30.1.10

Asunnon haku ja miten päädyin San Agustíniin
Ensimmäisen pitkän lomani vietin Playa del Inglésissä, mutta vasta toisella onnistuin löytämään asunnon San Agustínista, jossa nyt vietän usean kuukauden eläkeläiseloa talvella. Miten Gran Kanarialla löytää asunnon vähän pidempään asumiseen siitä kerron tässä blogissa. 
(Päivitetty viimeksi 12.3.2017 uudet nettipalvelut, 23.12.2018 Korkeimman oikeuden päätös yksityisten loma-asuntojen vuokrauksesta ja vähenevä matkailu saarille 20.2.2019.)

Denna text på svenska:
http://tapanim.blogspot.com/2010/02/att-soka-bostad-och-hur-jag-hamnade-i.html


Aluksi asiaa Kanariansaarten loma-asuntoja koskevasta lakiturbulenssista, johon tuli joululahja asuntojen omistajille ja ehkä myös vuokralaisille:

Päivitys 23.12.2018: Espanjan korkein oikeus on 22.12.2018  peruuttanut Kanarian saarten hallinnon asettaman turistialueiden yksityisasuntojen vuokrauskiellon. Tämä on suuri voitto yksityisille asuntojen vuokraajille. 

Mutta tuskin se aiheuttaa muutoksia nykyiseen menoon kuin lyhytaikaisessa vuokrauksessa, arvioi alan toimija.

Korkein oikeus katsoo, että kielto oli vapaan kilpailun rajoittamista, jolla pyrittiin suosimaan ammattimaisia vuokraajia, mm. hotelleja yksityisten omistajien kustannuksella.

Kilpailuvirasto teki samanlaisen ratkaisun jo kolme vuotta aiemmin, ja siksi laki pantiin jäihin 23.9.2015. Se kielsi yksityisasuntojen vuokrauksen loma-alueilla lomatarkoituksiin. 

Uusi laki koski nimenomaan alueita, joihin kuuluu koko Maspalomas- rannikko; Bahia Feliz, San Agustín, Playa del Inglés, Campo International, Sonnenland, Meloneras sekä Moganin kunnan rannikko Arguineguinista Puerto de Moganiin.

Taustalla oli hotellielinkeinon tyytymättömyys siihen, että yksityisiä asuntoja vuokrataan loma-asukkaille verotusta kiertäen ja halvemmalla kuin hotelli- tai apartementos- asuntoja. Säännösten vastaisesti asuntojaan vuokraavia omistajia uhkasi Espanjalle tyypilliset 30 000 - 300 000 € sakot. 

Lakimuutoksen tavoite oli, että asuntojen välitys tulee hoitaa matkanjärjestäjien tai muiden matkailutoimijoiden kautta.

Uusi laki tehtiin yllättäen pari päivää ennen kevään 2015 vaaleja. Myös yksityisten omistajien oma asunnon käyttö oli joutua rajoitusten kohteeksi loma-asuntoalueiden uudistamista koskevien säännösten vuoksi, ja tämä aiheutti moninaista turbulenssia.

 Laki siis pantiin jäihin ja uusi on jo (2018 joulukuu) lähes valmis. Mutta nyt se joudutaan tarkistamaan Korkeimman oikeuden päätöksen mukaiseksi. Laki oli jo tulossa Kanarian parlamentin käsittelyyn 20.3.2019, mutta otettiin pois listalta, kun parlamentin neuvontakomitea totesi, että uusittu esitys oli sekin perustuslain vastainen. Jäädään odottamaan seuraavaa esitystä.

Asunnon ostoa tai oman asunnon vuokralle panoa harkitsevan on oltava erityisen tarkkana. Asunnon käyttö ei ole omistajan tahdon varassa, vaan se riippuu mm. siitä miten asuntoa on aiemmin käytetty; kokonaan vai osaksi omaan asumiseen, matkanjärjestäjien vuokra-asuntona ym. Mutta myös siitä sijaitseeko asunto hotellialueella vai ei. Jos alueella on oma välitysfirma on käytettävä sen palveluja, jos välitystä ei ole voi vuokrata vapaasti. Näin kertoi ruotsalaisen Bostadsbyrån johtaja Gabriel Alzola Playa del Inglésistä Skandinaviska klubbenin infokokouksessa (2018 ja 2019).


Oman asuntonsa vuokraamisesta toiselle on ehdottomasti syytä neuvotella asiantuntijan kanssa ettei ota ohraleipä.

Alla jatkuu vuonna 2009 ja sen jälkeen kirjoittamaani tekstiä.

Taikakalu

Internet on luonnollisesti se taikakalu, jonka avulla asunnon voi itselleen hankkia melkein mistä vain maailmasta, mutta siinä voi iskeä kirveensä pahasti kiveen ellei tiedä miten hakea. Esimerkiksi minun blogini mainoslinkeissä saattaa olla asunnon tarjoajia, mutta ikävä kyllä en voi niiden tarjonnasta sanoa mitään, koska blogiehtoihin kuuluu etten itse saa sivuillani olevia linkkejä klikata. Jokainen klikkaus kun tuo jonkin roposen tililleni, joka karttuu kyllä uskomattoman hitaasti…

Suomalaista ja pohjoismaisista välittäjistä kerron alempana "Suomalaiset välittäjät"- otsikon alla.

