7.2.10

Att söka bostad och hur jag hamnade i San AgustínMin första långsemester bodde jag i Playa del Inglés. Först på den andra vistelsen lyckades jag få en bostad i San Agustín där jag bott vintrarna f.o.m. 2008. Hur man hittar en bostad på Gran Canaria för något längre boende är temat för denna blogg. (Grundtexten är från år 2009. Flera uppdateringar under åren, bl.a. 14.1.2017 om nya internetsidor för att hyra.)

Sama asia suomeksi:
http://tapanim.blogspot.com/2010/01/asunnon-haku-ja-miten-paadyin-san.html

Internet är en självklar kanal att hitta boende nästan var som helst i världen, då också på Gran Canaria. Men man kan hamna bittert fel  om man inte vet fallgroparna. Jag berättar här om det som jag upplevt som säkra val. Nära slutet av denna text också viktigt om försäkringen innan du reser - val av uthyrare kan spela avgörande roll även ang. din försäkringstrygghet.T.ex. i reklamlänkarna här vid mitt blogg finns ett antal länkar till bostadssidor, men tyvärr kan jag inte säga någonting om dem, eftersom jag inte får klicka dem.  Klickandet skall ju generera pengar på mitt konto, fast än så länge har inte så mycket pengar synts till...

Uppdatering hösten 2015: Under sommaren har pågått häftig debatt om den nya lagen gällande uthyrning av privatbostäder i semestersyfte. Men nu har lagen lagts i is. Orsak är bl.a. kritiken som konkurrensmyndigheten CNMC publicerat. CNMC anser att den nya lagen är i strid med regelverket om fri konkurrens. 

Nya hyreslagen stiftad i maj 2015 förbjuder hyra ut privata bostäder till turister på sk. turistområden.  I synnerhet gäller detta de viktigaste semesterorten vid syd- och västkusten; Maspalomas- området, dvs. Bahia Feliz, San Agustín, Playa del Inglés, Maspalomas, och Meloneras, samt Mogan- kommunens kust från Arguineguin till Puerto de Mogan. 

Bakgrunden för detta är hotellnäringens missnöje med privata husägare som hyr ut sina bostäder ofta utan att beskatta för inkomsterna och billigare än hoteller och apartementos. Ägarna som bryter de nya reglerna riskerade böter på 30 000 till 300 000€. 

Pga. detta beslutade några hyresmedlare sluta hyra ut privatbostäder på turistområden på syd- och västkusten. Andra däremot anser att man kan fortsätta skriva kontrakt för halvår plus ett dygn  eller ett år (muntligt kan man dock komma överens om kortare hyresperiod). 

Dessutom fanns det nya regler som gäller renovering av bostadsbeståndet på turistområdet och hur man får använda de bostäder som man köpt. Oron efter detta kan minska utbudet av privata bostäder till semestersyfte på alla öarna. Några ägare har tagit tillbaka redan överenskomna hyreskontrakter eller t.o.m. lagt bostaden till försäljning utan att informera hyresgästen om det. Kolla läget innan du reser! 

Om du överväger att köpa en bostad här eller redan har en du skall vara extra försiktigt. Du kan inte använde huset eller lägenheten fritt som du vill utan det hela beror på vilken användning den haft innan du köpt eller under din besittning. Kolla noga med en sakkunnig. I synnerhet om du vill hyra ut din bostad. 


Kanarieöarnas parlament beslutade 23.9. 2015 lägga den nya lagen i is. Man skall börja förhandlingarna för att ändra den. 

