25.2.15

Kanarian suomalaiset - missä, miksi, miten


Tässä blogijutussa kerron missä enimmät suomalaiset Kanarialla talvikauden asuvat, ja millaisia paikkoja ne talviasumisen kannalta ovat. Painopiste asettuu Gran Kanarian etelärannikolle. Kartoitan myös suomalaispalveluja talviasujan tarpeisiin, ravintoloita, viihdettä ja terveyspalveluja  Mutta aloitan säästä.
Juttua päivitetty viimeksi 26.11.2018Kanarialle tullaan viettämään  talvea ennen kaikkea säiden vuoksi. Minua viisaammat ovatkin kirjanneet Gran Kanarian säätilan maailman terveellisimmäksi sen sopivan lämpö- ja kosteustasapainon vuoksi, puhumattakaan D-vitamiinia ilmaiseksi tarjoavasta auringosta. Jokseenkin sama pätee muihinkin Kanarian saariin, joista  toinen suomalaisten pitkään asumisen suosikki on Teneriffa.


Teneriffan korkein huippu Teide kuvattuna Gran Kanarian korkeimmalta, Pico dela Nievesiltä. Välissä Gran Kanarian tunnus, kivipaasi Rogue Nublo. 

Olen viettänyt eläkeläistalveni Gran Kanarian etelärannikolla ensin suomalaisten suosimassa Playa del Inglésissä ja sitten sen naapurilähiössä, San Agustínissa, jossa asuu paljon ruotsalaisia.  Yhdeksi talveksi erehdyin mantereelle, Aurinkorannikon Fuengirolaan, enkä sinne enää palelemaan palaa. Olkoonkin, että siellä on Kanariaa suurempi ja  virikkeellisempi suomalaisyhteisö. Tarkemman selvityksen löydät blogistani Fuengirolan talvi, johon linkki tuossa vieressä hyötylinkit- luettelossa.
  
Parhaat säät Gran Kanarian etelässä

Tänne etelään päädyin v. 2008 säätilastoja tutkittuani. Valintani on saanut vuosien varrella uskonvahvistusta, vaikka täälläkin ilmastonmuutos on johtanut aiempaa viileämpiin ja epävakaisempiin talvisäihin. Mutta asuntoni ilmapumpun lämmitystoimintoa olen tarvinnut korkeintaan 1-3 päivänä kunkin talven aikana. Se onkin asennettu kesähelteiden vuoksi viilentäjäksi, mutta sillekään toiminnolle ei ole ollut talvella käyttöä. Enimmäkseen täällä vallitsee shortsi- ja t-paitakeli, mutta yhä useammin on saanut kyllä joulu- ja tammikuussa vetää ylleen jotain pitkähihaista ja –punttista ellei ole taipuvainen masokismiin.


Valtiollisen AEMET säälaitoksen kuukausitilastot tammikuulta 2018 näyttävät talven uuden ilmeen Kanarialla. Yllä mitä sinisempää sen kylmempää, alla vihreän sävyt kertovat missä sataa eniten ja ruskea missä vähiten. Se kertoo myös miksi vietän monien kera talvea etelässä.


Säätilastot ja omat kokemukseni kertovat, että kaikista Kanarian saarista parhaat säät vallitsevat Gran Kanarian etelä- ja länsirannalla. Tämä johtuu vallitsevista tuulista. Koillisen ja luoteen väliltä puhaltavat tuulet tuovat koleaa ilmaa ja sadetta mukanaan Atlantilta. Ne koettelevat rankimmin juuri tuolla suunnalla olevia alueita, La Palman, El Hierron, La Gomeran ja Teneriffan saaria ja Gran Kanarian pohjoisrantaa. Myrskyt ja sateet ovat siellä aika ajoin todella rajuja.

Teneriffan pohjoisrannalta Puerto dela Crutzin säätila keksimäärin. Norjan meteorologisen laitoksen tilasto. Klikkaa isoksi.

Gran Kanarialla pahimmat rytinät jäävät kuitenkin vuoristoon, missä sataa talvella jopa lunta. Tästä kertoo myös saarten luonto. Pohjoispuoli on hyvin vihreää ja vehreää, eteläinen ruskeaa ja kuivaa. Silti sadepäiviäkin on täällä etelässä sattunut 1-5 talvessa, lisäksi satunnaisia tihkusadetuokioita, viime vuosina aiempaa enemmän.

Playa del Inglesin säät keskimäärin, Norjan meteorologisen laitoksen tilasto. Alin käyrä on yölämpötiloja, keskimmäinen normaalilämpötilat.

