7.2.10

Att söka bostad och hur jag hamnade i San Agustín



Min första långsemester bodde jag i Playa del Inglés. Först på den andra vistelsen lyckades jag få en bostad i San Agustín där jag bott vintrarna f.o.m. 2008. Hur man hittar en bostad på Gran Canaria för längre vinterboende är temat för denna blogg. Detta är text till dig som inte är bekant med boendeförhållandena på Gran Canaria. (Grundtexten är från år 2009. Flera uppdateringar under åren, senaste uppdatering 17.11.2022.)

Sama asia suomeksi:
http://tapanim.blogspot.com/2010/01/asunnon-haku-ja-miten-paadyin-san.html

Internet är en självklar kanal att hitta boende nästan var som helst i världen, då också på Gran Canaria. Men man kan hamna bittert fel  om man inte vet fallgroparna. Jag berättar här om det som jag upplevt som säkra val. Nära slutet av denna text också viktigt om försäkringen innan du reser - val av uthyrare kan spela avgörande roll även ang. din försäkringstrygghet.

 


T.ex. i reklamlänkarna här vid mitt blogg finns ett antal länkar till bostadssidor, men tyvärr kan jag inte säga någonting om dem, eftersom jag inte får klicka dem.  Klickandet skall ju generera pengar på mitt konto, fast än så länge har inte så mycket pengar synts till...
Uthyrningsfirmorna och -sajterna återkommer jag närmare till längre ned i texten.

Först lite fakta till dig som överväger att hyra ut och till dig som hyresgäst har bra att veta om detta. Det kan vara krångligt.
Uppdatering 23.12.2018: Spaniens Högsta domstol har  22.12.2018 annullerat den omtvistade lagen om uthyrning av privata bostäder till semestersyfte i Gran Canaria. Domstolen anser att lagen är i strid mot fri konkurrens och favoriserar den traditionelle övernattningsverksamhet av professionella, dvs. hoteller och apartementos.

Detta är stor vinst för privata uthyrare även om det ändrar inte mycket för den praxis som råder.  

Nya hyreslagen stiftad i maj 2015 förbjöd hyra ut privata bostäder till turister på sk. turistområden, vilket vållat mycket huvudbry sedan dess. Detta gällde de viktigaste semesterorten vid syd- och västkusten; Maspalomas- området, dvs. Bahia Feliz, San Agustín, Playa del Inglés, Campo International, Sonnenland, och Meloneras, samt Mogan- kommunens kust från Arguineguin till Puerto de Mogan. 

Bakgrunden för detta är hotellnäringens missnöje med privata husägare som hyr ut sina bostäder billigare än hoteller och apartementos och ofta utan att beskatta för inkomsterna. Ägarna som bryter mot de nya reglerna riskerade böter på 30 000 till 300 000€. 

Om du överväger att köpa en bostad på öarna eller redan har en är det best att vara extra försiktigt. Du kan inte använda huset eller lägenheten fritt som du vill utan det hela beror på vilken användning den haft innan du köpt den eller haft under din besittning. Trots att du köpt och betalat. Kolla noga med en sakkunnig. I synnerhet om du vill hyra ut din bostad. 

Uppdatering 21.2.2019: Enligt Gabriel Alzola från Bostdasbyrån (svensk-kanarisk mäklare i Playa del Inglés) om man äger bostad på ett område som har en uthyrningsfirma, t.ex som i Rocas Rojas, måste man hyra ut via den. Men om det inte finns en firma på området, som t.ex. Monte Rojo, är det fritt fram att hyra både för kort- och långtidsboende. Sagt på Skandinaviska klubbens infomöte 20.2.2019.

Uthyrarna har bildat en förening som driver frågan, länken till deras sida här

http://afectadosporlaleyturistica.com

Tillbaka till originaltexten från 2009 och vissa uppdateringar senare:

Infobrister på netsidor

Själv googlade och surfare jag länge runt på olika sidor sökande boendet då för första gången 2007, men det var svårt att bedöma vad de var värda. Man fick bl.a. gissa sig fram om det var fråga om kortboende eller boende för längre perioder. Detta kan gälla även idag.


