30.11.11

Miten toimii Blendin internet

Vodafonen 3G prepaid kävi liian kalliiksi, kun rajattoman käytön flat rate poistui tarjonnasta. Päätin kokeilla langattomaan wimax- tekniikkaan perustuvaa Blend- palvelua, joka toimii eteläisellä Gran Kanarialla. Blend lupasi puolen vuoden sopimuksella jopa 6Mb nopeutta. Odotukset olivat sen myötä suuret. 

Päivitys 23.1.20178: Nyt tekstiä myös Movistarin kuitukaapelinetistä ja miten uudet EU säännökset helpottavan kotimaan älyliittymän käyttöä EU:n sisällä.

Tämän blogi-tekstin lopussa internet- neuvot aivan aloittelijalle.


Tämän jutun pohjateksti kirjoitettu marraskuussa 2011, täydennetty mm. joulukuussa 2015. Sen jälkeen on tapahtunut kaksi merkittävää muutosta nettiyhteyksien parantamiseksi, valokaapelien veto Maspalomasin alueella ja uudet EU säännökset kännykkäliittymien maksuista EU maissa. Näistä aluksi.

Movistar/Telefonica on vetänyt  (2016-2017) valokuitukaapeleita etelärannikon turistialueillekin niin, että niitä on lähes joka talon sähköjakokaapissa. Niistä voidaan sitten helposti vetää nopeat nettiyhteydet asuntoihin, jos omistaja vain ymmärtää asian päälle.


Movistarin tarjonnassa on myös vaihtoehto, joka sopii osavuosikäyttöön määräajoiksi. Omaan asuntooni omistaja on ottanut Movistarin netin lisäksi tv-signaalin samaan pakettiin. 

Rajattoman käytön hinta oli keväällä 2017 noin 40€/kk, mutta jos on naapureita, joiden kanssa voi jakaa signaalin hinta laskee vastaavasti. Itse jaan nyt signaalin neljän naapurin kanssa, joista kauimpana asuva on noin 20 metrin päässä, ja verkon laajentimella (expander) yksi tuttavani saa meiltä siedettävän signaalin noin 70m päähän. Se vaatii signaalille esteettömän tien routerista expanderiin. 

Toinen historiallinenkin muutos auttaa etenkin lyhytaikaisia kävijöitä, mutta myös meitä pitkään asuvia. Kiitos EU:n uusien säännösten oma kotimaan älypuhelin on nyt yleensä yhtä edullinen käyttää täällä kuin kotona. Monet käyttäjät kertovat, että liittymän rajoitukset ovat kyllä riittäneet melko runsaaseenkin netin käyttöön. Ennen matkalla lähtöä on silti syytä varmistaa omalta operaattorilta liittymän käyttöehdot ja määrärajoitukset. Mahdollinen lisämaksu on varmaankin edullisempi kuin uuden liittymän hankinta täällä. Puhelimessahan on myös toiminto, jolla siitä voi tehdä esim. läppärille tai tabletille wifi- tukiaseman nettiin. Käy puhelinkaupassa hakemassa neuvot jos et tiedä miten se tehdään. 


Blendin toimivuus on käynyt vuosi vuodelta takkuisammaksi. Osan vuotta pitkään asuvalle se voi silti olla edelleenkin varteenotettava vaihtoehto. Se ei edellytä NIE- numeron ja pankkitilin hankintaa, mitkä ovat tarpeen jos hankkii itselleen liiittymän, jonka käyttö laskutetaan. Blend on prepaid. 
Takaisin alkuperäiseen tekstiin:
Skandinaviska klubbenin retkillä ja datakerhon piirissä puhuttiin Blendistä hyvin myönteisesti. Näin olin saanut siitä myönteistä virikettä etukäteen.Talvella 2010-11 kävin tämän Gran Kanarian Arquineguinin ostoskeskuksessa toimivan yhtiön konttorissa ottamassa tarkemmin selvää minkälaisesta tekniikasta ja laitteista on kyse, ja mitä se käyttäjältään edellyttää. Blendin verkkosivulta  näitä tietoja ei kumma kyllä löydy. Muutenkin asiakaslähtöinen tiedottaminen tuntuu olevan yhtiöllä hiukan hakusessa.


Eikä pääkonttoriinkaan ole helppo löytää. Se on Arquineguinen ostoskeskuksessa ylimmällä tasolla eläinkaupan takana oleva huomaamaton putiikki.

Monipuolinen tarjonta

selviää kuitenkin, että kyse on monipuolisesta palvelusta, johon kuuluu puhelin, kännykkä, internet ja tv-palvelu. Niistä voi tilata joko yhden erikseen tai useampia pakettina.

Hintataso vaikutti vastaaviin muihin täkäläisiin nähden kohtuulliselta, vaikka pohjoismaiseen tasoon nähden aika kalliilta. Lisäksi tarjolla oli myös määräaikainen, puolen vuoden sopimus. Sen kuukausihinta 49,90€ oli samaa luokkaa kuin esim. Vodafonen silloinen flat rate prepaid, joten neljä-viisi kuukautta Gran Kanarialla asuvalle se ei ollut kiinnostava vaihtoehto - silloin vielä.

Lisäksi järjestelmään liittyi teknisiä seikkoja, jotka ovat vuokra-asukkaalle pulmallisia. Se edellyttää esteetöntä näkymää Blendin lähettimeen, vastaanottimen asentamista asunnon ulkopuolelle, ja kaapelin vetämistä sisätiloihin, minne tulee reititin (router). Se taas vaatisi reiän poraamista seinän läpi – arveli toimiston työntekijä. Mutta ovela konstit keksii.


