6.10.21

Seniorit maksavat matkavakuutuksista kalliisti




 Vakuutusyhtiöiden kilpailu asiakkaista ja koronaepidemian tuomat yllätykset ovat tuoneet merkittäviä muutoksia matkavakuutuksiin.

Selvittelin näitä omiin tarpeisiini talveksi 2021-2022 Kanarialle matkaavien seniorien vinkkelistä. Matkaajan ikä ja matka-aika vaikuttavat paljon vakuutuksen hintaan. Ikä ja matkan pituus käyvät kalliiksi.

Tässä kisassa ylivoimaisesti kalleimmaksi osoittautui If ja kakkosena oli OP-vakuutus. Halvin olisi POP- vakuutus, mutta vain alle 80- vuotiaille. Itse valitsin LähiTapiolan, syy selviää kun luet koko jutun. 

Tärkein neuvoni on: älä osta vakuutusta neuvottelematta ensin yhtiön asiakaspalvelun kanssa. Ja lue vakuutusehdot huolellisesti!


Matkavakuutuksista on nyt kova kysyntä. Tämä kävi selväksi, kun kävin syyskuun 2021 lopulla LähiTapiolan Porvoon konttorissa syyskuun lopulla. Melkein joka pömpelissä tehtiin matkavakuutuksia. Olin itse samalla asialla. Torin toiselta puolelta OP:lta oli tullut keväällä niin iso lasku, että kauhistuin ja pistin heti poikki koko vakuutuksen. Aloin etsiä edullisempaa ja sen tuloksena syntyi tämä juttu. 

Elokuussa 2022 täydensin tekstiä hiukan Lähi-Tapiolan osalta matkaperuutusten korvauksista.

Kun OP hinnotteli itsensä ulos

Olin ollut OP:n tyytyväinen asiakas lähes kymmenen vuoden ajan, kun sieltä tuli keväällä 2021 uudelle kaudelle jatkuvan vakuutuksen lasku. Olin aiemmin maksanut 300€ luokkaa olevia laskuja. Nyt loppusumma oli yli 600€. Ilmeisesti siksi, että täytin 80 vuotta. Mutta myös koronan takia. Sanoin sen irti heti.

Uutta vakuutusta etsiessä käännyin OP:n asiakaspalvelun puoleen puhelimitse. Saman tein If:n kanssa, ja LähiTapiolan kanssa asioin sekä netin kautta että konttorissa. Selvittelin myös nettilaskurilla Fennian, Pop-Vakuutuksen ja lopuksi vielä Pohjantähti vakuutuksen tarjouksia, josta tosin en lainkaan viisastunut, sillä hintalaskuria ei ole tarjolla. Sen sijaan Pohjantähdellä on eräitä perin outoja ehtoja, esimerkiksi covid-19 sairastuneen kuluja ei korvata. Uskomatonta!

Ylivoimaisesti kallein oli If yli 1000€, OP:n kanssa pääsin pienen venkoilun jälkeen runsaan 500€ tarjoukseen. Päädyin kuitenkin lopulta LähiTapiolan tarjoukseen, jonka loppusumma oli alle 300€ plus kotivakuutus. Pop-Vakuutuksen laskuri päätyi lukemaan 125€ kolmen kuukauden vakuutukselle, mutta sen hintainen sallitaan vain alle 80- vuotiaille. Olen sille liian vanha.

Melkoisia eroja, joihin löytyy erilaisia syitä. Miksi en anna tarkkaa numeroa LT:n tarjoukselle selvitän myöhemmin.

Koronapandemian syytä

OP:n asiakaspalvelun kanssa selviää, että koronapandemia on tärkeä tekijä yhtiön matkavakuutusten rajuun hinnanousuun. Koronan vuoksi yhtiö ilmeisesti otti niin pahasti takkiinsa, että menetykset on yritettävä saada takaisin. Vakuutusehtojen muutoksilla estetään niiden toistuminen.

Jälkimmäiseen kuuluu, että OP:n kriisiturvasta on muutettu kohtaa, jolla ennen maksettiin kulkutaudin aiheuttamia kuluja. Itsekin pääsin niistä toissa keväänä osille. Kun koronan iskiessä Norwegian alkoi karsia paluulentoja tarjoamatta vaihtoehtoja jouduin lopulta ostamaan paluulennon Full flex luokasta yli 600€:n hinnasta. OP korvasi lisäkulut. Mutta ei korvaa enää vastaavassa tilanteessa. Se pykälä kävi OP:lle liian kalliiksi.

OP:n jatkuvan vakuutuksen pisin matka-aika oli aiemmin 150 vrk, joka juuri kattoi viiden kuukauden mittaisen matkani. Nyt perusmatka on kuukauden lyhyempi, 120 vrk. Pidemmälle matkalle tulee korkeampi lisähinta. Myös korkea ikäni, täytän 80 vuotta, nostaa hintaa. Loppusummaksi tuli lähes 700€.