Sen sijaan Afrikasta puhaltavat tuulet tuovat aika-ajoin kiusaksi caliman, ohuen tomupilven, jota luulee sumuksi ellei paremmin tiedä. Sitä on – näin uskon – esiintynyt ilmastonmuutoksen vuoksi vuosi vuodelta yhä enemmän myös talvella vaikka se alkujaan on kesäilmiö. Aiemmin sitä kesti pari- kolme päivää, mutta viime tammikuussa (2015) sitä oli jo pari viikon jaksoa ja vuodenvaihteessa 2016-2017 yli kahden viikon mittainen jakso Afrikan aavikkotomua. Marraskuussa ja joulukuussa 2017 calimaa oli useita parin viikon jaksoja, onneksi enimmäkseen heikkoa. 

Haittaa siitä on etenkin astmaatikoille ja sydänvikaisille, joiden on paksun caliman aikana paras silloin pysyä sisällä, ja välttää rasitusta, ja juoda runsaasti vettä, ja pitää ovet ja ikkunat kiinni. 


Kanariansaaret, vasemmalta El Hierro, La Palma, La Gomera, Teneriffa, Gran Kanaria, Fuerteventura, Lanzarote.

Calima koettelee kaikkia saaria, mutta eniten Afrikan puolella olevia Lanzarotea, Fuerteventuraa ja Gran Kanariaa. Kesällä se on tukahduttavan lämmintä, talvella se voi olla kumma kyllä koleaakin. Caliman liikkeitä voit seurata tuossa oikeanpuoleisella palstalla olevista hyötylinkeistä, jossa lukee sää... calima.Tässä kuvassa calima näkyy selvästi, tomumatto peittää auringon paistetta.

Päivitys 6.3.2015. Kulunut talvi on ollut kylmin sitten talven 1998- 1999. Helmikuun keskilämpötila kaikilla saarilla oli 13,5 astetta, puolitoista astetta normaalia vähemmän. Mutta sadetta tuli 40 prosenttia vähemmmän kuin tavallisesti joulu- tammikuussa vaikka sadepäiviä oli kaikkiaan kahdeksan enemmän kuin yleensä. Helmikuu oli hyvin pilvinen, Las Palmasissa oli 54 pros. vähemmän aurinkotunteja kuin vertailuvuosina 1981-2010, raportoi Espanjan valtion meteorologinen laitos AEMET.

Päivitys 17.1.2016 ja 24.12.2017 Sen sijaan marraskuu ja joulukuu 2015 olivat ennätyksellisen lämpimiä, ja niin on tammikuukin ollut. Myös marraskuu ja koko syksy 2017 oli poikkeuksellisen lämmin. Joulukuusta ei voi sanoa samaa.

Missä suomalaiset asuvat

Suomalaisia asustaa jokseenkin kaikkialla Kanarian saarilla, mutta luonnollisesti eniten Gran Kanarialla ja Teneriffalla suurissa kaupungeissa ja turistikeskittymissä. Riffasta en paljon tiedä, mutta sen pohjoisrannalla Puerto de la Cruzin suositussa matkailukohteessa toimii Suomi klubi, joten useimmat suomalaiset talviasukkaat asuvat varmaan siellä. Suomalaisilla asunnon välittäjillä näkyy olevan tarjontaa myös etelän turistirannikolla, joten sielläkin lienee kysyntää. Se on myös Riffan aurinkoisin seutu.

Teneriffan suomalaisia löydät vaikka näistä linkeistä

 https://www.facebook.com/search/str/teneriffan+suomalaiset/keywords_search

https://www.facebook.com/search/str/teneriffan+puerto+de+la+cruzin+suomalaiset/keywords_groups?see_more_ref=eyJzaWQiOiIwLjY0NDcyMjU5NTY5MTY2OSIsInJlZiI6InNlZV9tb3JlIn0%3D


Voisi luulla, että vastaavasti eniten suomalaisia asuu Gran Kanarialla pääkaupunki Las Palmasissa, jossa toimii Suomi- kerho. (Katso oikealta hyötylinkki!) En ole kuitenkaan tästä ihan varma, sillä Playa del Inglésissä on turistien lisäksi myös runsaasti suomalaisia talviasukkaita. Näissä kummassakin on viihdetarjonnan ohessa sekä Suomen kirkon että helluntaiseurakuntien Turistikirkon toimintaa. Inglésissä suomenkielistä kirkollista toimintaa löytyy keskustassa olevan useiden erikielisten kirkkokuntien yhteisen Templo Ecumenicon suojista.Maspalomasin alue, Maspalomas Costa Canaria, ulottuu idästä Bahia Felizistä lännen Melonerasiin. Välissä ovat San Agustín, Playa del Inglés, San Fernando (kantaväestön alue), Campo International, Sonnenland, El Tablero (kantaväestön ja osin ulkomaalaisten alue), Faro de Maspalomas (jota usein kutsutaan Maspalomasiksi) - jonka reunasta alkaa kuuluisa Maspalomasin hiekkaerämaa. Klikkaa kuva isoksi.