Vodafone astuu ulos kuvioista

Tilanne muuttui (2011 marraskuussa) kun kävi ilmi, että Vodafone ei (eivätkä muutkaan operaattorit) enää myy pre paid liittymää, jossa on rajaton flat rate käyttö. Vodan edullisin prepaid  2GB á 35€ kului meiltä (kaksi ahkeraa käyttäjää) runsaassa viikossa vaikka vähän jarruttelimmekin.

Toinen Gran Kanariaan ja Arquineguiniin liittyvä vaihtoehto, Más Movil, oli jo aiemmin uuvuttanut minut bittijahdin vuoksi, tästä tarkemmin blogijutussani 

http://tapanim.blogspot.com/2009/12/mas-movil-sopii-porkkanalle.html

Siksi tämä skandinaaveille viritetty kännykkä- ja nettiyhtiö tuntui vielä (2011) huonolta vaihtoehdolta. Etenkin kun Másin hankkimiseksi joutui käymään bussilla Arquineguinissa. Tosin Másin uusi 5GB paketti voi olla monelle hyvä vaihtoehto. Nykyään (2012) sen saa myös Playa del Inglésistä poliisiaseman vieressä olevan Eurocenterin pienestä datapuodista ja San Agustínin ostoskeuksesta Skandinavisk tv:n puodista.


Asunto oikeassa paikassa

Meillä sattui olemaan sellainen onni, että vuokra-asuntomme parvekkeelta on suora näköyhteys Playa del Inglésin Corona Roja- hotellin katolle. Siellä Blendillä on yksi lähettimistään, josta signaali tulee kotivastaanottimeen. Se oli Blendin ainoa linkki San Agustíniin lännestä. Bahia Felizin lähetin tavoittaa osan San Agustín itäpuolen kiinteistöistä. Lisäksi olin teknisesti vähemmän kehittyneessä päässäni päätellyt, että kyllä kaapelin vastaanottimesta reitittimeen voi vetää vaikka parvekkeen oven lamellisäleiköstä sisään, ja irrottaa yöksi tai huonon sään sattuessa. 


Arvelen ettei vuokraisäntä olisi oikein innostunut seinän puhkomisesta tämän hankkeen vuoksi.

Niinpä tartuin puhelimeen ja soitin Blendin asiakaspalveluun, jossa tiesin silloin osattavan niin englantia kuin ruotsia ( ainakin osalla omistajista oli ruotsalaistaustaa ). Aloin selvittää ruotsiksi miten olin ajatellut, että vastaanotin ja kaapelit voitaisiin asentaa jättämättä jälkiä taloon.

Päivitys 19.11.2013 Blendin omistuksessa lienee tapahtunut muutoksia sillä nykyään kaikki asiointi tapahtuu espanjaksi tai englanniksi.


Ennen kuin ehdin juuri alkua pidemmälle asiakaspalvelu keskeytti, ja pyysi lähettämään suunnitelmani sähköpostilla, mieluiten englanniksi tai espanjaksi, jotta teknikot voisivat ottaa siihen kantaa. Tämä tapahtui perjantaina joskus klo 16:n aikaan. Maanantaiaamuna sähköpostissani oli myönteinen vastaus. Soitto Blendiin ja olimme sopineet, että asentaja tulee perjantaina klo 10 aikaan. Normaali toimitusaika on noin viikko.

Sopimus tehdään, kun on nähty, että yhteys toimii. Tilaus maksetaan puolen vuoden sopimusta tehdessä asentajalle etukäteen joko käteisellä tai luottokortilla. 

Iloinen asennusrupeama

Perjantaina klo 10.10 asentaja Fernandez oli portin takana. Ilmeisesti viesti siitä, että halusin jälkiä jättämättömän asennuksen ei ollut tullut hänelle asti tiedoksi, sillä ensiksi hän ehdotti vastaanottimen asentamista parvekkeelle talon seinään.


Näytin kannatinpylväitä, joista oli näkymät  Corona Rojaan. Olin ajatellut, että pieni lähetin kiinnitettäisiin tankoon, joka nostetaan katon tasalle, ja tanko kiinnitetään sitten nippusiteillä pylvääseen. Ennen kuin olin ehtinyt kissaa sanoa Fernandez oli kiinnittänyt laitteen nippusiteillä pylvääseen.

Iloisesti vihellellen ja Elvis- viisuja laulellen hän veti kaapelit, ja asensi reitittimen. Ystävättärenikin sai ystävällisen poseearausrutistuksen siinä ohessa. 


Jossain välissä kävi ilmi, että hintaan kuului yhteen tietokoneeseen kytkettävä reititin ilman wifiä. Olin koko ajan ollut uskossa, että se tekee langattoman wifin niin, että minä ja ystävättäreni voimme jakaa signaalin, ja käyttää sitä kiistelemättä käyttövuoroista.


Päivitys 14.11.2014: Wifi-reititin on nykyää osa pakettia - mutta varo ettei sinulle myydä myös IP-puhelinta lisähintaan ellet sitä tarvitse.


Näin vältyimme kaapelisotkuilta

Olin myös päätellyt, että wifin ansiosta reititintä ei tarvitse välttämättä vetää sisälle. Aioin pakata sen  muovilaatikkoon parvekkeelle säiden suojaan.  Näin vältytään kompastelemasta sisällä kaapeleihin. Tätä Fernandez piti huonona ideana, koska muovilaatikko kerää kosteutta, ja sehän on elektroniikan surma. Hän sijoitti reitittimen parvekkeen pyykkitelineen päälle, ja veti sen verran pitkät kaapelit, että tarvittaessa laitteen voi nostaa sisälle.Tulimme kyllä nopeasti tulokseen, että pyykkiteline tarvitaan pyykin kuivattamiseen, ja reititin voi olla vaikka niillä ulkotuolilla, joita emme käytä, päälle vielä katteeksi sadetakkini, jolle ei juurikaan käyttöä ole. Mutta niin reilusti tuuletusaukkoja ettei kosteutta kerry. 