Tiedon puutteita nettisivuilla

Itse surffailin ensimmäistä asuntoa hakiessani (2007) googlaamalla löytämiäni vuokraussivustoja pitkin ja poikin, mutta niistä ei aina kirkastunut oliko tarjolla asumista lyhyiksi lomaviikoiksi vai pitkään kuukauden tai parin tai pidemmäksikin aikaa. Yleensä vuokraajat haluavat joko lyhyt- tai pitkäaikaisia vuokralaisia, harvoin sekä että.


Hintatietojen perusteella saattoi jotain arvella, mutta aina sivuilla ei ole hintatietojakaan. Ainakin silloin (2008) kun aloin etsintäni Gran Kanarian asunnonvälittäjien sivujen taso oli luvalla sanoen aika heppoinen. Kuvat saattoivat olla lupaavia, merinäkymä kuului usein sivun kuvastoon olipa asunto miten kaukana rannasta hyvänsä, joten muihin kuin itse asuntoa esitteleviin kuviin kannattaa suhtautua varauksin ellei kuvasta näy, että se on otettu asunnosta.

Esittelyjen faktapuolesta ei monestikaan saanut selvää mitä asuntoon kuuluu ja mitä ei, tai mikä tärkeintä missä se tarkkaan ottaen sijaitsee.


Hyvän ja huono asunnon ero kun voi olla vain kortteli suuntaan tai toiseen. Toinen paikka on meluisa, liikenteen jaloissa, vieressä on iso jäteasema, äänekkäästi kilisevä pullopönttö, ehkä aurinko osuu huonosti, ja joka paikkaan on pitkä kävelymatka, pahimmassa tapauksessa jyrkkään ylämäkeen tai pitkien portaiden päässä. Gran Kanaria on vuoristosaari, jonka ranta-alueillakin löytyy mitä näyttävämpiä jyrkänteitä ja kumpareita. Upea ranta-asunto voi olla riesa, jos siihen vaikka puhaltaa häijy tuuli, joka vielä tuo rantahiekat tupaan. Paikallistuntemus on tarpeen.

Uudet nettipalvelut

Päivitys 11.3.2017. Nyttemmin nettiin on ilmaantunut useita asunnon välityssivustoja, joissa asunnon vuokraamisesta sovitaan suoraan omistajan kanssa. Usean kuukauden asumista aikovista nämä omistajat eivät ole aina kiinnostuneita. Heidän tavoitteensa on usein tehdä paljon rahaa lyhyellä vuokrauksella. 

Tunnetuin nettipalvelu lienee maailmanlaajuisesti toimiva airbnb.com, toinen on wimdu.com, joka erään selvitykseen mukaan on suosituin Kanarialla. Olen niitä hiukan selaillut ja tarjolla on sekä sopuhintaisia että kalliita asuntoja. Mutta asuntojen sijainti ja varustus kannattaa selvittää tosi tarkkaan ennen vuokrauspäätöstä, muuten voi päätyä mitä merkillisimpään paikkaan. Airbnb.com ottaa ainakin jossain määrin vastuuta kohteistaan, jos se osoittautuukin syystä tai toisesta  muuksi kuin mitä netissä on luvattu. Wimdu.comista en tiedä. Näitä palveluja käyttäneet kehoittavat karttamaan tarjouksia, joita ei ole kommentoitu tai kommentit maistuvat tekaistulilta.


Myös homeaway.com vaikuttaa sikäli turvalliselta, että siinä voi maksaa yrityksen oman maksujärjestelmän kautta. Jos vuokraus jostain syystä mättää saa rahat sitä kautta takaisin, yritys lupaa. Homeaway on osa google.comin yritysrypästä. Nämä kolme näyttävät myös mitä kieliä asunnon vuokraaja puhuu, ja ne toimivat myös suomeksi, kun googlaa asuntoa talveksi Kanarialta. Mutta kun niitä nyt (2017) testasin ensi marraskuulle löysin vain asuntoja joiden hinnat olivat reilusti yli 1000€/kk. Aiemmin olen nähnyt halvempiakin hintoja. 


Suomalaisten Kanarian Facebook keskusteluryhmissä on wimdu ja homeaway noteerattu luotettavaksi, airbnb:n tarjoamien asuntojen kanssa sen sijaan on ilmennyt täällä ongelmia. Hunaja vetää kärpäsiä?


Suomeksi espanja.fi - nimellä toimiva tanskalaisyritys välittää myös yksityiasuntoja, mutta hinnat ovat apartementos- tasoa ilman apartementosten palvelua.


Kyero.com ja Idealista.com kokoavat usean eri välittäjän tai omistajan vuokrakohteita monesta maasta. Itse en ole niitä tutkinut, mutta Facebookin suomalaisryhmissä niitä on kehuttu.

