4.28 ja 16.57, ylimmillään 10.39 ja 23.12, jolloin kala taas liikkuu vilkkaimmin. Ravuista ei Tabla de mareas sivusto kerro, mutta niitä tuolla rannan ulkopuolella veneeseen mertojen kera nosteltiin. Tämä vene ei kyllä ainakaan minun nähden käynyt kokemassa saalista täällä Playa de San Agustín tai Las Burras rannan ulkopuolella eilen havaituista poijulla merkityistä pyydyksistä. Ne olivat siellä paikallaan aamukierrokseni aikana.


Lauantai 25.11.2023


Aurinko nousi 7.30, laskee 18.07. Taivas on aika pilvinen ja kas kummaa useat sääennusteet, niin käyttämäni Meteored kuin kotimaiset, ennustaa pientä sadetta iltapäiväksi, jopa AEMET, joka muuten on turhanaikainen rannalla asuville, koska se näyttää vuorilla olevien mittareiden arvoja. Whether Pro ei sadetta lupaile. No, jää nähtäväksi. Rohkenen epäillä.


Lämpimintä klo 15-16, asteita 23, tuuli samoilla tunneilla voimakkaimmillaan 4-10 m/s idästä (Meteored).
Vuorovesi alin klo 5.15 ja 17.38, ylin 11.20 ja 23.53. Playa de San Agustínin ranta oli kävelijöistä aamutuimaan lähes tyhjä. Rantaraitilla kulkijoita kyllä riitti. Calimaennuste tänään: tänään ja tiistaina on, sitä ennen ja sen jälkeen ei. Mittarilukemat tänään enimmäkseen silti hyviä. Paikoin maltillisesti heikentyneitä arvoja eri saarilla, pohjoisilla eniten.


Minut yllättäneet rapukatiskapoijut ovat edelleen paikallaan. Tämä on se Playa de San Agustínin ulkopuolella. Vähän kauempana kuin mihin zoomini yltää.


Sunnuntai 26.11.2023


Aurinko nousi klo 7.31, laskee 18.07. Aamulla puolipilvistä, päivän mittaan pilvisyys lisääntyy, mutta sadetta ei ole luvassa (eikä sitä eilenkään tullut vaikka ennusteet niin uskoivat). Lämpötila on laskussa, lämpimimillään 22 astetta (ja tästä eri ennusteet ovat kerrankin yhtä mieltä), lämpimintä klo 12-16. Tuuli enimmäkseen idästä, voimakkaimmillaan puolilta päivin 6-10 m/s, sitten hilkun heikkenee. Vuorovesi alin klo 5.58 ja 18.17, ylin 12.10 ja 18.17.


Auringonnousu oli upea tänään. Taivaanranta oli aivan huikean punainen puolisen tuntia ennen, mutta muuten oli niin pimeää, että kamera otti pyytämättä pitkää valotusta, ja ilman jalustaa kuvasta tuli vain sotkua. Se vähän harmittaa. Mutta varsinainen nousu palkitsi.


Ilman laatu on kaikilla saarilla lähes kaikkialla hyvää vaikka calimaennusteessa pilvi Gran Canariaa varjostaakin. Tiistaina ja keskiviikkona se on koko saariston yllä, muut ennusteen päivät ovat Afrikan tomusta vapaita.


Maanantai 27.11.2023


Aurinko nousi klo 7.32, laskee 18.06. Taivaalla ei paljon pilviä näy, ja näin on loppupäivän ajan. Tänään kaikki sääennustajistani ovat turhan pessimistisiö. Ennen auringonnusua muka alle 20 ja sen jälkeen muka asteen tai pari päälle. Kotimittarini näytti liikkeelle lähtiessä 22 astetta,  ja tätä kirjoittaessa 9.30 aikaan 24. Tuuli pyörii aamun pohjoisesta koillisen ja idän kautta klo14 kaakkoon, ja silloin se riehaantuu puuskissa 8 m/s, muuten puhaltaa 2-4 m/s. Calimaennuste vaihteeksi ei eilisestä poikkea, huomenna ja keskiviikkona vähän tomua ilmassa, ja sen jälkeen se ei meitä vähään aikaan haitanneIlman laatukin on meillä poikkuksellisen hyvä, lukema vain 17 klo 9. Läntisilläa saarilla ja La Palmalla maltillisesti heikentyneet lukemat.