Oftast uthyrarna hyr ut antingen till korta eller långa perioder, sällan både och. Numera (efter 2013) får man sällan hyra privatbostäder för kortare period än tre månader via en medlarfirma. Privatpersoner kan dock göra det.

Bilderna får man också titta noga på. Sidorna kan visa fina stränder, men om bilden inte är tagen från bostaden kan det vara långt  till stranden. Faktauppgifterna om vad som ingår i bostaden kan också vara bristfälliga. Det får man sedan fråga om, sak samma gäller oftast adressen. Sällan får man veta mer än gatunamnet om ens det. Somliga uthyrare ger bättre info än andra.


Bostadens plats är viktig. Det kan vara bara ett husblocks skillnad på bostadens plats om den besväras av trafiken eller annan buller, t.ex. av en sopstation med glasklirr, som gör boendet mindre angenämt. Viktigt är också veta hur solen ligger under dagen och hur är terrängen. Söderläge innebär sol, men det kan bli allt för varm på balkongen när den gasas på. Utsikten kan vara underbar men för att komma till bostaden skall man kanske klättra upp en brant backe eller trappor som det finns gott om på dessa bergstrakter. Bostaden kan också ligga fint på stranden, men då måste man veta i förväg om det blåser mycket på den och om sanden från fina stranden blåser in i bostaden. Det blåser här mest från nordost.

Det är viktigt med lokalkännedom.

Kolla läget noga

Innan man hyr för månader är det klokt att ta åtminstone en kortsemester på platsen och kolla själv hur det tilltänkta området ligger till. Man kan fotografera i förväg de platser man gillar och de som man vill akta för. Senast vid frågefasen skall man ta reda på av uthyraren allt det som man anser viktigt och som inte står i presentationen.


Själv avbröt jag en gång lovande kontakt med en medlare som inte kunde eller ville ge adressuppgifter för bostaden.

Bostadsstandarden varierar

I princip är bostäderna i Gran Canaria ganska lika trots ålderskillanden om man inte tittar för noga på åldersslitaget. Det är klart att en nyrenoverad brukar vara bättre än en som ännu väntar på sin renovering. Det senare annonserar man inte om. Under Covid vintrarna 2020-2022 har man renoverat mycket både på vanliga hus och hoteller.


Normalt finns den inget värmesystem i husen, men på nya och nyrenoverade kan det finnas klimatanläggning, eller värmepump som det kallas i Norden, och det kan vara bra att ha både när det blir riktigt varmt eller lite kallt på nätterna. Men man klarar sig också utan en bara man har kläder för båda tillfällen. Yllestrumpor är bra att ha med eftersom bostäder brukar ha stengolv som kan vara rätt så kyliga på vintern.

Köksmaskinernas antal och kvalité kan också variera. Det är ganska vanligt att det fattas både ugn och diskmaskin men tvättmaskin brukar höra till. Om tvättmaskinen fattas ta reda på om det finns tvätterimottagning  i närheten. Tvättmottagnigar kan också hittas på en del köpcentra, bla. i San Fernando i CC Bellavista. Eller när man zoomar in bl.a. Googlemaps kan en tvätterinamn dyka upp.

Boendets kulturskillnader

Tro inte att allt är som hemma, det är ju utomlands och man har olika vanor i olika länder. T.ex. i bostäder som ägs av lokalbefolkningen saknas ofta bäddmadrass, man har bara ett par ganska hårda springmadrasser som kan vara bra kvalité men äldre nordiska ryggar kan ha svårt att vänja sig vid dem. Vi löste problemet vintern 2009 med att flytta soffkuddarna till sängen.  Jag vet också att det är många som hämtar en bäddmaddras från IKEA i Telde dit man åka med bussarna 90 och 66 från Syd-Gran Canaria.



