30.1.10

Asunnon haku ja miten päädyin San Agustíniin




Ensimmäisen pitkän lomani vietin Playa del Inglésissä, mutta vasta toisella onnistuin löytämään asunnon San Agustínista, jossa nyt vietän usean kuukauden eläkeläiseloa talvella. Miten Gran Kanarialla löytää asunnon talvikauden asumiseen siitä kerron tässä blogijutussa. 
Päivitetty viimeksi 25.7.2021: Uusi suomeksi toimiva välittäjä, ja koronan vaikutukset vuokratasoon.

Denna text på svenska:
http://tapanim.blogspot.com/2010/02/att-soka-bostad-och-hur-jag-hamnade-i.html


Aluksi asiaa Kanariansaarten loma-asuntoja koskevasta lakiturbulenssista, johon tuli joululahja asuntojen omistajille ja ehkä myös vuokralaisille:

Päivitys 23.12.2018: Espanjan korkein oikeus on 22.12.2018  peruuttanut Kanarian saarten hallinnon asettaman turistialueiden yksityisasuntojen vuokrauskiellon. Tämä on suuri voitto yksityisille asuntojen vuokraajille. 

Mutta tuskin se aiheuttaa muutoksia nykyiseen menoon kuin lyhytaikaisessa vuokrauksessa, arvioi alan toimija.

Korkein oikeus katsoo, että kielto oli vapaan kilpailun rajoittamista, jolla pyrittiin suosimaan ammattimaisia vuokraajia, mm. hotelleja yksityisten omistajien kustannuksella.

Uusi Vuoden 2015 laki koski nimenomaan alueita, joihin kuuluu koko Maspalomas- rannikko; Bahia Feliz, San Agustín, Playa del Inglés, Campo International, Sonnenland, Meloneras sekä Moganin kunnan rannikko Arguineguinista Puerto de Moganiin.

Taustalla oli hotellielinkeinon tyytymättömyys siihen, että yksityisiä asuntoja vuokrataan loma-asukkaille verotusta kiertäen ja halvemmalla kuin hotelli- tai apartementos- asuntoja.

Lakimuutoksen tavoite oli, että asuntojen välitys tulee hoitaa matkanjärjestäjien tai muiden matkailutoimijoiden kautta.

Laki siis pantiin jäihin ja uusi on jo (2018 joulukuu) lähes valmis. 
Mutta nyt se joudutaan tarkistamaan Korkeimman oikeuden päätöksen mukaiseksi. Laki oli jo tulossa Kanarian parlamentin käsittelyyn 20.3.2019, mutta otettiin pois listalta, kun parlamentin neuvontakomitea totesi, että uusittu esitys oli sekin perustuslain vastainen. Jäädään odottamaan seuraavaa esitystä ( , jota ei ole näkynyt sen koommin ).

Asunnon ostoa tai oman asunnon vuokralle panoa harkitsevan on oltava erityisen tarkkana. Asunnon käyttö ei ole omistajan tahdon varassa, vaan se riippuu mm. siitä miten asuntoa on aiemmin käytetty; kokonaan vai osaksi omaan asumiseen, matkanjärjestäjien vuokra-asuntona ym. Mutta myös siitä sijaitseeko asunto hotellialueella vai ei. Jos alueella on oma välitysfirma on käytettävä sen palveluja, jos välitystä ei ole voi vuokrata vapaasti. Näin kertoi kanarian-ruotsalaisen Bostadsbyrån johtaja Gabriel Alzola Playa del Inglésistä Skandinaviska klubbenin infokokouksessa (2018 ja 2019).


Oman asuntonsa vuokraamisesta toiselle on ehdottomasti syytä neuvotella asiantuntijan kanssa ettei ota ohraleipä.

Alla jatkuu vuonna 2009 ja sen jälkeen kirjoittamaani tekstiä.

Taikakalu

Internet on luonnollisesti se taikakalu, jonka avulla asunnon voi itselleen hankkia melkein mistä vain maailmasta, mutta siinä voi iskeä kirveensä pahasti kiveen ellei tiedä miten hakea. Esimerkiksi tämän blogini mainoslinkeissä saattaa olla asunnon tarjoajia, mutta ikävä kyllä en voi niiden tarjonnasta sanoa mitään, koska blogiehtoihin kuuluu etten itse saa sivuillani olevia linkkejä klikata. Jokainen klikkaus kun tuo jonkin roposen tililleni, joka karttuu kyllä uskomattoman hitaasti…

Suomalaisista ja pohjoismaisista välittäjistä ja uusista nettipalveluista kerron alempana "Suomalaiset välittäjät"- otsikon alla ja ”Uudet nettipalvelut”.

Tiedon puutteita nettisivuilla

Itse surffailin ensimmäistä asuntoa hakiessani (2007) googlaamalla löytämiäni vuokraussivustoja pitkin ja poikin, mutta niistä ei aina kirkastunut oliko tarjolla asumista lyhyiksi lomaviikoiksi vai pitkään kuukauden tai parin tai pidemmäksikin aikaa. Yleensä vuokraajat haluavat joko lyhyt- tai pitkäaikaisia vuokralaisia, harvoin sekä että.


