30.11.11

Hur fungerar Blends internet


3G preapaid hos Vodafone blev dyr, när flat rate avskaffades. Jag bestämde prova på trådlös wimax- service som operatören Blend har på södra Gran Canaria. Blend lovade upp till 6Mb hastighet för sitt halvårs specialare för oss som inte bor permanent här. Förväntningarna var stora. 


23.1.2018: Nu också om Movistars fiberkabel och hur de nya EU bestämmelserna gjort förmånligt att använda mobilen från hemlandet här.


Vid slutet av denna blogtext råd för nyböjare med internet utomlands.

Sama teksti suomeksi
http://tapanim.blogspot.com/2011/11/miten-toimii-blendin-internet-vodafonen.html


Förts det det nya. 
Efter att Movistar/Telefonica dragit fiberkbler överallt i södra Gran Canaria (2016-2017) även på turistområden har läget ändrats radikalt. Och kanske ännu viktigare är de nya EU bestämmelser som gör eget mobil hemifrån (nästan) lika billigt här som därhemma. 

 Movistars fiberkabel finns nu i de flesta hus i elfördelninskopet. Det är snabbt och enkelt att dra vidare till lägenheten om ägaren förstår hur bra det är även för ägandet. 

Det finns i Movistars utbud en paket som lämpar bra för periodvis bruk. På våren 2017 kostade det cirka 40€/mån utan tak för användningen. I mitt fall har ägaren köpt dessutom tv-signalen i samma paket. Jag betalar ändå 40€ för min internet, men delar signalen och kostnaden med mina tre grannar. En av dem bor 20 meter borta. Dessutom har jag delat signalen till en bekant som bor c. 70 meter borta, men där använder mottagaren en signalstärkare, expander. Dessutom skall signalvägen helst vara utan några hinder. Signalen är nog  svagare men stabil.

Kanske ännu bättre är att EU skapade regeln som tvingar operatörerna erbjuda mobilanvändaren samma pris utomlands inom EU som hemma. Kolla dock med din operatör hur din datapaket gäller. Det kan finnas begränsningar hur mycket datamängd man får använda. Sannolikt är det dock billigare än att köpa en separat signalpaket här nere. Dessutom alla moderna mobiler har en funktion som gör det möjligt att skapa en egen wifi för att skapa vidare nätverk till ens tablet eller laptop. Om du inte vet hur man gör gå till din databutik och be dem att visa hur man gör .

Blends service blev med åren allt knöligare, men  för den som bor längre period här och vars bostadsägare inte förstår vitsen med en bra internet kan det vara att beakta även nu. Den har två fördelar: inget tak för användning, betalas i förväg, prepaid. Då slipper man skaffa bank konto vilket kräver NIE- nummer.
Nu till texten från 2011: För första gången läste jag om Blend redan för några år sedan på hemsidan av Computer Club Gran Canaria. Dataklubben ingår  i Skandivaniska Klubbens verksamhet i San Agustín (sedan 2013 som dataträff). Under Skandinaviska Klubbens resor pratades det också positivt om Blend. Därför hade jag positiva vibrationer för Blend på förhand.För ett år sedan (vintern 2010-2011) besökte jag firmans huvudkontor i Arquineguin för att ta reda på vad det är för teknik och prylar som används och vad som krävs för att kunna motta signalen. På Blends hemsida finns det konstigt nog ingen konkret förklaring om detta. Kundvänlig information är inte firmans starka sida.

Inte är det lätt att hitta till firmans huvudkontor heller. Den ligger här på översta platån på shopping centret där bakom djurbutiken nära nog oskyltad.

Mångsidig service

På Blends hemsida
http://blend.es/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=74&lang=en
får man dock veta att det är fråga om mångsidig service med mobil, telefon, internet och tv. Man kan beställa antingen en service eller flera i paket.

Prisnivån verkade också vettig – även om det är dyrt i förhållande till vad det kostar i Norden. Man har också specialpaket för halvårs abonnemang för internet (eller internet och gratis telefon bl.a. till Norden) för oss som inte bor permanent här. Månadspriset är i samma klass som Vodafone hade för sitt prepaid med flat rate –  det som finns inte mer.

Men det finns tekniska detaljer i den här wimax-tekniken som gör Blend knepig för hyresgäster. Man skall ha hinderfri sikt till Blends sändare, t.o.m. trä kan vara hinder på vägen, mottagaren placeras utanför huset, och man drar en kabel in till huset var routern skulle placeras. Vilket kan kräva borrhål i väggen om man inte hittar på annat.

