22.4.21

Jumppaa lennolla - vältät ehkä veritulpan!



Pitkiin, yli neljän tunnin lentomatkoihin liittyy vakava terveysriski, josta ei kovin paljon puhuta, vaikka riskiä voidaan helposti alentaa. Tärkeintä on liikunta lennon aikana. Ihmettelen miksi henkilökunta ei tähän kehoita, vaikka asia on hyvin tiedossa. Minä sain keuhkoveritulpan, jonka ilmeinen alkusyy on etten liikkunut riittävästi paluulennolla Kanarialta.
Tekstin lopuksi esittelen kellon, joka voi pelastaa henkesi. Sellaisia löytyy eri merkkisiä. Mutta vain yksi osaa soittaa sinulle ambulanssin jos et itse pysty.

Veritulpan riski yli nelituntisilla lennoilla on tunnettu asia ja paljon suurempi kuin vaikkapa Astra Zenecan kohutulla koronarokotteella tai e-pillereillä. Tästä lisää kohta.

26.3.2021 lensin pari tuntia Vuelingilla Malagaan, yöpyminen ja Finnairilla Helsinkiin, mikä kesti neljä ja puoli tuntia. Juuri yli tuon neljän tunnin ohjeajan, vaikka voi se lyhyemmilläkin lennoilla sattua. Ja muuallakin kuin lentokoneessa.

Pää oli täynnä koronaohjeita, ja siinä sitten jäi lentojumppa unholaan. Muuten olen aina Kanarian lennoilla tehnyt jalkaliikkeitä niin käytävällä kuin istuessani. Olen saanut ihmetteleviä katseita. On minulla ollut joskus tukisukatkin, mutta ne katosivat jonnekin. Ystävättäreni on ollut näistä paremmin perillä, ja hän on aina ottanut ennen ja jälkeen lentojen verenohennuslääke primaspaania, jota Suomessa saa apteekissa ilman reseptiä. Minä en ole ottanut asiaa yhtä vakavasti. Mutta siihen tulee nyt muutos.

Kun tulppa iskee

Parikolme viikkoa Suomeen paluun jälkeen päivälenkin lopulla alkoi tuntua ahdistusta keuhkoissa, hengästyinkin. Ihmettelin mistä se nyt tuollaista. Olen perusterve 79-vuotias mies, jolla ei ole ollut mitään sydän- tai verisuonioireita, paitsi jokin pieni sydämen sivuääni, joka ei antanut aihetta toimiin, kun kardiologi sen tutki.

 20.4. kävelin reippaasti vajaan kilometrin matkaa silmälääkärille, jonne minulla oli aika klo 10.30. Kun lääkärivastaanotto oli vain muutaman kymmenen metrin päässä kulman takana henkeä alkoi taas ahdistaa. Pysähdyin huohottamaan, yritin eteenpäin, mutta en voinut. Roikuin talon rännissä ja näin kahden naisen lähestyvän minua. Toinen kysyy matkan päästä: ”Mikä sinun on?” Jotain sain vastatuksikin. Sitten menee taju.

Vähän myöhemmin herään maassa makaamasta. Kysyjä pitelee päätäni irti maasta. Toinen kertoo, että ambulanssi tulee kohta. Kaksi ihanaa ihmistä, jotka kesken kiireidensä eivät epäröineet auttaa minua. Ilman heitä olisin jäänyt maahan makaamaan ja tilanteeni olisi varmasti huonompi. Näinä päivinä, ja etenkin huonosti nukuttuina öinä, olen heitä usein kiitollisena ajatellut. 

Hurjan näköinen mies, veri pakkautuu ihon alla kohdassa, joka kolahti jalkakäytävään.

Vähän ihmettelin miksi toinen kannattelee päätäni, mutta jälkeenpäin selvisi, että olen kaatuessa lyönyt naamani katukäytävään, ihme kyllä rillit eivät hajonneet, mutta lensivät päästä. Haava ei ole iso, mutta ilman pään pitelyä asia olisi varmaan kehnommin. 