Hintatietojen perusteella saattoi jotain arvella, mutta aina sivuilla ei ole hintatietojakaan.

Esittelyjen faktapuolesta ei monestikaan saanut selvää mitä asuntoon kuuluu ja mitä ei, tai mikä tärkeintä missä se tarkkaan ottaen sijaitsee. Sittemmin asuntojen esittelyyn on kyllä tullut ryhtiä varsinkin eri toimijoita kokoavissa portaaleissa.


Hyvän ja huono asunnon ero kun voi olla vain kortteli suuntaan tai toiseen. Toinen paikka on meluisa, liikenteen jaloissa, vieressä on iso jäteasema, äänekkäästi kilisevä pullojen kierrätyspönttö, ehkä aurinko osuu huonosti, ja joka paikkaan on pitkä kävelymatka, pahimmassa tapauksessa jyrkkään ylämäkeen tai pitkien portaiden päässä. Gran Kanaria on vuoristosaari, jonka ranta-alueillakin löytyy mitä näyttävämpiä jyrkänteitä ja kumpareita. Upea ranta-asunto voi olla riesa, jos siihen vaikka puhaltaa häijy tuuli, joka vielä tuo rantahiekat tupaan. Paikallistuntemus on tarpeen.

Käy katsomassa ainakin paikka

Parasta on jos voi käydä ennakkoon katsomassa ainakin sen kulmakunnan jonne aikoo pidemmäksi aikaa asettua, ja pane muistiin vaikkapa valokuvaamalla minne et 
halua ja minne haluat. Viimeistään kyselyvaiheessa tarkista välittäjältä tai omistajalta ne tiedot, joita esitteestä ei selviä. Itse lopetin lupaavalta vaikuttavan yhteistyön erään välittäjän kanssa, kun tämä ei osannut tai halunnut antaa vuokrakohteen katuosoitetta, jotta olisin netin karttakoneen avulla voinut tarkentaa itselleni sen sijainnin. Google mapsista voi nykyään tarkistaa myös asuintalon ja ympäristön ulkonäön.


Maaston korkeuserot eivät Google mapsista kuitenkaan selviä mikä voi aiheuttaa ikävän yllätyksen paikan päällä.

Päivitys 11.3.2017: Asiallista apua paikan olosuhteiden tarkistamiseen saa Facebookin ryhmistä kuten Kanariankahelit ja Kanarian ystävät sekä Kanarian asunnot kunhan on ensin ryhmään liittynyt. Myös Playa del Inglésin kävijät- ryhmästä saa hyviä neuvoja moneen asiaan vaikka se on nimensä mukaisesti ensisijaisesti lyhytmatkaajien ryhmä.
15.7.2023 Las Palmas Finland ja Talveksi Kanarialle ovat uusia FB ryhmiä.

Espanjan viranomaisten byrokratia on aivan oma maailmansa, jota pohjoismaalaisen on vaikea ymmärtää. Lisäksi on syytä muistaa, että Espanja on 16:n itsehallintoalueen, provinssin, liitovaltio. Jokaisella provinssilla on omia lakejaan ja mm. omia verotuskäytäntöjään. Mikä pätee yhdessä ei päde toisessa. Espanja onkin juristien kultamaa. 

Myös asunnon välittäjiä on moneen lähtöön. Espanjan lainsäädäntö ei tunne pohjoismaista käytäntöä, joka edellyttää välittäjiltä ammattitutkintoa. Kuka tahansa voi ryhtyä välittäjäksi. Siksi kannattaa kysyä em. FB- ryhmistä jos ei tunne asunnon tarjoajaa entuudestaan. Välittäjistä lisää alempanna.

Varustelussa voi olla yllätyksiä

Turistiasuntojen kalustukset ja varustukset ovat enimmältään varsin samankaltaisia, vaikka ikähaarukkaa tietysti löytyy. Vasta remontoitu on todennäköisesti parempi kuin remonttiaan vielä odottava. Jälkimmäisestä on turha odottaa mainintaa kohteen esitteestä. Niitäkin on paljon tarjolla, joten kysy kunnosta! 



Uusimmissa ja vasta remontoiduissa saattaa olla jopa ilmastointilaite, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä lämpöpumppu. Se on varteenotettava sillä lämpötilat voivat tuottaa yllätyksiä vuodenajasta riippuen niin ylä- kuin alakanttiin. Mutta ilmankin Kanarialla pärjää, kunhan on vaatteita niin kylmiin kuin kuumiin päiviin. Rannikolla alle 17° päivälämpö on kyllä harvinaista, vuorilla voi olla hyvinkin koleaa. Villasukat on talvilomailijan ehdoton matkavaruste. Asuntojen lattiat ovat kiveä, ja auringon laskettua tulee vilu jalkaan. Moni tuo mukanaan myös Suomesta pienen sähkölämmittimen. Saa niitä täältäkin rauta- ja kiinalaiskaupoista sopuhinnalla.