Vodafone sidosteppar sig

Läget ändrades (november 2011) när det visade sig att Vodafone har avskaffat sitt 3G flat rate prepaid. Det bästa för oss var nu prepaid med 2GB:s användning, som kostade 35€. När de 2GB är använda blir det stop i internet och nu portion på 2GB skall köpas. Vi är två ivriga surfare som gjorde slut på de 2GB i drygt en vecka – även om vi bromsade lite. 

Den andra möjligheten är Más Movil, som har svenskspråkig kontor i Arquineguin  ( och norsk ägare på fastlandet ). En ny 5GB paket gör det även mer fördelagtig nu, den kostar bara 29,90€. 

Numera (2017) kan man handla Más också på den lilla databutiken inne i Eurocenter brevid polisstationen i Playa del Inglés. Dessutom finns det Más försäljning i Svenska tv- och matbutiken i Shopping Center i San Agustín, bottenvåningen, innekorridoren.Bostaden i rätt ställe

Som tur det är bodde vi i en bungalow som hade fri sikt till taket av hotell Corona Roja i Playa del Inglés där Blend har en av sina sändare, då den enda mot San Agustín från väst. Sändaren från Bahia Feliz når en del av San Agustín öst. Dessutom hade jag funderat fram i mitt mindre tekniskt begåvad huvud att det skulle gå an att dra kabeln från mottagaren in i huset via dörrens spaljé och ta den loss under natten eller dålig väder.Jag misstänkte att hyresvärden hade ogillat nya hål i sitt fina vägg pga. tillfällig internet kabel.

Så jag fattade i telefonen och ringde till Blend för att höra närmare. Fick besked att skicka en mail om mina tankar helst på engelska eller spanska som teknikerna förstår – kundservice pratar ju svenska ( några av ägarna i Blend har anknytning till Sverige ). 

Uppdatering 19.11.2011: Ägarbyte kanske - numera pratar man bara spanska och engelska!

Detta var vid kl. 16 på en fredag och måndag morgonen därpå hade jag fått svar att det går bra. Nytt samtal och vi hade kommit överens att tekniker kommer fredag kl. 10 samma vecka ( normal tid för installering är en vecka ).
Kontraktet skrivs först efter att det är klart att kopplingen fungerar. Vid halvårskontrakt betalar man det hela plus en depositionsavgift till teknikern antingen kontant eller med kontokort. Man slipper en vända till Arquineguin eller att skaffa sig spansk bankkonto för att betala.

Den glada installatören

Fredag kl. 10.10 stod installatören Fernandez utanför vår port. Uppenbarligen mitt krav om installation som inte lämnar spår i huset hade inte nått honom, eftersom hans första förslag var att fästa den lilla mottagaren på husväggen på balkongen.Jag pekade på balkongpelaren. Jag hade tänkt att mottagaren skulle fästas på en pinne som dras på takhöjden och pinnen fästas med buntbindare på pelaren. Men vips hade Fernandez fäst mottagaren direkt på pelaren med några buntbindare. Det såg ok ut.Glatt visslande och småsjungande Elvis- låtar drog han kablarna och fäste dem i mottagaren och routern. Min Väninna fick en vänlig kram i farten när jag tog bilder av hans arbete. Det visade sig dock att routern som tillhör installationen var utan wifi och avsedd för att kopplas med kabel till en dator. Vi ville dock dela signalen jag och min Väninna utan att bråka om turerna. Vi hade redan en wifi router av svenska tillverkaren Dovado, som vi använt på Vodafones 3G ( och på stugan i Finland på DNAs ). Jag trodde att vi skulle använda den om Blends router inte gör wifi. Snabb kollsamtal med Blends kontor gav väntad besked: ”Vi kan inte garantera att det funkar”. Deras wifi router skulle kosta 25€ att låna. Vi bestämde ta det säkra för osäkra, men avser att testa Dovado senare för eventuell kommande bruk.Så undviker man kabelhärvan

Jag hade också funderat på att slippa kabelhärvan att snubbla på inne i huset med hjälp av wifiroutern. Jag tänkte ställa den i en plastlåda på balkongen där vi också har strömkontakt praktiskt nära. Men det tyckte Fernandez var dålig idé. I plastlådan skulle samlas kondens fukt vilket är dödens till elektroniken. Han placerade istället routern på tvätt ställningen och drog så långa kablar att man kan flytta routern in i huset vid regn eller annan oväder.Vi kom dock snabbt på att tvätt ställningen behövs för tvätt och routern kan sitta under en balkongstol som inte används. Som väderskydd har vi dessutom min regnjacka som inte har så mycket användning. Det skall alltså dock vara så luftigt att det blir ingen kondens.  