Googlaamalla löytyy myös joukko muita ryhmiä mm. Facebookissa, joissa on tarjolla asuntoja suoraan omistajilta.  Esimerkiksi ryhmä nimeltä Kanarian asunnot, jossa myös eräät välittäjät tarjoavat asuntojaan. Näiden kontaktien luotettavuus on sitten ihan oma lukunsa, voivat olla ihan ok tai sitten ei. Talvella 2018-2019 herätti laajaa huomiota suomalaisen välittäjäksi heittäytyneen henkilön petollinen toiminta, joka päätyi oikeusjutuksi.


Muistathan perusohjeen: jos joku tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ei se sitä ole. On myös huijareita, jotka jopa kaappaavat oikeiden vuokravälittäjän sivuja ja häipyvät tavoittamattomiin heti kun ovat saaneet rahasi. Varausmaksu on normaalikäytäntö. Siksi käyttäisin vain sivustoja, jotka tunnetaan tai joissa asuntoa tarjoavan tavoittaa puhelimitse, kun tälle itse soitat


Lue kuitenkin tämän jutun lopusta mitä yksityiseltä suoraan vuokratessa tulee vakuutusehdoista tarkistaa.


Nyt takaisin alkuoperäiseen tekstiin:

Käy katsomassa ainakin paikka

Paras on jos voi käydä ennakkoon katsomassa ainakin sen kulmakunnan jonne aikoo pidemmäksi aikaa asettua, ja panee muistiin vaikkapa valokuvaamalla minne ei halua ja minne haluaa. Viimeistään kyselyvaiheessa tarkista välittäjältä tai omistajalta ne tiedot, joita esitteestä ei selviä. Itse lopetin lupaavalta vaikuttavan yhteistyön erään välittäjän kanssa, kun tämä ei osannut tai halunnut antaa vuokrakohteen katuosoitetta, jotta olisin netin karttakoneen avulla voinut tarkentaa itselleni sen sijainnin.Nykyisin käytän Googlen karttahakua, jossa kartan voi myös muuntaa ilmakuvaksi tai "ajaa" kuvaohjelmalla katuja ja sen näkymiä katsellen. Maaston korkeuserot niistä eivät kuitenkaan selviä mikä voi aiheuttaa ikävän yllätyksen paikan päällä.

Gran Kanarian kohteista voi kysyä ympäristötietoja mm. Suomi24 keskustelusivuilla tai minulta kommenttiruudun kautta.  Vaikka tuon sivuston osanottajien joukossa on selviä häiriköitä ja provokaattoreita silti asiallistakin tietoa sieltä saa. Muuten lämpimästi suosittelemani www.espanja.org on tässä suhteessa heikompi vaihtoehto, sen käyttäjät ovat pääosin Välimeren rannan asujia ja Gran Kanarian olojen tuntemus harvojen varassa. 

Päivitys 11.3.2017: Asiallista apua paikan olosuhteiden tarkistamiseen saa Facebookin ryhmästä Kanariankahelit ja Kanarian ystävät sekä Kanarian asunnot kunhan on ensin ryhmään liittynyt. Myös Playa del Inglésin kävijät- ryhmästä saa hyviä neuvoja moneen asiaan vaikka se on nimensä mukaisesti ensisijaisesti lyhytmatkaajien ryhmä.

Etenkin vakituista asumista suunnitteleville suosittelen espanja.org sivuja turhan pään seinään lyömisen vähentämiseksi, vaikka sen kohderyhmä onkin mantereella asuvat. Espanjan viranomaisten byrokratia on aivan oma maailmansa, jota pohjoismaalaisen on vaikea ymmärtää. Lisäksi on syytä muistaa, että Espanja on 16:n itsehallintoalueen, provinssin, liitovaltio. Jokaisella provinssilla on omia lakejaan ja mm. omia verotuskäytäntöjään. Mikä pätee yhdessä ei päde toisessa. Espanja onkin juristien kultamaa.

Varustelussa voi olla yllätyksiä

Asuntojen kalustukset ja varustukset ovat enimmältään varsin samankaltaisia, vaikka ikähaarukkaa tietysti löytyy. Vasta remontoitu on todennäköisesti parempi kuin remonttiaan vielä odottava. Jälkimmäisestä on turha odottaa mainintaa kohteen esitteestä. Niitäkin on paljon tarjolla, joten kysy kunnosta! Uusimmissa ja vasta remontoiduissa saattaa olla jopa ilmastointilaite, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä lämpöpumppu. Se on varteenotettava sillä lämpötilat voivat tuottaa yllätyksiä vuodenajasta riippuen niin ylä- kuin alakanttiin.  Kanarialla lämpöpumput ovat kuitenkin usein vain viilennyskoneita. Mutta ilmankin Kanarialla pärjää, kunhan on vaatteita niin kylmiin kuin kuumiin päiviin. Rannikolla alle 17° päivälämpö on kyllä harvinaista, vuorilla voi olla hyvinkin koleaa. Villasukat on talvilomailijan ehdoton matkavaruste. Asuntojen lattiat ovat kiveä, ja auringon laskettua tulee vilu jalkaan. Moni tuo mukanaan myös Suomesta pienen sähkölämmittimen. Saa niitä täältäkin rauta- ja kiinalaiskaupoista.