Mutta vakuutuksia keskittämällä saa tiettyjä alennuksia. Minulla oli jo entuudestaan kotivakuutus ja mökkivakuutus OP:ltä. Kun siihen vielä lisättäisiin vain 25€ maksava elinturvavakuutus, joka korvaa pysyvää työ- ja toimintakyvyttömyyttä, niin matkavakuutuksen hinta putosi vähän päälle 500€:on. Kiva kikka tuo elinturvavakuutus, OP ei sitä vakuutusvalikoimassaan edes esittele. Kummallista?

OP vakuuttaa matka-asiakkaansa hövelisti satavuotiaaksi asti. Minua se ei kuitenkaan nyt hetkauttanut.



Ennätyskallis If

Seuraavaksi soitin If:n asiakaspalveluun. Sen matkaehdoissa kerrotaan, että jatkuva vakuutus päättyy kaudella jolla vakuutettu täyttää 90 vuotta, joten minulla olisi sielläkin vielä mahdollisuuksia. If:n jatkuvan vakuutuksen perusmatka on vain 45 vrk, ja maksaisi minulle 205€.  Siihen laskettiin sitten lisää 3,5 kuukautta. Pelkästään siitä ajasta pamahti hintaa 807€. Näin loppusummaksi oli huikeat 1012€.

Määräaikaisen summa oli suurin piirtein sama.

Hetken haukoin henkeä ja kiitin tarjouksesta.

Tämän jutun loppupäästä löytyy linkki vakuutusvertailuun, joka paljastaa, että lyhyitä lomatkoja harrastavat nuoret ovat If:n erityisessä suosiossa. If voitti sen vertailun edullisimpana valintana.

Halpisyhtiö Pop

Pop-Vakuutus on halvaksi tiedetty. Sen todistaa oikeaksi myös sen verkkolaskuri. Matkavakuutuksen ehdoissa kerrotaan tylysti, että yhtiön vakuutus on voimassa sen vakuutuskauden loppuun jolloin vakuutettu täyttää 80 vuotta. Mistään ei käy ilmi, että asiassa olisi neuvotteluvaraa. Ei myöskään voiko jatkuvan vakuutuksen saada pidemmälle ajalle kuin vakuutusehdoissa mainitulle kolmen kuukauden pituiselle matkalle. ( Myöhemmin selviää, että kyllä on, mutta käy kalliiksi.)  Tiedän, että tätä pykälää ( muidenkin kuin Pop-Vakuutuksen osalta ) jotkut soveltavat niin, että tekevät kolmen kuukauden kohdalla parin viikon käynnin kotikulmilla, ja tekevät näin yhdellä vakuutusmaksulla kaksi matkaa. OP:llä ja Lähi-Tapiolalla väliä pitää olla kuukausi. Koronan jälkeisillä lentohinnoilla se ei ehkä ole rahakas idea.

Sen sijaan laskuri ilmoittaa iloisesti, että

Hei, asiakkaanamme saat matkavakuutuksen -20 %

Alennus on huomioitu hinnassa ja koskee ensimmäisen kauden maksua. Etu on voimassa verkkokaupassa toistaiseksi.

Tuosta ei ihan selviä tarjotaanko alennusta siksi, että olen matkavakuutuksen ostajana uusi asiakas, vai siksi, että minulla on jo Pop-Vakuutuksen autovakuutus. Loppusummaksi kirjautuu joka tapauksessa noin 125€. Vuoden päästä se olisi +20%, eli 150€.

Myöhemmin saan kokemusasiantuntijalta tietää, että Pop- Vakuutukseltakin voi ostaa jatkoaikaa, mutta 60-70 vuotiaille hinta kova, 100€/ kk. Viideltä kuukaudelta siis ensimmäisenä vuonna 325€ ja seuraavana 350€. Näillä numeroilla Pop- Vakuutus on tämän vertailun edullisin, mutta vain hiukan edullisempi kuin LähiTapiola. Toisaalta LähiTapiolan loppusummaan kuuluu 45€ hintainen kotivakuutus, eli Pop ja LT ovat lähes tasoissa viiden kuukauden matkalla, kuuden kuukauden reissussa Pop jo häviää LT:lle. Pienestä kiinni.

Pop-Vakuutuksen hintaan kuuluu kuitenkin aika paljon. Matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutus ja matkaoikeusturva- ja matkavastuuvakuutus. Sekä korvauksen tapaturman aiheuttamasta pysyvästä vammasta ja omaisille kuolemasta. Nuo kaksi viimeistä on valinnaisia. Korvausten tasoissa on valinnanvaraa, mikä voi sitten nostaa hintaa. Tein oman laskelmani yhtiön perusasetuksilla ja lisäsin tapaturma- ja kuolemakorvauksen, jotta tulos olisi vertailukelpoinen muiden kanssa.