Uppdatering 21.2.2018: Enligt Gabriel Alzola från Fastighetesbyrån ( en svensk mäklare i San Agustín) är det numera ingen politiker som vill fatta med denna lagtrassel. Därför har inget hänt med den. Men om man äger bostad på ett område som har en uthyrningsfirma, t.ex som i Rocas Roja, måste man hyra ut via den. Men om det inte finns en firma på området, som t.ex. Monte Rojo, är det fritt fram att hyra både för kort- och långtboende. Sagt på Skandinaviska klubbens infomöte 20.2.2018.Privata bostadsägarna har grundat en förening att kämpa emot 2015 lagen. Föreningen litar inte att politikerna ändrar den tillräckligt. Man bekämpar de drag i lagtexten som man betraktar som konfiskatoriska. Enligt föreningen hotar lagen äganderätt och är grundlagsvidrig.I föreningens styrelse sitter en svenskspråkig medlem. Man sökte nya medlemmar i ett möte på Skandinaviska klubben i San Agustín 8.12.2015. Du kan få kontakt med föreningen via denna länk:

http://afectadosporlaleyturistica.com

Tillbaka till originaltexten från 2009 och vissa uppdateringar senare:

Infobrister på netsidor

Själv googlade och surfare jag länge runt på olika sidor efter boendet men det var svårt att bedöma vad de var värda. Man fick bl.a. gissa sig fram om det var fråga om kortboende eller boende för längre perioder. Ibland kunde man dra slutsatser från priserna men inte ens det alltid 
hjälpte. Framförallt när man inte riktigt visste hyresnivån.

Oftast uthyrarna hyr ut antingen korta eller långa perioder, sällan både och.


Bilderna får man också titta noga på. Sidorna kan visa fina stränder, men om bilden inte är tagen från bostaden kan det vara långt till stranden. Faktauppgifterna om vad som ingår i bostaden kan också vara bristfälliga. Det får man sedan fråga om, sak samma gäller oftast adressen. Sällan får man veta mer än gatunamnet om ens det.


Det senare är ytterst viktigt. Det kan vara bara ett husblocks skillnad på bostadens plats om den besväras av trafiken eller annan buller, t.ex. av en sopstation, som gör boendet mindre angenämt. Viktigt är också veta hur solen ligger under dagen och hur är terrängen. Utsikten kan vara underbar men för att komma till bostaden skall man kanske klättra upp en brant backe eller trappor som det finns gott om på dessa bergstrakter. Bostaden kan också ligga fint på stranden, men då måste man veta i förväg om det blåser mycket på den och om sanden från fina stranden blåser in i bostaden.

Det är viktigt med lokalkännedom.

Kolla läget noga

Innan man hyr för månader är det klokt att ta åtminstone en kortsemester på platsen och kolla själv hur det tilltänkta området ligger till. Man kan fotografera i förväg de platser man gillar och de som man vill akta för. Senast vid frågefasen skall man ta reda på av uthyraren allt det som man anser viktigt och som inte står i presentationen.


Själv avbröt jag en gång lovande kontakt med en medlare som inte kunde eller ville ge adressuppgifter för bostaden.

Numera (2013) använder jag mest Googles kartprogram som man kan ändra till satellitfoto för att studera omgivningen. Dessutom kan man med dess bildprogram "köra" gatorna och kolla omgivningen kanske även bättre än av uthyrarens bilder. Höjdskillnader måste man tyvärr kolla på platsen, om detta kan man få helt fel uppfattning på google map.

Bostadsstandarden varierar

I princip är bostäderna i Gran Canaria ganska lika trots ålderskillanden om man inte tittar för noga på åldersslitaget. Det är klart att en nyrenoverad brukar vara bättre än en som ännu väntar på sin renovering. Det senare annonserar man inte om.


Normalt finns den inget värmesystem i husen, men på nya och nyrenoverade kan det finnas klimatanläggning, eller värmepump som det kallas i Norden, och det kan vara bra att ha både när det blir riktigt varmt eller kallt på nätterna. Ofta är dessa apparater här dock för nedkylning. Men man klarar sig också utan en bara man har kläder för båda tillfällen. Yllestrumpor är bra att ha med eftersom bostäder brukar ha stengolv som kan vara rätt så kyliga på vintern.

Köksmaskinernas antal och kvalité kan också variera. Det är ganska vanligt att det fattas både ugn och diskmaskin men tvättmaskin brukar höra till. Om tvättmaskinen fattas ta reda på om det finns tvätterimottagning  i närheten. T.ex.  i shopping centret i San Agustín finns det en som levererar inom ett dygn. Den ligger i innekorridoren på marknivån bakom tidningsbutiken. 