Järjestäytynyttä Suomi- kerhoa etelässä ei ole, mutta aika lähelle sitä on kehittynyt ryhmä nimeltä Joutonomit. Se kokoontuu  Playa del Inglésin Kuparipannu- ravintolassa keskiviikkoisin klo 14 epävirallisen kahvitapaamisen merkeissä (2017 syksystä                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   ä). Tämä ryhmä järjestää itselleen mm. erilaisia retkiä, kulttuurikäyntejä, pelataan minigolfia ja keilataan. Torstaisin on kokoonnuttu eri ravintoloissa lounaalle. Muutakin toimintaa kehitellään kun löytyy samanmielisiä osallistujia. Joutonomit nimellä löytyy Facebook- ryhmä, johon pääsee ilmoittautumalla mukaan.Ryhmän ainoa sääntö on, että politiikasta ja uskonnosta ei puhuta.

https://www.facebook.com/groups/240856292997474/?fref=ts

Samoin Facesta löytyy ryhmä Finnaiset, joka pyrkii kokoontumaan kerran kuussa lauantaisin jossakin ruokapaikassa. Muutama mieskin näkyy porukkaan kelvanneen. Ryhmään pääsee ilmoittautumalla.

https://www.facebook.com/groups/1547348032149361/?fref=ts 

Facen ryhmä Playa del Inglésin kävijät, jossa aika ajoin näkyy jonkin, olikohan tiistairyhmän, avoimia kokouskutsuja. Täältä kysyvä saa neuvoja moninaiseen tarpeeseen, mutta sekin vaatii jäseneksi hakemista.

https://www.facebook.com/groups/449446008517600/827181837410680/?notif_t=group_activity

Hyvin toimiva ja asiantuntevia neuvoja jakaa uusin (2017) löytämäni ryhmä, Kanariankahelit. Sen jäsenet ovat etupäässä pitkään asuvia. Vaatii jäseneksi kirjautumista ja asiallista keskustelua.

https://www.facebook.com/groups/kanariankahelit/


Myös muita suomalaisryhmiä löytyy Facebookista hakusanalla Kanaria. Osa on yritysten markkinointia, osa enemmän tai vähemmän toimivia ryhmiä. 

San Agustínissa ja Arguineguinissakin asuu runsaasti suomalaisia, vaikka edellinen onkin ruotsalaisten ja jälkimmäinen norjalaisten suuressa suosiossa. Muut alueet ovat joko turistipaikkoja tai paikallisten asuinalueita, joissa toki talvisuomalaisiakin saattaa asua, mutta vähemmän.

Missä suomalaiset huvittelevat

Las Palmas on suurkaupunki, jossa on niin paljon huvitarjontaa että varsinaiset suomalaispaikat ovat vähissä. Niitä korvannee Suomi-Kerho, Calle Portugal 13.  Las Canteraksen pohjoispäässä El Anclan, suomalaisten kesken Ankkuri, on myös ollut suomalaisten kokoontumispaikka. Se vaihtoi omistajaa nimeä Paddys Anchoriksi. Entinen omistaja, Jussi, avasi syksyllä uuden San Remo ravintolan St Catalina puiston nurkilla syksyllä 2017. Kummassakin on suomalaista henkilökuntaa.

Etelärannikon Playa del Inglésissä sen sijaan on useita suomalaisten ravintoloita ja tanssipaikkoja, koska se on niin merkittävä suomalaisten matkailukohde. Monet paikoista ovat kanarioiden omistamia, vaikka niitä vetävät suomalaiset tai toiminta on muuten suunnattu suomalaisille. Vääräleuat puhuvat ”suomalaisten Bermudan kolmiosta”, jonka kärki on suomalaisten ja eräiden ruotsalaisten matkanjärjestäjien suosima Green Field hotelli Avenida de Tenerifellä. Tälle alueelle on tullut viime vuosina useita uusia suomalaispaikkoja, etenkin juottoloita.Green Fieldin uima-altaan reunalta löytyy Playa del Inglésin ainoa yleinen suomalainen sauna Kontulan Helmi baarin yhteydestä. (Kontula kuuluu olevan suomalaisten lempinimi tälle hotellille. Johtuisiko sen arkkitehtoonisesta ns. ilmeestä.) Saunaan liittyy makea ja opettavainen historia, josta tässä kerron vain sen, että sauna pystytettiin alkujaan ihan toisen suomalaispaikan, Mummolan, yhteyteen, mutta siellä hanke kaatui byrokratian rattaisiin, ja päätyi sitten tavalla jota en tiedä Green Fieldin uima-altaan viereen. Mummolan yksi entinen ja Kontulan Helmen nykyinen omistaja on Jari Karjalainen, mm. tv-mainosäänenä ja musiikkona tuttu. Palaan aiheeseen vielä tässä jutussa.