Uppadatering 19.11.2011: Nu har mottagaren fästs på en gallerstång i min nya adress, sladden går via öpnna vetilationsfönstern in och routern står på en skåp. Inga hål i väggen.Det funkade prima tills…

Det gick jättebra att surfa, läsa webtidningar, lyssna på radio, kolla korta videosnuttar i youtube, prata i Skype med bild på. Allt var super tills jag provade titta på Rapport och Uutiset på finska i SVT Play.  Det var en pina med upprepad hackande och pauser. Det visade vara det samma med YLEs nyheter.

Men i jämförelse med TV4 i Sverige on Nelosen uutiset ( fyran i Finland) samt MTV3 gick det bättre, TV4 och finska systern MTV3 ok, fyran lite hackigt men bättre än YLE.

SVT blev bra efter att jag laddat in flash players nyaste version från deras websida och klickat på sämre kvalité på väljaren på bildens högre hörna. Vid mätning på http://speedtest.vodafone.es/ fick jag mycket varierande hastigheter mellan 0.59 – 7.59, för det mesta mellan 2,5 – 4.3. Från Blends kundservice fick jag rådet att dra ut strömkontakterna för antennen och routern för 10 sek. och prova igen. Det gjorde jag och nu har hastigheterna varierat mellan 4.59 – 7.76, dvs. helt ok värden. Om det skulle fortsätta med berg-och-dal banan skulle Blend skicka en tekniker att kolla installationen. Jag håller tummarna.

Senare fick jag höra, att Blend har haft vissa svårigheter med sin signal pga. deras leverantör har problem med signalen som kommer från fastlandet. 

Var Blend funkar

För eventuella framtida behov till den som funderar på hyra boende här har jag försökt få adresserna till Blends sändare, men det vill man inte uppge, gissningsvis säkerhetsskäl.

Blend svarar om detta per mail: ” Gällande sändlänkarna, vet vi ganska bra av erfarenhet om det är möjligt att installera eller ej. Om det inte handlar om ett självklart fall, då skickar vi en tekniker som kontrollerar om det är möjligt eller ej.”

Och vidare:
”Däremot kan vi berätta om vilka områden vi täcker. Det handlar om följande områden:

Playa del Cura, Tauro,  Amadores, Puerto Rico, Aguas de la Perra, Los Caideros, Patalavaca, Arguineguin, Maspalomas, Meloneras, Playa del Ingles, San Fernando, El Salobre, El Tablero, Salobre Golf, San Agustin, Bahia Feliz, Vecindario, El Doctoral, Playa de Arinaga.”

Blend i Computer Club Gran Canarias möte

Två representanter från internet- och telefonoperatören Blend var med i Computer Club Gran Canarias möte 11.1.2012 för att berätta om firmans verksamhet. Christophe Pauwels och Pablo Martinez gjorde klart att Blend är den lilla utmanaren till de stora jättarna. Men den har ändå stora ”muskler”, visade det sig.
Blend har varit verksam sedan 2010 i Arquineguin. Den kom till delvis därför att de stora etablerade leverantörerna inte har haft så stort intresse för syd- och västra Gran Canaria eftersom 87 procent av befolkningen bor på den östra sidan av ön och i Las Palmas. Stora firmor har sina intressen där stora kundgrupper finns. Därför är det lätt att få bra internet däruppe.

Dessutom har den före detta telemonopolen Telefónica (med sin dotterbolag Movistar ) haft monopol också på internetsignalen till ön via sina två kablar från kontinenten. Alla andra har fått lita på Telefónica om man velat ha signal till sin verksamhet.

Men för några månader sedan har läget radikalt ändrats. Då kom den nya fiberoptiska kabeln i gång som Gran Canarias och Tenerifes myndigheter (Gobierno) och en sammanslutning av privata operatörer, bl.a. Vodafone och Blend, har bekostat. Den kabeln har femtio gånger mer kapacitet ensam än Telefónicas båda två.

Blend satsar mest på internet och fast telefoni, mobil har man också i samarbete med en annan operatör. Dessutom levererar man tv-program – just nu bygger man utbud på norsk tv eftersom norrmännen är stor kundgrupp för Blend.