Pop-Vakuutus tekee poikkeuksen matkustaja-  ja matkatavaran osalta. Yleensä vakuutusyhtiöillä on erikseen henkilövakuutus ja tavaravakuutus, joita kutsutaan matkustajavakuutukseksi ja matkatavaravakuutukseksi. Jostain syystä jälkimmäiseen usein kuuluu myös oikeusturva- ja vastuuvakuutukset. Joskus nuo kaksi taas kuuluvat kotivakuutukseen. Palaan tähän LähiTapiolan kohdalla.



Fennia on toisenlainen

Fennian verkkolaskuri tuottaa yllärin. Se tarjoa kolme ikäluokkaa, 17- 30-vuotiaat, 31-69-vuotiaat ja 70-85-vuotiaat. Vanhimmalle ryhmälle, johon itse kuulun, tarjotaan vain määräaikaisia ja korkeintaan puolen vuoden matkoja. Nuoremmat voivat valita joko määräaikaisia tai korkeintaan kolmen kuukauden mittaisia jatkuvan vakuutuksen matkoja.

Meille ikäihmisille, siis yli seitsenkymppisille, laskuri laskee viiden kuukauden matkalle matkustajavakuutuksen hintaan 343€ ja sen kylkeen matkatavaravakuutuksen, johon kuuluu vastuu- ja oikeusturva, hintaan 255€, yhteensä 628€. Huippukallis matkatavaravakuutus, tosiaan. Varsinkin kun sen saa usean luottokortin kautta ilmaiseksi, kun maksaa matkansa ainakin puoliksi k.o. kortilla. Tosin niilläkin on omat ikä- ja matkan pituusrajoituiset.

31-69-vuotiaille Fennian laskuri laskee jatkuvalle vakuutukselle hinnaksi 151€. Sisältää samat kuin senioreiden määräaikainen. Matka-ajassa on kyllä parin kuukauden ero sillä se siis saa kestää korkeintaan kolme kuukautta kerrallaan. Pienellä lisämaksulla saa asiakaspalvelusta lisäkuukausia. Mutta silti, mitäs tuumit? Etenkin tuosta hintaerosta 80 täyttäneiden ja nuorempien osalta!

Tähän tyssäsi minun Fennian vakuutukseni, tai oli siinä muutakin.

Jostain luin, että Fennia ei korvaa lääkärikuluista magneettikuvauksia. Tämä vaikutti peräti ihmeelliseltä sillä erilaiset kuvantamiset ovat lääkärinhoitojen peruskauraa ja Kanarialla magneettikuvia otetaan vähän joka käänteessä. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että tämä on ollut väärä tulkinta. Fennian ja monen muun yhtiön ehdoissa kirjataan, että ”äkillisen ponnistuksen aiheuttaman venähdyksen hoidossa ei korvata magneettikuvauksia tai leikkauskuluja”. LähiTapiolan ehdoissa on sama sanamuoto. LT:n kanssa neuvotellessa pyysin selvittämään mitä oikein tarkoitetaan ja sain lopulta selväkielisen vastauksen, että kaikkia lääketieteellisesti hyväksyttyjä lääkärin määräämiä hoitoja korvataan, myös magneettikuvaukset. Oletan, että Fennialta saa saman vastauksen. Jos harkitset Fenniaa yhtiöksesi tarkista tämä seikka.

LähiTapiola oli valintani

Yritin tehdä myös LähiTapiolan verkkolaskurilla alustavan laskelman matkustaja- ja matkatavaravakuutuksista, mutta en päässyt alkua pidemmällä. Laskuri kysyi ensin nimeä, sitten syntymävuotta, ja ilmoitti, että vakuutuksia myönnetään verkossa vain alle 70- vuotiaille. Laskuri kehoitti kääntymään asiakaspalvelun puoleen puhelimitse.

Päätin käydä yhtiön konttorissa, se kun on tuossa kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Halusin nähdä millaisiin numeroihin siellä päädyttäisiin. Lopputulos oli olennaisesti parempi kuin torin toiselta laidalta keväällä tullut OP:n lasku. Samoin kuin OP:lla luvassa oli alennusta, jos otan LT:ltä myös kaupunkiasuntoni kotivakuutuksen ja mökkini vakuutuksen. OP ei ole tarkkaa alennusprosenttia ilmaissut, LT:llä se on kolmen vakuutuksen jälkeen 8%. Mutta useamman jälkeen 15%.