Boendets kulturskillnader

Tro inte att allt är som hemma, det är ju utomlands och man har olika vanor i olika länder. T.ex. i bostäder som ägs av lokalbefolkningen saknas ofta bäddmadrass, man har bara ett par ganska hårda springmadrasser som kan vara bra kvalité men äldre nordiska ryggar kan ha svårt att vänja sig vid dem. Vi löste problemet vintern 2009 med att flytta soffkuddarna till sängen.Som täcke hade ägaren tänkt sig att lakan räcker. Det gör det säkert på varma nätter, men under december – februari kan nattemperaturen gå ner till mellan 13-15 grader och då behövs det något mer. Vi nöjde oss den gången med att använda sängöverkast också som täcken vilket är obekvämt men det går. Vi fick lov att köpa lätta sommartäcken från IKEA nära Las Palmas, men besvärade oss sedan inte att ta den extra turen. Sedermera har vi haft bättre rustad boende. Dessutom finns det i San Fernando butiker, bl.a. Desnudos, där man kan köpa pläd och kuddar på några euro.

Även så enkel sak som kökskniv kan vålla problem. Som tur det var min Väninna tog med sin lätt men mycket vass kökskniv inhandlad billigt hos Claes Ohlson.

I princip finns det två typer av bostäder: privata bostäder som ägaren hyr ut själv eller via en agent och bostäder i en hel apartementoshotell eller bostadsområdet som har sin egen reception som står för uthyrning. Att hyra direkt från ägaren kan dock vålla försäkringsproblem - läs om det i slutet av denna artikel.

En etta, där allt inkl. köket finns i ett rum kallas för studio, kunde man tidigare få på 500 – 600 €. Köket är annars ofta en del av vardagsrummet, ett sovrum till kan kosta 700 – 900 €, två sovrum 900 – 1000 € eller mer. Men numera (2017) är prisnivån kraftigt uppåtgående pga. anstormning till ön. Ökningstakten här är högst i hela Spanien. Priserna ovan är därför bara en bra gissning.

Dessutom kan priset variera pga. utrustning, ålder, service på huset, läget osv. Men det är inte alltid så solklart vad som bestämmer priset mer än ägarens vilja få betalt. Lyxlägenheter är dessutom ett genré i sig. Dessa hittar mer i mängder om man googlar efter hyreslägenheter.

Stugsidan.se

När man söker på långsemester Gran Canaria får man fram researrangörernas sidor. De har också långtida alternativ men det är dyrt. Sök i stället svenska bostadsuthyrare eller sådana som kan svenska. Sökning "långtidshyra Gran Canaria" gav flera alternativ för hyresmedlare (2017) men jag har inte närmare uppgifter om dem.


Den bästa Internetsidan som jag hittat (2009) är http://www.stugsidan.se/


Där kan du söka boende i nästan hela världen inklusive Spanien/Gran Canaria. Bostäder kan hittas både efter Gran Canaria och ort som t.ex. San Agustin eller annan ort där bostaden finns.

Där hittade jag min första bostad i San Agustín. Jag har försökt kontakta också några andra annonsörer på Stugsidan som uppenbarligen hyr ut sin egen lägenhet, men ingen av dessa har svarat på min e-post. Tillfälligheter kanske.

Blocket.se

Svenskarnas älskade köp och sälj sida Blocket är också bra verktyg att hitta semesterboende. Man söker på samma sätt som på Stugsidan, några av annonserna finns i de båda. De flesta i Blocket hyr ut sina egna lägenheter för perioder man inte använder själv, men där finns också några förmedlare. 


Att hyra direkt från ägaren är oftast billigast då man slipper betala för mellanhanden. Dessutom är de flesta ägare svenskar eller norrmän och flera av lägenheterna har standard som nordbor gillar, tex. ugn och nordisk tv. Dessa lägenheter hyr man dock enligt annonserna mest veckovis på dyr hyra, men man kan ju alltid fråga om ägaren är intresserad i långtida hyresgäster och därmed garantared inkomst för en period även om måndashyran blir per vecka lägre - vilket man som hyresgäst skall begära.