Kodinkoneiden laadusta ja määrästä kannattaa kysyä, jos siitä ei ole esitteessä odotettuja tietoja. Uuni on aika harvinainen täällä. Pesukone kuuluu yleensä varustukseen, muttei aina.  Jos ei ole pesukonetta on syytä tarkistaa löytyykö läheltä pesulaa. Esimerkiksi San Agustínin ostoskeskuksessa on vuorokauden toimitusajalla palveleva pesula. Se löytyy pohjakerroksen sisäkäytävältä rautakaupasta (!). Playa del Inglésissä on kolikkopesula ja pesulavastaanottoja.

Asumistavoissa on kulttuurieroja

Sänkymukavuuden osalta voi olla vaihtelua siitä riippuen onko asunnon omistaja Pohjolan suunnalta vai paikallinen. Paikalliseen asuntovarustukseen harvoin kuuluu pehmentävä petauspatja. Täällä maataan yleensä muuten laadukkaalla, mutta kovalla amerikkalaistyyppisellä joustinpatjalla. Asiaa voi auttaa, jos olohuoneen sohvan pehmikkeet sattuvat sopimaan sängyn pehmentämiseen – näin itse tuon ongelman ratkaisimme yhtenä talvena.
Peitteeksi omistaja oli ajatellut että pelkkä lakana riittää. Lämpiminä öinä se varmaan hyvin riittääkin, mutta talviöinä lämpötila laskee 13-15:een asteeseen, tai vieläkin alemmaksi, ja meitä vilutti. Siinä asunnossa oli vain yksi lämmin viltti ja pari päiväpeitettä, joilla asia korjautui emmekä hakeneet IKEAsta kesävällyä vaikka siihenkin luvan saimme. Myös San Fernandoon on tullut Av. de Galdarin alkupäähän liikkeitä, esim. Desnudos, joista saa muutamalla eurolla fleece- peittoja ja vaikkapa tyynyjä, jos niistä on puutetta.

Päivitys 9.1.2014/2.3.2019: Ilmastonmuutoksen myötä Kanarialla sataa etelässäkin entistä useammin - tänä talvena pahimmillaan jopa parin viikon välein ja päivälämpötila saattaa valahtaa rannikollakin 14:ään - mikä vielä muutama vuosi sitten oli täysin ennen kuulumatonta. Las Palmas, pohjoisrannikko ylipäätään, ja läntiset Kanarian saaret kärsivät vielä huomattavasti enemmän kylmästä, sateesta ja varsinkin kovista myrskytuulista. Kanariansaarten vallitsevin tuulensuunta on koillinen tai pohjoinen, ja sieltä kolea tulee. Idästä taas tulee aika ajoin calimaa, hiekkatomua Saharasta. (Lue siitä perusteellinen juttu Helmikuun 2019 calima- otsikon alta.)

Myös niin yksinkertainen perustyökalu kuin keittiöveitsi voi olla kulttuuritörmäyksen aihe. Onneksi Ystävättäreni toi tullessaan Claes Ohlssonilta ostetun halvan, kevyen, mutta erinomaisen terävän keittiöveitsen, kun asunnon tarjoamat vaihtoehdot eivät oikein meidän tarpeisiimme purreet. Pikku yllätyksiin on syytä varautua, ja ne kuuluvat kaukomatkailijan elämyskirjoon.  Muissa asunnoissani tällaisia ongelmia ei tosin ole ollut, mutta Claes Ohlssonin veitsi on meillä aina matkassa.

Paistinpannun kohtelu näyttää olevan täällä aika kovakouraista Olen joutunut ostamaan kaksi uutta vuosien varrella nykyiseen asuntooni, jossa olen asunut vuodesta 2013. Niitäkin saa sopuhintaan San Fernandon kiinakaupoista. Välittäjäkin saattaa sellaisen hankkia. Samoin jos kahvinkeitin on luokaton pyydä välittäjää tai omistajaa toimittamaan uusi. Ne eivät paljon maksa.

Asuntoja on periaatteessa kahdenlaisia: yksittäisiä yksityisen omistajan asuntoja ja kokonaisen apartementos- talon taikka bungalovalueen kattavia saman tai useamman vuokraajan asuntoja. Lue kuitenkin tämän jutun lopusta mitä yksityiseltä suoraan vuokratessa tulee vakuutusehdoista tarkistaa. 

Vuokrahinnat nousussa vielä

Pikku yksiön ( täällä nimeltään studio ), jossa kaikki tilat ovat yhdessä huoneessa, saattoi aiemmin saada 500€:lla, yhden makuuhuoneen ja tupakeittiön asunto maksoi yleensä 800€:stä ylöspäin. Mitä enemmän huoneita ja varusteita sen kalliimpaa, ja sijainti voi myös maksaa. Aina hinta ei kuitenkaan selity näilläkään tekijöillä. Luxusasunnot ovat vielä luku sinänsä. Jos viikkohinta on ylläolevan luokkaa tiedät, että kyse on luxusasunnosta.