Kodinkoneiden laadusta ja määrästä kannattaa kysyä, jos siitä ei ole esitteessä odotettuja tietoja. Uuni on aika harvinainen täällä. Pesukone kuuluu yleensä varustukseen, muttei aina.  Jos ei ole pesukonetta on syytä tarkistaa löytyykö läheltä pesulaa. Playa del Inglésissä on kolikkopesula ja pesulavastaanotto mm. Bellavistan kauppakeskuksessa San Fernandon puolella. Muitakin löytyy.

Asumistavoissa on kulttuurieroja

Sänkymukavuuden osalta voi olla vaihtelua siitä riippuen onko asunnon omistaja Pohjolan suunnalta vai paikallinen. Paikalliseen asuntovarustukseen harvoin kuuluu pehmentävä petauspatja. Täällä maataan yleensä muuten laadukkaalla, mutta kovalla amerikkalaistyyppisellä joustinpatjalla. 
Moni käykin Telden IKEAsta hakemassa mukavuutta sänkyynsä. Asiaa voi auttaa, jos olohuoneen sohvan pehmikkeet sattuvat sopimaan sängyn pehmentämiseen – näin itse tuon ongelman ratkaisimme yhtenä talvena.



Peitteeksi omistaja oli ajatellut että pelkkä lakana riittää. Lämpiminä öinä se varmaan hyvin riittääkin, mutta tammi-helmikuun talviöinä lämpötila laskee 13-15:een asteeseen, tai vieläkin alemmaksi, ja meitä vilutti. Siinä asunnossa oli vain yksi lämmin viltti ja pari päiväpeitettä, joilla asia korjautui emmekä hakeneet IKEAsta kesävällyä vaikka siihenkin luvan saimme. IKEAan pääsee lähimmäksi bussilla 90 kun tullaan etelästä. Reitin voi katsoa helposti Google mapsista. Myös San Fernandoon on tullut Av. de Galdarin alkupäähän liikkeitä, esim. Desnudos, joista saa muutamalla eurolla fleece- peittoja ja vaikkapa tyynyjä, jos niistä on puutetta.

Päivitys 2.3.2019/21.2.2020: Ilmastonmuutoksen myötä Kanarialla on satanut etelässäkin entistä useammin - talvella 2018-2019 pahimmillaan jopa parin viikon välein ja päivälämpötila valahti rannikollakin 14:ään - mikä vielä muutama vuosi sitten oli täysin ennen kuulumatonta. Talvi 2019-2020 on kuitenkin ollut mukavan lämmin ja sateeton etelässä. Las Palmas, pohjoisrannikko ylipäätään, ja  Kanarian saarten pohjoisreunat kärsivät  huomattavasti enemmän kylmästä, sateesta ja varsinkin kovista myrskytuulista. Kanariansaarten vallitsevin tuulensuunta on koillinen tai pohjoinen, ja sieltä kolea tulee. Idästä taas tulee aika ajoin calimaa, hiekkatomua Saharasta. (Lue siitä perusteellinen seurantajuttu Helmikuun 2020 calima- otsikon alta.) Caliman esiintyminen on selvästi lisääntynyt talvikaudella.

Päivitys 4.3.2023: Mitä calima on, siitä perusselvitys täällä:

https://tapanim.blogspot.com/2023/01/mita-calimasta-on-syyta-tietaa.html#more

Myös niin yksinkertainen perustyökalu kuin keittiöveitsi voi olla kulttuuritörmäyksen aihe. Onneksi Ystävättäreni toi tullessaan Claes Ohlssonilta ostetun halvan, kevyen, mutta erinomaisen terävän keittiöveitsen, kun asunnon tarjoamat vaihtoehdot eivät oikein meidän tarpeisiimme purreet. Pikku yllätyksiin on syytä varautua, ja ne kuuluvat kaukomatkailijan elämyskirjoon.  Muissa asunnoissani tällaisia ongelmia ei tosin ole ollut, mutta Claes Ohlssonin veitsi on meillä aina matkassa.

Paistinpannun kohtelu näyttää olevan täällä aika kovakouraista Olen joutunut ostamaan kaksi uutta vuosien varrella nykyiseen asuntooni, jossa olen asunut vuodesta 2013. Niitäkin saa sopuhintaan San Fernandon kiinakaupoista. Välittäjäkin saattaa sellaisen hankkia. Samoin jos kahvinkeitin on luokaton pyydä välittäjää tai omistajaa toimittamaan uusi. Ne eivät paljon maksa.

Asuntoja on periaatteessa kahdenlaisia: yksittäisiä yksityisen omistajan asuntoja ja kokonaisen apartementos- talon taikka bungalovalueen kattavia saman tai useamman vuokraajan asuntoja. Lue kuitenkin tämän jutun lopusta mitä yksityiseltä suoraan vuokratessa tulee vakuutusehdoista tarkistaa. 

Vuokrahinnat nousussa edelleen

Pikku yksiön ( täällä nimeltään studio ), jossa kaikki tilat ovat yhdessä huoneessa, saattoi aiemmin saada 500€:lla, yhden makuuhuoneen ja tupakeittiön asunto maksoi yleensä 800€:stä ylöspäin. Mitä enemmän huoneita ja varusteita sen kalliimpaa, ja sijainti voi myös maksaa. Aina hinta ei kuitenkaan selity näilläkään tekijöillä. Luxusasunnot ovat vielä luku sinänsä. Jos viikkohinta on ylläolevan luokkaa tiedät, että kyse on luxusasunnosta.