Koko asennusprosessi kesti noin tunnin.


Hyvin pelittää - kunnes…

Verkon selaamisessa, nettilehtien lukemisessa, radion kuuntelemisessa, satunnaisten videopätkien katselussa Blend toimi erinomaisesti. Samoin toimivat Skypen videopuhelut. Kunnes yritin katsoa SVT Playn kautta Rapport- uutisia ja SVT:n suomenkielisiä  Uutisia.  Ne olivat kuitenkin yhtä takkuilua alusta loppuun, välillä lyhyempiä, välillä vähän pidempiä jaksoja pyöri, mutta monen paussin kautta päästiin loppuun. Tilanne korjaantui, kun latasin flash playerin uusimman version, ja klikkasin kuvan oikeassa reunassa olevasta valikosta heikoimman kuvaladun. Nyt pyöriin hyvin ja kuva on ihan katsottava.

Myös Ruotsin Tv4:n sekä MTV3:n uutiset pyörivät hyvin, samoin Nelosen joskus vähän tökkien.

Blendin suosittelemalla nopeusmittarilla http://speedtest.vodafone.es/

alastulevat nopeudet vaihtelevat 0.59 – 7.59 Mb välillä, mutta enimmäkseen 3.5 – 4.5 Mb. Melkoista vuoristorataa siis.

Päivitys 14.11.2014: Signaaliongelmia on ollut joka vuosi kun olen Blendiä käyttänyt. Tarkemmin alempana. Mutta 3G:llä niitä on enemmän...

Asiakastuki neuvoi ottamaan antennin ja reitittimen sähköpistokkeet irti kymmeneksi sekunniksi ja yrittämään uudestaan. Jos vuoristorata jatkuisi he lähettäisivät teknikon tutkimaan asiaa. Bittivirta tasoittui. Mutta kuulemma Blendillä on joitain vaikeuksia mantereelta tulevan perussignaalin tasossa, joka taas johtuu signaalin toimittajan ongelmista.

Nyttemmin (talvi 2015-2016) kerrotaan, että ongelmana on mantereelta tulevan kaapelin kuormitus, joka vaikuttaa mm. Vodafonen matkapuhelinsignaaliin.

Missä Blend toimii

Suora näkyvyys lähettimiin on siis lähtökohta, jopa puut voivat olla signaalin esteenä.  Siksi tieto lähettimien sijainnista, ja signaalin perille tulosta, helpottaa varmasti Blendin potentiaalisia asiakkaita silloin kun he valitsevat mihin asettuvat vuokralle. Siis ehkä sinua ja tulevina vuosina kenties minua. Asunnoista on enemmän valinnan varaa kuin laajakaistan toimittajista.

Mutta lähettimien sijaintia Blend ei halua kertoa – ilmeisesti turvallisuussyistä. Sain silti luettelon paikkakunnista missä sen verkko toimii : Playa del Cura, Tauro,  Amadores, Puerto Rico, Aguas de la Perra, Los Caideros, Patalavaca, Arguineguin, Maspalomas, Meloneras, Playa del Ingles, San Fernando, El Salobre, El Tablero, Salobre Golf, San Agustin, Bahia Feliz, Vecindario, El Doctoral, Playa de Arinaga.

Blend kertoi myös, että: ”Meillä on varsin hyvä kuva siitä missä signaali tulee perille, ja jos asiasta on epävarmuutta lähetämme teknikon tarkistamaan asian.”Blend Computer Club Gran Canarian kokouksessaKaksi Blendin edustajaa oli 11.1.2012 Computer Club Gran Canarian kokouksessa kertomassa yrityksen toiminnasta. Christophe Pauwelin ja Pablo Martinezin esityksestä kävi ilmi, että Blend on suurten verkkojättiläisten pieni ja ponteva haastaja, jolla on kuitenkin melkoiset muskelit.Blend on toiminut vuodesta 2010 Arquinguinessa. Se syntyi osaksi siksi, että suurilla verkontoimittajilla ei ollut juurikaan halua investoida saaren etelä- ja länsiosaan. Saaren väestöstä 87 prosenttia asuu itärannikolla ja Las Palmasissa. Suuret toimivat siellä missä suuret asiakasryhmät ovat, ja siksi tuolla alueella on helppo saada hyvin toimiva internet. Mutta etelässä ja lännessä se on vaikeampaa.

Lisäksi internet- palvelua aikova yritys joutui aiemmin turvautumaan entiseen telemonopoli Telefónicaan (, jonka tytäryhtiö on Movistar), koska se omisti ne kaksi merikaapelia, joilla signaali saatiin mantereelta Kanarian saarille.

Tilanne muuttui ratkaisevasti muutama kuukausi sitten, kun uusi valokuitukaapeli mantereelta saatiin käyttöön. Se on Gran Kanarian ja Tenerifen saarten hallinnon (gobierno) ja useiden yksityisten toimijoiden yhteishanke, jossa mm. Vodafone ja Blend ovat mukana. Tämän uuden kaapelin kapasiteetti on viisikymmenkertainen Telefónican kaksoiskaapeliin nähden.

Tällaiset valokaapelin haituvat tuovat signaalin saarelle.


Blendin käyttämä wimax- signaali kulkee langattomasti äänenä lähettimestä asiakkaan vastaanottimeen. Edellytyksenä on vapaa näkyvyys lähettimen ja vastaanottimen välillä. Tämän vuoksi esim. Blendin signaali ei ulotu jokaiseen taloon San Agustínissa. Mutta yhtiö neuvottelee parhaillaan uuden lähettimen sijoittamisesta. 

Päivitys 19.11.2013: Nyt lähetin on myös Las Folias hotellin katolla palvelemassa San Agustínissa asuvia.