Heidät haluaisin vielä tavata kiittääkseni siviilirohkeudesta. Ei ole helppo mennä auttamaan tuntematonta miestä, jolta jalat pettää alta. Esimerkillistä toimintaa heiltä. Pari kuukautta myöhemmin heidät tapaankin. He saavat minulta kunnon kukkakimput ja kakkukahvit.

Toinen on kirjailija Maria Peura, joka joutuu harmikseen keskeyttämään työpäivänsä puhelimen vikaannuttua, ja kohtaa minut matkalla puhelinoperaattorille. Toinen on kampaaja Johanna Luoto, joka hänkin tulee sattumalta juuri silloin kohdalle koska on tavallista aikaisemmin menossa töihin. Hän soittaa ambulanssin. On sekunneista kiinni, että he osuvat kohdalle. Ja uskalluksesta, että ryhtyvät auttamaan.

Kauanko olisi mennyt, että olisin itse tajunnut, että nyt tarvitaan ambulanssia? Tai miten olisi käynyt? Ainakin tilani olisi huonompi kuin mitä se heidän avullaan on.

Lääkäri puhuu, kuin ohimennen, hengenvaarallisesta tilasta

Porvoon keskustassa ambulanssi tulee läheltä. Joten pian olen siinä sisällä paareilla. Ensihoitajien tehokaksikon työtä voin vain ihailla. He kysyvät pariin kolmeen kertaan mitä on tapahtunut. Kerron lennoistani ja 1.4. saadusta Pfeizerin koronarokotteesta. Heillä on käytössään melkoinen koneisto erilaisia laitteita, joilla tutkivat tilaani. He tarkistavat toisiltaan asioita useaan kertaan. Välillä otetaan yhteyttä johonkin keskusyksikköön, joka antaa luvan viedä minut Porvoon Sairaalaan.

Sinne mennään sinivalo vilkkuen, mutta ilman pillejä. Matkan varrella ihmettelen ambulanssin kovia iskunvaimentajia, jotka täräyttävät autoa tuon tuosta. Minua vammautuneemmalle sellainen kyyti on varmaankin huomattavasti keljumpaa kuin minulle.

Ensiavusta tehovalvontaan

Ensiavussa ryhmä terveysammattilaisia tutkii vielä tilani. Vähin erin pääsen ensin eristyshuoneeseen, mutta kun koronatesti antaa negatiivisen tuloksen, pääsen tehovalvontayksikköön. Siellä menee yö, ja seuraavana iltapäivänä minut siirretään jo tänne vuodeosasto kolmoselle.

Hengitys saatiin rauhoittumaan jo tehovalvonnassa. Nyt on enää hoito-ongelmana kasvohaavan vuoto. Se on runsasta, kun veritulppaa lääkitään samaan aikaan vertaohentavilla lääkkeillä. Sitten tulee kirurgi, jolla on erikoistarvikkeita tähän tilanteeseen. Verta hyydyttäviä lappuja laitetaan haavaan, ja verenvuoro tyrehtyy.

Päivystävä lääkäri käy jo aiemmin. Kun ihmettelen mistä tulppa on minulle tullut, hän arvioi suoralta kädeltä, että syy on lentomatkassa. Samaa sanoo myöhemmin erikoislääkäri. Tuskin Pfeizerin rokotteessa, jolla ei ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin Astra Zenecan rokotteella. Eikä niiden yhteisvaikutuksessa. Lisäksi, hän sanoo, lentomatkoilta näitä veritulppia tulee paljon, lentämisessä on erityisiä ominaisuuksia, jotka tätä riskiä lisää, hän sanoo. Tilastokin sen  osoittaa:

Lentäminen, rokote ja tulppa

Arvostettu British Medical Journal suhteuttaa Astra Zenecan koronarokotteen ja veritulpan saannin riskiä seuraavasti:

1 henkilö 250 000 Astra Zenecan koronarokotteen saaneesta on saanut verihiutaleisiin liittyvän verisuonitukoksen.

1 nainen 2000:sta ehkäisypillereiden käyttäjästä saa veritulpan.

1 henkilö 1000:sta lentomatkustajasta saa veritulpan.