En kerro ihan tarkkoja summia mihin LT:n kanssa päädyttiin, koska ne tulivat kirjallisina ja merkinnällä ”luottamuksellinen”.  Mutta ne olivat kuitenkin selvästi edullisemmat kuin muut edellä mainitut, poislukien Pop-Vakuutus, jolle olen hiukan liian vanha, ja jonka laskuri laski vain kolmen kuukauden matkoja. ( Myöhemmin sain, kuten edellä kerron, kokemusasiantuntijalta tiedon, että Popin lisäkuukausi maksaa 60-70 vuotiaille n.100€/kk, parikymppiä enemmän kuin LT:llä. Popin kokonaishinta viiden kuukauden matkalle on hilkun halvempi kuin LT, mutta 6 kk on jo kalliimpi kuin LT:llä. )

Päivitys 17.8.2022

Lähi-Tapiolallakin jatkuvan vakuutuksen lähtökohtana oli viime talvena kolmen kuukauden matka. Mutta lisämaksulla per kuukausi siihen sai haluamansa jatkoajan. Nyt talveksi 2022-2023 uusin LTn vakuutukseni, ja käytäntö on muuttunut. Ensimmäinen tarjous oli kolmelle kuukaudelle, mutta kun kerroin matkan kestävän viisi kuukautta sain uuden tarjouksen, jossa laskettiin koko matka-ajan maksu. Se oli hiukan alle 300, josta puolet kahden kuukauden lisämaksua. Lisäksi kriisitilanteiden ehdot ovat aiempaa edullisemmat. 

LT:n matkan keskeytymiskorvaukset ovat suppeammat kuin useilla muilla yhtiöillä. LT:n korvausperusteet lähtevät terveydellisistä tekijöistä tai jos kotona omaisuutta kohtaa merkittävä vahinko. Viimevuotisesta (2021-2022) poiketen LT:n vakuutusehdoissa on nyt (2022-2023) korvaus myös luonnonkatastrofin aiheuttaessa matkan keskeytymisen. Esimerkiksi La Palman tulivuoronkorvaus ei ollut aiemmin korvausperuste, mutta nyt näköjään olisi jos sen vuoksi matka keskeytyy. 

Jatkan vanhaa tekstiä:

Esimerkiksi Pop-Vakuutuksella on tästä selkeä pykälä: 

3.5 Luonnonilmiöturva

Jos alkuperäinen menomatka matkakohteeseen tai paluumatka kotiin estyy äkillisen ja ennalta arvaamattoman luonnonilmiön tai -katastrofin vuoksi, korvataan matkalla aiheutuneita ylimääräisiä, välttämättömiä ja kohtuullisia matka- ja majoituskuluja alkuperäiseen matkakohteeseen tai kotiin pääsystä. Näitä ylimääräisiä kuluja aiheutuu esimerkiksi tsunamin, tulivuoren tuhkapilven, tulvan tai muun vastaavan poikkeuksellisen luonnonilmiön johdosta. Luonnonilmiön poikkeuksellisuus arvioidaan tapauskohtaisesti. Korvausta maksetaan enintään 2 000 euroa vakuutettua kohden.


LT:ltä puristin myös kannanoton usean yhtiön ehtoon, jonka sisältö on, että yhtiö korvaa matkan keskeytyessä niitä kuluja, joita on maksettu etukäteen matkanjärjestäjälle, ja joita matkan keskeydyttyä tai peruunnuttua ei saa takaisin. Minua kiinnosti korvataanko omatoimimatkaajille vastaavasti heille lankeavia kustannuksia jos matka keskeytyy tai peruuntuu. Esimerkiksi kun teet vuokrasopimuksen, joudut matkan keskeytymisestä huolimatta maksamaan koko sopimuksessa mainitun vuokra-ajan vuokran - ellei vuokraisäntä helly helpotuksille. LT:n vastaus oli: vain ennakkoon maksetut kulut korvataan. Ei ehkä yllätys. Sopii miettiä kannattaisiko maksaa enemmän kuin kuukauden vuokran kerrallaan. Harvalla lienee siihen varaa.


LT:n matkustajavakuutuksen kylkeen ei saa useiden muiden yhtiöiden tapaan lisänä matkatavaravakuutusta. Se tulee sen sijaan kotivakuutuksen tai talovakuutuksen mukana. Siihen taas kuuluu mukaan vastuuvakuutus, joka on voimassa ulkomailla. Myös LT:n oikeusturvavakuutus siiheen kuuluu, mutta se taas on voimassa vain oikeusjutussa, jota käydään pohjoismaisissa oikeusistuimissa.

LT:n asiakkaan ei kannata joutua ongelmiin, jotka johtavat oikeudenkäynteihin Pohjolan ulkopuolella. Tässä LT:n vakuutus on kilpailijoita huonompi.