Som täcke hade ägaren tänkt sig att lakan räcker. Det gör det säkert på varma sommarnätter, men under december – februari kan nattemperaturen gå ner till mellan 13-15 grader och då behövs det något mer. Vi nöjde oss den gången med att använda sängöverkast också som täcken vilket är obekvämt men det går. Vi fick lov att köpa lätta sommartäcken från IKEA, men besvärade oss sedan inte att ta den extra turen. Där kan man också köpa bäddmadrasser. Sedermera har vi haft bättre rustad boende. Dessutom finns det i San Fernando butiker, bl.a. Desnudos, där man kan köpa pläd och kuddar på några euro.

Även så enkel sak som kökskniv kan vålla problem. Som tur det var min Väninna tog med sin lätt men mycket vass kökskniv inhandlad billigt hos Claes Ohlson. Den har vi haft med i flera år trots att knivkvalitén i boendet blivit bättre. Stekpannan kan få stå ut ganska hård behandling av de lokala. Vi har fått köpa under åren två nya pga. det. Egentligen hör det till ägaren eller hyresmedlaren att sköta detta men ibland vill man välja själv. Även kaffemaskin eller stekpannan kan vara så kass att det är dags för ägaren eller hyresfirman att komma med en ny.

I princip finns det två typer av bostäder: privata bostäder som ägaren hyr ut antingen själv eller via en agent/hyresmedlare och bostäder i en hel apartementoshotell eller bostadsområdet som har sin egen reception som står för uthyrning. Att hyra direkt från ägaren kan dock vålla försäkringsproblem - läs om det i slutet av denna artikel.

En etta, där allt inkl. köket finns i ett rum kallas för studio, kunde man tidigare få på 500 – 600 €. Köket är annars ofta en del av vardagsrummet, ett sovrum till kan kosta 700 – 900 €, två sovrum 900 – 1000 € eller mer. Men numera (2017) är prisnivån kraftigt uppåtgående pga. anstormning till ön. Ökningstakten här är högst i hela Spanien. Priserna ovan är därför bara en bra gissning. T.ex  lägenheten jag hyr med ett sovrum har under åren (2013-2022) gått upp i pris från 650€ till 880€. Vilket är ändå en hygglig pris.

Dessutom kan priset variera pga. utrustning, ålder, service på huset, läget osv. Men det är inte alltid så solklart vad som bestämmer priset mer än ägarens vilja få betalt. Lyxlägenheter är dessutom ett genré i sig. Dessa hittar man i mängder om man googlar efter hyreslägenheter. De brukar ha officiell betäckning VV, Vivienda Vacational. Det brukar betyda hög pris.

Stugsidan.se

När man googlar på långsemester Gran Canaria får man fram flera researrangörernas sidor. De har också långtida alternativ men det är dyrt. Sök i stället svenska bostadsuthyrare eller sådana som kan svenska. Sökning "långtidshyra Gran Canaria" gav flera alternativ för hyresmedlare (2017) men jag har inte närmare uppgifter om dem.


Den bästa Internetsidan som jag hittat (2009) var http://www.stugsidan.se/


Men det var då det. Numera (2022) finns det bara dyra korttids boende som man hittar där ( eller jag hittade ). Men klicka först på Spanien och sen Las Palmas de Gran Canaria.

Blocket.se

Svenskarnas älskade köp och sälj sida Blocket var också bra verktyg att hitta semesterboende, då 2010 omkring. Men inte mera 2022. Bara dyra bostäder på fastlandet ( hittade jag ).



Svenskarnas Rocas Rojas

På efterkrigstiden byggde svenska näringslivets organisationer ett stort område med ungefär 150 bungalovs på San Agustíns sluttningar. Denna bebyggelse är sannolikt orsaken till att San Agustín är så populär just bland svenskar. Numera en stor del av dessa bungalovs ägs av privata, men en del också av samfälligheten. Den har gemensam reception som fungerar också som hotellreception till de bungalovs som resebolagen hyr. 