Päivitys 20.2.2019 Vuokrataso on Kanariansaarilla ollut  kovassa nousussa viime vuodet. Oma suhteellisen edullinen yhden makuuhuoneen asuntoni maksoi 2013 650€, nyt 2019-2020 talveksi sen vuokra nousee jo 830€:oon ja lisäksi 50€ vesi- ja sähkömaksu. 

Päivitys 4.3.2023: Vuokrat ovat edelleenkin nousussa osin inflaation vuoksi, osin siksi että asuntoja on coronan aikana paljon remontoitu. Yhä useammin vuokra on yli 1000€ kuussa. 

Asunnon vuokraus vaatii luottamussuhdetta välittäjään. Yleensä määräaikaisen vuokrauksen joutuu varaamaan etukäteen, ja silloin  välittäjät (tai omistajat) haluavat kuukauden takuuvuokran, joka maksetaan takaisin lopputarkastuksen yhteydessä mikäli asunto on kunnossa. Loput vuokrasta maksetaan etukäteen joko kokonaan avaimia luovutettaessa tai kuukausittain.  Jälkimmäinen on normaalia. Mutta kertamaksu voi olla kaukaa viisas, lisää tästä vakuutusten yhteydessä. Useimmat välittäjät ottavat myös välityspalkkion, joka voi vaihdella parista sadasta eurosta aina isojen välittäjien vaatimaan kuukauden vuokraan. Tuntemani suomalaisvälittäjät tyytyvät tuota pienempiin välityspalkkiohin. Tarkista sen suuruus ennen kuin vuokraat.

Edes jotenkin tutun kanssa on turvallisempi asioida kuin ventovieraan. Alalla liikkuu myös huijareita, ja vuokrayrityksetkin voivat tuottaa ikäviä yllätyksiä. Toistan: kysy Kanarian FB- ryhmistä ellet tunne välittäjän mainetta ennestään.

Suomalaiset välittäjät

Moni suomalainen Gran Kanarian kävijä muistaa Hannu Mähösen, joka kanarialaisen juristivaimonsa kanssa piti luotettua asunnonvälitystä nettiosoitteessa 

http://www.casagrancanaria.com/fi/


Päivitys 3.11.2017.  Hannu on myynyt yrityksensä ja sen toimintaa jatkaa Mia Liebkind. Kotisivujen asua ja välityksen toimintatapaakin on hiukan muutettu. Olennaisin muutos on, että vuokrat maksetaan nyt omistajan pankkitilille, ja jatkosopimukset asunnon vuokraamiseen pyritään tekemään jo vuoden alkuopuolella vaikka vuokraus alkaisi vasta loppusyksyllä. 

M

Myös Las Palamisista käsin toimivaa välittäjää Kati Nillukkaa on minulle suositeltu, mutta kokemusta hänen toiminnastaan minulla ei ole. Kati Nillukan tarjonnan löydät täältä: 


Hän käyttää myös ( 2020-2021 alkaen ) Kanariansaarten asunnot Fb-ryhmää markkinoinnissaan.

Päivitys 25.11.2019 Uusista nettipalveluista tarkemmin kohta, mutta kerron jo tässä viime kaudella useisiin Facebook- ryhmiin ilmaantuneesta suomalaisvälittäjästä, joka käyttää nimimerkkiä Rita Casanueva ( casanueva=uusitalo). Nimimerkin takaa löytyy Rita Pajunen, jolla on myös asiointitoimisto Las Palmasissa. Lievää hämmennystä tuo nimimerkin käyttö on herättänyt, mutta hänen palveluksiaan käyttänyt tuttavani kertoo, että asunnon välitys toimi aivan normaalin käytännön mukaisesti. Rita Pajunen tarjoaa kohteitaan useiden erikielisten keskusteluryhmien lisäksi oman julkisen Facebook- sivunsa kautta ja Kanariansaarten asunnot Facebook ryhmässä.
Nimimerkin käytöstään Rita vastasi näin:

 ”Nimimerkki tulee vuodelta 2002 toimiessani ensin Pelayo inmobiliariassa ja sen jalkeen inmomax inmobiliariassa. Se on minun s-postiosoite ja tavallaan toiminimi. Ja olen sita kayttanyt sielta asti. Olen toiminut tulkkina vuodesta 1988 ja kiinteistovalityksessa aloitin tosiaan 2002. ”

Asiointipalvelua Rita Pajunen/Casanueva  tarjoaa laajan kirjon tulkkauksesta ja veropalveluista aina hautajaisiin. Hän tulkkaa suomesta, ruotsista ja englannista. Ritan sivut Facebookissa:


