1.1.12


Paavo auttaa asioissa kuin asioissa
Paavo hjälper också på svenska
Moni Gran Kanarialla talvehtivat suomalainen tuntee Paavon. Hän on tullut tutuksi etenkin vuokra-asuntojen välittäjänä, mutta myös espanjaa heikosti osaavien tukena ja turvana.
Paavo kuuluu monien kanarioiden tapaan ravintola-alalla toimivaan sukuun, ja sitä kautta hän luiskahti myös asunnonvälittäjäksi. Mutta oikeastaan hän on nimeltään Jesús.

Tuoreimmat pitkäaikaista vuokrausta koskevat muutokset olen kirjannut tähän juttuun:
http://tapanim.blogspot.fi/2010/01/asunnon-haku-ja-miten-paadyin-san.html

Sammanfattning på svenska om bostadsförmedlaren Paavo, egentligen Jesús, i slutet av texten.  Han fixar boende och bl.a. myndighetskontakter också på svenska.

Nya ändringar i regelverket för långtida uthyrning finns här:
http://tapanim.blogspot.fi/2010/02/att-soka-bostad-och-hur-jag-hamnade-i.html


Oikealta nimeltään hän on Jesús Deniz Melian. Mutta nimestä tuli sekaannusta kun hän jo vuosia sitten oli tarjoilijana suomalaisten suosimassa ravintolassa, jossa oli kaksi Jesús nimistä tarjoilijaa. Asiakkaat halusivat ”että se suomea puhuva Jesús” heille tarjoilisi. Lopulta asiakkaat päättivät, että häntä aletaan kutsua nimellä Paavo ettei tule enää epäselvyyttä ketä tarjoilijaa kutsutaan.

Näin kertoo Paavo itse. Sillä nimellä hänet nyt tunnetaan. Paavo tuntuu olevan nimestään ylpeä. Siitä on tullut hänelle tärkeä tavaramerkki, brändi, niin kuin hienosti sanotaan.
Se lukee myös hänen autonsa kyljessä, josta
ilmenee myös mistä numerosta hänet tavoittaa, ja että hän auttaa muutenkin kuin vain asunnon hankinnassa.

Asunnonvälittäjä asiakkaiden pyynnöstä

Asunnonvälittäjä hänestä tuli vähän samalla tavalla, asiakkaiden vaatimuksesta. Suomalaiset asiakkaat alkoivat pyytää häneltä apua vuokra-asunnon järjestämiseksi, kun yhä useammat alkoivat viettää talvikuukausia Kanarian lämpimässä. Se alkoi viitisen vuotta sitten. Pari vuotta hän järjesti asuntoja silkkaa hyvyyttään ilman palkkiota ja oman työnsä ohessa.

 Mutta sitä alkoi olla sitten niin paljon, että puhelinlaskut alkoivat käydä liian isoiksi. Niin minä päätin alkaa tähän hommaan kokonaan, Paavo selvittää.
Paavolla on suhteita eri puolilla Gran Kanariaa asuntojen omistajiin. Omistajat ovat oppineet, että hänen kauttaan saa hyviä vuokralaisia, ja tarjoavat asuntojaan hänelle. Joukkoon on tullut jopa apartementos hotellien omistajia. Hänellä on asuntoja tarjolla etenkin eteläisellä Gran Kanarialla, mutta myös saaren muissa osissa,

Kotisivuja hänellä ei ole taikka muuta tarjontaa internetin kautta kuten useimmilla muilla välittäjillä asuntojen esittelemiseksi. Mutta häneen saa yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla. Hän hakee asiakkailleen asunnon näiden toivomusten perusteella, ja lähettää tarvittaessa niistä myös kuvia sähköpostitse. Myös lyhytaikaisia asuntoja järjestyy hänen kauttaan.

Asunnon välittämisestä hän perii pienen palkkion. Asunnon omistaja haluaa yleensä tavanomaisen kuukauden takuuvuokran.

Sen lisäksi Paavo auttaa asiakkaitaan monenlaisissa käytännön asioissa, joita pitkään Kanarialle asuvalle tulee eteen. Esimerkiksi jos tarvitsee apua  rekisteröinnissä ja ns. NIE- numeron hankinnassa. Säännösten mukaan ne pitäisi hoitaa, jos asuu Espanjassa yli kolme kuukautta, mutta käytännössä sitä ei kyllä kukaan valvo. NIE- numeron tarvitsee kuitenkin jos vaikkapa ostaa auton tai asunnon, tai haluaa avata espanjalaisessa pankissa tilin.

Mutta apua löytyy myös vaikkapa pieniin korjaus- tai talonmiehen hommiin aina ruuvien hankintaa myöten. 