San Agustíniin yltävistä lähettimistä toinen on Corona Rojas hotellin katolla Playa del Inglésissä. Lisäksi kokouksessa paljastettiin, että San Agustínin itäpuolen kattava Bahia Felizin lähetin sijaitsee ”yhdessä kolmesta mastosta”, jotka ovat San Agustínista kaakkoon olevan tasahuippuisen vuoren harjalla.Klikkaa kuvaa - näet paremmin

Mitä se lysti sitten maksaa?

Kustannukset riippuvat käyttöajasta ja palveluiden määrästä. Puolen vuoden sopimus maksaa 49.90€ kuussa, yhteensä euron vaille 300€. Asennus ja yhden tietokoneen reititin kuuluu hintaan, langattoman verkon muodostavan vuokra on 25€. Lisäksi peritään 150€ takuumaksua, jonka saa takaisin mikäli viet laitteet itse Blendille. Jos taas haluat Blendin hakevan laitteet palautetaan 100€. Tämä 50€:n rokotus tosin selvisi vasta, kun ilmoitin, että haluan luovuttaa laitteet käytön päättyessä. 

Päivitys 30.3.2014 Tässä palautusmaksussa piilee sudenkuoppa johon palaan kohta.

Vuoden sopimus on halvempi kuukautta kohden, 37,92 puhelimen kera. Sen nopeuskin on 12 Mbs asti. 

Myös alle puolen vuoden sopimuksia tehdään, mutta ne ovat kalliimpia kuin puolen vuoden! Maksamalla lisää kympin kuussa saa ilmaisia puheluita mm. Pohjolaan tarjoavan puhelimen käyttöönsä.

Me käytämme Blendiä luultavasti nelisen kuukautta, maaliskuun lopulle, joten kuukausihinta nousee meillä 75€:oon. Samalla hinnalla saisi  Vodafonen 3G prepaid liittymän antia 4:n GB:n verran. Más Movile tarjoaa nyt myös 5GB:n pakettia hintaan  29,90+VAT (liikevaihtovero) joka Kanarialla on hiukan halvempi kuin mantereella. Tosi edullinen verrattuna Vodafoneen. Nuo riittävät hyvin myös tavalliseen surfaukseen ja suppeaan radion kuunteluun. Mutta meille se ei oikein riitä.

Päivitys 14.11.2014: Más Movililla on nyt myös 10 GB:n datapaketti hintaan 36,19 €/kk.

Oman wifin ansiosta voi vaikka myydä  Blendin signaalia lähinaapureille. Itse ansaitsin juuri 10€ viikon verkkolainasta. Ethän kerro verottajalle!

Kun Blend tuotti pettymyksen - kahdesti

Päivitys 19.11.2013
Aiemmin olen ollut hyvin tyytyväinen Blendin palveluun. Nyt petyin. Yhteys asennettiin vajaa viikko sitten, ja heti alkoi ilmetä ongelmia. Se ilmeni ensimmäisenä iltana, kunn yritin katsoa YLEn tv-uutisia. Lähetys toimi 10 sekuntia, ja sitten 10 sek. paussia, jne. Testasin www.speedtest.net avulla signaalin nopeutta, ja se jäi alle 2 Mbps:ään, kun Blend lupaa 6 Mbps:ään asti. Viikonlopun aikana testailin yhteyttä ja se vaihteli miten milloinkin olemattoman 0,8 ja loistavan 9,11 väliltä. Vuorokauden aika tai sää ei näyttänyt nopeuteen vaikuttavan, mutta aina ilallalla signaali oli heikko. Radion kuunteluun ja Skypepuheiluihin nopeus silti riitti.

Näin siitä huolimatta, että asun runsaan sadan metrin päässä Blendin uudesta San Agustínin välilähettimestä, joka on Los Folias hotellin katolla.Support neuvoi ensin sammuttamaan wifi- routerin ja sen jälkeen irrottelemaan kaikki kaapelit järjestyksessä signaalin tulosuuntaan, ja kytkemään uudestaan. Myös modeemin sähköpistoke piti irrottaa. Tästä tuntui olevan apua, mutta vain tunniksi tai pariksi. Signaalin nopeus putosi taas, mutta nousi välillä jopa 9 Mbps:ään.

Sain paikalle Blendin asentajan tarkistamaan tilannetta päivällä. Hän ei löytänyt asennuksista vikaa, ja signaalikin sattui juuri olemaan päälle 7 Mbps. Käynti maksoi 35€. Pomon määräys, sanoi asentaja. Hän myönsi etten ole ainoa, jolla on näitä ongelmia. Epäili, että heidän lähtölaitteissaan saattaa olla vikaa.
Tein selväksi, että tämä on viimeinen kerta, kun Blendiä käytän, jos tilanne ei korjaannu. Asentaja täytti palautelomakkeen tiedoksi pomoille. Tilanne vaihteli samaan tapaan koko talven.

Omituiset laitepalautuksen ehdot

Tämä kannattaa lukea tarkasti! Talven 2013-2014 käytön jälkeen lähdin saarilta pari päivää ennenkuin laitteet noudettiin. Ne luovutti naapurini, joka osallistui käyttöön ja sai näin vähän lisäaikaa nettipuuhiin. Yllättäen asentaja ei kuitenkaan palauttanut 100€:n laitepanttia. Pyysi vain kääntymään päällikkönsä puoleen. Jouduin tekemään sen sähkopostitse, koska Blendin numero ei ottanut vastaan sen enempää Skypellä kuin mobiililla soitettuja ulkomaanpuheluita. Hyvä niin sillä tässä tulee dokumentti, ensin alkuperäinen englanniksi:

 Thank you for your email, We would like to inform you that you can claim the deposit back only  right afer the first  contract is due. In this case you didn't claim  it, you got a new contract ( there is a 6 months period beetween the first and the second contract) therefore the deposit is no longer ment to be returned.