Vuorovesi alin klo 6.41 ja 18.54, ylin 0.33 ja 12.53, kala liikuu runsaasti nousuveden aikaan ja kohtalaisesti laskuvedenkin mukana, kertoo Tabla de Mareas.



Tiistai 28.11.2023


Aurinko nousi 7.32, laskee 18.06. Pilviä ei juuri muualla kuin taivaanrannassa. Vaihteeksi oma lämpömittarini ja sääennusteiden lukemat ovat samaa mieltä, ennen auringonnousua 18 astetta, lämpimintä on luvassa klo 12-15 vaatimattomat 22 astetta, tuuli heikkoa, voimakkaimmillaan klo 12 kaakosta 3-6 m/s, mutta vaihtaa taas suuntaa aamun pohjoisesta kaakkoon ja palaa iltakuudelta koilliseen.


Vuorovesi alimmillaan klo 7.22 ja 19.31, ylimmillään 1.12 ja 13.34. Kala liikkuu runsaasti nousuveden aikaan, ja jonkin verran myös laskuveden aikana. 



Calimaennuste  on tänään sitä mieltä, että Afrikan tomua riittää perjantaihin asti, ja vasta sen jälkeen kaikkoaa. Tänään ja huomenna sitä ainakin on. Ilman laatu on selvästi heikentynyt täällä ja muualla saaristossa paitsi läntisillä saarilla.


Keskiviikko 29.11.2023


Aurinko nousi 7.32, laskee 18.06. Päivästä tulee aurinkoinen. Ennen auringonnousua oli 19 astetta niin kotimittarissanikin.Meteoredin ennusteessa, lämpimintä luvassa klo 12-17 asteita 23. Tuuli vaihtelee lännen ja lounaan väliltä, voimistuu iltapäivällä klo 15-17 jopa 8-14 m/s. 






Torstai 30.11.2023



Aurinko nousi klo 7.34, laskee 18.06. Punaista värileikkiä aika pitkään ennen auringonnousua. Mutta sen jälkeen pilvistä. Viranomaiset antoivat eilen varoituksen kovasta tuulesta ja rankkasateesta, joka alkaa, kuten niin usein läntisiltä saarilta, nyt puolilta päivin ja ehtii Gran Canarialle illaksi. Mutta sitä ennen on luvassa ihan mukava Kanarian talvipäivä. Lämpimintä klo 12-17, asteita 23. Kovia tuulenpuskia on luvassa jo klo 15 alkaen 8-14 m/s, ja sadetta on luvassa klo 18 jälkeen, ja sitä piisaa koko illan ja yön ja vielä huomennakin. Kovimmat sadekuuurot länsi- ja etelärinteillä, mikä tietää että monenlaista roinaa tulee vesivirran mukana  rannoille. Rantasiivoojilla on tiedossa kova työpäivä huomennna.




Vuorovesi alimmillaan klo 8.46 ja 20.45, ylimmillään 2.31 ja 14.56. Kala liikkuu kohtalaisesti nousuveden, mutta laiskasti laskuveden aikana.


Lisää kuvia huomenna joulukuun kuvapäiväkirjassa

5 kommenttia:

  1. Anonyymi5.11.23

    Kiva kun olet saapunut tarkkailupaikallesi!
    Masa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi5.11.23

      Kiva kun on kuvien katsojia.

      Poista
  2. Hei! Olenkin jo aavistellut, että pian saavut rannallesi. On taas mukava nähdä ja lukea kokemuksiasi. Hyvää, lämmintä syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi8.11.23

    Itse asunut myös muutaman talven täällä Gran Canarialla. Tällä kertaa aivan Las Burras rannan tuntumassa.Laadukkaita kuvia sinulla.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi10.11.23

    Kiitos kuvista. Hienoja.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!