Green Fieldin tiloissa toimii Inglésin pitkäaikaisin suomalainen hieroja, Helena Martiskainen, joka on sittemmin saanut vuosi vuodelta lisää kilpailijoita lähikulmille. Palaan tähänkin aiheeseen.


Green Fieldissä oli aiemmin myös Aurinkomatkojen toimisto, mutta Helenan hieromapiste on nyt (2016) muuttanut tilalle. Sen vieressä on myös suomalaisten pyörittämä parturi-kampaamo.

Hotellin sisäänkäynnissä on Lady Pink- ravintola, joka tuppaa olemaan suomalaisten kansoittama.

Hotellin pohjakerroksessa on tanssipaikka Foxi, mutta sinne mennään kadulta omasta sisäänkäynnistä. Paikan nimi vaihtui kun omistajaksi tulivat Seppo Hakorinne avovaimonsa, nyttemmin vaimonsa, Hannele Holopaisen kanssa. Seppo on ruotsinsuomalaisten parissa tunnettu musiikin tekijä, muusikko- ja laulaja, joka jatkaa nyt uraansa täällä.


Green Fieldin vieressä Hotel Agaete Parkissa on kolme  suomalaisravintolaa, pubi Ryysyranta ja ruokaravintola Bistro Pepper. Lisäksi samassa talossa, edellisten vieressä, aloitti 2017 alusta uusi suomalaisille suuntautuva paikka, Moi moi Tapas and Bar. Sieltä sai suomalaisia, espanjalaisia ja italialaisia tapaksia iltaseitsemän jälkeen. Suomalaisin tapasannos on grillimakkara Turun sinapin ja ruispalan kera. Sittemmin toiminta näyttää laajentuneen (syksyllä 2017) kokopäiväiseksi ravintolaksi, jossa Playa del Inglésin kävijät ja Kanarian ystävät fb- ryhmät kokoontuvat tiistaisin klo 15.Nämä eivät ole tanssipaikkoja.

Kadun toisella puolella

Tanssipaikkoja löytyy sen sijaan kadun toiselta puolelta. Vanhin yhä toimiva suomalaisten tanssipaikka on Apilaniitty, jossa sekä syödään, tanssitaan että lauletaan karaokea. Paikan isäntä on Kanarian Mikki, Martti Mikkelä, josta tässä blogissa on eri juttunsa. Hän sekä laulaa, että johtaa Apilaniittyä. Myös Mikki tuli tänne Ruotsista. Tarkemmin Mikistä tämän blogin jutussa Kanarian Mikki 
https://tapanim.blogspot.com/2010/01/kanarian-mikki.html


Aiemmin Apilaniityssä soitti ja lauloi suomeksi suomalaista iskelmämusiikkia myös kanario José Florido. Syksyllä 2014 hän kuitenkin siirtyi korttelin toiselle laidalle Red Onion ravintolaan, jossa veti avovaimonsa Tanja Myllylän kanssa tanssi- ja karaokeiltoja. Mutta syksyllä 2016 he ovat siirtyneet naapurin irlantilaispaikkaan, syyksi kerrotan Red Onionin äänieristysongelmat, joista vastapäisen hotellin väki ja vieraat kuuluvat pahasti ärsyyntyneen. Nyt (2017 syksystä) elävä musiikki Punasipulissa taas jatkuu.
Saman huvi- ja liikekorttelin yläkerrassa on vielä kolme muutakin suomalaispaikkaa, aiemmin karaokebaari Pataässä, joka syksyllä 2015 lyhensi nimekseen Ässä, kun Helsingissä toimiva Pataässä baari tätä ystävällisesti pyysi.

Sen naapuri Hawaiibar on suomalaispaikka vaikka omistaja on kanario. Sitä pyörittävät Anne-Marie Merkel ja Erno Sikanen. Paikka kehuu, että siellä on saaren paras karaoke.

Helmikuun puolivälissä 2015 avattiin Karhu Music Bar Tapas& Copas, joka tunnetaankin paremmin nimellä Karhu, paristakin syystä. Karaokepaikka se on tämäkin. Karhu Baari taas kehuu, että sillä on maan parhaat suomalaisten juomien valikoimat ja halvimmat hinnat. Eipä ihme sillä paikan omistaja on Primalcon juomien maahantuoja Kanarialla, Kai Karhu. Sen ruokavalikoimassa on mm. ruisleipähampurilainen. Ruokaa, suomalaista kahvia ja ruisleipää saa ostaa myös kotiin vietäväksi.

Mutta jos laulaminen ja muu juhliminen tässä ”suomalaisten Bermudan kolmiossa” käy liiaksi terveydelle niin sitten voi kömpiä kävelykadun toiselle puolelle Suomiklinikkaan hoitoon. Suomiklinikasta lisää alempana.