Moni suosittelee myös Las Palmasista käsin toimivaa uutta välittäjää nimeltä Yesica Torres Kettunen, joka välittää asuntoja etelästäkin. Hän voi auttaa asioinnissa, jos löydät itse jonkin kiinnostavan asunnon netin hakupalveluista, mutta kielitaitosi ei oikein riitä. Hän käyttää yrityksestään nimeä Asuntovälitys Sisu.  Yesican lisäksi firmassa on nyt (2023) mukana myös Jonna Pursiainen, ja toimintaan kuuluu myös asuntojen kauppa kohderyhmänä pohjoismaalaiset. Yhteystiedot:
Yesica +34 646 217 214, Jonna +34 658 255 270, Puhelin toimistolle +34 828 99 98 88

Sähköposti: info@sisuasuntovalitys.com

Calle José Franchy Roca, 5, 2. kerros, toimisto 201, Las Palmas

Toimistoajat maanantaista perjantaihin kello 9-13




Päivitys 1.8.2021 Moni suosittelee https://www.idealista.com/en/ palvelua, joka tarjoaa usean kuukauden ajalle vapaa-ajan asuntoja koko Espanjassa. Mukana on niin välittäjiä kuin yksityisiä. Sen erikoisuus on, että haluttu kohdealueen voi rajata piirtämällä karttaan. Lisäksi voi aluehaun avulla saada näkyviin ko. alueella olevat asunnot ja niiden hinnat. Huomaa kuitenkin, että niitä EI OLE merkitty oikeille sijaintipaikoilleen. Oikea sijainti löytyy yleensä asunnon esittelyssä olevien valokuvien avulla, mutta se edellyttää paikallistuntemusta.

Idealistalla on tarjolla hyvinkin edullisia asuntoja, mutta havaintoni mukaan näissä edullisissa on sitten vastaavasti usein erilaista epäedullista mm. sijainnin suhteen mikä ei suinkaan ilmoituksesta ilmene. Idealistalla on sekä omistajien että välittäjien ilmoituksia.

Päivitys 17.3.2022 Idealistan kaltainen, mutta Kanariaan keskittynyt, sivusto on Dreamhouse Gran Canaria. Ja muitakin löytyy.


Elokuu on Espanjassa lomakuukausi, myös välittäjille. Heitä ei silloin tavoita. Muulloinkin yhteydenpito voi olla hidasta, joten ole ajoissa liikkeellä, ja kärsivällinen.

Lopuksi varoitus: Karela Väisänen. Kierrä kaukaa. 

Uudet nettipalvelut

Päivitys 11.3.2017. Nyttemmin nettiin on ilmaantunut useita asunnon välityssivustoja, joissa asunnon vuokraamisesta sovitaan suoraan omistajan kanssa. Usean kuukauden vuokrauksista nämä omistajat eivät ole juurikaan kiinnostuneita. Heidän tavoitteensa on usein tehdä paljon rahaa lyhyellä vuokrauksella. Kanarialla tyyliin kuuluu ettei vuokraaja vaivaudu kyselyihin vastaamaan jos yhteydenotto häntä ei kiinnosta. Tämä koskee muitakin kuin lyhytvuokraajia

Tunnetuin nettipalvelu lienee maailmanlaajuisesti toimiva airbnb.com, toinen on wimdu.com, joka erään selvitykseen mukaan on suosituin Kanarialla. Olen niitä hiukan selaillut ja tarjolla on sekä sopuhintaisia että kalliita asuntoja. Mutta asuntojen sijainti ja varustus kannattaa selvittää tosi tarkkaan ennen vuokrauspäätöstä, muuten voi päätyä mitä merkillisimpään paikkaan. Eräällä tuttavallani on tästä kokemusta. Hän päätyi lähes tiettömän taipaleen taakse, kun innostui luola-asunnosta. Airbnb.com ottaa ainakin jossain määrin vastuuta kohteistaan, jos se osoittautuukin syystä tai toisesta  muuksi kuin mitä netissä on luvattu. Wimdu.comista en tiedä. Näitä palveluja käyttäneet kehoittavat karttamaan tarjouksia, joita ei ole kommentoitu tai kommentit maistuvat tekaistulilta.


Myös homeaway.com vaikuttaa sikäli turvalliselta, että siinä voi maksaa yrityksen oman maksujärjestelmän kautta. Jos vuokraus jostain syystä mättää saa rahat sitä kautta takaisin, yritys lupaa. Homeaway on osa google.comin yritysrypästä. Nämä kolme näyttävät myös mitä kieliä asunnon vuokraaja puhuu, ja ne toimivat myös suomeksi, kun googlaa asuntoa talveksi Kanarialta. Mutta kun niitä nyt (2017) testasin ensi marraskuulle löysin vain asuntoja joiden hinnat olivat reilusti yli 1000€/kk. Aiemmin olen nähnyt halvempiakin hintoja. 


Suomalaisten Kanarian Facebook keskusteluryhmissä on wimdu ja homeaway noteerattu luotettavaksi, airbnb:n tarjoamien asuntojen kanssa sen sijaan on ilmennyt täällä ongelmia. Hunaja vetää kärpäsiä?


Suomeksi espanja.fi - nimellä toimiva tanskalaisyritys välittää myös yksityiasuntoja, mutta hinnat ovat apartementos- tasoa ilman apartementosten palvelua.