På området finns både svenska kyrkan och svensk skola där man gå från dagis till studenten samt bolaget Svenska Re som arrangerar olika rehabiliteringsprogram.

Jag hade redan tidigare kontaktat receptionen för Rocas Rojas om uthyrning av lägenhet men då lyckades det inte och priserna var också ganska så saftiga. Men 2008 fick jag en bungalov med sovrum, vardagsrum och kökshörna via Stugsidan.se som kostade redan då  1050€ per månad. Ganska dyrt egentligen när man tänker att det är cirka halvkilometer till stranden. Men å andra sidan till hyran hörde kabel-tv med internationella kanaler och SVT World (som dock slutade sända 30.4.2017). Det finns gott om servicefolk på området som mest sköter områdets planteringar, men som kan rycka till hjälp i andra huskarluppgifter som kan behövas tex om man råkar trolla bort nyckeln till stugan, som det hände mig.


Du kan kolla området på http://www.rocasrojas.com/

Förresten i anknytning av området finns också Skandinaviska Klubben/Syd (Nord finns i Las Palmas) som har mångsidigt program som kan intressera folk i äldre ålder, läs mera här: http://www.skandinaviskaklubben.com/





Dessutom finns det i området privatsjukhuset Clinica Roca med viss service på svenska men som jag återkommer till i ett senare bloginlägg (om mina besvär med prostatan...)

Andra sätt att söka bostad

Ett sätt till att söka bostad för längre boende är helt enkelt att komma till en kortresa och sedan gå runt och fråga i apartementos hotellerna och bungalov områderna som har reception. Välj först området du gillar och gå in och fråga om det finns möjlighet att hyra för längre period. Vissa är helt bokade av resebyråerna, andra kan hyra ut.

Vissa hoteller och aparatementos har delägare som hyr ut för längre perioder sina lägenheter som de köpt för investering. Just dessa kan man fråga efter i receptionen. Ägaren kan ha även sin egen kontor där brevid. Men dessa lägenheter kan vara så populära att de hyrs ut ett år i förväg. Gäller alltså att vara ute i mycket god tid.















Uppdatering 14.3.2017: Dessa skyltar i fönstren (ovan) var vanliga tidigare, men har nu försvunnit. Numera använder "alla" internet. För att hyra direkt från ägaren och även hoteller och apartementos finns flera internetsidor. För privat uthyrning är airbnb.com världsberömd. Den har en viss koll på sina uthyrare, vilket kan vara viktigt om det uppstår problem. Även wimdu.com har liknande service. homeaway.com är del av google och den ger möjlighet för trygg betalning via sin system. De som hyr via dessa vill dock helst göra snabba pengar med kortvariga hyresgäster. De är sellan intresserade av långtidshyrester.

Jag har ingen personlig erfarenhet av dessa, men deras uppläggning är trygghetsgivande. De som prövat dessa menar att man skall undvika de bostäder som inte har några rekommendationer eller de som verkar icke trovärdiga. De KAN vara bluff. 

Alla dessa tre kan sökas på eget språk, man byter domänet från com till se och vips får man allt på svenska. Sidorna visar också vilka språk sina uthyrare pratar. Men när jag sökte boende i dem för drygt ett halvår framåt i San Agustín fick jag bara upp boende som kostade långt över 1000€ per månad. Jag har nog sett billigare i dem, men för kortare boende och närmare sökdatum.

Två internationella söksidor som jag sett att rekommenderas av brukare är kyero.com och idealista.com. De samlar erbjudanden från flera uthyrare och medlarfirmor. Jag har ingen riktig egen erfarenhet av dessa. På idealista.com har jag noterat att när man söker på ett visst område får man upp det utbud man sökt om med priserna på. Dessa objekt är dock inte på kartan på de ställen som de syns markerade. Man kan kolla platsen via lägenhetens bilder om man är bekant med området.