Suomiklinikan vieressä oli talvella 2015-2016 Suomi-Puoti ja Café. Talvella 2016-2017 kauppa oli tyhjä ja ovella lappu, joka kertoo paikan olevan vuokrattavana.
Sitten voi mennä kävelykatua vielä vähän pidemmälle kulman taakse Avenida de Italian puolelle. Siellä on uusi (2014) apteekki, jossa puhutaan vähän suomea, vaikka henkilökunta on paikallisia. Palaan julkisiin ja yksityisiin hoitopalveluihin vielä tarkemmin, kun nyt päästään tämän Bermudan kolmion ulkopuolelle.

Vähän kauempana


Huomattava suomalaisten huvittelupaikka on Iskelmäbaari Avenida Gran Canarian varrella, CC. Jardinissa. Siellä vierailee solkenaan nimekkäitä suomalaisartisteja. Ruokaakin tarjoillaan, mutta lämpimän ruuan toimittaa vieressä oleva kiinalaisravintola. Paikan vetäjä on Hanski Rantala. Iskelmä ja Karhu järjestävät muuten yhteisiä retkiä asiakkailleen.


Iskelmän vierestä löytyy piskuinen pubikahvila Pikku Kuppila  (tuosta kuvassa käytävää vähän eteenpäin). Sen omisti aiemmin fysioterapeuttina tunnettu Juha Venäläinen, jolla oli alkujaan oma vastaanotto viereisessä liiketilassa. Siinä toimii edelleen myös Juhan aiemmin omistama kampaamo Max ja Mirella (uudet omistajat syksystä 2015). Juhan oma vastaanotto on nykyisin Suomiklinikassa. 

Pikku Kuppilallakin on talveksi 2016-2017 saanut uuden omistajan, Mirja Kompan. Hän taas harjoittaa mm. tapahtumayhteistyötä Kontulan Helmen kanssa.

(Tämä CC Jardinin käytävä kannattaa pitää mielessä, tästä sillan kautta kävellään San Fernandon puolelle edullisiin Mercadona, Spar, HyperDino ja Lidl- kauppoihin.)


Jatketaan Av. de Tenerifeä kohti kauppakeskus Yumboa. Kun sen kulmasta noustaan ylämäkeen Av. Alf. Provisionalesia näkyy kyltti Amigo. Se on Inglésin suomalaisten ravintolamaailman jossain määrin kiistellyn veteraanin,  Jorma Kalevin, ruoka-, karaoke- ja tanssipaikka. Mutta toimikooko se vai ei, kas siinä hyvä kysymys!

Sitä vastapäätä ilmaantui talvella 2016-2017 uusi, suomalaisiinkin toimintansa kohdistava lääkäriasema EuroNordic, jolla on toimipiste myös Las Palmasissa. Siitä lisää otsikon yksityiset terveysapalvelut alla.

Sitten tullaankin Inglésin pohjois-eteläsuunnan valtaväylälle, Av. de Tirajanalle. Sen ja Av. Alf. Provisionalesin liikenneympyrän reunassa on Inglésin vanhin suomalainen ruokaravintola, Kuparipannu. Se aloitti toimintansa 1985.  Kuparipannu on perheyritys, jota pyörittävät Aki, Aili ja Reijo Korhonen.


Melkein vastapäätä, Av. Tirjanan Yumbon puolella katua, on useita ravintoloita ja niiden joukossa myös Mummola. Siitä on ehtinyt muodostua jo käsite, arkisesta kodikkuudestaan ja laadustaan tunnettu. 

Aiemmin tavoitteet olivat kovat. Ravintolassa oli piskuinen sauna, mutta sitten talon uima-altaan reunalle tuotiin Suomesta aito ja iso hirsisauna. Saunan avauspäivänä ilmaantui paikalle poliisi, joka laittoi lapun luukulle espanjalaistyyppisten lupaongelmien vuoksi. En tiedä mitä sen jälkeen tapahtui, mutta nyt tuo sauna on Hotelli Green Fieldin pihassa, ja Mummolassa on uusi meininki. Omistajaksi on jäänyt Tero Laurila. Mummolakin on alkanut järjestää saaren sisäisiä retkiä (2017).

Kun mennään vielä kauemmaksi länteen San Fernandon puolelle löytyy vielä pieni kahvila- ravintola Koivu ja Tähti kauppakeskus Botanicossa, osoitteesta Calle Los Tenderitos. 
Sitä pitää Helena Pesonen, joka hoitelee myös Joutonomit- ryhmän kuljetusjärjestelyjä. Lisäksi hän toimii tulkkina ja yhteiskunallisten palvelujen yleistietäjänä.

Julkiset terveyspalvelut

Niin lyhyelle kuin pitkälle matkalle on syytä ottaa mukaan Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jonka saa KELAsta. Sen avulla pääsee julkisen palvelun terveyskeskuksessa samanhintaiseen hoitoon kuin maan omat asukkaat. Tämä koskee kiireellistä ja välttämätöntä hoitoa tai jos krooninen sairaus vaatii välitöntä hoitoa. Ota kuitenkin ehdottomasti ja aina matkavakuutus, joka korvaa myös sairaanhoitoa. Syy selviää kohta.