Kiitos sähköpostistanne, mutta haluamme kertoa, että voitte vaatia panttimaksua takaisin vain heti ensimmäisen sopimuksen perusteella. Tässä tapauksessa ette sitä vaatinut, saitte uuden sopimuksen (ensimmäisen ja toisen sopimuksen välillä on 6 kk ) siksi panttimaksua ei ole tarkoitus enää palauttaa.

Luin tuon kohdan useaan kertaan, ja minusta siinä on nenästä vedon makua. Siis olisi pitänyt silloin ( kaksi vuotta sitten, ei 6kk ) osata vaatia sopimuksen jatkamista tai laitteiden uudelleenkäyttöä seuraavalla kerralla, jos haluaa puolen vuoden laitepantin takaisin  toistamiseen. ( Teksti jättää tulkinnanvaraa. Ehkä se tarkoittaa, että rahat saa takaisin vain ensimmäisen kerran jälkeen. ) 

Blendin käsitys laitepantin tehtävästä ja asiakashuollosta poikkeaa melkoisesti pohjoismaisesta käytännöstä. Mielestäni Blend kikkailee itselleen halpaa badwilliä. Missään vaiheessa ei kerrottu, että heillä on tällainen erikoinen sopimusehto. Ei muuten koko panttimenettelystäkään ennenkuin rahaa vaadittiin pöytään.
Rahoja en nyt saanut takaisin naukumallakaan. 

Vielä omituisempaan valoon selitys joutuu, kun  kuulen tuttavaltani ettei hänkään saanut panttisatasta takaisin - vaikka oli asiakas ensimmäistä kertaa. Ja kaiken kukkuraksi: oman liittymäni tilasi ystäväni minun nimiini etukäteen ja kuulen häneltä jälkeenpäin, että hän oli tarkasti kysynyt mistä maksetaan ja mitä saa takaisin. Hänelle Blendin asiakaspalvelu oli eritellyt, että laitepantti palautetaan.

Päivitys 14.11.2014: Puoli vuotta edellä olevasta. Onkohan bisnesmoraali jo kohentunut? Blendin kotisivulla on nyt kirjallinen lupaus palauttaa laitteista maksettava pantti, deposit- maksu, kun käyttö loppuu. En ole kokeillut tai kuullut miten tuo lupaus nyt pitää.

Uusi mahdollisuus osavuosikäyttöön

Sen sijaan uutta sopimusta valmistellessa kävi ilmi, että Blend on kehittänyt uuden paketin osavuosikäyttäjille. Nopeus on 12 mbs/s asti (huom! asti!), asennusmaksun kera se kustantaa 444€ puolen vuoden ennakkomaksuna. Mitään laitepanttia (deposit) jälkikäteen riideltäväksi ei peritä. Laitteet noudetaan pois jakson jälkeen ilman eri maksua, näin asentaja vakuutti. Tätä pakettia ei löydy Blendin kotisivulta.

Tällä kertaa meitä oli alun alkaen kolme naapurusta, jotka olimme yhdessä tilaamassa Blendin palvelua. Sopimus kirjattiin pisimpään asuvan nimiin, ja sovimme että maksamme yhden kolmasosan kuluista kukin.

Asennusvaiheessa tuli pieni tenkapå, kun asentaja testasi, että minun parvekkeelleni edellisvuoden paikkaan asennettuna signaalia riittäisi kännykän neljän pinnan valikossa vain yhden pinnan verran sopimuksen allekirjoittajalle asti. Hän asuu noin 20 metrin päässä kerrosta alempana.  Se minua ihmetytti sillä viime talvena samassa asunnossa kuukauden Blendiä käyttänyt naapuri oli ollut signaaliin aivan tyytyväinen. Oli ymmärrettävää, että pisimpään yhteyttä tarvitseva sopimuksen allekirjoittaja ei ollut heikon signaalin uhasta innostunut. Järjestely vaati myös oman vuokraisäntäni pitkämielisyyttä sillä sähkö olisi pitänyt ottaa modeemiin ja wifi-routeriin minun asunnostani, ja sitä olisi tarvittu pari kuukautta lähtöni jälkeen.


Tämä on oikeastaan paras paikka Blendin antennille, tuo valkoinen boksi tv-mastossa.

Sopimuksen allekirjoittajan asunnolle taas Blendin signaali ei Las Foliaksen katolla olevasta linkistä yltänyt, koska edessä oli korkea muuri. Niinpä asentaja kapusi ketterästi tikkaillaan  katolle toisen kerroksen parvekkeeni kautta, ja kiinnitti vastaanotinantennin talon tv-antennimastoon. Sieltä hän veti sitten pitkän kaapelin sopimuksen allekirjoittajan asuntoon.

Modeemi ja router pantiin minun  ehdotuksestani kuitenkin asunnon ulkopuolelle näköestesäleikköön kiinni nippusiteillä. Suojaksi olin hankkinut kiinalaiskaupasta sopivan kokoisen muovilaatikon. Tämä rakennelma perustuu samaan ideaan, jota kuvaan tuolla jutun alkupuolella ihan ensimmäisen Blendini asennuksen yhteydessä. Routerin kiinitys sopimuksen allekirjoittajan näköestesäleikköön onnistui asentajan lievän hämmästelyn, mutta ripeän toiminnan kera. Oikeassa yläreunassa minun parvekkeeni. Sen alapuolella kolmas käyttäjä.

Tällä asennuksella saadaan arvioni mukaan vapaampi yhteys routerista niin minun toisen kerroksen asuntooni kuin kolmannelle, alakerroksessani asuvalle, käyttäjälle. Betonia on vähemmän signaalin esteenä kuin sisäasennuksena.