Svenskarnas Rocas Rojas

På efterkrigstiden byggde svenska näringslivets organisationer ett stort område med ungefär 150 bungalovs på San Agustíns sluttningar. Denna bebyggelse är sannolikt orsaken till att San Agustín är så populär just bland svenskar. Numera en stor del av dessa bungalovs ägs av privata, men en del också av samfälligheten. Den har gemensam reception som fungerar också som hotellreception till de bungalovs som resebolagen hyr. 


På området finns både svenska kyrkan och en liten svensk skola samt bolaget Svenska Re som arrangerar olika rehabiliteringsprogram.

Jag hade redan tidigare kontaktat receptionen för Rocas Rojas om uthyrning av lägenhet men då lyckades det inte och priserna var också ganska så saftiga. Nu fick jag 2008 en bungalov med sovrum, vardagsrum och kökshörna via Stugsidan.se som kostade 1050€ per månad. Ganska dyrt egentligen när man tänker att det är cirka halvkilometer till stranden. Men å andra sidan till hyran hörde kabel-tv med internationella kanaler och SVT World (som dock slutade sända 30.4.2017). Det finns gott om servicefolk på området som mest sköter områdets planteringar, men som kan rycka till hjälp i andra huskarluppgifter som kan behövas.


Du kan kolla området på http://www.rocasrojas.com/Förresten i anknytning av området finns också Skandinaviska Klubben/Syd (Nord finns i Las Palmas) som har mångsidigt program som kan intressera folk i äldre ålder, läs mera här: http://www.skandinaviskaklubben.com/

Dessutom finns det i området privatsjukhuset Clinica Roca med viss service på svenska men som jag återkommer till i ett senare bloginlägg (om mina besvär med prostatan...)

Andra sätt att söka bostad

Ett sätt till att söka bostad för längre boende är helt enkelt att komma till en kortresa och sedan gå runt och fråga i apartementoshotellerna och bungalovområderna som har reception. Välj först området du gillar och gå in och fråga om det finns möjlighet att hyra för längre period. Vissa är helt bokade av resebyråerna, andra kan hyra ut.

Uppdatering 14.3.2017: Dessa skyltar i fönstren (ovan) var vanliga tidigare, men har de försvunnit. Numera använder "alla" internet. För att hyra direkt från ägaren och även hoteller och apartementos finns flera internetsidor. Världsberömd är airbnb.com som har en viss koll på sina uthyrare, vilket kan vara viktigt om det uppstår problem. Även wimdu.com har liknande service. homeaway.com är del av google och den ger möjlighet för trygg betalning via sin system. Jag har ingen personlig erfarenhet av dessa, men deras uppläggning är trygghetsgivande. Enligt vissa uppgifter har wimdu best utbud på Kanarien.

Alla dessa tre kan sökas på eget språk, man byter domänet från com till se och vips får man allt på svenska. Sidorna visar också vilka språk sina uthyrare pratar. Men när jag sökte boende i dem för drygt ett halvår framåt i San Agustín fick jag bara upp bonde som kostade långt över 1000€ per månad. Jag har nog sett billigare i dem, men för kortare boende och närmare sökdatum.

Dessutom finns det en hel del sajter för enbart Gran Canaria som kan googlas fram. Men hur trygga dessa är en annan sak. Jag är lite tveksam. Dessutom finns det riktiga skojare i farten som lyckas copiera riktiga medlarens sidor, ändra på kontaktuppgifter, kamma hem pengarna och försvinna i cyberevigheten utan att man får något boende av dem. Kolla noga bl.a. med att ringa till annonsören om vem du har att göra med. 


Riktiga fastighetsmäklare

Det finns också gott om fastighetsmäklare som kan vara hyresagenter. Ibland har dom saftiga arvoden, en månadshyra som arvode är vanlig, men fråga kostar ingenting. På Shopping Center San Agustín finns Spaziocasa som har delvis svenska hemsidor och som har också hyreslägenheter.
http://spaziocasa.es/sv/


Casa Gran CanariaJag har sedan 2008 hyrt av fastighetsmäklaren och hyresagenten Hannu Mähönen i Las Palmas som har objekt även här i Syd. Finsk-spanska paret Mähönen på http://www.casagrancanaria.com/
har sidor på spanska, engelska, svenska och finska. 