- Joo kyllä se tekee vaikka mitä, huokaisee vaimo Leila. Hän on sitä mieltä että vähempikin riittäisi. Paavo kun on kaiken aikaa menossa.

Vanha romanssi uudessa kukassa

Paavo puhuu varsin sujuvaa suomea, mutta hänen kanssaan voi asioida myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Kielet hän on oppinut aikanaan monen muun kanarialaisen tavoin työssään ravintoloissa.  Suomen käyttöä on lisäksi tehostanut yhteiselämä Leilan kanssa. 
Itse asiassa he tapasivat jo 30 vuotta sitten, mutta silloin Paavo seurusteli toisen naisen kanssa. He tapasivat 15 vuotta sitten uudestaan,  ja siitä se alkoi toden teolla. Niin toden, että Paavo asui kymmenisen vuotta Suomessa missä hän työskenteli myös ravintola-alalla.

Viisi vuotta sitten pariskunta palasi takaisin Kanarialle.

 Tänne me varmaan myös jäädään, Paavo paljastaa ja syykin on selvä: – Täällä on lämmintä.

Ison perheen poika

Toinen syy paluuseen Kanarialle on varmaankin Paavon perhe. Hän on seitsenlapsisen perheen poika. Tapaamme Playa del San Agustínin rannalla rantaraitin varrella olevassa isossa El Capitan ravintolassa. Sitä isännöi hänen vanhin veljensä Paco. Paavokin on täällä joskus kiireapulaisena, mutta vakituisena täällä häärii mm. Pacon poika ja muita perheenjäseniä.

Ylpeänä Paavo esittelee ravintolaa ja etenkin sen näyttävää liha-, äyriäis- ja kalatarjontaa. Asiakas voi  vaikka valita itselleen mieluisimmat suupalat lasikaapista. Ainakin hummerit ovat takuutuoreita, ne heiluttelevat vielä saksiaan pataan joutumista odotellessaan.

Paavon yhteystiedot löytyvät ruotsinkielisen tekstin jälkeen.
Lue myös:
http://tapanim.blogspot.com/2010/01/asunnon-haku-ja-miten-paadyin-san.html

Om Paavo på svenska

Han heter egentligen Jesús Deniz Melian. Sin finska namn Paavo fick han för några årtionden sedan av finska kunder i en populär restaurang. De ville göra skillnad på två servitörer som båda hette Jesús på förnamn. Honom som kunde finska började man kalla Paavo. Det har numera blivit hans varumärke.
Han pratar jämte finskan också svenska, engelska och tyska som han lärt vid jobbet i restaurangen. Finskan är han nog bäst på tack vare hustrun Leila.

Med tiden ville alltfler kunder ha honom till hjälp att ordna boende över vintern i värmen. Till att börja med hjälpte han dem utan ersättning men för tre år sedan blev det så mycket att han omvandlade bisysslan till sitt levebröd. Kunderna strömmade till och allt fler bostadsägare kontaktade honom eftersom man visste att han hade goda och pålitliga kunder.

Han hjälper till också bl.a. i myndighetskontakter och allt möjligt praktisk som man kan tänkas behöva.
Han har inga hemsidor eller annan marknadsföring via internet som de flesta andra bostadsförmedlare. Men man når honom per telefon eller e-mail. Han skaffar bostad efter kundernas önskemål och skickar vid behov också bilder av dem.
Paavo hör som så många andra på Kanarieöarna till en familj som jobbar mest på restaurangbranschen. Vi träffas i väl kända strandrestaurangen El Capitan vid Playa del San Agustín. Det är Paavos äldsta bror Paco som har den. Stolt visar Paavo runt i den och visar levande hummer samt färska fiskar och kött i glasmontern.

Paavo, Jesús Deniz Melian kontakt:
Tel: (+34) 671 685 940
e-post: denizmelian623@hotmail.com

2 kommentarer:

  1. Haaveilen itsekin eläkepäivistä etelänlämmössä.
    Osaatko kertoa millainen vuokrataso kanarialla on, tai mitä maksaa ostaa sieltä pieni talo? Tai onko ostaminen ylipäätään mahdollista?

    SvaraRadera
  2. Kokeile ensin vuokraamalla, jos kovin viihdyt voit alkaa harkita ostamista. Mutta sihen tarvitaan hyvät asiantuntijat avuksi. Ostamiseen liittyy sudenkuoppia, joita Pohjoismaissa ei tunneta. Vuokra-asuntojen hinnoista katso juttua "Asunnon haku ja miten päädyin San Agustíniin". Sieltä löytyy lisää välittäjiäkin ja ohjeita ensikertalaiselle. Tuossa yllä on saman jutun ruotsinkielisen version lenkki.

    SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!