Playa del Inglésissä käyvien terveyskeskus on Centro de Salud Maspalomas.  Se on hiukan keskellä ei-mitään  Play del Inglesistä länteen, lähellä markkinapaikkaa, urheilupuiston pohjoispuolella. Sinne pääsee parhaiten taksilla tai Palmitos Parkin paikallisbussilla 45.


Terveyskeskuksen vastaanotossa puhutaan auttavasti englantia ja siellä kohtaamani lääkärit ovat myös olleet yhtä kielitaitoisia. Mutta ei ole mitään takeita, että espanjalainen lääkäri osaa muuta kieltä kuin omaansa. Espanja on maailmankieli eikä muiden kielten osaamiseen ole sellaista tarvetta kuin Pohjoismaissa.

Vielä muutama vuosi sitten terveyskeskuslääkärin määräämät reseptilääkkeet eläkeläinen sai apteekista ilmaiseksi olipa täällä käymässä tai olemassa. Nykyään niistä peritään pieni omavastuuosa, mutta Suomen hintoihin verrattuna useimmat apteekkituotteet ovat täällä varsin edullisia.Erikoislääkärin hoitoa julkisena palveluna saa lähellä olevasta Hospital San Roquesta, Melonerasin ja El Hornhillon välissä. Sielläkin on suomenkielistä henkilökuntaa. Se on osittain yksityissairaala, osittain julkinen. Sen palveluja en ole koskaan hakenut, mutta se on äskettäin noteerattu sijalle 70 Espanjan sadan parhaan julkisen palvelun sairaalan joukossa ja Kanariansaarten parhaaksi. 

Yliopistollisen tason sairaalahoitoa saa tarvittaessa Las Palmasissa Insular- sairaalasta, jossa useimmat lääkärit puhuvat englantia. 

Yksityiset suomenkieliset terveyspalvelut

Playa del Inglésissä on lukuisia yksityisiä lääkärin vastaanottoja ja klinikoita. Joissakin niistä on myös suomenkielistä henkilökuntaa. Niissä maksut ovat aivan erilaisia kuin julkisen palvelun klinikoilla. Siksi niin lyhyelle kuin etenkin pitkälle matkalle kannattaa ehdottomasti ottaa matkavakuutus, joka kattaa myös lääkärinhoidon. Pelkästään yksi ultraäänikuva yksityisklinikalla voi maksaa enemmän kuin puolen vuoden vakuutus. Puhumattakaan siitä, että joutuisit palaamaan kotimaahan ambulanssilennolla. 
Joidenkin pankkikorttien ominaisuuksiin kuuluu matkavakuutus, jos sillä matkansa maksaa. Tarkista omasi tiedot.

Matkavakuutuksen mutkista tein oman jutun syksyllä 2018, linkki siihen tässä 
https://tapanim.blogspot.com/2018/10/vaikeat-matkavakuutukset.htmlPari vuotta sitten Playa del Inglésissä aloitti Suomiklinikka lähellä Green Field hotellia, "Bermudan kolmiossa", jonka kohderyhmä on nimensä mukainen. Se on suomalaisten parissa pitkään toimineiden kahden kuubalaisen yleislääkärin, Ruben Jimenezin ja Ihosmany Cuelin, perustama vastaanotto. Muu henkilökunta on suomalaisia, mm. sairaanhoitaja ja tulkki Tuija Kekkonen. Sieltä saa sekä akuuttihoitoa että pitkäaikaisseurantaa vaikkapa diabetekseen. Tarpeen tullen potilaat autetaan hoitoketjussa eteenpäin. Maksatukset menevät suoraan vakuutusyhtiölle jos vakuutus on voimassa, joten rahaa ei silloin tarvita.

Syksystä 2017 alkaen klinikalla on myös hammaslääkärin vastaanotto.

Suomiklinikalla pitää vastaanottoa myös jo aiemmin mainitsemani fysioterapeutti Juha Venäläinen. Hän käyttää työssään myös lasersauvaa ja akupunktioneuloja. Omasta ja läheisteni kokemuksesta voin todeta, että hyvin tuloksin. Samaa voin sanoa oman kokemukseni perusteella myös klinikan toisesta fysiopterapeutista, Susanna Arnoldista. Hän tosin puhuu vain saksaa, englantia, venäjää ja espanjaa.

Harmi vain, että jotkut matkavakuutusyhtiöt sulkevat fysioterapeutit korvausten ulkopuolelle. Toisille vakuuttajille riittää, että hoidon määrää lääkäri. Lue vakuutusehdot, ne kuuluisat pienellä präntätyt, ennen matkaa.