 ( Ote Iltalehden jutusta 12.4.2021.)

Lentämisen olosuhteet lisäävät riskiä, sanoo lääkäri.

Kysyn sitten onko syytä lopettaa lentomatkat. Ei, lääkäri vastaa. Mutta saan puolen vuoden ajaksi verenohennuslääkkeet, ja saan varautua käyttämään niitä lopun ikääni. Tukos oli sen verran paha. Ennen lentomatkaa tulee ottaa myös lääkkeet, jalkojen liikuttelua lennolla, ja tukisukat jalkaan. 


Itse olen alkanut käyttää tukisukkia joka päivä. Ne on ihan mukavat jalassa eikä niiden mukana oloa juuri huomaa.

Lääkäri lähettää minut vielä laskimoiden mikrokuvaukseen. Siellä löytyy vasemmasta jalasta tukos, joka ulottuu nivuksessa ehkä 15 cm alas ja ylös. Sieltä on irronnut tukoksen kappaleita, jotka ovat seilanneet verisuonia ylös ja päätyneet keuhkoihin. Näin se meneekin normaalisti.

Seuraavana päivänä vielä mikrokuvataan kaikki sisäelimet ja sydän aivan erikseen. Kaikki ovat kunnossa. Sydämestä kardiologi tekee huomion, että vielä eilen oikea puoli oli keukotulpan rasituksesta paisunut suuremmaksi kuin vasen. Mutta nyt sydänkin on palautunut normaaliksi. Moninaisia verikokeita on otettu joka päivä, joskus pariinkin kertaan. Myös geneettisiä virheitä etsitään, mutta ne tulokset valmistuvat myöhemmin. Sellaisia ei sitten lopulta löydy, vain tapahtumaan liittyviä tekijöitä.

Nämä todettuaan hän sanoo, että voin siirtyä kotiin seuraavana päivänä ellei mitään erityistä ilmene. Hänen arvionsa on, että olen parantunut isosta tulpasta yllättävänkin nopeasti.

13.7. käyn Porvoon sairaalassa kardiologin jälkitarkastuksessa. Kaikki lukemat, joita edeltävästä verikokeesta on saatu, osoittavat normaaleja arvoja. Ultraäänikuvantamisessa ei löydy mitään poikkeavaa. Verenohennuslääkkeestä en kuitenkaan pääse vielä eroon. Ehkä en koskaan.

 Mitä voit itse tehdä?

Eli muista jokaisella vähänkin pidemmällä lennolla, olet sitten mies tai nainen: liikuttele jalkateriä kun istut paikallasi, kävele ja tee jalkakeinujumppaa käytävällä mm. kun jonotat vessaan. Kotonakin on hyvä välillä ojentaa istuessa jalat suoraksi. Ja nousta seisomaan säännöllisin väliajoin. Käytä lennoilla tukisukkia. Niitä saa mm. apteekista ja nettikaupoista laajan valikoiman erilaisia.

Kuinka hyvä idea on ottaa primaspania jätän itsekunkin omaan harkintaan. Saattaa olla hyväkin ajatus, jos on entuudestaan sydän- verisuoniongelmia. Kysy lääkäriltäsi.

Minusta lennollelähdön turvallisuusshown lopuksi tulisi matkustajia muistuttaa liikuntavinkeistä lennon aikana. Ne on liian helppo unohtaa, tai häveliäisyyden vuoksi jättää tekemättä. Tästä olen saanut palautetta myös Kanarian FB ryhmissä.

On tullut myös palautetta, jossa varotetaan rokotehuijauksesta, ja että menossa olisi peräti kansanmurha. Todella järkyttävää, että tällaista totaalista puutaheinää levitetään. Moni muuten ihan asiallinenkin kommentoija haluaa nähdä tulppani liittyvän rokotteisiin. Vaikka lääkärit sen ajatuksen lähes kategorisesti torjuvat.