Kyero.com kokoaa usean eri välittäjän tai omistajan vuokrakohteita monesta maasta. Itse en ole niitä tutkinut, mutta Facebookin suomalaisryhmissä niitä on kehuttu. Suosittelen silti tarkkuutta ja varovaisuutta.

Varo huijareita

Googlaamalla löytyy myös joukko muita ryhmiä mm. Facebookissa, joissa on tarjolla asuntoja suoraan omistajilta.  Esimerkiksi ryhmä nimeltä Kanarian asunnot, jossa myös eräät välittäjät tarjoavat asuntojaan. Näiden kontaktien luotettavuus on sitten ihan oma lukunsa, voivat olla ihan ok tai sitten ei. Talvella 2018-2019 herätti laajaa huomiota suomalaisen välittäjäksi heittäytyneen henkilön petollinen toiminta, joka päätyi oikeusjutuksi. Ja sitten vankilareissuksi muusta syystä.


Muistathan perusohjeen: jos joku tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ei se sitä ole. On myös huijareita, jotka jopa kaappaavat oikeiden vuokravälittäjän sivuja ja häipyvät tavoittamattomiin heti kun ovat saaneet rahasi. Varausmaksu on kyllä luotettavillakin välittäjillä normaalikäytäntö. Siksi käyttäisin vain sivustoja, jotka tunnetaan tai joissa asuntoa tarjoavan tavoittaa puhelimitse, kun tälle itse soitat


Lue kuitenkin tämän jutun lopusta mitä yksityiseltä suoraan vuokratessa tulee vakuutusehdoista tarkistaa.

Missä asua

Ensimmäinen pitkä, runsaan kuukauden kestänyt, visiittini Gran Kanarialla vuonna 2007 oli Playa del Inglésissä. Koin paikan huviteollisuuden keskellä levottomaksi. Mutta löytyy sieltä varmaan mukaviakin paikkoja asua, on paljon suomalaisia palveluja ja suomalaisten keskinäistä toimintaa. Tästä aiheesta on eri juttukin 







T
Mutta sen sijaan aivan sen lähellä on paljon rauhallisempi San Agustín. Sen kauppakeskuksessa on tärkeimmät palvelut, ruokakaupat ja ravintolat, useita ruotsalaisiakin ravintoloita ja yksi ruotsalaiskauppa Handelsboden, joka on saanut kylkeensä myös ravintolan.

Ostoskeskuksessa on apteekki, autovuokraamoja, ja monenlaisia vaate- ja laukkukauppiaita vähän yli tarpeenkin. Jälkimmäisten palveluja vältän niiden hintapolitiikan vuoksi, ja käyn sen sijaan San Fernandossa missä paikallisetkin asioivat.

Uimarantoja San Agustínissa riittää myös. Inglésin suomalaispalveluihin on vain 30-40:n minuutin kävely, bussillakin pääsee jos kiire tulee ja halvalla taksilla ( 6-7€ ) vielä nopeammin. Siksi halusin tänne.

Jo aiemmin olin löytänyt San Agustínista lupaavan näköisen kohteen nimeltä Rocas Rojas, jolla on omat kotisivut


http://www.rocasrojas.com

Niiden kautta voi kysyä myös pidempään asumisen mahdollisuutta. Tämä Ruotsin työnantajajärjestöjen sodan jälkeen rakennuttama alue on nykyisin pääosin yksityisten omistajien omistamia eri kokoisia bungaloveja, mutta sen lisäksi sen asuntoja vuokrataan myös matkayhtiöille lyhytkäyttöön. Nettisivun hinnasto on kuitenkin lyhytaikaiseen asumiseen.


Rocas Rojasin oman vastaanoton kautta en asuntoa saanut. Mutta kun nettihakuni löysin ruotsinkielisen sivuston http://www.stugsidan.se/ , josta löytyy loma-asuntoja kautta maailman, päädyin vuonna 2008 lopulta juuri yksityisasutoon Rocas Rojasissa.

Rocas Rojas alueen vastaanoton vieressä on ruotsalaisravintola Nito’s, ja sen lähellä Svenska Kyrkan ja Svenska Skolan, jonka suojissa toimii suomalainen lauantaikoulu pienille lapsille. 


San Agustínin ostarissa on välitysliike

http://www.spaziocasa.es/

jonka sivustot ovat aiemmasta selvästi kohentuneet. Myös vuokrataso on kohtuullistunut. Sivut toimivat myös ruotsiksi ja englanniksi.




Blocket.se

Ruotsia osaavan kannattaa myös selata ruotsalaisten runsaasti ja moneen tarpeeseen käyttämään Blocket.se sivustoa. Selaamisen perusteella olen päätellyt, että ilmoittajat ovat enimmäkseen asuntojen omistajia, jotka vuokraavat niiksi ajoiksi kun eivät 
itse ole paikalla, mutta joukossa on myös usean asunnon välittäjiä. Vuokrat ovat yleensä viikkovuokria, mutta kannattaa toki kysyä onko omistaja kiinnostunut pitkäaikaisesta vuokralaisesta. Vuokran voi sitten tinkiä pitkäaikaisen vuokratasoon.