Päivitys 20.2.2019 Vuokrataso on Kanariansaarilla ollut  kovassa nousussa viime vuodet. Oma suhteellisen edullinen yhden makuuhuoneen asunto maksoi 2013 650€, nyt 2019-2020 talveksi sen vuokra nousee jo 830€:oon. Syynä on ollut levottomuudet muissa aurinkomaissa, erityisesti Turkissa ja Egyptissä. Kanariansaarilla hotellipaikat ovat olleet lähes täysiä, hinnat kovassa nousussa ja se on heijastunut myös yksityisasuntojen vuokraukseen. Lisäksi vuokraussäännöksiä koskeva epätietoisuus on ruokkinut hintapainetta. 

Muutoksen merkit ovat kuitenkin jo ilmassa. Mm. Turkki ja Egypti ovat alkaneet subventoida suurten matkanjärjestäjien toimintaa omilla alueillaan mikä on kääntänyt matkailijavirtoja takaisin. Mm. pohjoismaisten matkailijoiden määrät ovat Kanarialla olleet vähenemään päin parin viime vuoden aikana. Poikkeuksena suomalaiset. Vuonna 2018 Gran Kanarialle tuli lentäen 4 pros. edellisvuotta vähemmän matkailijoita, suomalaisia lähes 6 pros. enemmän (A.E.N.A ja Gobierno de Canaria).

Tämä näkyy selvästi asuntokaupassa. Pohjoismaiset asunnonostajat ovat selvästi vähentyneet. Sen sijaan asuntoja ostavat nyt ulkomaalaisista eniten italialaiset, kertoo ruotsalais-kanarialainen Bostadsbyrån johtaja Gabriel Alzola Playa del Inglésistä Skandinaviska klubbenin infokokouksessa (19.2.2019).

Miten tämä muutos ja Korkeimman oikeuden päätös yksityisasuntojen vuokraamisesta (12/2018) vaikuttavat vuokratasoon jää nähtäväksi. 

Asunnon vuokraus vaatii luottamussuhdetta välittäjään. Yleensä määräaikaisen vuokrauksen joutuu varaamaan etukäteen, ja silloin  välittäjät (tai omistajat) haluavat kuukauden takuuvuokran, joka maksetaan takaisin lopputarkastuksen yhteydessä mikäli asunto on kunnossa. Loput vuokrasta maksetaan etukäteen joko kokonaan avaimia luovutettaessa tai kuukausittain.  Jälkimmäinen on normaalia. Useimmat välittäjät ottavat myös välityspalkkion, joka voi vaihdella parista sadasta eurosta aina isojen välittäjien vaatimaan kuukauden vuokraan. Tarkista sen suuruus ennen kuin vuokraat.


Edes jotenkin tutun kanssa on turvallisempi asioida kuin ventovieraan. Alalla liikkuu myös huijareita, ja vuokrayrityksetkin voivat tuottaa ikäviä yllätyksiä.

Suomalaiset välittäjät

Moni suomalainen Gran Kanarian kävijä muistaa Hannu Mähösen, joka kanarialaisen juristivaimonsa kanssa piti luotettua asunnonvälitystä nettiosoitteessa 

http://www.casagrancanaria.com/fi/


Päivitys 3.11.2017.  Hannu on myynyt yrityksensä ja sen toimintaa jatkaa Mika Liebkind, vaimonsa Mian kanssa. Kotisivujen asua ja välityksen toimintatapaakin on hiukan muutettu. Olennaisin muutos on, että vuokrat maksetaan nyt omistajan pankkitilille, ja jatkosopimukset asunnon vuokraamiseen pyritään tekemään jo vuoden alkuopuolella vaikka vuokraus alkaisi vasta syksyllä. 


Myös Las Palmaisista käsin toimivaa välittäjää Kati Nillukkaa on minulle suositeltu, mutta kokemusta hänen toiminnastaan minulla ei ole. Kati Nillukan tarjonnan löydät ( lisää kohteita löytyy kun klikkaat sivun oikeassa alareunassa contiunuar- linkkiä) täältä: 

http://www.katinillukka.com/index.html

Päivitys 1.1.2012, lue myös Paavosta:
 http://tapanim.blogspot.com/2012/01/normal-0-21-false-false-false-sv-ja-x.html#more

Elokuu on Espanjassa lomakuukausi, myös välittäjille. Heitä ei silloin tavoita. Muulloinkin yhteydenpito voi olla hidasta, joten ole ajoissa liikkeellä, ja kärsivällinen.