Signaalin voimaakkus vaihtelee

Asentaja arvoi, että minä saan yhtä huonon signaalin kuin ensin mitattiin sopimuksen tekijän asunnolla. En ole siitä ihan varma. Signaalin voimakkuus vaihtelee kyllä voimakkaasti vuorokauden ajasta riippuen ihan kuten aiemminkin. Siinä missä sopimuksen tekijälle olemme mitanneet 10-12 mb/s nopeuksia, olen itse saanut 0,16 - 10,2 mb/s välillä heiluvia arvoja. 

Joskus on selviä ongelmia. Esim. sähköpostit eivät aina ota lähteäkseen tai tv-lähetykset (Yle Areenan ja MTV:n Katsomon uutisia) vähän tökkivät, latailevat uudestaan signaaliaan. Radion kuuntelu toimii yleensä mallikkaasti, mutta joskus siihen tulee jopa puolen minuutin paussi, ja ohjelma jatkuu taas siitä mihin jäi. Välillä olen joutunut myös käynnistämään radion uudestaan. Mutta heikollakin signaalilla netin selailu toimii. Ilahduttavaa on myös, että ainakin Ylen lähetystekniikkaa on vuosien myötä kohentunut. Häiriöitä on vähemmän kuin ennen heikollakin signaalilla. Kiitos Yle!


Routerin asennus näkösuojaan. Huomaa, että laatikko on avoin niin ettei synny kondenssia. Mutta router on suojassa sateelta - sitä täällä tulee ehkä pari kertaa talvesa. 

Signaalin voimakkuus vaihtelee - aivan kuten aiempina vuosina -  sen mukaan miten runsaasti datayhteyttä päivän mittaan käytetään. Eniten ongelmia on illalla ja viikonloppuina, kun kansa on kotona.
Päivitän tätä perjantai-iltana. Klo 20 aikaan nettiyhteyteni katkesi kolmeneljä kertaa. Myöhemmin klo 22 jälkeen signaali on taas hyvä.

Ongelma voi myös johtua laitteistani. Läppärini on Mac Book Pro. Mittaustulokset ovat sillä heikoimmat ainakin speedtest.net mittarilla. Sen sijaan speedtest.vodafone.es mittarilla, jota Blend suosittaa, saan paljon parempia tuloksia. Ällistyttävin ero oli 0,16 mb/s ja 10 mb/s perättäisissä mittauksissa!!! Myös Lumia 630 puhelimeni saa parempia arvoja kuin Mac, kun niitä samassa paikassa ja samaan aikaan testaan. Samsung Galaxy Tab 3.07 tablettini asettuu näiden välimaastoon. Mutta sitä käytän vähiten, koska en siitä laitteena oikein pidä. Alakerran naapurin vieraalla oli samanlaisia kokemuksia laite-eroista Las Palmasista (ADSL tai 3G, en tullut kysyneeksi)

Lisävirtaa signaaliin? 

Näillä mennään toistaiseksi. Mutta asentaja vinkkasi myös, että minun signaalini voisi varmistaa sillä, että routerista vedetään (olosuhteiden vuoksi) katon kautta datakaapeli, joka kytketään suoraan läppäriini, tai toiseen wifi-routeriin. Minulla on sellainen matkassa kaiken varalta aikanaan 3G tarpeiden vuoksi hankittuna. Kiinakaupasta löytyy kuulemma 40 metrin datakaapeli noin 10€ hintaan. Naapurini on nuori mies ja koulutettu laskuvarjojääkäri. Hän ilmoittautui vapaaehtoisesti katolle kiipeilijäksi jos tarvetta ilmaantuu. Sattuipa sopivasti.

Toinen vaihtoehto on hankkia Blendin routeria tehokkaampi toinen router, ja ne kytketään datakaapelilla toisiinsa, kertoi Blendin asentaja. Ja saahan kaupasta ja Blendiltä routerin signaalin vahvistushärpäkkeitäkin (expander), joka voisi pulman hoitaa.  (Blogin alussa päivityksestä 2018 selviää, että hyvin expander pelittää).

Päivitys 19.1.2016. Jatkamme naapurini kanssa sitkeästi Blendin palvelun käyttöä, koska se on tarjolla olevista uusistakin järjestelmistä edullisin. Ja olemme tottuneet sen temppuihin. Router on naapurillani alakerrassa sisätilassa. Minulla tekstin käyttö pelaa hyvin, radio välillä pätkii, mutta käynnistyy uudestaan, kun käynnistää. Tv:n katsominen vaatii pitkä vieteriä. Välillä menee hyvin, välillä saa katsottua juttua pikauusintana 10 sek pätkissä. Nyt päivällä vodafonen speedtest näyttää 2,7 - 9,2 mbs kolmessa eri mittauksessa.  Wifi- tutka näyttää joko täysiä tai yhtä pistettä tai jotain siltä väliltä. Alakerran toinen naapuri (router seinän takana) kertoo, että hänellä netti toimii  paremmin, radio ei juurikaan pätki, mutta tv kyllä ajoittain. Signaalinvahvistajaa olen harkinnut, mutta nuukuus ja sitkeys jyllää. 


Päivitys 7.3.2015: Markkinoille on tullut uusi toimija, Flexnet, jonka takana on pohjoismaisia yrittäjiä. Se tarjoaa sekä ADSL- tekniikkaan, että 3G ja 4G mobiiliteknikkaan liittyviä ratkaisuja, joita on räätälöity osavuosikäyttäjille. Kenties ainoana Espanjassa mobiilinetissä ei ole käyttökattoa. Hinnat tosin ovat melkoiset, mutta vaikkapa paljon tv:tä katsovalle tämä voi olla varteenotettava ratkaisu. Mm. eräs Blendin pätkimiseen kyllästynyt on kehunut tätä mahdollisuutta. Asiakaspalvelusivut ovat skandinaavisilla kielillä, mutta eiköhän sieltä englanniksikin vastata. 
http://se.flexnet.es 

Muita wimax-verkkoja

Jos satut asumaan Arquineguinessa tai siitä pohjoiseen rannikolla Playa del Curaan asti niin tällä alueella toimii toinenkin Blendin kaltaista järjestelmää käyttävä verkkotoimija, nimittäin Computer Service S.C.P. Senkin konttori on Arquineguinen Anchor kauppakeskuksessa.