Nykyään (2018) Suomiklinikalta löytyy myös hammaslääkärin palvelut.


Clinica Scandinavica toimii ympäri vuorokauden kahdessa paikassa, Playa del Inglesissä Av. Gran Canarialla ja Puerto Ricossa C/ Juan Diaz Rodriguella. Se mainostaa, että sillä on suomen- ja ruotsinkielistä henkilökuntaa paikalla joka päivä. Klinikalla on yleislääkärin lisäksi hammaslääkärin vastaanotto.


Parin korttelin päässä Suomiklinikasta  Av. de Teneriffalla on Centro Medico International, joka kertoo olevansa Suomi Klinikka, ja suomenkielistä henkilökuntaa löytyy. Meistä siis kilpaillaan, mutta kumpi Suomiklinikoista oli nimensä kanssa ensin en osaa sanoa paitsi, että tämä International oli tässä jo monta vuotta sitten.

Yksityissairaala Clinica Roca San Agustínissa on ollut minulle merkittävä apu tilanteissa, joissa terveyskeskuksen palvelu ei ole riittänyt.  Siellä on suomea ja ruotsia puhuvia hoitajia tulkkaamassa tarpeen tullen, mutta useimmat lääkärit puhuvat myös englantia. Olen joutunut asioimaan siellä parikolme kertaa ja maksuista on huolehtinut kulloinenkin vakuutusyhtiö.  Tosin silloin on jouduttu ensin odottamaan pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden SOS- keskuksen päätöstä hoidon kustantamisesta ennen kuin asiat ovat edenneet. Joskus kun on ollut kiire lääkärille olen joutunut SOS- keskuksen päätöstä odotellessa allekirjoittamaan sitoumuksen hoitomaksusta. Näistä kokemuksista voit lukea tarkemmin, jos klikkaat tätä linkkiä
https://tapanim.blogspot.com/search/label/eturauhasen%20hoito

Clinica Rocasta rannan suuntaan on Hotelli Hapimag, jossa on sielläkin ympärivuorokautinen lääkäripäivystys. Se mainostaa myös ja suomenkielisiä palveluja. Mainoskyltti ei tosin suomen taidoista ihan vakuuta.Lopuksi monessa maassa toimiva Euronordic lääkäripalvelu, joka toimii Gran Kanarialla useilla paikkakunnilla, Playa del Inglésissä, Bahía Felizissä, Maspalomasin Campo Internationalissa ja Las Palmasissa. Sillä on monipuoliset tulkkipalvelut mm. suomeksi. Myös kotisivut voi klikata suomeksi. 

https://www.euronordic.es/index.php?idioma=fi

Hierojia

Green Field hotellissa jo vuosia toimineen Helena Martiskaisen lisäksi Inglésistä löytyy muitakin suomalaishierojia. ”Bermudan kolmion” nurkalla Av. de Italian varrella päinvastaisessa suunnassa kuin mainitsemani apteekki on 2016 aloittanut uusi urheiluhieroja, Klaus Virtanen.


Hieroja Joni Vanhapihalla on (vuodesta 2018 ) vastaanotto Salón Harmonia  Greek Village ravintolan kyljessä Av. Sargentos Provinsiales kadulla. Salongissa on myös myös kosmetologi Tiiu.

Muitakin suomalaishierojia Inglésissä on.

Las Palmasin terveyspalveluja

Kari Rissanen hieroo ja tekee nikamakäsittelyjä. Las Palmasin palveluista kannattaa katsoa tarkemmin Suomi-Kerhon Canterasin Kaikuja- lehdestä, joka löytyy kerhon sivuilta nettiversiona. 

https://www.suomi-kerho.net

Las Palmasissa toimii myös kahden suomalaisen ja yhden espanjalaisen fysioterapeutin klinikka Tervesol, jonka tyylikkäät kotisivut kertovat monipuolisista hoidoista.

http://tervesol.com/fi/

Suomenkielistä henkilökuntaa on Inter Clinic lääkäriaseman vastaanotossa osoitteessa Calle Sagasta 62. 

Vithas yksityissairaalassa on suomenkielinen yhteyshenkilö Cristina Martinsen, jonka puhelinnumero on +34 659 915 956. Hätäasioissa voi soittaa työajan jälkeenkin. Sairaala toimii ympäri vuorokauden mm. gynekologian ja lastentautien ensiapusairaalana.

http://www.vithas.es/LasPalmas

Lopuksi on syytä huomauttaa, että edellä olevat tiedot ovat tuoretavaraa, joka saattaa olla osittain entistä tietoa, jos luet tätä juttua marraskuun 2018 jälkeen (alkuperäinen teksti on kolme vuotta vanhempi). Sitäpaisti ihan kaikkea en minäkään tiedä. Jos huomaat tekstissä puutteita ole hyvä ja laita korjaus alla olevaan kommenttiluukkuun, niin panen asiat paikalleen!