Blend använder trådlös wimax- teknik där signalen går som ljud från sändarmasten till kundens mottagare. Den kräver dock fri sikt från mottagaren till sändaren. Därför täcker man t.ex. inte hela San Agustín även om sändarna från Playa del Inglés och Bahia Feliz ger en hyfsad täckning. Man håller på att förhandla om ny sändarplacering i San Agustín, men det går trögt bl.a. därför att Apartermentos Folias, som skulle vara bra placering, är just nu i bankens händer. Men man räknar med att saken får sin lösning.

Uppdatering 19.11.2013: Nya sändaren är numera på taket av Las Folias.
Det är sådana här fiberstrån som tar Blends internet till Gran Canaria

Blend avslöjar ogärna var någonstans deras sändare finns men i Playa del Inglés står den alltså på taket av Hotell Corona Rojas och i Bahia Feliz är deras mast ”en av de tre” på den platta bergstoppen nordost om San Agustín – avslöjades i mötet.

Klicka på bilden - så ser du bättre. En av dessa master är Blends.


Vad kostar det att använda

Kostnaderna beror på hur länge man använder servicen.  Specialpris för halvår är 49,90€ per månad inklusive installation och router utan wifi. Man kan hyra wifirouter på 25€. Dessutom tar man depositions avgift på 150€ som betalas tillbaka när man själv lämnar utrustningen tillbaka. Om Blend hämtar den får man tillbaks 100€ - vilket jag fick veta först när jag anmälde att vi reser.

Uppdatering 30.3.2014: Panten gäller bara efter första kontrakten. Återkommer till detta lite senare.

Om man betalar en tia per månad mer får man telefon med gratis samtal bl.a. till Norden. 

Vi hinner sannolikt använda detta fyra månader vilket innebär 75€ per månad. På samma månadspris får man 4GB hos Vodafone. Más Movil har en paket på 5GB på bara 29,90€+VAT (lvv, som är mindre på Kanarieöarna än på fastlandet) och 10GB på 36,18€. Det är säkert tillräckligt om man nöjer sig med vanligt surfandet utan att lyssna på radio eller utan att kolla video. Men vi nöjer oss inte med det.

När man har egen wifi kan man sälja internet acces till närmaste grannarna. Jag har precis tjänat 10€ för en veckas användning - men skvallra inte till skattegubbarna om detta!

När Blend svek mig - två gånger

Uppdatering 19.11.2013: Tidigare var jag riktigt nöjd med Blend.  Nu blev jag besviken. Jag fick Blend installerad igen för knappt en vecka sedan, och snart blev det problem. Det kom fram första kvällen då jag skulle kolla YLEs tv-nyheter. Bild och ljud gick 10 sekunder, då blev 10 sek. paus, osv. Jag testade med  www.speedtest.net  och hastigheten blev under 2 Mbps istället lovade upp till 6 Mbps. 

(Visade sig att SVT:s signal funkade utan problem trots allt - dvs. felet ligger delvis hos YLE.)

Under helgen testade jag flera gånger. Hastigheten pendlade mellan 0.08 och 9.11 Mbps. Vilken berg- och dalbana! Tidpunkten eller väderleken hade ingen inverkan även om under kvällarna hastigheterna låg som regel under 3 Mbps. 

Allt detta trots jag bor drygt hundra meter från Blends nya mellansändare i San Agustín på taket av Las Folias. Inga hinder ligger emellan.

På måndag bad supporten mig släcka wifi-routern och koppla bort alla sladdar baklänges singnalvägen samt koppla på igen. Även modemets strömkontakt skulle tas ut. Till att börja med hjälpte det men efter någon timme började signalstyrkan dala igen. Den klättrade dock emellanåt upp igen ända till runt 9 Mbps men det vanliga var mellan 1,5 och 3 Mbps. Signalen är sämst på kvällarna.

Efter ytterliga kontakt med supporten skickades en tekniker. Han kunde inte hitta något som helst fel i installationen. Signalstyrkan råkade just då ligga på 7 Mbps. Jag fick punga ut 35€ för besöket. Det var chefens order eftersom enligt honom inget fel hittades. Teknikern medgav att jag inte är den ende med detta problem. Han även tänkte högt att felet kanske ligger på Blends sändarapparatur.