Laitan vielä linkin asiantuntija-artikkeliin, jossa keuhkoveritulpan syitä selvitellään tarkemmin.

https://fi.drderamus.com/blood-clot-and-flying-8381

Vielä linkki Ilta-Sanomien hyvään juttuun aiheesta

Julkaistu: 

https://www.is.fi/terveys/art-2000006619236.html

Kello joka voi pelastaa henkesi

     

Lisään vielä kokemuksiani varsin varteenotettavasta hankinnasta etenkin kaikille yksin asuville. Applen kello on jo pelastanut ihmishenkiä. Sen muista älykelloista poikkeava ominaisuus on, että jos kaadut etkä liiku, se soittaa 112:een ja tilaa ambulanssin paikalle kellon ilmaisemien sijaintietojen mukaan. Sen lisäksi se lähettää valitsemillesi henkilöille viestin, että nyt sinulle on tapahtunut jotain vakavaa. Muut laitteet - tietääkseni - lähettävät viestin ennalta valitsemillesi henkilöille, mutta yhden käyttöohje huomauttaa erikseen, että se kello ei osaa soittaa 112:een ja hälyttää ambulanssia.

Tämä toimii niin kotimaassa kuin ulkomailla. Eli erittäin varteenotettava asia kaikille yksin, esimerkiksi Kanarialla, asuville. Ja meitähän on paljon.

Applen kellossa on myös pikatoiminto, jos itse tarvitset yhteydenottoa 112:een. Kellon oikeassa reunassa päätoimintonapin alapuolella on painike, jolla saat yhteyden 112:een kun olet tajuissasi, ja sekin toimii ulkomailla. Siitä on suurin hyöty tilanteissa, joissa et voi käyttää puhelinta tai on erityinen kiire. Kello toimii myös puhelimena, puheen laatu ei ole puhelimen veroista, mutta pahassa paikassa parempi kuin ei mitään.

                           Kuva: Apple
Ainoa heikkous tässä on, että toimiakseen Applen kello tarvitsee avukseen iPhone puhelimen. Cellular- malleissa puhelimen ei tosin tarvitse olla edes mukana. Halvimmillaan kello maksaa Suomessa 309€, se on SE malli. Edullisimmat sen kanssa toimivat iPhonet ovat SE tai 6S, joiden halvimmat mallit maksavat 150-160€.

Olisiko alle 500€ kohtuuhinta henkesi pelastamisesta? 

Jos tuntuu kalliilta niin nykyään alan liikkeet ja kännykkäoperaattorit antavat jopa kolmen vuoden korottomia ja lisämaksuttomia maksuaikoja. Minulle kelloni ja puhelimeni maksavat parikymppiä kuussa.

Olin harkinnut Applen kellon ostamista jo aiemmin sillä ystävättärelläni oli siitä oma henkilökohtainen, hyvä kokemus. Hän kaatui päistikkaa katuun astuttuaan jalkakäytävän reunan ohi. Siinä puolipökerryksissä kadulla maatessa kello alkoi naputtaa ranteeseen, ja kellotaulussa oli teksti: ”Vaikuttaa siltä, että olet kaatunut. Oletko kunnossa?” Hän painoi näytöstä tekstiä, että on ok.

Nyt olen itse saanut antaa pari kertaa saman viestin, kun kello on mm. saunaklapeja hakatessa epäillyt, että olisin kaatunut. Vastauksen jälkeen laitoin kellon taskuun ettei tule turhia hälytyksiä. Jokin toinenkin käden tärähdys on aiheuttanut saman kyselyn. Taisi olla jalkapallokisoen aikaan, kun joku teki upean maalin ja siitä riemastuneena löin kättä tuolin käsinojaan. Soosoo!

Tiedossa on useita tapauksia, joissa Applen kello on hälyttänyt pelastajat paikalle mm. kun iäkäs käyttäjä on saanut sairauskohtauksen kotonaan ja kaatunut. Monesti on jo vältytty khengenmenolta. Kesällä luin nuoresta maastopyöräilijästä, jonka kello oli hälyttänyt hänelle apua kahteen eri kertaan.