Näissä Blocketin asunnoissa on usein se ilo, että ne on sisustettu pohjoismaiseen tapaan, mikä käytännössä saattaa tarkoittaa mukavaa sänkyä, lieden uunia ja skandinaavisia tv-kanavia.

Yksityisvuokraajista on sekin ilo ettei joudu maksamaan välikäsille - mutta vakuutusten korvaukset voivat olla huonommat kuin välittäjän kautta, lue lisää tämän jutun lopusta. On tavallista, että takuuvuokrana peritään asuntoa varattaessa yhden kuukauden vuokra, joka maksetaan takaisin lähtiessä jos asunto on kunnossa asukkaan jäljiltä. Isojen vuokrausfirmojen tavallinen välityspalkkio on kuukauden vuokra. Yhden miehen/naisen firmojen välityspalkkiot saattavat olla pienempiä. Myös kaikki tuntemani suomalaisvälittäjät ottavat pienemmän palkkion. Kysy siitä.

Ei ole myöskään tavatonta, että sama asunto on usean välityksen kirjoissa. Se on maan tapa, siksi asunto on ehkä jo vuokrattu kun toinen tarjoaa sitä vapaana.




Muita tapoja hankkia asunto

Yksi keino hankkia loma-asunto pidemmäksi aikaa on tulla tänne ensin lyhytmatkalle, ja käydä kysymässä sopivalle paikalla sijaitsevan apartementos- hotellin tai bungalovalueen vastaanotosta asumisen mahdollisuuksia ja ehtoja. Tämä vaatii yleensä espanjan, englannin tai saksan taitoa. Sama koskee alueella toimivia kiinteistövälittäjiä – elleivät he jo ovella muuta ilmoita.

Playa del Inglésissä, ja varmaan muuallakin, on apartementos komplekseja, joissa on sekä matkanjärjestäjien huoneita ja yksityisten omistajien sijoitusasuntoja, joita jälkimmäisiä saa myös pitkäaikaiseen vuokraukseen. Vuokraaja löytyy kysymällä paikan respasta. Mutta nämä kohteet ovat niin suosittuja, että ne vuokrataan usein jo vuosi etukäteen. Tällaisia suomalaisten suosimia paikkoja ovat mm. Las Olas ja Hotell Jardin de Atlantico.

Päivitys 12.3.2016: Netistä löytyy runsas valikoima nettipalveluita hotelliasumisen hakuun. Niiden tarjonnassa on yleensä myös hiukan huokeampana vaihtoehtona apartementos- hotelleja. Olen kuitenkin pannut merkille, että ainakin osaan apartemontoksista ja hotelleista saa halvemman tarjouksen kun kysyy suoraan respasta tai hakee niiden kotisivun kautta. Hyvä neuvo on hakea ensin netistä, ja soittaa sopivan paikan respaan, ja varata sitten niistä edullisempi. 

Apartementos on toki kalliimpi kuin yksityisasunto, mutta siihen kuuluu yleensä viikkosiivous ja liinavaatteiden vaihto, ja asumisen laatukin tuppaa olemaan parempi kuin halvoissa yksityisasunnoissa. Näitä kohteita muuten löytyy myös google mapsista.

Tärkeää vakuutuksesta

Ennen matkaa on tärkeä selvittää miten matkavakuutuksesi korvaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Ilman vakuutusta matkustaminen on suorastaan tyhmää, lyhye
lläkin matkalla. Tarkemmin alempana.

Jotkut vakuutusyhtiöt vaativat esim. peruutuskorvausten maksamiseksi, että vuokraat asuntosi jonkin yrityksen kautta. Mutta silloinkin ( ainakin Löhi-Tapiola ) korvataan vain etukäteen maksetut kulut, ei esim. myöhemmin maksettavia vuokria. Niistä välttyminen on vuokranantajasta kiinni. Suoraan omistajalta vuokraamisesta aiheutuvia kuluja eivät kaikki vakuutusyhtiöt korvaa. Huomaa, että kun järjestät matkasi itse joudut myös itse vastaamaan kaikista mahdollisista lisäkustannuksista. Tämä koskee aivan erityisesti sairauskuluja, jotka voivat nousta ylivoimaisiin summiin, ja ihan pikku jutuissakin melkoisiin jos joudut käymään yksityislääkärillä. Yhden ultraäänikuvan otto yksityislääkärillä (Clinica Rocas) maksaa 300€ - mikä yksin voi ylittää usean kuukauden matkavakuutuksen hinnan. Puhumattakaan siitä jos sinut joudutaan tuomaan pää kainalossa ambulanssikoneella kotiin. EU:n sairausvakuutuskortti tai KELA ei tällaisia kuluja korvaa.

Vakuutuksista olen kirjoittanut erillisen jutun seniorien näkökulmasta. Se kannattaa lukea etenkin jos lähestyt 70 vuoden ikää tai enemmän ja matkasi kestää yli 45 vrk. Lyhytmatkoihin riittää luottokorttiin liittyvä vakuutus. Sitä tosin ei kaikissa, esim. S-Pankin, luottokorteissa ole, joten se on syytä ostaa. Muuten niin hoito kuin paluumatka voi tulla järisyttävän kalliiksi. Tarkemmin täällä:


Eläkeikäisille Espanjan julkiset terveyspalvelut ja lääkkeet olivat aiemmin ilmaisia. Nyttemmin niistä peritään pientä maksua.  Mutta palvelukyvyssä on kokemukseni mukaan puutteita. Senkin vuoksi vakuutus on tarpeen. Tästä aihepiiristä voit lukea tarkemmin eturauhasongelmiani koskevasta jutustani. 