Bekanta som försökt berättar att uthyrare svarar bara om man än intresserad av dig som hyresgäst. Vid ointresse får du inget svar alls. På Idealista är en del av annonsörer privata, men många är hyresmädlare.

Dessutom finns det en hel del sajter för enbart Gran Canaria som kan googlas fram. Men hur trygga dessa är en annan sak. Jag är lite tveksam. Dessutom finns det riktiga skojare i farten som lyckas copiera riktiga medlarens sidor, ändra på kontaktuppgifter, kamma hem pengarna och försvinna i cyberevigheten utan att man får något boende av dem. Kolla noga bl.a. med att ringa till annonsören om vem du har att göra med. Bra idé är också att fråga i Facebookgrupper erfarenheter om dessa som du inte känner till själv.


Riktiga fastighetsmäklare

Det finns också gott om fastighetsmäklare som kan vara medlare av hyresbostäder. Det är nämligen så att vem som helst kan börja medla boendet, inget utbildning eller legitimation krävs. Ibland har man saftiga arvoden, en månadshyra som arvode är vanlig, men fråga kostar ingenting. T.ex på Shopping Center San Agustín finns Spaziocasa som har delvis svenska hemsidor och som har också hyreslägenheter.
http://spaziocasa.es/sv/

Det finns många fastighetsmedlare som har också hyresobjekt, med många olika språkliga bakgrund, även svenska. För mig bekanta är dock de som har bakgrund från Finland.


Casa Gran Canaria



Jag har sedan 2008 hyrt av fastighetsmäklaren och hyresagenten 

http://www.casagrancanaria.com/

som har sidor på spanska, engelska, svenska och finska. Det är Mia Liebkind i Las Palmas som äger firman numera. De har lägenheter i alla turistiområdena. Mina erfarenhet om firman är goda.

Dessutom har jag blivit rekommenderad Kati Nillukka som jobbar från Las Palmas. Hon är finska, talar spanska och engelska samt något svenska. Tyvärr presenterar hon sina objekt lite spartanskt och mest på finska, men du hittar dem här:
https://www.facebook.com/kiinteistovalittajakatigrancanaria

Uppdatering 25.11.2019: Numera presenterar en för mig ny bostadsmedlare sina objekt på flera olika Faceboook grupper som kallar sig Rita Casanueva. Hon heter egentligen Rita Pajunen. Hon har jobbat som tolk på Gran Canaria sedan från 1988, som bostadsmedlare på olika spanska firmor sedan 2002, då hon antog pseudonymen Casanueva. Numera har hon sin egen firma och hjälper både privata och företag med olika sortens hjälptjänster och nu förmedlar hon också bostäder flitigt. Jag har en bekant som anlitat henne och allt lär ha gått enligt boken. Hon har ingen hemsida utan en offentlig Facebook sida med namet Rita Casanueva. Där presenterar hon sina objekt först på finska och sedan på engelska, men hon jobbar också på svenska (även som tolk). Dessuton kan hon presentera sina objekt på olika Kanarie- fb grupper. Ritas FB-sida:


Uppdatering 21.9.2023
En ny bostademedlare som har firmanamn Sisu och alla gissar snabbt varför så. Javisst, det är finsk-kanariska Yesica Torres Kettunen som redan jobbat några år på på sina två modersmål ( även på engelska, franska och tyska ) och nu utökar till alla nordnor som målgrupp, tillsammans med Jonna Pursiainen, som talar även lite svenska ( samt engelska och spanska). De både hyr och säljer/köper bostäder i alla turistort i Gran Canaria och även i Teneriffa. Kontaktuppgifterna:

Yesica +34 646 217 214, Jonna +34 658 255 270, tlf kontoret +34 828 99 98 88

e-post: info@sisuasuntovalitys.com

Calle José Franchy Roca, 5, 2. vån, local 201, Las Palmas


Läs även inlägg om kanarion Paavo (egentligen Jésus) som bostadsförmedlare: http://tapanim.blogspot.com/2012/01/normal-0-21-false-false-false-sv-ja-x.html#more

Bra att veta: augusti är semestermånad i Spanien, vilket gäller också hyresmedlarna. Även andra tider behövs tålamod, svar kan dröja. Det gäller att vara ute i god tid. Å andra sidan ägarna vill helst hyra ut för hela vintern, fem sex månader. Att få tre månader mitt på vintern kan vara svårt. Men kanske i början eller i slutet av vintern om ägarna inte lyckats hyra ut för hela vintern.

