12.12.10

Klimatförändring på Kanarieöarna?

Det har varit ovanligt mycket storm på Kanarieöarna på de senaste åren. Det har gett anledning till sorg och bekymmer på de Lyckliga öarna med sol. Hårdaste har vädret varit som vanligt på de norra öarna, isynnerhet på Teneriffa. Grundorsaken kan vara det samma som drivit redan andra hårda vintern i rad till Norden. Som tur det är hittade man dock en mager kompromiss på Cancun i Mexico igår.
(Sama teksti suomeksi ylempänä.)

När jag kom till Gran Canaria för två veckor sedan landade Norwegians flyg från Stockholm kl.16.20 en halvtimme försenad. Det är inte så ovanligt eftersom stark motvind ofta försenar flyg norrifrån. Men denna gång hade vi faktiskt tur. Las Palmas var nämligen stängd för flygtrafiken större delen av dagen och öppnades precis innan vi skulle landa.

Redan vid avgången pursern muttrade någonting om eventuell försening pga. oväder, men han sa inte vad som väntade. Det blixtrade ute när vi landade och regnet forsade tidvis ned igen när vi tog taxin till San Agustín.

Värsta åskväder på åratal

Senare fick jag höra att det hade varit värsta åskstorm under minst senaste femton år. Det hade regnat och åskat redan ett par dagar, vilket är ovanligt här. I lokala tv-nyheter fick man se igen massor av bilder om översvämning i naturen och hemma hos folk, jordskred och ras av stenblock på bergsvägarna.













Men som tur var det inte lika häftigt som förra vintern. De största skadorna rapporterades dock igen från Teneriffa där stora byar är byggda på bergssluttning. Där hade vinden varit som starkast, långt över orkanstyrka där gränsen är 32 km/s. Också regnmängderna hade varit otroliga. Stormen hade varit häftig också på andra öar.

På bergssluttning är det svårast

Men det var inte samma sorts forsande vattenmassor via gator ned eller jordskred och stenbumlingar på bergsvägarna som förra vintern. Åtminstone bildmässigt skadorna såg ut som mindre. I januari-februari någon gång bilade vi runt Gran Canaria och försökte också upp på högsta byn Tejeda. Då tog vi dessa bilder efter regnstormen. Resan till Tejeda avbröts bara några hundra meter innan byn. Att köra runt toppen via annan väg hade tagit ett par timmar till och det var då för oss för jobbigt.












Stor del av vägarna här på ön är byggda på bergssluttningar. Därför är trafikleden i fara vid oväder. Man brukar stänga skolor när riskväder väntar.

Nattligt städjobb

Även regnet nu gav oss oväntad sysselsättning. Klockan fyra på natten vaknade vi i vattenljud som kom från badrummet och köket. Takfönstren hade nyligen bytts ut för att de skulle bättre hålla vatten. Jobbet var inte värt pengarna. Vi fick skura och torka en stund och lämna hink under droppandet. Skadan var självklart ringa jämfört men många andra, men irriterande nog.

De här två veckorna efter min ankomst har varit ovanligt molniga och det har t.o.m fallit lite regn, fast mest nattetid som det brukar här på sydkusten.



Väderforskare är försiktig folk

Vad är det då som gör allt detta? Man tänker osökt på det som man talar mycket om: klimatförändring. Forskarna är dock ganska försiktiga i bedömning. Både hos oss i norr som hos oss i syd (bla. Kanarieöarna) spelar väderfenomen på Azorerna viktig roll. I norr är det tryckskillnaden mellan Island och Azorerna ( NAO ) som påverkar, samt golfströmmen, som ger varm fuktighet till Norden och behagliga mellanklimaten då både vintrar och somrar är behagliga.

Delvis det samma gäller Kanarieöarna. Kalla luftströmmarna från Biscaja stoppas av anticyklonerna i Azorena vilket tillsammans med golfströmmens södra del kyler ner behagligt temperaturen här jämfört t.ex. med Medelhavet som kan får riktigt hett om öronen på sommaren direkt från Afrika.

Men jag hörde nyligen i radion här att det med anticyklonerna har försvunnit eller minskat på Azorerna och då slinker kalla luften från Biscaja hit vilket ger mer storm. Orsaken lär vara klimatförändring.

Även om det ser ut att bli andra hårda vintern i sträck i Norden noterar SMHI dock försiktigt för den del att ”idag finns inget känt samband mellan NAO ( tryckskillnaderna mellan Island och Azorerna ) och den globala uppvärmningen. Just nu är 2010 ett av de varmaste åren globalt sett”

Läs mer här http://www.smhi.se/forskning/varfor-kom-vintern-sa-tidigt-1.13793


Något har det dock uppenbarligen hänt åtminstone temporärt här nere. Kanske bäst att tolka ned det till ändring i vädret. När kall luft med starka vindar och regn kommer ned från nord innebär det att de slår först på norra öarna, i synnerhet på Teneriffa som har öarnas och hela Europas högsta vulkantop, Tejde. Det är där uppe det härjar mest. Vi slipper med något mindre här i syd tack vare Tejden.



Solen skiner igen

Efter ett par molniga veckor skiner solen idag igen. Vid morgonkaffet på balkongen var det som hemma på stugan i Finland i juli, nästan inga moln, nästan vindstilla, temperaturen var strax före middag 22 grader för att kliva upp på eftermiddagen till 28 i skuggan. Folk njuter livet vid stranden som vanligt.

Från Grekland och Egyptien rapporterar man idag om snöoväder...

Vill du kolla hur regnet rör på sig i Europa - klicka här
http://wxmaps.org/pix/euro.vv.html
skrolla ned och du får sexdygnsprognosen i glada färjer!

Läs gärna mer på mina blogginlägg från början av detta år och förra året under rubrikerna om regn och väder”!





1 kommentti:

  1. Hej Tapani! Kan berätta att vi har -10 och mycket snö i Skövde. Fint vinterväder alltså, men det inte utan att jag längtar till Gran Canaria, trots de oväder du berättar om.
    Vi har ovanligt mycket domherrar vid vårt fågelbord i vinter. Vackra att titta på. De stackars rådjuren är hungriga och kommer fram till fågelbordet mitt på dagen där de får äpplen.
    Ha de gott i solen mellan skurarna!
    Taito

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!