Jag gjorde klart att detta skulle vara sista gången med Blend om inget förbättring sker. Teknikern skrev ned en kundrapport om detta för chefen. Signalen ändrades på samma sätt helan vintern.

Märkliga villkor för pant

Uppdatering 30.3.2014: Läs nu noga! Efter att ha använt Blend igen under vinter 2013-14skulle jag lämna utrustning tillbaks. Räknade med att få 100€ pantavgift igen, 50€ tar man för att  hämta prylarna. Jag åkte innan man kom eftersom jag reste en söndag. Min granne som delat signalen och kostnaderna skulle få några dagar extra med internet innan hon reste också. Men det blev ingen pant på 100€ tillbaks som väntad. Teknikern bad kontakta chefen. Jag försökte ringa men Blends telefon var blokerad för utlandsamtal ( i alla fall för mig på Skype och mobil ). Det  är faktiskt bra efterson här är Blends mailsvar på svart och vitt, först på engelska:

Thank you for your email, We would like to inform you that you can claim the deposit back only  right afer the first  contract is due. In this case you didn't claim  it, you got a new contract ( there is a 6 months period beetween the first and the second contract) therefore the deposit is no longer ment to be returned.

Tack för er mail men vi vill informera att du kan kräva panten tillbaka bara direkt på grund av första kontrakten. I detta fall har du inte krävt detta, du fick en ny kontrakt ( det finns en mellantid på sex månader … egentligen var det två år … mellan första och andra kontrakten). Därför är panten inte mera tänkt att lämnas tillbaka.

Jag läste det flera gånger och tyckte att det luktade mögel. Jag skulle alltså redan efter första kontrakten krävt att få panten betald tillbaka även efter andra kontrakten - eller att det betalas bara på grund av första men inte efter den andra kontrakten. Mailen är lite tvetydigt för mig.

Men hur som helst klart är att Blend har en annan uppfattning om pantens betydelse än den gängse i Norden. Dessutom har de en besynnerlig syn på kundvård. Jag fick aldrig veta i förväg om pantbestämmelserna - inte ens på första gången innan man ville ha pengarna på bordet, eller att 50€ dras av när man kommer att hämta prylarna. Pengarna fick jag nu inte tillbaks även om jag gjorde tydlig vad jag tänker om deras tricks.

Senare berättade en väninna till mig som var första gångens abonnent hos Blend att även hon fick nobben när hon frågade efter återbetalning av panten. Och som tårta på tårta: det var en annan väninna till mig som beställde Blend i mitt namn i förväg till mig. Hon hade noga frågat efter vad skall betalas och fått besked att panten till apparaterna betalas tillbaka när de hämtas. 

Så gör Blend idag alltså.

Vilken burk funkar?

Ja men, i ärlighetens namn min bungalowgranne i nedre våningen hade innan ännu sämre signal från Vodafone. Den bröts av hipp som happ. Nu njuter hon av min Blend via wifi och vi delar kostnaden. Signalens berg- och dalbana fortsätter dock. 

Även mottagarappareten har viss betydelse. Jag har MacBook Pro laptop och Lumia- telefon med windows 8.  De båda funkar bra när jag tittar på SVT Play och kommersiella finska MTV3:ans Katsomo.  Finska statliga Yles internetappen Yle Areena går mycket hackigt i Macen och lite sioså i Lumian. Däremot funkar finska Booxtv bra i Lumian även med Yles signal, men den börjar kosta pengar efter 30 dagars provtid. Min andra granne i nedre våningen har tittat på Yle Areena utan problem med sin pc. 

Radion sjunger ganska väl i alla dessa burkar som nämnts. Liksom alla textsidorna.

När signalen försvann helt

Uppdatering 30.1.2014: Kl 7.15 avbröts Eko- sändningen som jag lyssnade. Visade sig att nätsignalen slocknat. Att åtgärda problemet tog sin tid, krävde viss eget initiativ samt seghet. 

Först gäller det att ta reda på om det är fel i egna apparater. Det råkade vara min Lumia- telefon som jag lyssnade på. Omstart för det och väcking av Macen gav ingen resultat. Wifi- signalen var dock på i de båda. 

Sedan startade jag om Blends wifi-router och gjorde dessutom  det jag som jag beskrivit tidigare: alla kabelkoppligar ut och in igen motsröms, till sist elkontakterna. Alla signalljusen fortsatte blinka i routern men det kom ingen internetsignal.