Uppdatering 12.3.2016: Numera finns det ju en uppsjö av olika internetjänster att söka hotellboende i. De brukar också ha apartementos- hotellerna som sökobjekt. Jag har dock noterat att i vissa fall är det billigare att söka boende i dem direkt från apartementos på receptionen eller via hemsidan än via dessa hotelltjänster. Ett bra tips är att kolla först via nätet, ringa till objektet och kolla vilket som ger förmånligare pris.

Många hotell och apartementos hittar man också på google map när man zoomar in. Dessa båda är dock dyrare än privata lägenheter eftersom bl.a. städning ingår. Däremot kvalitén i boendet brukar vara bra.

Dessutom finns ju välkända internet plattform som Idealista, Airbnb, och andra som är värd att kolla. Genon Idealista kan man hitta lägenheter hos spanska hyresmedlare och även privata uthyrare för längre uthyrning. Airbnb hyrarna brukar dock för det mesta vara intressserade ändast för korta uthyrningstider till saftiga priser.

Via Facebook kan man hitta privata uthyrare bl.a. på gruppen Gran Canaria lägenheter/hus/bungalows mm. eller bara fråga i andra svenska grupper. Eller på spanska Pisos Garn Canaria, Se alquila vivienda - Gtan Canaria, osv.

Viktigt om försäkringen

Det är viktigt att ta reda på innan du hyr lägenheten hur din reseförsäkring täcker hyreskostnaderna ifall du måste avbryta resan i förtid eller inte alls kan resa ut. Vissa försäkringsbolag kräver att du hyr via en firma och inte från en privatperson för att ersätta annat än själva resekostnaden. Eller man ersätter bara det som man betalat i förhand.

Tänk på att det är du och inte någon researrangör som är ansvarig för förlusterna när du fixar din resa själv. Och tänk på att du måste ha en tilläggsförsäkring ifall din resa är längre än 45 dygn som svenska hemförsäkringen brukar gälla inom EU. Den kostar alltid väsentlig mer än hemförsäkringen. Men det är väl investerade pengar ifall du t.ex. skall anlita privat läkarvård (läs mer på min inlägg ang. prostataproblem.) Det kan bli jättedyrt även med mindre skavanker. Bara en ultraljudbild kostar mer är tre månaders försäkring. För att inte tala om sjuktransport per flyg hem. 
Reseförsäkringen är faktiskt den försäkring som gett mig mest tillabaka av alla mina försäkringar.

Uppdatering 17.11.2022: För boende i Sverige en viktig service är Svenska Läkarmottagningen i Gran Canaria. Numera den finns i Playa del Inglés nära Yumbo. Den fungerar på samma sätt som en svensk vårdcentral. Läs mer här:

Varför San Agustín?

Jag gillade alltså inte atmosfären i Playa del Inglés därför att det var så rörigt, både mentalt och helt konkret där. Området ser ut som om någon har slängt en bomb där och sedan har allehanda kommers och boende vuxit vilt ut. Trots att den en resultat av en arkitektävling!




Och dess enorma beach med folkmassor tar bara pusten av en.

San Agustín har inte värst mycket mer prägel av stadsplanering men den är lugnare och mer mänsklig i sitt yttre. Dessutom här finns en hel del svenskservice, restauranger, kafér, kyrka, Skandinaviska Klubben  (där vi bl.a. spelat bridge, lånat böcker och deltagit i bussresor på ön,  studerat spanska osv., kolla klubben här http://www.skandinaviskaklubben.com/ ).