Missä asua

Ensimmäinen pitkä, runsaan kuukauden kestänyt, visiittini Gran Kanarialla vuonna 2007 oli Playa del Inglésissä. Koin paikan huviteollisuuden keskellä levottomaksi. Mutta löytyy sieltä varmaan mukaviakin paikkoja asua, on paljon suomalaisia palveluja ja suomalaisten keskinäistä toimintaa. Tästä aiheesta on eri juttukin 


T
Mutta sen sijaan aivan sen lähellä on paljon rauhallisempi San Agustín. Sen kauppakeskuksessa on tärkeimmät palvelut, ruokakaupat ja ravintolat, useita ruotsalaisiakin ravintoloita ja yksi ruotsalaiskauppa. Toinen ruotsalaiskauppa on Clinica Rocan vieressä missä on myös Svenska Skolan ja sen vieressä Svenska Kyrkan.  Ostoskeskuksessa on apteekki, autovuokraamoja. Monenlaisia vaate- ja laukkukauppiaita on vähän yli tarpeenkin. Niiden palveluja vältän, ja käyn sen sijaan San Fernadossa missä paikallisetkin asioivat. Uimarantoja riittää myös. Inglésin suomalaispalveluihin on vain 30-40:n minuutin kävely, bussillakin pääsee jos kiire tulee ja halvalla taksilla vielä nopeammin. Siksi halusin tänne.

Stugsidan.se

Jo aiemmin olin löytänyt San Agustínista lupaavan näköisen kohteen nimeltä Rocas Rojas, jolla on omat kotisivut


http://www.rocasrojas.com

Niiden kautta voi kysyä myös pidempään asumisen mahdollisuutta. Tämä Ruotsin työnantajajärjestöjen sodan jälkeen rakennuttama alue on nykyisin pääosin yksityisten omistajien omistamia eri kokoisia bungaloveja, mutta sen lisäksi sen asuntoja vuokrataan myös matkayhtiöille lyhytkäyttöön. Nettisivun hinnasto on kuitenkin lyhytaikaiseen asumiseen.


Rocas Rojasin oman vastaanoton kautta en asuntoa saanut. Mutta kun nettihakuni löysin ruotsinkielisen sivuston http://www.stugsidan.se/ , josta löytyy loma-asuntoja kautta maailman, päädyin vuonna 2008 lopulta juuri yksityisasutoon Rocas Rojasissa.


San Agustínin ostarissa on välitysliike

http://www.spaziocasa.es/

jonka sivustot ovat aiemmasta selvästi kohentuneet. Myös vuokrataso on kohtuullistunut. Sivut toimivat myös ruotsiksi ja englanniksi.
Blocket.se

Ruotsia osaavan kannattaa myös selata ruotsalaisten runsaasti ja moneen tarpeeseen käyttämään Blocket.se sivustoa. Sieltä löytyy esim. Kanarian asunnot samaan tapaan kuin Stugsidanista. Selaamisen perusteella olen päätellyt, että ilmoittajat ovat enimmäkseen asuntojen omistajia, jotka vuokraavat niiksi ajoiksi kun eivät 
itse ole paikalla, mutta joukossa on myös usean asunnon välittäjiä. Vuokrat ovat yleensä viikkovuokria, mutta kannattaa toki kysyä onko omistaja kiinnostunut pitkäaikaisesta vuokralaisesta. Vuokran voi sitten tinkiä pitkäaikaisen vuokratasoon.

Näissä Blocketin asunnoissa on usein se ilo, että ne on sisustettu pohjoismaiseen tapaan, mikä käytännössä saattaa tarkoittaa lieden uunia ja/tai pohjoismaisia tv-kanavia.

Yksityisvuokraajista on sekin ilo ettei joudu maksamaan välikäsille - mutta vakuutusten korvaukset voivat olla huonommat kuin välittäjän kautta, lue lisää tämän jutun lopusta. On tavallista, että takuuvuokrana peritään asuntoa varattaessa yhden kuukauden vuokra, joka maksetaan takaisin lähtiessä jos asunto on kunnossa asukkaan jäljiltä. Isojen vuokrausfirmojen tavallinen välityspalkkio on kuukauden vuokra. Yhden miehen/naisen firmojen välityspalkkiot saattavat olla pienempiä. 

Ei ole myöskään tavatonta, että sama asunto on usean välityksen kirjoissa. Se on maan tapa, siksi asunto on ehkä jo vuokrattu kun toinen tarjoaa sitä vapaana.

Rocas Rojas


Vuokrasin siis talvella 2008 runsaan kuukauden ajaksi bungalovin, jossa oli makuuhuone, olohuone ja keittokomero. Kuukausivuokra oli 1100€, mutta sain samaan hintaan runsaan viikon lisää. Rocas Rojasin asunnot ovat jo aika vanhoja ja kuluneita, onhan se yksi San Agustínin vanhimmista alueista, paitsi ne asunnot jotka on remontoitu. Mutta hyvin ainakin tämä toimi loma-asuntona. Alue on varsin suuri, ja siinä on kolme neljä uima-allasta asukkaiden käyttöön. Lisäksi ongelmatilanteisiin löytyy nopeasti apua alueen vastaanotosta. 