Kellolla on monta muutakin terveyttä seuraavaa ominaisuutta. Se mm. laskee askeleitasi, seuraa sydämen toimintaa, kalliimmalla malleilla voit ottaa EKG:n. Se myös patistaa nousemaan ylös pikku liikuntaan, jos istut pidempään kuin olet itse määritellyt. Tuttu neuvo on, että pitäisi nousta seisomaan vähintään puolen tunnein välein. Telkkaria katsoessa istuminen tuppaa venymään. Minua jälkiseurannassa tutkinut kardiologi neuvoi, että ainakin kannattaisi nostaa jalat suoraksi, ja heilutella jalkateriä.

Lisäksi kello kehuu ja kiittelee, kun saat tehdyksi asettamasi tavoitteet. Ja tottakai sillä näet kuka sinulle soittaa, voit vastatakin, lukea viestejä ja vastata niihin lyhyesti vakioviesteillä. Luovuuttasi se myös kehittää, näköjään.

Varmuuden vuoksi vielä: älykelloja on moneen lähtöön, mutta useimmat niistä ei hälytä apua, jos kaadut ja jäät makaamaan. Varmista mitä ostat! Alla myös eri vaihtoehtoisista laitteista.

Lisätietoja Applen kelloista saat Applen sivulta.

https://www.apple.com/fi/watch/


Applen kellosta kirjoittamisen jälkeen olen hakenut tietoa muistakin vastaavista laitteista, mm. Garmin ja Samsung merkkisistä. Ne eivät edellytä vaihtamist Android puhelimeen jos ei halua, vaikka sekin käy. Sain vinkin tästä lukijan kommentissa, joka löytyy blogitekstin alta. Yhdessä Applen laite on silti ylivertainen: se hälyttää ambulanssia paikalle, kun et itse siihen pysty. Muut viestivät vain valitsemillesi  kontakteille, mutta eivät hälytä ambulanssia avuksi.

                                            Garmin Forerunner 945 LTE

Useat Garmin  mallit, mm. Forerunner 45, 245 ja 945, Music 3, Fenix 5 Plus, Venu 2, Enduro ja Vivoactive ovat tällaisia, ja enemmänkin löytyy alempana olevasta luettelosta. Forerunner 45 taitaa olla halvimmasta päästä, maksaa 150€.

Käyttöohje kertoo: ” kun Forerunner laite havaitsee ulkona kävely-, juoksu- tai pyöräilysuorituksen aikana vaaratilanteen, se lähettää automaattisen viestin, LiveTrack linkin ja GPS-sijaintisi hätäyhteyshenkilöillesi”.  Live Track linkki antaa kontakteille sms-viestinä tai sähköpostina ajantasaisen karttakuvan missä olet. Ohjeissa todetaan kuitenkin yksiselitteisesti ettei Garmin soita sinulle apua hätäkeskuksesta: ” Varoitus – Tapahtumantunnistus ja hätätoiminto ovat lisäominaisuuksia, joihin EI pidä luottaa ensisijaisena avunlähteenä hätätilanteessa. Laite tai Garmin Connect -sovellus ei ota yhteyttä hätäpalveluihin puolestasi.”

Turvatiedot löydät täältä:

https://www.garmin.com/fi-FI/legal/idtermsofuse/

Garmin kelloja on todella suuri valikoima eri tarpeisiin.


                                            Samsung Galaxy Watch 3

Myös Samsungin eräissä Galaxy Watch malleissa hälytys toimii samoin ennakkoon valituille tahoille, kunhan olet ohjelmoinut SOS hälytystoiminnot käyttöön. Se lähettää ennakkoon valituille viestejä tapahtumasta ja sijainnistasi vartin välein vuorokauden ajan ellei toimintoa keskeytetä. SOS- toiminto on mm. Samsung Galaxy Watch 2 ja 3 malleissa, samoin myös elokuun 2021 lopulla kauppoihin tulleessa Galaxy Watch 4:ssä, jonka halvin malli maksaa 269€. Esittelyissä ei SOS toimintoa mainita, sen sijaan mm. kuorsauksen seuranta ( ainoa kello tämän osalta ), ja että terveystietojen seuranta edellyttää Android- puhelinta pariksi. SOS- toiminto löytyy kuitenkin niiden mallien käyttöohjeesta, joissa se on.