Hannu har nu (2017) slutat och Mika Liebkind med hustru har tagit över. De hade slipat både hemsidan och sina metoder, men annars funkar det som förr.

Uppdatering 24.3.2015: Jag har bekanta som haft goda erfarenheter med en stor mäklarfirma som har både finska och svenska medarbetare. Deras hyrseobjekt är dock färskvara, alltså svårare att boka långt innan perioden för boendet. Kolla mer här

http://canariasplanet.se

Dessutom har jag blivit rekommenderad Kati Nillukka som jobbar också från Las Palmas. Hon är finska, talar spanska och engelska samt något svenska. Hennes hyresobjekt finns för det mesta i Las Palmas. Tyvärr presenterar hon sina objekt lite spartanskt och mest på finska, men du hittar dem här:

 http://www.katinillukka.com/index.html

Läs även nyare inlägg om kanarion Paavo (egentligen Jésus) som bostadsförmedlare: http://tapanim.blogspot.com/2012/01/normal-0-21-false-false-false-sv-ja-x.html#more

Bra att veta: augusti är semestermånad i Spanien, vilket gäller också hyresmedlarna. Även andra tider behövs tålamod, svar kan dröja. Det gäller att vara ute i god tid.


Under vintern 2011-12 fick jag en tips om apartementos hotellkedjan Bersol, som har sina anläggningar mest i Play del Inglés och Maspalomas och ett par i Arinagra. I dessa finns lägenheter i varierande storlekar och man kan hyra per dag, per vecka eller per månad. Kvalitén är anspråkslös, bl.a. tv:n visade sig vara gammaldags myntvariant när jag tittade in i Las Arinas i Playa del Inglés. Dessutom har jag läst ganska sura kommentarer om kvalitén hos Bersol. Men priserna är då väl så humana och om jag läser rätt deras hemsida ända kostnaden är hyran. På samma sätt kan man säkert gå in och be om receptionen för lov att kolla också andra aparatementos hoteller själv och säkra sig i förväg vad man får för pengarna. Bersols hemsida hitta du här:Uppdatering 12.3.2016: Numera finns det ju en uppsjö av olika internetjänster att söka hotellboende i. De brukar också ha apartementos- hotellerna som sökobjekt. Jag har dock noterat att i alla fall vissa fall är det väsentligt billigare att söka boende i dem direkt från apartementos på receptionen eller via hemsidan än via dessa hotelltjänster. Ett bra tips är att kolla först via nätet, ringa till objektet och kolla vilket som ger förmånligare pris.

Många hotell och apartementos hittar man också på google map när man zoomar in. Dessa båda är dock dyrare än privata lägenheter eftersom bl.a. städning ingår. Däremot kvalitén i boendet brukar vara bra.


Viktigt om försäkringen

Det är viktigt att ta reda på innan du hyr lägenheten hur din reseförsäkring täcker hyreskostnaderna ifall du måste avbryta resan i förtid eller inte alls kan resa ut. Vissa försäkringsbolag kräver att du hyr via en firma och inte från en privatperson för att ersätta annat än själva resekostnaden. Tänk på att det är du och inte någon researrangör som är ansvarig för förlusterna när du fixar din resa själv. Och tänk på att du måste ha en tilläggsförsäkring ifall din resa är längre än 45 dygn som svenska hemförsäkringen brukar gälla inom EU. Den kostar alltid väsentlig mer än hemförsäkringen. Men det är väl investerade pengar ifall du t.ex. skall anlita privat läkarvård (läs mer på min inlägg ang. prostataproblem.) Det kan bli jättedyrt även med mindre skavanker. Bara en ultraljudbild kostar mer är tre månaders försäkring. För att inte tala om sjuktransport per flyg hem.


Varför San Agustín?