Då tog jag telefonen och ringde till Blends support, som på engelska berättade att den svarar kl 9-17. Hur är det på spanska kollade jag inte. När man till slut svarade bad man mig göra just de omstart och kabel lossnande som jag redan gjort. 

Efter det hörde jag datorn rassla i andra ändan och fick sedan höra att enligt deras apparater kommer signalen fram till mig som den skall. Jag skulle bara starta om datorn. Vilket jag redan gjort. Supporten lovade då utreda saken och återkomma.

Det var det sista jag hörde från Blends support men efter två timmar var signalen tillbaka. Felet var alltså någon annanstans än hos mig. Så här funkar Blends support.

Uppdatering 14.11.2014: Eller har månne Blends businesmoral blivit bättre? På deras hemsida står det nu att det finns en depositionsavgift på 150€ som betalas tillbaka. Har ej testat eller hört hur detta löfte håller.

Ny möjlighet för delårsbruk

Med årens (11/2014) kontakt med Blend visade det sig att man skapat en ny erbjudande till halvårs prepaid. Hastighet är upp till 12 mb/s, installation medräknad kostar den 444€, ingen deposit att tvista om efteråt och prylarna hämtas utan tilläggsavgit lovade teknikern innan han åkte iväg igen. 

Denna paket finns inte på Blends hemsida. Undrar vilket roll spelade att det var min spansk talande ny granne som ringde och beställde för oss.

Denna gång var vi från början tre grannar som tillsammans ville ha Blend. Kontrakten skulle skrivas i hans namn som pratar spanska, och bor längst kvar. Vi var överens att dela hela kostnaden mellan oss tre.

Men det blev lite tänkapå i vid installationen. Mottagarantennen skulle fixas i samma ställe som för ett år sedan i min galler på balkongen med fri sikt till länken på taket av Los Folias hotellet. Grannen som skrev under kontraktet kunde inte få signalen direkt till sin lägenhet eftersom han bor så lågt. Jag var den ende med den fördelen av oss tre. Montören visade dock med sin mobil att grannen som bor 20 meter ifrån mig samt en våning nedåt fick bara en pinne av fyra som signalstyrka från wifi-routern. Jag blev paff eftersom i samma lägenhet hade jag året innan haft en nöjd "kund" till min Blendsignal en månads tid.

Där sitter den bra - Blends små antenn på tv-antennens stativ.

Det var lätt att förstå att grannen med kontraktet var inte nöjd. Dessutom behövdes min hyresvärds välvilja att ha burken hos mig samt ström från min lägenhet även närmare två månader efter att jag åkt. Han sade nog ja till det. Då gällde det att ringa ett samtal till grannens hyresvärd, ägare till huset, för att fråga om tillståndet att sätta antennen på taket. Vi fick ja igen och raskt klättrade montören på taket via min balkong med sin aluminium stege. Blends lilla mottagarantenn fixades på tv antenners stativ och sedan drog montören en lång kabel till grannen.

Nu blev montören överraskad med nya giv. Jag ville ha mottagarmodemet och wifi-routern utanför lägenheten fäst med buntband på grannens insynsskydd.Detta för att det skulle bli så lite betong som möjligt mellan routern och oss två andra användare 20 meter bort. Som regnskydd (jodå, det regnar ett par gånger per vinter här också) hade jag köpt en plastlåda från kinabutiken. Idén till detta kommer faktiskt från min första Blend- montör, som jag beskriver i början av denna bloggtext. Lådan skall dock vara så pass öppen att det inte blir kondens.

Signalstyrkan varierar kraftigt

Montören menade att jag kommer att få lika dålig signal som grannen skulle fått. Hursomhelst signalstyrkan varierar igen minst lika mycket som åren innan beroende på tidpunkten. Sämst är det när folk här på ön är hemma och kollar sina mobiler eller tittar på internet-tv. Dvs. på kvällar och helger. Tex. jag skriver detta på en fredagkväll och vid 20- tiden avbröts internetsignalen till mig tre- fyra gånger. Nu vid 22 funkar det bra igen.

Jag har kollat signalen på olika tider. Hos grannen var det 10-12 mb/s (ett par kollar på förmiddag). Hos mig när det är bra har jag haft 6-8 mb/s. Men som värst har den varit ned på 0.16 mb/s. Ibland också uppe på 10 mb/s. En söndagkväll på prime time runt kl 20 har jag dock kommit på att vi alla tre användare hade 1,5 - 3 mbs var, även nära routern.