Löysin vertailusivuston, jossa on 200-300:n älykellon toimintatiedot, tuoreimmat vuodelta 2020. Katsottuani 100:n tiedot löysin kaatumisen tunnistajan vain useasta Garminin ja muutaman Samsungin Galaxy Watchin tiedoista kohdasta safety tracker.

https://www.smartwatchseries.com/category/new-smartwatch/page/5/

Myös alla oleva englanninkielinen artikkeli esittelee kaatumisen tunnistajalla varustettuja kelloja, joita sekin on löytänyt useista Garmin ja Samsung malleista. Mutta osoittaa vääräksi muualla esiintyneen tiedon, että Xiaomin tuoteperheeseen kuuluvissa Amazfit kelloissa sellainen olisi. ( Minullakin oli siihen virheelliseen artikkeliin täällä aiemmin linkki, mutta poistin sen .)

https://weartotrack.com/smartwatches-fall-detection/

Vertailuja löytyy myös suomeksi. Tässä esitellyistä yhdessä, Samsung Galaxy Watch 3:ssa, on kaatumisen tunnistus.

https://johannesmyllymaki.fi/paras-alykello-2020-taman-vuoden-kovimmat-alykellot/

On myös erilaisia turvarannekkeita ja turvapuhelinjärjestelmiä, jotka yleensä toimivat erikoisverkossa ja osana hoivapalvelua. Tällainen näyttäisi olevan tämä hyvin monipuolinen suomalaistuote, joka on levinnyt jo moneen maahan.

Mhttps://www.navigil.com/products-service/

Kaatumisentunnistus termi esiintyy eri laitteilla hiukan eri muodoissa. Englanniksi se voi olla mm. fall detection, incident detection, SOS- alarm, safty tracker ym. mikä on hyvä tietää, jos etsit näistä tietoja internetistä.














9 kommenttia:

  1. Yritä selviytyä jollakin tavalla, lekurit eivät ole ihan tyhmiä, joten neuvoisin kuuntelemaan tuiki tarkkaa. Runsas vuosi sitten todettiin minulla eturauhassyöpä, lääkärit neuvoivat hoitokeinot ja pistivät syömään naishormooneja ja sen jälkeen kuuden viikon säteily. Lopputulos oli, että syöpä jätti kroppani. Olen palannut normaaliin elämään ja voin ihan mukavasti. Tapani neuvoni on että lopetat turhan stressaamisen ja ryhdyt syömään terveellisesti ja liikut tarpeeksi. Lykkyä tykö!

    VastaaPoista
  2. Kiitos toivotuksista! Hienoa, että selvisit eturauhassyövästä, joka miesten yleisin syöpälaji. Joillekin hengenvaarallinen, onneksi ei kaikille. Sehän tässä järisyttää, että minä, perusterve, päivittäin reippaasti liikkuva, ja jonka suuhun laittamien ja nielemien tuotteiden yhteinen nimittäjä on ” terveellinen”, (lihaa ei enää vuosiin) minä jouduin tämän kohtauksen kohteeksi. Se osoittaa miten salakavala tämä veritulppa voi olla!!! Latasin juuri puhelimeeni noin kolmen vartin välille pulssin joka muistuttaa nousemaan tuolista ylös. Hankintaohjelmassa on parempi älykello, Apple Watch SE Cellular on ollut tarkoitus hankkia, ja nyt sen hankinkin heti kun olen siirtynyt Elisan asiakkaaksi. Sen ansiosta tuo puhelin hälyttää apua, myös Kanarialla, jos kaadun liikkumattomaksi. Korvaamaton laite kaikille meille yksin asuville! Lue tarkemmin täälätä:
    https://www.gigantti.fi/product/wearables-ja-harjoittelu/alykellot/218233/apple-watch-se-44mm-gps-cellular-harmaamusta-urheiluranneke?scid=Pricecomparison5239502369&utm_source=vertaa&utm_medium=Pricecomparison&utm_campaign=b2c-loc-vertaa&utm_content&utm_term=%5B31866-218233%5D%5Bd1c2d4a8-0475-411b-8307-348a1c7ccb94%5D