Muutama erityishavainto

Harvoin ja vain lyhyen ajan matkustavan kannattaa yleensä ottaa määräaikainen vakuutus, usein tai pitkään matkustavan valinta on jatkuva vakuutus. koska se on heille halvempi. Jatkuvan ja määräaikaisen vakuutuksen merkittävä ero on myös, että jatkuvaa voi jatkaa lisämaksulla, jos vakuutuskauden lopussa sattuu jotain, jota vakuutus ei korvaa, ja joka pakottaa jäämään kohdemaahan tai matkan varrelle. Määräaikaisessa vakuutuksessa tätä mahdollisuutta ei ole, koska vakuutus on otettava ennen matkaa. Jatkuvan loppuosan voi myös peruuttaa jos jostain syystä joutuu palaamaan kotimaahan ennen kuin perusosuuden aika menee umpeen. Sehän on eri yhtiöillä eri pituinen, Ifillä 45 vrk,  OP:lla 120 vrk, LT:lla 3 kk,  jne. Lisäksi sitä voi myös jatkaa matkan aikana jos jokin syy antaa aihetta.

Fennialla taas kannattaa viideksi kuukaudeksi matkaavan ottaa vakuutus kuuden kuukauden ajalle, sillä maksu on sama! Pidemmäksi ajaksi yli 70- vuotias ei Fennialta matkavakuutusta sitten saakaan.

Kaikissa matkavakuutuksissa sen ylivoimaisesti tärkein osio on sairaanhoitokulujen korvaaminen tapaturmissa ja sairaustapauksissa ja etenkin ambulanssilennon korvaaminen jos oikein pahasti käy. Se nimittäin on niin kallista lystiä ettei siitä ilman vakuutuksia tavallinen palkansaaja selviä. Kaikissa vakuutusehdoissa, joita olen lukenut, nämä kulut korvataan täysin ja ilman kattoa. Eikä omavastuuta mainita. Tosin joiltakin osin korvataan vain ensiavun luontoiset kulut, ja sen jälkeen tarvittaessa kotiutus. 

Tai olihan yksi poikkeus, AIG, jonka halvin paketti ei sairaus- tai tapaturmakuluja korvaa. Toisaalta AIG vakuuttaa vain kuukauden mittaisia matkoja, joten se ei tähän vertailuun kuulu.

Vakuutukset eivät korvaa kaikkea hassua mitä matkalla voi sattua. Kaikkien korvaustapausten perusehto on, että kyseessä on äkillinen ja odottamaton tapahtuma. Terveysongelmista korvataan vain matkalla alkaneet tai odottamatta vaikeutuneet sairaudet.

Korona on aiheuttanut muutoksia vakuutusehtoihin, etenkin matka- ajan muutoksista aiheutuvia kuluja ei enää korvata entiseen malliin. Vain yhdellä yhtiöllä, Pohjantähdellä, on selkeä ilmoitus ettei covid-19 hoitokustannuksia korvata. Luvatta sanoen hyvin omituinen pykälä! Useimmat muut katsovat, että covid-19 on sairaus siinä missä muutkin, ja kulut korvataan jos tauti on puhjennut matkan aikana. Pohjantähdellä on myös muita varauksia, joita toisilla ei ole. Esimerkiksi jos matka peruuntuu viranomaisen antaman matkustuskiellon, lentoyhtiön lentojen peruuttamisen tai tapahtumajärjestäjästä johtuvan tapahtuman peruuntumisen takia. Sen sijaan usealla yhtiöllä viruksen pelko ei ole matkan peruuntumiskorvauksen peruste. Pohjantähdelle en ole hintavertailua tehnyt, koska sellaista ei verkosta löydy. Ne saa vain ottamalla yhteyttä yhtiön asiakaspalveluun. Ja sieltä ei sähköpostikyselyyni vastattu.

Turvan matkavakuutuksia en ole tällä erää tarkistanut, mutta lähetin sinne tämän jutun julkaisun jälkeen tarjouspyynnön. Jos sen saan liitän tiedot tekstiini. Ei ole tullut vastausta.

Matkavakuutusten perusjuttuja ovat matkalta myöhästymisen, peruuntumisen tai keskeytymisen korvaukset. Niissä eri yhtiöillä voi olla pieniä eroja korvausten perusteissa ja korvaussummissa. Ne kannattaa lukea vakuutusehdoista, siis nimenomaan vakuutusehdoista, sillä markkinoinnissa tyrkyllä olevat suppeat esitteet eivät niitä kunnolla esittele. Niistä voi kyllä saada hyviä vinkkejä siitä miten ehtoja käytännössä sovelletaan.