Detta har som resultat att tv-bilden och ljudet kan hacka (korta omstart - gäller finsk tv på plattform som STV Play). Eller mailen går inte iväg, bilder laddas inte ned, eller Skype ljudet blir omöjlig att prata med. Enda trösten är att samma problem får man med 3G. Men lite senare kan signalen vara ok igen. Kanske tröstar det lite också att i alla fall finska tv:ns sändningsteknik har förbättrats under åren vilket ger bättre bilder och ljud även här nere. 

Mätinstrument spelar också en roll. Har jämfört speedtest.net och speedtest.vodafone.es (som Blend rekommenderar). Då blev det just 0.16 på speedtest och 10 mb/s på vodafones. Märkligt,  minst sagt.

Dessutom spelar det roll vilken apparat man använder. Min MacBook Pro laptop får alttid sämre signalstyrka än min Nokia Lumia 630 telefon, Samsung Galaxy 7.03 padden ligger däremellan, men den burken gillar jag inte och använder bara som reserv.

Mer styrka till signalen?

Detta provar vi tills vidare. Men montören gav ett par vink om man vill förbättra signalen till oss bortifrån routern. Man kan dra en datakabel (i vårt fall via taket) direkt till min laptop eller till den wifi-routern som jag  råkar ha med mig skaffad då jag hade 3G här. Den kan också ge bättre signal till grannen under mig, tror jag. I kinabutiken kan man köpa 40 meters datakabel på runt 10€ hade min granne med kontrakten kollat. Han lovade klättra på taket. Jag har rutin, jag är fallskärmsjägare, sade han. Vilken tur. 


Här fäster montören routern på grannens insynsskydd. Min balkong är den längst borta på första våningen och tredje användaren bor i lägenheten under. 

En annan alternativ är köpa en starkare router än Blends, koppla de två ihop och få bättre signal på det sättet. Dessutom kan man köpa i databutiken signalstärkare (expander ) för routern.  Så mycket har jag kollat att de som har två utgående signal förlorar i bådadera i strykan. Dessutom kan olika signalstärkare ha olika effekt, somliga bra somliga inte. 

Uppdatering 7.3.2015: Det har kommit en ny aktör på marknaden, Flexnet, som startas av nordiska företagare. Den bjuder internet både på ADSL-tekniken och 3G/4G mobilteknik och utan begränsning även på mobil internet. Paketerna är planerade även till oss som bor bara  3 eller 6 månader här. Priserna är dock ganska så saftiga, men om man vill titta mycket på tv är detta kanske en bra lösning. Vet att bl.a. en som tröttnat på Blends problem har varit nöjd med detta.
Man har kundservice på skandinaviska språk. Kolla mer här

http://se.flexnet.es 

Mer wimax

Om du bor i Arquineguin eller nordpå längs kusten upp till Playa del Cura finns det en annan leverantör för trådlös internet som liknar Blends system, nämligen Computer Service S.C.P. som också har sitt säte i köpcentum Anchor i Arquineguin.  Deras nätverk sprids numera (2015-2016) även till hela Maspalomas- kusten. Läs mer här:

http://coservice.info/


3G/4G som jag testat

Uppdatering 23.11.2013. Jag har tidigare haft här på bloggen en artikel om Vodafone som 3G internet leverantör. Jag har tagit bort den pga. den blev för inaktuell. Numera ingen operatör i Spanien ger prepaid med flat rate, dvs. utan tak för användning. (Det har kommit en ny aktör bl.a. med 3G/4G flat rate, Flexnet, mer senare.) Vanligtvis får man max 2GB och därefter stryps hastigheten om man inte köper en ny paket. 

Men Más Movil har alltså en paket på 5GB och 10GB, med tak för användning. Hur Más funkar kan du också läsa i tidigare blogginlägg


http://tapanim.blogspot.com/2010/01/mas-movil-passar-till-en-igelkott.html

På vintern 2009-2010 betjänades jag av en skåning på kontoret i Arquineguin i Norska butiken.  Numera (2018) säljes den också i den Svenska tv- o ch matbutiken i Shoppin Center i San Agustín, nederst, innegången. Más använder operatör Oranges nät. Du kan köpa Más Movils prepaid mobilkort  för telefonen även hos Lenas Internet Café på översta etaget av Shopping Center i San Agustín, men inte internetkort.  Även Phone House säljer Más Mobil. 