    VastaaPoista
  3. Anonyymi16.8.21

    Kiitoksia blogista, jota olen vuosia jo lukenut ajoittain!
    Applen kellon suhteen pitää korjata sen verran, että kyllä kaatumisentunnistin ihan normaali älykellon piirre on, ei se ole Applen yksinoikeus (googlata voi esimerkiksi otsikolla "The Best Smartwatch for the Elderly with a Fall Sensor"). Myös EKG on ollut ainakin Samsungin älykelloissa jo jonkin aikaa, mutta EU antoi toiminnolle sertifionnin vasta hiljattain (toiminnon saa nyt siis myös niihin EU-alueen kelloihin, jotka otettiin käyttöön jo silloin, kun ko. toiminto piti täällä piilottaa). Applen kello on kyllä ihan pätevä, mutta ei se niin hyvä ole, että sen takia kannattaisi Applen pauloihin langeta. Suuri rasite Applen kelloissa on se, että niitä on saatavissa vain yhdessä designissa ja se ainokainen on unisex, joka välttää kaikille mutta on napakymppi tuskin kenellekään. Pikaisia toipumisia, toivottavasti terveysharmit kiertävät sinut jatkossa kaukaa!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista! Korjasin tekstiä yo. mukaisesti. Vointini palautui nopeasti, joten kaikki hyvin, kiitos!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi18.8.21

    Älykellon ominaisuus tunnistaa kaatuminen on kiinnostava. Katsoin, että myös Samsung Watch3:ssa on se ominaisuus sekä pian myyntiin tulevassa Watch4:ssä. Joka tapauksessa hyvä ominaisuus meille vähän iäkkäämmille. -HeikkiL

    VastaaPoista
  6. Olen löytänyt kaatumisen tunnistajan useissa Garmin ja muutamassa Samsung mallissa, mutta en muissa. Laitan tämän vertailulinkin myös jutun tekstiin.
    https://www.smartwatchseries.com/category/new-smartwatch/page/5/

    VastaaPoista
  7. Anonyymi13.9.21

    Löysin pari videota kaatumisen tunnistukseen liittyen:
    https://www.youtube.com/watch?v=QJ0PU9S3yOI&t=0s
    https://www.youtube.com/watch?v=scXw4q2YooY

    HeikkiL

    VastaaPoista
  8. Kiitos Heikki! Katselin nuo videot, vaatii pitkää vieteriä… Ensimmäinen on harmi kyllä niin sekava, etten ihan päässyt perille mitä se todisti, paitsi että noilla harjoituskaatumisilla ei fall fetection, kaatumisen tunnistus, oikein lähtenyt liikkeelle sen enempää Apple 5 kuin Galaxy 4 kelloissa. Applen kelloista on kuitenkin jo useita todettuja hengen pelastushälytyksiä eri maista. Ja jos ystävättäreni olisi menettänyt kaatuessaan tajunsa, ambulanssi olisi pian hälytetty paikalle.
    Jenkkitohtorin arvio toisessa videossa Galaxy 4stä on myös teoreettinen, kliiniset näytöt ( niitä lääketiede haluaa ) puuttuvat myös, hän moittii. Sekä Galaxy 2-4 mallien kuin Garmin kellojen markkinoinnissa kaatumisen tunnistus ei ole esillä. Syytä en tiedä. On kai mainittava, että kaatumisen tunnistus on apukeino, ei tae että hälytys aina toimii. Mutta varmasti parempi kuin ei mitään hälytysapua.

    VastaaPoista
  9. Anonyymi16.9.21

    Luulen, että kaatumisen tunnistusta ei markkinoida aktiivisesti, koska pelätään kanteita, jos tunnistus ei toimi. Minusta noiden videoiden sanoma oli se, että kaatumisen tunnistus voi olla hyvä lisäapu. Se ei välttämättä kuitenkaan aina toimi, koska on kyse koneesta. Ja niinhän se on, mikään kone ei kykene huomioimaan kaikkia tilanteita. -HeikkiL

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!