Tässä vielä linkki alle nelikymppisten parin viikon matkojen vakuutusten hintavertailuun. Sen lopussa on meitä ikäihmisiäkin kiinnostava yhteenveto miten korona vaikuttaa matkojen peruuntumiskorvauksiin.

https://pankkiasiat.fi/mista-halpa-matkavakuutus-katso-paivitetty-vertailu

Vielä toinen varteenotettava vertailu löytyy Kuluttaja- lehden 12.5.2022 julkaistusta numerosta, jonka voi tilata sähköpostiin alle 5€ hintaan. Siinä on monipuolinen vakuutusvertailu, jossa on myös vertailtu eri ikäisten matkaajien ja eri pituisten matkojen kustannuksia ja korvauksia. Siitä tosin ei löydy yhtiöiden jatkuvien vakuutusten peruspituuksia ja niiden lisäkuukauksien hintoja eikä 79v vanhempien vakuutusmaksuja. Lisäksi hintavertailujen alaviitteiden setviminen on oma taitolajinsa. Ne aukeavat Hinta - arvosana- otsikon vasemmassa reunassa olevaa + merkkiä klikattuasi.


Sairauskorvaukset tärkeimpiä 


Moni ihmettelee mihin matkavakuutusta tarvitaan, kun EU:n sairausvakuutuskortin kanssa voi mennä paikalliseen terveyskeskukseen ja saada sen avulla hoitoa samaan hintaan kuin paikalliset potilaat.


Olen käynyt kaksi kertaa Playa del Inglésin terveyskeskuksessa. Vastaanotossa puhutaan kyllä englantia, mutta hoitotilanteessa saattaa hyvinkin olla vastassa henkilö, joka osaa vain espanjaa. Espanja on maailmankieli, ja siksi muiden maailmankielten opetus on espanjalaisissa kouluissa vähän hakusessa.


Kummankin käynnin yhteydessä sain väärän diagnoosin ja turhia lääkkeitä. Oikean diagnoosin sain hakea yksityisvastaanotolta, silloin läheltä asuntoani San Agustínin Clinica Rocasta.


Playa del Inglésin Suomiklinikalla olen käynyt useasti erilaisia pikkuvaivoja hoitamassa. Minusta on hieno juttu, että meillä on oma suomeksi palveleva klinikka, niitähän on itse asiassa useita, ettei tarvitse kuormittaa muutenkin ylikuorman vaivaamaa Kanarian julkista terveyspalvelua. Kaikista terveyskeskuskäynneistä menee muuten lasku Suomeen hoidon siltä osalta, jota klinikkamaksu ei kata.


Ja nykyisin (2003 alkaen) Kela korvaa yksityislääkärillä käynnin laskua vastaan samaan hintaan asti kuin olisit käynyt omalla terveyskeskuksella Suomessa, kunhan hoito vastaa Suomen Käypä hoito-ehtoja.




Yksityisissä klinikoissa käynneillä, etenkin Clinica Rocassa, otettiin useita mikroaaltokuvia. Yksi kuva maksoi silloin enemmän kuin koko vuoden vakuutus. Tämän sain tietää ennen kuin hoitotoimet oli hyväksytty SOS Internationalin kautta, jota silloinen ruotsalainen vakuutusyhtiöni käytti. LähiTapiola käyttää muuten samaa apupalvelua, jossa on suomenkielistä henkilökuntaa.


Olen myös tavannut suomalaisen, jota kohtasi erittäin vakava sairauskohtaus, jota jouduttiin hoitamaan pikaisella leikkauksella Las Palmasissa. Se leikkaus oli jäädä tekemättä sillä sairaala vaati käteistä ison summan etukäteen ( en enää muista paljonko mutta tuhansia euroja se oli ) toimenpiteen maksamiseksi. Rahat saatiin pikajärjestelyillä Ingléssissä laukkukauppiaan (!) kassasta. Myöhemmin vakuutusyhtiö sen sitten korvasi, vaikka aluksi kieltäytyi, koska potilasta oli hoidettu samasta asiasta jo Suomessa.


Erityiseen tarpeeseen vakuutus tulee, jos joudut lähtemään kesken kaiken kotimaahan kenties ambulanssilennolla tai ehkä ruumisarkussa. Näitä matkoja EU:n sairausvakuutuskortti ei maksa, ei myöskään valtio. Ne joudut itse maksamaan jos vakuutusta ei ole. Tämä yksin on vahva peruste ottaa matkavakuutus. Samoin korvataan kahden lähiomaisen matkat hoitopaikkakunnalle (ainakin LähiTapiola).


Matkalla tai jo ennen


Matkavakuutuksesta voi saada korvausta jo ennen matkalle lähtöä jos matka peruuntuu oman tai läheisen sairastumisen tai kuolemantapauksen vuoksi tai merkittävän omaisuutta kohdanneen vahingon vuoksi. Myös matkan aikana sattunut julkisen välineen myöhästyminen tai omallekin autolle sattunut onnettomuus voi oikeuttaa korvaukseen, jos näiden takia lähdöstä myöhästyy. Näissä yhtiöiden säännökset ovat varsin samanlaisia vaikka pikku vivahteita löytyykin. Esimerkiksi eräät yhtiöt korvaavat jos oma tai julkisen liikenteen ajoneuvo saa teknisen vian, osa ei korvaa oman auton teknisen vian aiheuttamaa myöhästymistä.