Ruotsalaiset palvelut

Maspalomasin turistialue ei olisi nykyisenlainen ilman ruotsalaisia yrittäjiä, jotka ensimmäisinä ryhtyivät toteuttamaan maa-alueet omistaneen kreivisuvun kehittämiä suunnitelmia runsaat 50 vuotta sitten (1961). Näistä alkuvaiheista juttu täällä
ttps://tapanim.blogspot.com/search/label/Tomaattikreivi

Sen tuloksena San Agustínissa asuu nykyisin nimenomaan ruotsalaisia talvi- ja ympärivuoden asukkaita. Heidän tarpeisiinsa on kehittynyt joukko palveluita, joista voi olla iloa myös suomalaisille ja varsinkin ruotsinsuomalaisille, joita täällä etelässä on myös paljon.


Clinica Rocasta olen jo maininnut. Sen vieressä on Rocas Rojas asuinalue, jonka asukkaista käytännöllisesti katsoen kaikki ovat ruotsalaisia. Rocas Rojasin hotellitoiminnan vastaanoton rakennuksessa on aiemmin pieni puoti ja nyt (2016) kahvilaksi laajentunut Gottegrisen, josta saa namujen ohella ruotsalaisvalmisteisiä elintarvikkeita.Itse ostan sieltä kahvia ja mustikkakeittoa. Sieltä saa myös Santa Maria- mausteita, joissa on nimilaput ruotsiksi ja suomeksi, sehän on Pauligin omistama ruotsalaisyritys. Taitaa olla melkein ainoa kauppa saarella, josta saa sitruunapippuria – suomalaiselle ehdottoman tarpeellinen kalamauste.


Samassa rakennuksessa toimii myös Svenska Skolan, ruotsin opetusjärjestelmää seuraava koulu, josta voi käydä esikoulusta alkaen ylioppilaaksi asti. Myös kouluopetusta täydentävä Suomi-koulu yli kolmevuotiaille toimii Svenska Skolanin tiloissa joka toinen lauantai.Seuraava rakennus Playa del Inglésin suuntaan on Svenska Kyrkan, luterilainen kirkko, jolla on toimintaa myös Inglésissä ja Las Palmasissa.  Sen takana on kuntoutusyritys Svenska Re.

Rocas Rojas- alue ulottuu aina San Agustínin ostoskeskuksen korkeudelle saakka, ja sen laitimmaisessa reunassa hotelli Gloria Palacen alapuolella on Skandinaviska Klubben, jonka monipuoliseen toimintaan voi osallistua jokainen, jolta ruotsinkieli sujuu. Klubilla on toinen toimipiste Las Palmasissa.
Ruotsalaisten ravintoloita ja huvipaikkoja en käy tässä luettelemaan sillä niitä on niin monta sekä San Agustínissa että Playa del Inglésissä. Mutta San Agustínin Shopping Centeristä kannattaa kuitenkin bongata Svenska butiken ja Skandinavisk tv:n yhteinen myymälä. Syksystä 2017 se on sijainnut pohjakerroksen sisäkäytävässä. Siitä saa toisella kotimaisella netti- ja kännykkäpalveluja sekä ruotsalaisia elintarvikkeita, mm. sitruunapippuria. Joulun alla sieltä saa jopa lanttua, jota tällä saarella ei muuten liene missään kaupan, paitsi Arguineguinissa Norske Butikenissa, josta se on tännekin tuotu.

Onko tänne tulo vielä harkinnassa? Lue ensin tämä:
http://tapanim.blogspot.com.es/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00Z&updated-max=2013-01-01T00:00:00Z&max-results=12

Haetko asuntoa? Lue nämä:
http://tapanim.blogspot.com.es/2010/01/asunnon-haku-ja-miten-paadyin-san.html
http://tapanim.blogspot.com.es/2012/01/normal-0-21-false-false-false-sv-ja-x.html#more


Vielä linkkejä mainitsemieni toimijoiden kotisivuille:2 kommentarer:

  1. Anonym7.3.15

    Hei, olen tulossa kahdeksi kuukaudeksi Playa del Inglesiin ja tarvitsen puhelimeeni prepaid liittymän jossa olisi rajaton 3g nettiyhteys, osaatko sano onko tälläista saatavilla? :)

    SvaraRadera
  2. Ei ole. Tai on yksi, mutta tyyris. Pääperiaate on, että pre paidejä ei ole lainkaan rajattomaan käyttöön koko Espanjassa. Sellaiset ovat pohjoismaista luksusta. Lue blogijuttuni "Näin toimii Blendin internet" (pikalinkki oikealla Luetuimmat) . Sieltä löytyy loppupuolelta tämä poikkeuskin ja muita vaihtoehtoja. Más Movil on luultavasti paras vaihtoehto sinulle.

    SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!