Alueen etuihin kuuluu yhteinen tv-verkko, jossa oli kansainvälisten kanavien lisäksi nyttemmin lakkautettu SVT World. Internetiä alueella ei talon puolesta ollut. ( Tilapäiskäytön  laajakaistasta lue Blend ja Más Movil nettipalveluja koskevat juttuni. Nykyään, 2018 suomalaisen kännykän netti voi olla ihan hyvä ratkaisu, kunhan  tarkistat operaattorilta sen ehdot.)Muita tapoja hankkia asunto

Yksi keino hankkia loma-asunto pidemmäksi aikaa on tulla tänne ensin lyhytmatkalle, ja käydä kysymässä sopivalle paikalla sijaitsevan apartementos- hotellin tai bungalovalueen vastaanotosta asumisen mahdollisuuksia ja ehtoja. Tämä vaatii yleensä espanjan, englannin tai saksan taitoa. Sama koskee alueella toimivia kiinteistövälittäjiä – elleivät he jo ovella muuta ilmoita.


Päivitys 12.3.2016: Netistä löytyy runsas valikoima nettipalveluita hotelliasumisen hakuun. Niiden tarjonnassa on yleensä myös hiukan huokeampana vaihtoehtona apartementos- hotelleja. Olen kuitenkin pannut merkille, että ainakin osaan apartemontoksista saa olennaisesti halvemman tarjouksen kun kysyy suoraan respasta tai hakee niiden kotisivun kautta. Hyvä neuvo on hakea ensin netistä, ja soittaa sopivan paikan respaan, ja varata sitten niistä edullisempi. 

Apartementos on toki kalliimpi kuin yksityisasunto, mutta siihen kuuluu yleensä viikkosiivous ja liinavaatteiden vaihto, ja asumisen laatukin tuppaa olemaan parempi kuin halvoissa yksityisasunnoissa. Näitä kohteita muuten löytyy myös google mapista.

Talvella 2011-12 sain vinkin lähinnä Playa del Inglésissä ja muuallakin eteläisellä Gran Canarialla toimivasta apartementos-hotelliketjusta nimeltä Bersol. Sen komplekseissa on erikokoisia asuntoja yksiöstä ylöspäin, ja hintataso on varsin kohtuullinen. Jos oikein luen yhtiön kotisivua vuokran lisäksi muita kuluja ei sitten tulekaan - paitsi tv:n katselemisesta. Se oli kolikko-tv kun kävin talvella 2012 katsomassa Playa del Inglésissä Las Arenas apartementoksen yksiötä. 

Paikan vastaanottovirkailija antoi avaimen ja sain käydä katsomassa. Taso ei ollut kovin korkea, mutta vaatimattomaan asumiseen tyytyvälle varmaankin kelvollinen. Tosin olen nähnyt nettikeskustelussa Bersolin trajonnasta varsin myrkyllisiäkin kommentteja. Samalla tavoin voi varmaan käydä ottamassa selvää muistakin itseään kiinnostavista apartementos- hotelleista, jos täällä etukäteen käy. Sittenhän tietää mitä rahallaan saa. Bersolin asuntojen esittelyt ja yhteystiedot ovat täällä:

http://www.bersol.es//index.php?ver=alojamientos&idioma=hol


Tärkeää vakuutuksesta

Ennen matkaa on tärkeä selvittää miten matkavakuutuksesi korvaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Ilman vakuutusta matkustaminen on suorastaan tyhmää, lyhye
lläkin matkalla. 

Jotkut vakuutusyhtiöt vaativat esim. peruutuskorvausten maksamiseksi, että vuokraat asuntosi jonkin yrityksen kautta. Suoraan omistajalta vuokraamisesta aiheutuvia kuluja eivät kaikki korvaa. Huomaa, että kun järjestät matkasi itse joudut myös itse vastaamaan kaikista mahdollisista lisäkustannuksista. Tämä koskee aivan erityisesti sairauskuluja, jotka voivat nousta ylivoimaisiin summiin, ja ihan pikku jutuissakin melkoisiin jos joudut käymään yksityislääkärillä. Yhden ultraäänikuvan otto yksityislääkärillä (Clinica Rocas) maksaa 300€ - mikä yksin ylittää reippaasti neljän kuukauden tai ympärivuotisen lisävakuutuksen hinnan. Puhumattakaan siitä jos sinut joudutaan tuomaan pää kainalossa ambulanssikoneella kotiin. EU:n sairausvakuutuskortti ei tällaisia kuluja korvaa.

Eläkeikäisille Espanjan julkiset terveyspalvelut ja lääkkeet olivat aiemmin ilmaisia. Nyttemmin niistä peritään pientä maksua.  Mutta palvelukyvyssä on kokemukseni mukaan puutteita. Senkin vuoksi vakuutus on tarpeen. Tästä aihepiiristä voit lukea tarkemmin eturauhasongelmiani koskevasta jutustani. 