Myös muu matkan peruuntuminen tai keskeytyminen tai odottaminen, jota matkanjärjestäjä tai kuljetusyhtiö ei korvaa, voi tuoda korvauksia.


Perillä


Perillä voit joutua taskuvarkauden tai vakavammankin rikoksen uhriksi, ja näihin voi saada korvausta. Taskuvarkaan perään on syytä juosta, jos haluaa korvausta, osoittaa oma kokemukseni aiemmin Ruotsin Folksamin asiakkaana. Jos et tapausta edes huomaa syyllistyt ehkä huolimattomuuteen eikä korvausta tipu. Kaikki yhtiöt eivät ole näin pikkutarkkoja.


Jos vuokraamasi auto vahingoittuu voit saada omavastuun maksamisesta korvauksen vakuutuksestasi. Kunhan oman vakuutuksesi omavastuu on pienempi kuin se minkä jo vuokraamolle maksoit. (Kanarialla on ainakin kaksi autovuokraamoa, joissa omavastuu kuuluu vuokraan, Autoreisen ja PlusCar. Vakuutuksilla ja polttoaineen täytöllä ja toisten aiemmin tekemillä kolhuilla temppuilu on muuten yleinen tapa rokottaa halpisautolle lisähintaa! ) Muitakin vastuutilanteita voi tupsahtaa eteen. Ajattele mitä kaikkea nuoriso voikaan keksiä. Vanhemmista puhumattakaan. Siis muut kuin oman perheesi jäsenet, kullanmurut, hehän eivät keksi sellaisia. Eihän?


Joissakin vakuutuksissa voi itse valita mitä tilanteita varten haluaa itsensä ja muut vakuutuksen piirissä olevat vakuuttaa. Näitä ovat pääsääntöisesti samalla reissulla matkustavat omaiset, jotka on vakuutuskirjassa mainittu. Siinä pääsee joskus monta yhden hinnalla.


Lopuksi tämä vakuutusasioissa usein kuultu, kenkku, mutta sitäkin tähdellisempi huomautus: lue vakuutuksen ehdot kaikessa rauhassa ja huolellisesti lävitse ennenkuin panet nimesi papereihin. Ettei tule ikäviä ylläreitä. Tai vihoviimeistään silloin kun olet jo ostanut vakuutukset. Samasta syystä.


Näitä aihepiirejä olen käsitellyt aiemmissa blogijutuissa, suomenkielisten hoitopaikkojen osalta luetuimpien listalla on "Kanarian suomalaiset, missä, miksi, miten", ja lääkärihoitojen  osalta parikin juttua löytyy hakemistosta hakusanalla "eturauhanen", linkit niihin löytyvät tuosta oikeasta marginaalista.



Loppukaneetiksi vielä talousverkkojulkaisun juttu aiheesta:

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/matkalle-lahtija-voi-saada-karun-yllatyksen-ambulanssilento-kotiin-saattaa-maksaa-jopa-100000150000-euroa-eika-valtio-korvaa/26fd78a3-a976-4112-8d3b-e6c80bf9c013

Luottokorttien matkavakuutukset

Moniin pankkien luottokortteihin kuuluu ilmaiset matkavakuutukset. Ne on tarkoitettu pääsääntöisesti lyhyille matkoille, joiden maksimipituus on yleensä 45 vrk. Bank Norwegianilla se on kuitenkin 90 vuorokautta

Minulla on kokemusta vain Bank Norwegianin ja S-Pankin luottokorteista. Jälkimmäiseen ei matkavakuutusta kuulu. Muiden pankkikorttien käyttäjiä kehoitan tutustumaan niiden vakuutusehtoihin ennenkuin heittäydytte niiden varaan. Esimerkiksi Bank Norwegian on äskettäin vaihtanut vakuutusyhtiötään. Uusi on vakuutusyhtiö Tryg, on kotoisin Norjasta. Se on parantanut hiukan senioreiden kohtelua. Aiempi yhtiö antoi matkavakuutuksia vain alle 70- vuotiaille. Trygillä ei ole ikärajoja, paitsi 75 täyttäneille ihan kaikkein tärkeimpien vakuutustapahtumien osalta. Vakuutusehdoissa lukee:

Yli 75 vuotta vakuutetut kuuluvat vakuutuksen piiriin mutta heidän vakuutukseen ei sisälly:
• Matkan peruuntuminen
• Hoitokustannukset
• Onnettomuus

Sillä lailla. Mitä jää jäljelle? Matkatavarat ja evakuointi mullistusten alta. 