Jag gillade alltså inte atmosfären i Play del Inglés därför att det var så rörigt, både mentalt och helt konkret där. Området ser ut som om någon har slängt en bomb där och sedan har allehanda kommers och boende vuxit vilt ut. Trots att den en resultat av en arkitektävling!
Och dess enorma beach med folkmassor tar bara pusten av en.

San Agustín har inte värst mycket mer prägel av stadsplanering men den är lugnare och mer mänsklig i sitt yttre. Dessutom här finns en hel del svenskservice, restauranger, kafér, kyrka, Skandinaviska Klubben ( där vi bl.a. spelat bridge, lånat böcker och deltagit i bussresor på ön,  studerat spanska osv., kolla klubben här http://www.skandinaviskaklubben.com/ ).

Lenas Internet Café är vattenhål för alla svenskar, isynnerhet för dem som gillar trav och hockey - t.o.m juldagen hade man öppet pga. trav-tv! Det finns flera andra svenska restauranger också och andra där svenska talas. Dessutom den svenska mat- och internetbutiken på bottenvåningen.


Dessutom är det lagom avstånd från San Agustíne till det finska service som finns i Playa del Inglés om jag skulle önska mig att använda dem. 30 - 45 minuter att gå, knapp tio minuter per buss och fem på taxi. I Inglés finns det också flera andra svenskarnas vattenhål, eller vad de nu skulle egentligen kallas för. 

7 kommentarer:

 1. Anonym11.7.12

  Hej, vill tacka för en väldigt bra och matnyttig blog!
  Jag har en fråga...jag och min familj är på väg och ska hyra bostad 3 månader nu i vinter december-februari och söker nu efter nånstans att bo. jag har kommit i kontakt med Hannu från casagrancanaria.com och jag såg att du har hyrt av honom. man ska ju vara försiktig så man inte blir blåst men vad jag förstår så kan man lita på Hannu?? han har hittat en lägenhet till oss men vågar vi ta steget att boka...? Kan du berätta mer om honom??
  Tack än en gång!
  Mvh Jenny, Gotland

  SvaraRadera
 2. Jg har hyrt under två vintrar via Hannu och har bara bra erfarenheter. Men han gör sitt jobb för att leva på och det innebär vissa kostnader.

  SvaraRadera
 3. Anonym11.7.12

  Jo han ville ha en månads deposition som fås tillbaka om lägenheten är i samma skick. sen en commision på 428€. Är det något mer som tillkommer som jag missat? Hämta och lämnar han på flygplatsen? Har du fler tips som vi ska tänka på? tacksam för all info!!
  /Jenny

  SvaraRadera
 4. Det skulle inte bli mer, om du inte använder mycket mer el än normalt. Hannu hämtar men tillbaka hittar man ju själv. Taxi från San Agustin kostar 300 - 350€, bus några euro. Det finns en hel del matnyttigt bl.a. ang. internet, sjukvård osv. i mitt blogg, Skrolla nedåt och bläddra via ämnesregistern eller sök på sökluckan. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Nu blandar jag (igen) euro och kronor, skall vara 30-35€,(c.300-350SEWK)

  SvaraRadera
 6. Anonym7.8.13

  Hej!
  Tack för mkt bra info!
  Vi är en familj med två små barn ( 7 mån resp 3,5,år) som tänker åka till LAS Palmas dec/jan/feb.
  Jenny: kom ni i väg dessa tre månader? Är såå tacksam för alla tips som kan hjälpa oss. Var bodde ni? Ngt att rekommendera? Övriga tips?
  Vi har ej hittat boende än, letar men det är rätt svårt. Vi har ju oxå barn och måste ha det i åtanke oxå.
  Hoppas på tips:-)!
  Med vänlig hälsning, Zara

  SvaraRadera
 7. Hannu Mähönen och Kati Nillukka har lägenheter i Las Palmas, dessutom kan man hitta bl.a. på stugsidan.se, där finns dock hela Gran Canaria lite huller om buller under rubriken Las Palmas, sök genom hela listan. Kolla dock att uthyraren har ett telefon att ringa till. Då kan du få bättre uppfattning om honom/henne.

  SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!