Playa del Inglésissä on useita suomeksi palvelevia lääkärinvastaanottoja. Niistä tarkemmin täältä

http://tapanim.blogspot.com.es/2015/02/gran-kanarian-suomalaiset-missa-miksi.html

9 kommenttia:

  1. Hei Tapani
    Kiitos tosi hyvistä vinkeistä. Itse olen hakutilanteessa ensi talvea varten (2-4 kuukautta) joten on runsaasti aikaa tutkia eri vaihtoehtoja. Vielä toistaiseksi tutkin mahdollisuuksia sekä manner Espanjassa että
    C-saarilla. Myös Marokko on yksi mahdollisuus. Kävin tutustumassa Agadiriin joulukuun alussa 2009 ja sain koko joukon positiivisiä vinkkejä.
    Suurin + on vieläkin lämpimämpi ja aurinkoisempi sää kuin Canarialla. Esim. nyt kertomasi sademyrskyn aikana ei kuulemma Agadirissa satanut ja pilven reunakin meni ohi kaupungin pohjoipuoleleta Atlas vuorien ansiosta. Asumiskustannukset ja ruoka ovat edullisemmat mutta miinus puolelle tulee kielivaikeudet (ellei osaa ranskaa) ja skandinaavien harvalukuisuus.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Trapper! Marokkkoa minäkin hiukan vilkuilin, mm. nähtyäni SVT:ssä ohjelman matka-autolla liikkuvistä ikätovereista. Olot siellä vaikuttivat hiukan ankeilta, mutta ehkä paikan päällä käyneet tietävät paremmin.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi27.5.12

    Kiitos Tapani hyvistä vinkeistä asunnon hakuun. Minulla on haaveissa lähteä talvella 2012 Kanarian saarille 1-3 kuukaudeksi vuorotteluvapaan ajaksi. Inglesissä olen käynyt monta kertaa lyhyellä lomalla, joten se tai San Agustin tuntuvat hyviltä vaihtoehdoilta. Tässä on vielä hyvin aikaa etsiä.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi24.1.13

    Kiitos - on suuri ilo lukea asiallista textiäsi.
    Toivottavasti jaat kokemuksiasi/tietojasi tänäkin vuonna 2013. Meitä on varmaan paljon jotka haaveilevat.....ja rohkaistuvat.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kiitoksista. Talven 12-13 olen Fuengirolassa, ja kirjoitan sen kuvioista samaan malliin, linkki sivulle etusivun linkkiluetteloosa. Vertaan oloa Gran Kanarian kokemuksiin - kummassakin on puolensa. Seuraava juttu, toivon mukaan lähiaikoina, asunnon hausta. Blogi löytyy myös googlaamalla Fuengirolan talvi.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi12.2.17

    Hei, itse katselen tässä vaiheessa vain kahden viikon matkaa joulukuulle ja keliä pohdin. Kovasti tuntuu olevan hajontaa tässä tiedossa, tuulta ja sadetta, kylmää, mutta myös aurinkoa. (Siis eri sivustoilla ihan eri tietoja)Minkälainen sää oikeasti on joulukuussa San Agustinissa tai Puerto Ricossa. Myöhemmin talvikuukaudet on ajatus lämpimässä viettää, tämä vähän kartoitusreissu. Yst.Tanja

    VastaaPoista
  7. Nyt tarttis olla hyvät suhteet säiden haltijoihin! Menepä tuota arvaamaan. Sääennusteet täsmentyvät aikaisintaan kuukausi etukäteen. Mutta aika kummaksi pitäisi mennä, että enemmän kuin viikko olisi täällä huono sää. Puerto Rico on aurinkovarmin, Maspalomas rannikko Bahia Felizistä Melonerasiin hyvä kakkonen. Kanarian talvi eteläreunalle on kuin Suomen kesä, mutta sataa vähemmän. Katso kuukausijuttujani eri vuosilta, niistä näkee ainakin aamut.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi16.3.17

    Hei,
    Olen välillä talvilomilla asunut Inglesissä Aurinkomatkojen Agaete Parkissa. Allasalueelta katsoen moni parveke on yksityisen omistuksessa. Tiedätkö kuka näitä voisi välittää, tiedän erään kaverin, en muista nimeä, joka on useamman talven asunut puolisen vuotta ainakin kahdessa eri huoneistossa.
    Terv. Mikko

    VastaaPoista
  9. Tähän pitäisi vastata että en tiedä. Mutta viime talvena kuulin pöytäkeskustelun, jossa Agaeta Parkissa useasti asunut kertoi, että receptionin nainen ( nimi mainittiin vaan en muista ) hoitaa vuokrauksia. Tarkemmin en tiedä.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!