I Shopping Center San Agustín finns det bland mycket annat Lenas Internet Café i samma lokal och ägare som restaurangen Tre hjärtan som varit vattenhål för alla svenskar, isynnerhet för dem som gillar trav och hockey - t.o.m juldagen hade man haft öppet pga. trav-tv! Numera (2022) finns det också Handelsboden med nordiska matprodukter och sin reastaurang dessuton försäljning av internetservice i San Agustíns Shopping Center. 
Det finns flera andra svenska restauranger också och lokala restauranger där svenska talas.


Det är även lagom avstånd från San Agustín till det finska service som finns i Playa del Inglés om jag skulle önska mig att använda dem. 30 - 45 minuter att gå, knapp tio minuter per buss och fem på taxi som kostar några futtiga euro. I Inglés finns det också flera andra svenskarnas vattenhål, eller vad de nu egentligen skulle kallas för. 


Hela Maspalomas kusten har en gedigen svensk historia vilket gör att San Agustín är svenskarnas favorit som bostadort. Läs mera om detta historia i mitt blogginlägg:

7 kommenttia:

  1. Anonyymi11.7.12

    Hej, vill tacka för en väldigt bra och matnyttig blog!
    Jag har en fråga...jag och min familj är på väg och ska hyra bostad 3 månader nu i vinter december-februari och söker nu efter nånstans att bo. jag har kommit i kontakt med Hannu från casagrancanaria.com och jag såg att du har hyrt av honom. man ska ju vara försiktig så man inte blir blåst men vad jag förstår så kan man lita på Hannu?? han har hittat en lägenhet till oss men vågar vi ta steget att boka...? Kan du berätta mer om honom??
    Tack än en gång!
    Mvh Jenny, Gotland

    VastaaPoista
  2. Jg har hyrt under två vintrar via Hannu och har bara bra erfarenheter. Men han gör sitt jobb för att leva på och det innebär vissa kostnader.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi11.7.12

    Jo han ville ha en månads deposition som fås tillbaka om lägenheten är i samma skick. sen en commision på 428€. Är det något mer som tillkommer som jag missat? Hämta och lämnar han på flygplatsen? Har du fler tips som vi ska tänka på? tacksam för all info!!
    /Jenny

    VastaaPoista
  4. Det skulle inte bli mer, om du inte använder mycket mer el än normalt. Hannu hämtar men tillbaka hittar man ju själv. Taxi från San Agustin kostar 300 - 350€, bus några euro. Det finns en hel del matnyttigt bl.a. ang. internet, sjukvård osv. i mitt blogg, Skrolla nedåt och bläddra via ämnesregistern eller sök på sökluckan. Lycka till!

    VastaaPoista
  5. Nu blandar jag (igen) euro och kronor, skall vara 30-35€,(c.300-350SEWK)

    VastaaPoista
  6. Anonyymi7.8.13

    Hej!
    Tack för mkt bra info!
    Vi är en familj med två små barn ( 7 mån resp 3,5,år) som tänker åka till LAS Palmas dec/jan/feb.
    Jenny: kom ni i väg dessa tre månader? Är såå tacksam för alla tips som kan hjälpa oss. Var bodde ni? Ngt att rekommendera? Övriga tips?
    Vi har ej hittat boende än, letar men det är rätt svårt. Vi har ju oxå barn och måste ha det i åtanke oxå.
    Hoppas på tips:-)!
    Med vänlig hälsning, Zara

    VastaaPoista
  7. Hannu Mähönen och Kati Nillukka har lägenheter i Las Palmas, dessutom kan man hitta bl.a. på stugsidan.se, där finns dock hela Gran Canaria lite huller om buller under rubriken Las Palmas, sök genom hela listan. Kolla dock att uthyraren har ett telefon att ringa till. Då kan du få bättre uppfattning om honom/henne.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!