Playa del Inglésissä on useita suomeksi palvelevia lääkärinvastaanottoja. Niistä tarkemmin täältä

http://tapanim.blogspot.com.es/2015/02/gran-kanarian-suomalaiset-missa-miksi.html

Vakuutuksista olen kirjoittanut erillisen jutun (11/2018). Se kannattaa lukea etenkin jos lähestyt 70 vuoden ikää tai enemmän ja matkasi kestää yli 45 vrk. Lyhytmatkoihin riittää luottokorttiin liityvä vakuutus. Sitä tosin ei kaikissa, esim. S-Pankin, luottokorteissa ole, joten se on syytä ostaa.

https://tapanim.blogspot.com/2018/10/vaikeat-matkavakuutukset.html


9 kommentarer:

 1. Hei Tapani
  Kiitos tosi hyvistä vinkeistä. Itse olen hakutilanteessa ensi talvea varten (2-4 kuukautta) joten on runsaasti aikaa tutkia eri vaihtoehtoja. Vielä toistaiseksi tutkin mahdollisuuksia sekä manner Espanjassa että
  C-saarilla. Myös Marokko on yksi mahdollisuus. Kävin tutustumassa Agadiriin joulukuun alussa 2009 ja sain koko joukon positiivisiä vinkkejä.
  Suurin + on vieläkin lämpimämpi ja aurinkoisempi sää kuin Canarialla. Esim. nyt kertomasi sademyrskyn aikana ei kuulemma Agadirissa satanut ja pilven reunakin meni ohi kaupungin pohjoipuoleleta Atlas vuorien ansiosta. Asumiskustannukset ja ruoka ovat edullisemmat mutta miinus puolelle tulee kielivaikeudet (ellei osaa ranskaa) ja skandinaavien harvalukuisuus.

  SvaraRadera
 2. Kiitos Trapper! Marokkkoa minäkin hiukan vilkuilin, mm. nähtyäni SVT:ssä ohjelman matka-autolla liikkuvistä ikätovereista. Olot siellä vaikuttivat hiukan ankeilta, mutta ehkä paikan päällä käyneet tietävät paremmin.

  SvaraRadera
 3. Anonym27.5.12

  Kiitos Tapani hyvistä vinkeistä asunnon hakuun. Minulla on haaveissa lähteä talvella 2012 Kanarian saarille 1-3 kuukaudeksi vuorotteluvapaan ajaksi. Inglesissä olen käynyt monta kertaa lyhyellä lomalla, joten se tai San Agustin tuntuvat hyviltä vaihtoehdoilta. Tässä on vielä hyvin aikaa etsiä.

  SvaraRadera
 4. Anonym24.1.13

  Kiitos - on suuri ilo lukea asiallista textiäsi.
  Toivottavasti jaat kokemuksiasi/tietojasi tänäkin vuonna 2013. Meitä on varmaan paljon jotka haaveilevat.....ja rohkaistuvat.

  SvaraRadera
 5. Kiitos kiitoksista. Talven 12-13 olen Fuengirolassa, ja kirjoitan sen kuvioista samaan malliin, linkki sivulle etusivun linkkiluetteloosa. Vertaan oloa Gran Kanarian kokemuksiin - kummassakin on puolensa. Seuraava juttu, toivon mukaan lähiaikoina, asunnon hausta. Blogi löytyy myös googlaamalla Fuengirolan talvi.

  SvaraRadera
 6. Anonym12.2.17

  Hei, itse katselen tässä vaiheessa vain kahden viikon matkaa joulukuulle ja keliä pohdin. Kovasti tuntuu olevan hajontaa tässä tiedossa, tuulta ja sadetta, kylmää, mutta myös aurinkoa. (Siis eri sivustoilla ihan eri tietoja)Minkälainen sää oikeasti on joulukuussa San Agustinissa tai Puerto Ricossa. Myöhemmin talvikuukaudet on ajatus lämpimässä viettää, tämä vähän kartoitusreissu. Yst.Tanja

  SvaraRadera
 7. Nyt tarttis olla hyvät suhteet säiden haltijoihin! Menepä tuota arvaamaan. Sääennusteet täsmentyvät aikaisintaan kuukausi etukäteen. Mutta aika kummaksi pitäisi mennä, että enemmän kuin viikko olisi täällä huono sää. Puerto Rico on aurinkovarmin, Maspalomas rannikko Bahia Felizistä Melonerasiin hyvä kakkonen. Kanarian talvi eteläreunalle on kuin Suomen kesä, mutta sataa vähemmän. Katso kuukausijuttujani eri vuosilta, niistä näkee ainakin aamut.

  SvaraRadera
 8. Anonym16.3.17

  Hei,
  Olen välillä talvilomilla asunut Inglesissä Aurinkomatkojen Agaete Parkissa. Allasalueelta katsoen moni parveke on yksityisen omistuksessa. Tiedätkö kuka näitä voisi välittää, tiedän erään kaverin, en muista nimeä, joka on useamman talven asunut puolisen vuotta ainakin kahdessa eri huoneistossa.
  Terv. Mikko

  SvaraRadera
 9. Tähän pitäisi vastata että en tiedä. Mutta viime talvena kuulin pöytäkeskustelun, jossa Agaeta Parkissa useasti asunut kertoi, että receptionin nainen ( nimi mainittiin vaan en muista ) hoitaa vuokrauksia. Tarkemmin en tiedä.

  SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!