Att behålla hälsan är en viktig orsak att vistas på Gran Canaria i synnerhet under vintertid. Nyckelbokstaven är D. Friskvård börjar på strandpromenaden innan solen gått upp.
Uppdatering 23.1.2014: Några konkreta exempel om hälsonyttan samt nya råd om D-vitamin
Sama suomeksi täällä:
http://tapanim.blogspot.com.es/2010/12/terveisia-san-agustinista.html#more
D-vitamin får man i synnerhet från solsken och det saknas ju i Norden på vintertid. Därför tvångsmatades vi 40-talister som barn med illasmakande fiskolja. Numera får man den i behagligare form tex. som kapsel. Mest behaglig är det ju när man får njuta den som värmande solsken. D-vitamin är viktig hälsokälla.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.502299-solande-forlanger-livet?ref=fb
En av de viktigaste sysselsättningar här på Kanarieöarna är långa promenader på strandpromenaden. Men det finns massor av annat sport också som man kan hitta på.
http://www.casagrancanaria.com/se/Klimatet
Bättre hälsa i solen
Uppdatering 23.1.2014: Institutet för Hälsa och Välbefärd i Finland kom idag med sina nya kostråd, en precisering för det som nordiska sakkunniga kommit överens om för ett par månader sedan. Ökad intag av D-vitamin rekommenderas. Denna nyhet gav mig anledning för att uppdatera denna bloggtext med några konkreta erfarenheter kring hälsan som jag fått här.
De gäller om hur viktig och effektiv D-vitamin från solen kan vara för en som inte kan ta nytta av vitaminpiller eller läkemedel. Också astmatiker gynnas av boendet här liksom de som har hjärt- och kärlbesvär eller reumatiska sjukdomar. Det kan finnas andra exempel men dessa hör till mina bekanta.
I mitt hus i nedre våning bor en person som har detta besvär att hennes kropp kan inte tillgodogöra D-vitamin på något annat sätt än direkt från solen. Hon är med i en internationell forskningsprojekt där man undersöker detta vetenskapligt.
D-vitaminhalten kan ses i blodtester. När halterna sjunkit för mycket har hon fått råd att resa dit där solen är garanterad. Kanarieöarna är en sådan plats. Hon har varit här ofta på kortsemester på vintern. Bara ett par veckor är nog att höja värden igen till det normala.
D-vitaminbrist påverkar sedan i halten av hemoglobin i blodet och på den vägen i den allmänna välbefinnandet. Hemma i Finland är det för henne stor ansträngning att gå en kilometer. Men efter att kommit hit kan hon göra promenader på en mil och mer utan större besvär. Att blodvärden förbättras här har proven efter tidigare besök bevisat tydligt.
Detta om något konkretiserar hur hälsobefrämjande klimatet här är. Avgörande kombination är sol och bra luftfuktighet. I Finland (och hela Norden) på en solig vinterdag är luften så torr att det blir ansträngande för henne.
En annan invånare på min nedre våning är en liten svensk flicka som har allergi- och astmabesvär. Hennes mamma berättade att de var på en kortsemester här i Syd Gran Canaria och flickans besvär försvann på en gång under den tiden. Därför är de nu hela vintern här. Svenska skolan i San Agustín med dagis finns bara tio minuter bort. Mamma gör sina högskola examen som fjärrstudie
med internet. På detta vis är det möjligt för dem att vistas här över vintern.
Min tredje bekant är pensionär, som har valt Gran Canaria som sin fasta bostadsort för hälsoskäl. Hon reser över till Finland bara för sommaren. Hon har haft astma sedan som barn och nu har det kommit till olika ledbesvär på äldre dagar. Båda dessa besvär slipper hon här. Att hon dessutom får behålla större del av sin pension utanför beskattning är en välkommen plus.
Nya näringsråd och vitamin D
I Finland har man nu lite annorlunda krav i saltintag än i övriga Norden, men för D-vitamin följer man den nordiska praxisen:
I fråga om enskilda näringsämnen liknar våra förnyade rekommendationer i stort sett de nordiska rekommendationerna. Det rekommenderade saltintaget är ändå lägre än i de nordiska rekommendationerna, dvs. 5 g/dygn (enligt de nordiska rekommendationerna 6 g/dygn). Den nya rekommendationen motsvarar det långsiktiga mål som ingick redan i de tidigare rekommendationerna, och är också förenligt med rekommendationerna från WHO och andra internationella organisationer. Det rekommenderade intaget av D-vitamin har ökats något för barn över två år, vuxna och äldre personer. Det rekommenderade dagliga intaget av selen har också ökats något.
Vill du veta mer om hur man ser på näringsråd i Finland kan du läsa på svenska här:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!