Päivitys 19.1.2016. Palvelu on nyt laajentunut Playa del Inglésiin ja osaan San Agustínista.

Lue lisää täältä:
http://coservice.info/

Sen lisäksi useilla alueilla, mm. Las Palmasissa ja muualla saaren pohjoislaidalla on jo käynnissä useita viranomaisten ja yksityisten yhteistyönä syntyneitä wimax- verkkoja, jotka ovat osin ilmaisia (pieni käyttö), osin maksullisia (runsas käyttö). Vaikuttaa siltä, että wimaxista on tulossa merkittävä internetin levitystekniikka saarilla. 


Päivitys 6.11.2012: Lue lisää mm. Las Palmasin wimax nettiyhteyksistä Las Palmasin Suomi-kerhon nettisivulta (mistä lötyyy paljon muutakin hyötytietoa): 

http://www.suomikerho.net/ajankohtaista-tapahtumat/internet/


Las Palmasin kaupungin espanjankielinen wimax- sivu löytyy täältä:

http://www.laspalmasgc.es/views/Ayuntamiento/Prensa%20y%20Comunicacion/Notas%20de%20prensa/noticias/destacados/lpgc%20ciudad%20wifi.jsp


Testaamani 3G:t

Päivitys 19.11.2013: Vodafonen 3G:n käytöstä olen aiemmin kirjoittanut oman blogijutun, mutta poistin sen, koska se ei ollut enää ajan tasalla. Tilapäisen käytön kannalta olennaista on ettei Vodafonella eikä millään muullakaan espanjalaisella operaattorilla ole enää flat rate internet pre paidia (yksi poikkeus on tullut, Flexnet, tarkemmin kohta). 

Poikkeuksena on pohjoismaiseen ajatteluun pohjaava Más Movil, joka käyttää Orangen verkkoa. Másilla on nyt 5GB:n (2013) paketti, joka riittää aika pitkälle ja maksaa 29,50€ ja 10GB:n hintaan 36,18€.  Näissäkin siis on käyttökatto. Sen lisäksi Más Movilin puhelimella soitettaessa on pohjoismaisia kieliä puhuville ilmainen asiakaspalvelunumero 2373 (suomi valikko 6) . Se palvelee arkisin klo 10-17. Asiakaspalveluun voi myös kirjoittaa suomeksi osoitteella terve@masmovil.es tai skandinaaviskaksi hei@masmovil.es. Tietääkseni millään muulla espanjalaisella operaattorilla ei ole näin hyvää palvelua pohjoismaalaisille.

Varsinaisen asiakaspalvelun vastaajien parissa  englannin taito oli vaihteleva (heikko tai ei ollenkaan). Arquineguinissa Norske Butikin asiakaspalvelun työntekijä oli (2009) ruotsalainen. Más Movilin internet-liittymiä myydään nyt myös Playa del Inglésin Eurocenterin dataputiikissa MAXXSYS INFORMÀTICA , missä puhutaan espanjaa ja joskus englantiakin. Ja nyt (2015-2016) myös San Agustínin shopping centerin Skandinavisk tv:n putiikista (Pohjakerroksen sisäkäytävällä), jossa puhutaan  mm. ruotsia ja englantia.Sen sijaan moni on raportoinut Másin laskutuksen ongelmista. Ennakkoon maksetut bitit saattavat hurahtaa alta aikayksikön. Másin alihankkija Fuengirolassa, Mimobil, selittää tämän johtuvan pääoperattori Orangen toimista. Moni on lopettanut asiakkuutensa siihen paikkaan. Eli lienee paras katsoa miten laskutus pelaa ennenkuin antaa luvan suoraveloitukseen, joka tosin on olennaisesti halvempi vaihtoehto.

Älypuhelimien tulo markkinoille on myös lisännyt operaattoreiden erilaisia tarjouksia. Niiden kanssa saa olla tarkkana. Kanarialla kannattaa muistaa, että täällä on halvempi arvonlisävero (VAT) kuin mantereella, mikä hiukan halventaa hintoja siitä mitä mantereella toimivien operaattoreiden nettisivut näyttävät.Tässä Tirajana- kadun myymälässä annettiin väärää tietoa kilpailevan liittymän toiminnasta. Sim kortista otettiin vielä asiaton lisämaksu.

Myöskään kaikkia liikkeissä kerrottavia juttuja ei pidä uskoa. Tuttava tuli ottaneeksi Orangen älyliittymän (joulukuu 2015), kun myyjä väitti, että edullisempi Más Movil toimii takkuilevassa Vodafonen verkossa. Tämä oli valhe.  Más käyttää Orangen verkkoa. Hän väitti myös, että vain Orangen prepaid datapakettia voi täydentää kuukauden maksujaksolla. Saman voi tehdä myös Más Movililla, kertoo Más Movilin suomenkielinen asiakaspalvelu.