Más internetkort kan också köpas på en liten databutik MAXXSYS INFORMÀTICA i Eurocenter bredvid Playa del Inglés polishus. Där pratar man spanska och ibland engelska. På Más Mobils hemsida finns även en lista om försäljningstälten, men det framgår inte om man säljer bara mobilkort men ingen datakort.

Andra 3G-operatörer har sina egna erbjudanden men vad jag uppfattat är de antingen dyrare eller passar bättre för fast boende eller för några dagars kortbesök. 

Uppdatering 19.1.2016. Med smartphones har det kommit nya erbjudanden för prepaid internet. Man skall dock kolla noga vad som de ger. Hän på Kanarieöarna har vi lägre VAT än på kontinenten. Priserna brukar dock visas med kontinentala priser.I denna butik på Tirajana- gatan i Playa del Inglés berättade man osanning om konkurrerande operatörens utbud. Dessutom tog man betalt för själva simkortet, som borde vara gratis.

Man skall också vara försiktigt i butikerna som säljer abonnemang.
Min vän köpte i en butik i Playa del Inglés prepaid Orange efter att säljaren påstått att Más Movil, som är billigare,  använder kritiserad Vodafones nät. Han påstod dessutom att Orange är den enda som kan laddas med mer data under månadens betalperiod om det skulle behövas. Mas Movil bekräftar dock att så kan man göra hos dem också och att Más använder nätet av Orange.Internets grundfakta till nybörjare

Det här kort grundinformation till dig som är alldeles nybörjare med internet utomlands och som har en resa på 1-12 månader.

Wifi
Det enklaste sättet att använda internet är trådlös wifi närverk i huset du bor i. Wifi finns i de flesta hotell och i många apartamentos hus samt på en del bungalows-områden. I hotell brukar det ingå i rumspriset och i apartamentos eller i bungalowsområden i månadshyran. Varje modern bärbar dator har en wifi- mottagare, inga extra utrustning behövs.

3G/4G mobilt bredband

3G/4G  används ofta som synonym för mobilt bredband, men egentligen är det betäckning för hastigheten av internet förbindelse. 
Numera tack vare EU måste operatörerna ge kunderna också på utlandet samma pris som hemma för användningen. Kolla dock hos din operatör vilka regler som gäller just för din paket. Du kan också använda mobilen som wifi till din laptop och tablet. Om du inte vet hur man gör be din databutik visa hur man gör. Det ör enkelt.Förr i tiden, 2010 och sisådär, var det kutym att använda en sticka i laptopen för att få internet signal. Detta är historia nu. Eller kanske funkar det även nu... vet ej!


Prepaid med flat rate, utan användningstak, finns (vad jag vet) inte mera i Spanien. De har antingen ett tak för mängd eller är de dessutom tidsbegränsade.


Wimax är snabb trådlös internet, som man kan använda lokalt på vissa ställen i Gran Canaria. Om du är storförbrukare kan detta vara en bra lösning för dig – men du måste bo i rätt område och rätt hus. Läs mera på min bloggtext här ovan om Blends internet.

ADSL/ fiberkabel är fast bredband som man får via telefonkabel eller vi fiberkbale. Det har du kanske hemma och man kan ha en sådan i hyresbostad också här. Det har blivit enklare att skaffa en sådan eftersom fiberkabel finns numera nästan in varje hus i elskåpet om inte redan inne i huset. Be hyresvärden skaffa en abonnemang som kan kopplas bort när man inte behöver den. Kostar 40€ per månad hos Movistar. Om du har granne som också behöver internt kan du dela signalen och kostnaden med dem - läs om igen där i början av denna bloggtext.

4 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Har du slutat blogga, eller är det jag som inte hittar dina inlägg?
  Saknar dem.

  SvaraRadera
 2. Jag kollade min hastighet och hade drygt 4 Mbps varje gång. Kör vidare m Vodafones abonnemang för 39 € månad och är jättenöjd. Möjligtvis ökar jag till det större för 49 € så jag kan se ännu mer på TV. Kostnaden för bankkontot är 1€/ månaden men då slipper jag ju uttagsavgifter vid bankomatuttag.
  Har du slutat blogga, eller är det jag som inte hittar dina inlägg?

  SvaraRadera
 3. Mer om Hyrestantens erfarenheter med Vodafones abonnemang (det är alltså inte prepaid) finns i kommentarena på inlägget "Ny chans för Vodafone".

  SvaraRadera
 4. Slutat blogga? Nej, men tålamod kanske behövs... den som väntar osv.

  SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!