Norwegian Bankin vakuutusyhtiön, Trygin , matkavakuutusten ehdot löydät tämän linkin kautta:




9 kommenttia:

  1. Anonyymi10.10.21

    Järkyttävän iso työ noiden vakuutusten kanssa näyttää olevan! Omat matkani ovat lyhyempiä ja matkavakuutus on lähinnä vain autovakuutusten ja kotivakuutuksen sivujuonne. Muistaakseni päädyit joskus Samsungin (?) kameran ostamiseen, kuvaatko edelleen sillä vai onko nämä uusimmat kuvat otettu iPhonella tms?

    VastaaPoista
  2. Samsungilla kuvasin muutaman vuoden. Sitten kompuroin rannalla, onneksi viimeisenä matkapäivänä, niin että hiekka tärveli kameran korjauskelvottomaksi. Sitten oli vuorossa Fujiflex ja nyt Olympus. Kaikki kompaktikameroita, jotka mahtuu vyölaukkuun mukana pidettäväksi. IPhonella yritin yhtenä aamuna, kuvista tuli oikein upeita, upeampia kuin värit todellisuudessa olivat, joten se jäi siihen. Olen kyllä haaveillut kamerasta, joka toistaisi hehkuvan punaisen auringonnousun ja -laskun, itse auringon, oikeissa väreissä. Kaikki kolme, joita olen käyttänyt tekevät siitä joko valkoisen tai keltaisen, mikä minua jurppii.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi11.10.21

    Kiitos perusteellisesta selvityksestä! -HeikkiL

    VastaaPoista
  4. Anonyymi14.10.21

    Muistin siis oikein tuon Samsungin! Jos haluat, että värit ovat kuvissasi oikein, sinun on käärittävä hihasi ja muunnettava kuvasi raakamuodosta (raw) normaaliin jpg-muotoon ihan itse. Kamerat osaavat toki tuon muunnoksen kohtalaisen hyvin tehdä mutta todelliset helmet syntyvä kyllä käsipelillä. Maksullisia raw-muuntimia on myytävänä vaikka kuinka (Adobe lightroom jne.) mutta lähes jokainen kameranvalmistaja tarjoaa jonkin hyvälaatuisen raw-muuntimen täysin ilmaisena etuna käyttäjilleen. Pekka

    VastaaPoista
  5. Jassoo!? En ole tuollaisesta raw/jpg muunnoksesta kuullutkaan. Mielenkiintoista. Mutta miten tuollaiseen raw muuntimeen pääsisi käsiksi? No googlaamallahan sellainen löytyi. Ja aiheeseen liittyvää keskustelua. Täytyy tutustua. Kiitos Pekka!

    VastaaPoista
  6. Anonyymi17.10.21

    Onnittelun uuden harrastuksen johdosta...:)
    Yhdestä ja samasta ruudusta saa sopivilla ohjelmistoilla vaikka kuinka monta erilaista valokuvaa. Kameran automaattisesti tekemä versio on vain yksi monista mahdollisista ja melkoinen ihme pitää olla, jos se automaattisesti syntynyt on paras. Pekka

    VastaaPoista
  7. Jossain vanhemmassa blogissa mainittiin Bank Norwegian luottokorttiin kuuluvan matkavakuutuksen ikärajaksi 70 vuotta. 1.4.2021 Bank Norwegian on nostanut ikärajan 75 vuoteen: https://www.banknorwegian.fi/vakuutukset/matka-ja-peruutusvakuutus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi25.12.21

      Tuossa Norwegianin vakuutuksessa korvattava vakuutustapahtuma on myös "ennen matkaa tiedossa olleen sairauden/vaivan odottamaton, äkillinen ja vakava paheneminen ".

      Eli esimerkiksi sepelvaltimotautia sairastavan matkalla saama sydäninfarkti olisi siis korvattava tapahtuma. Sepelvaltimotautisena pidän asiaa arvossa, kun yleensä matkavakuutusehdoissa lukee jotain tällaista:
      "Vakuutetulla ennen matkaa olleen sairauden äkillisestä ja odottamattomasta pahenemisesta matkan aikana korvataan matkakohteessa enintään yhden viikon aikana annettu akuutti ensiapuluonteinen hoito, mutta ei muita kustannuksia."

      Poista
    2. Lähitapiolan vakuutuksen ehdoissa matkalla vaikeutuneen vamman tai sairauden hoito rajataan ensiavun luontoiseen hoitoon. OP:n vakuutuksessa muistaakseni tällaista rajausta ei ollut. Mutta jos on ”päällä olevia” sairauksia niin ehdot kannattaa lukea tarkkaan, ja jos on epäselvää mitä tarkoitetaan kannattaa ehdottomasti kysyä yhtiöltä selkeää tulkintaa ennenkuin ostaa vakuutuksen.
      Norskin vakuutuksen heikkous on, että se ei koske lainkaan yli 75 vuotiaita, eikä se sovellu koko talven lämpimässä asuvalle. Mutta hyvin edullinen lyhyempiin reissuihin ja alle 75- vuotiaille.

      Poista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!