Päivitys 23.1.2018: Nykyään ei ole juuri syytä hankkia erillistä Kanarian liittymää oman kotimaisen tialle, kiitos EU:lle. Lue tämän blogijutun alusta!
Nettitietoa vasta-alkajilleTässä lyhyt tiivistelmä internetin ulkomailla käytön perusasioista sinulle, joka et ole asiaan niin kovin perehtynyt, ja jonka matka kestää 1-12 kk.Wifi

Helpointa on käyttää asuintalonsa langatonta, wifi- verkkoa, jos sellainen on. Niitä on useimmissa hotelleissa, ja monissa apartamentos- hotelleissa. Myös joillakin suljetuilla bungalow-alueilla on oma wifi. Samoin saattaa löytyä sekä julkisia ja ilmaisia että kaupallisia kaupunki-wifi verkkoja. Monet ravintolat houkuttelevat asiakkaita ilmaisella wifi-verkolla, ja myös kirjastoilla saattaa sellainen olla.

Hotellissa ne kuuluvat usein huoneen hintaan, mutta joskus niistä peritään käyttöaikaan kuuluvaa maksua. Apartamentos- hotelleissa ne kuuluvat yleensä asunnon kuukausivuokraan. Nykyaikaisissa kannettavissa tietokoneissa on wifi- vastaanotin eikä lisälaitteita tarvita. Läppärin wifi-symboolia klikkaamaalla voi myös katsoa mitä verkkoja koneen kantopiiristä löytyy.3G/4G liikkuva laajakaistaLiikkuva laajakaista tunnetaan yleisesti nimellä 3G tai 4G, joka on samalla sen toimintanopeutta kuvaava luku. Tätä verkkoa käyttävät nykyään (2018) kaikki älypuhelimet. Tarkista operaattoriltasi mitkä liittymäsi käyttöehdot ovat ulkomailla. Jos sinulla on datapaketti kotimaasta se yleensä riittää täällä ulkomaillakin EUn alueella.


Tällaisia mokkuloita käytettiin aiemmin nettiyhteyden luomiseen läppäriin. Historiaa!


Älypuhelinten ansiosta vanhan ajan mokkulat lienevät jääneet historiaan. Voit tehdä puhlimellasi wifi- verkon, joka tuo netin myös läppäriisi. Mene puhelinkauppaasi ja pyydä myyjiä näyttämään miten se tehdään. 


Wimax on nopea langaton yhteys, jota voi käyttää paikallisesti mm. eteläisellä Gran Kanarialla ja mantereella ainakin Torreviejan ja Fuengirolan kulmilla. Se kannattaa hankkia vain suureen käyttötarpeeseen. Tosin hintataso mantereella on sopuisampi kuin Gran Kanarialla. (Tarkemmin ylläolevassa ”Miten toimii Blendin internet”- jutussa.)


ADSL/ valokuitukaapeli on pysyvä laajakaista, jollainen saattaa olla joissakin vuokra-asunnoissakin, tai sen voi asuntoon tilata. Nykyisin Movistar/Telefónica on vetänyt kuitukaapelit jokseenkin joka talon sähköjakokaappiin, josta on helppo vetää yhteys asuntoon. Asunnon omistajan tulee tilata liittymä, ja hän voi periä sen kustannuksia vuokralaiselta.


3 kommentarer:

 1. Anonym2.12.11

  Melkoisen sekavaa ja kallista hankkia Internet täällä Gran Ganarialla.. HuH!
  Itse sorruin ostamaan Las Arenan Phonehousesta Yoigo prepaid USB Mokkulan hintaan 29€, jota ladataan etukäteen 3€ per päivä. Toisin sanoen, jos joka toinen päivä laittaa mokkulan USB-porttiin, niin kuukauden internetin käyttöhinnaksi tulee noin 45€. (Surffaus vuorokausi on klo 00-23:59 per 3€) Yllätyksenä ei tullut se että Skypen toiminta on estetty, vaan että Prepaid Yoigo mokkula estää myös Javan yhteydet, joten Sampopankki Suomessa, Swedbank Tanskassa ja Handelsbanken Ruotsissa estyivät. Pankkien www sivuille kyllä Yoigo mokkulalla pääsee, mutta verkkopankkiin kirjautuminen estyy.. Voihan räkä, mikä toi Yoigo mokkula viritys onkaan ja TeliaSonera Suomesta on mukana ko yrityksessä!

  Yoigo USB internet mokkulaa saa myös pidemmän sopimuksen kera, mutta silloin pitää olla Espanjalainen pankkitili, jossa vähintään 200€, Residencia alkuperäinen paperi ja passi. Se että toimiiko sopimuksen kera Yoigo USB mokkulalla sitten myös Skype ja Java, ei ole tietoa. En aikonut enää testailla asiaa, kun Phonehousessa eivät asiaa huonolla Englannilla osanneet selvittää ja Espanjaa itse en osaa. Nyt on käytössä Orangen 3G/Wifi Mokkula 18 kk sopimuksella hintaan 19€/kk. Mokkulaan pääsee langattomasti kiinni maksimissaan viisi Wifi tietokonetta samalla SSID ja verkkosalasanalla.

  SvaraRadera
 2. Mielenkiintoista, kiitos! Pääseekö Orangen sopimuksesta irti alle 18 kk määräajan? Saako sitä maksettua ilman espanjalaista pankkitiliä? Joka taas useinmiten vaatii NIE rekisteröintiä.
  Olennaisia tietoja nuo Yoigon käyttörajoitukset. En ole muilla (Voda, Más, Blend) kohdannut.
  Yoigo on puhelinyhtiö Telia Soneran tytäryhtiö, ja haluaa että puhelut soitetaan puhelimilla eikä tietokoneella.

  SvaraRadera
 3. Lika intressant och lärorik läsning som vanligt när du skriver. Hoppas att du har tillfälle att komma till gran3c årsmöte på onsdag. kl 13.00 börjar det. Skall bli intressant att höra vad Blends representanter har att säga. Tog mig friheten att länka titt inlägg på www.gran3c.com hemsida.
  Vi ses
  Taito

  SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!