3.12.10

Terveyttä San Agustínista!
Terveydestä huolehtiminen on yksi tärkeä syy viettää etenkin talvea Gran Kanarialla. Avainkirjain on D. Reippailu rantaraitilla alkaa jo ennen auringonnousua. 

Päivitys 23.1.2014: Kokemuksia Kanarian terveysvaikutuksista ja D-vitamiinista.

Samma text på svenska här:
http://tapanim.blogspot.com.es/2010/12/halsning-fran-san-agustin.html#more

D-vitamiinia saadaan etenkin auringonpaisteesta, ja siitähän on Pohjolassa pula. Siksi meille sota-ajan lapsille juotettiin pahanmakuista kalanmaksaöljyä. Nykyään sitäkin saa maukkaampana seoksena ja kapselina. Miellyttävintä se on suoraan auringosta nautittuna lämmön kera. D-vitamiinilla on merkittäviä terveysvaikutuksia.

Lue uutinen Göteborgin lääkäripäiviltä suomeksi HeSarista, joka antoi kimpareen tähän blogitekstiin:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsalaistutkimus+Auringonotto+lis%C3%A4%C3%A4+naisten+elinvuosia/1135262107935

Alkuperäislähde on ruotsalaislehti Göteborg Posten:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.502299-solande-forlanger-livet?ref=fb

Täällä Kanarialla yksi tärkeimmistä ajankuluista on liikunta eri muodoissaan. Minä ja Lempiarmaani lähdemme nykyään aamulenkille useimmiten jo ennen auringonnousua - koska silloin saadaan hyvä alku päivälle, ja koska auringonnousut ovat täällä upeita etenkin juuri ennen kuin aurinko pulpahtaa taivaanrannasta ylös. Emme ole ainoita, ja kävelyliikenne rantaraitilla vain tihenee päivän edetessä. Auringonpaistetta on loppupäivänä lähes mahdoton välttää, vaikka emme löhölöhöä juuri harrastakaan.Terveyden ylläpito oli yksi keskeinen syy, kun päätimme aloittaa talvella-Kanarialla-elämänmuodon. Vasta jälkeenpäin osuin lukemaan tämän asunnonvälittäjämme ylistyksen Kanarian ilmastolle - lue se! Samansisältöinen teksti löytyy monilta Kanariaa käsitteleviltä sivustoilta.

http://www.casagrancanaria.com/fi/Ilmasto

Alle näkyy ainakin aika-ajoin ilmaantuvan mainoslinkki D-vitamiinista. Hyvää tietoa siinäkin.

( Mainoslinkit tulevat googlen valintakoneen ohjaamina enkä voi niihin vaikuttaa paitsi aihevalinnalla. )


Hyviä terveyskokemuksia

Päivitys: 23.1.2014: Ravitsemus- ja hyvinvoinnin laitos Suomessa julkisti tänään uudet ravintosuosituksensa, jotka perustuvat pohjoismaisten terveysviranomaisten aiemmin antamiin suosituksiin. Niissä on D-vitamiinin suosituksia nostettu - siitä tarkemmin kohta. Tämä päivän uutinen sai minut täydentämän tätä  parin kolmen vuoden takaista pikku juttua. Kanarian ilmaston hyvistä terveysvaikutuksista olen kuullut ihan henkilökohtaisia kokemuksia, joten niistä ensiksi.


Olen saanut näyttöä siitä, miten hyödyllinen Kanarian ilmasto on henkilölle, joka ei voi hyödyntää D-vitamiiniä muuta kautta kuin suoraan auringosta. Myös astmaatikot hyötyvät täällä asumisesta, samoin sydän- ja verisuonitaudista ja reumaattisista vaivoista kärsivät. Voi olla muitakin, mutta nämä e.m. tapaukset kuuluvat omaan tuttavapiiriini.

Alakerrassani asuu henkilö, jolla on tuo hankala vaiva ettei hänen elimistönsä pysty ottamaan D-vitamiinia vastaan pillereinä tai muina lääkkeinä. Auringovalo on ainoa keino. Hän on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa tätä ominaisuutta on tutkittu tieteellisesti. D-vitamiinin tasoa voidaan seurata verenkuvan avulla. Kun arvot alkavat painua liian alas häntä on kehoitettu hakeutumaan jonnekin missä auringonvalo on taattu. Kanariansaaret on sellainen paikka, ja täällä hän on sitten käynytkin useana vuonna. Vain pari viikkoa täällä, ja hänen arvonsa ovat palautuneet taas normaaliksi. Ratkaisevaa ei ole edes paistaako päivä kaiken aikaa, myös pilvien takaa paistava aurinko tuo avun.


D-vitamiinen puute puolestaan vaikuttaa veren hemoglobiinipitoisuuteen ja sitä kautta yleiseen terveydentilaan. Kotikulmilla Suomessa kilometrin kävely on hänelle raskas suoritus. Mutta heti tänne tulon jälkeen hän on tehnyt päivittäin kymmenen kilometrin lenkkejä ja pidempiäkin sen kummemmin väsymättä. Veriarvojen kohentuminen täällä on aiemmin todennettu laboratoriokokeilla kotiin paluun jälkeen.


Tämä jos mikä konkretisoi miten terveyttä edistävä Kanarian ilmasto on. Ratkaiseva yhdistelmä on auringovalo ja hyvä ilmaston kosteus. Suomessa aurinkoinenkin pakkaspäivä on hänelle rankka, koska ilma on niin kuivaa.

Toinen alakerran asukas, esikouluikäinen lapsi, kärsii allergioista ja astmasta. Hänen äitinsä kertoi, että vuosi sitten he olivat parin viikon lomamatkalla täällä Gran Kanarian etelärannikolla. Tytön astma- ja allergiaoireilu katosi heti tänne tultua. Sen vuoksi he ovat nyt koko tämän talven täällä. Kymmenen minuutin kävelyn päässä on ruotsalainen koulu, Svenska skolan i San Agustín, ja sen esikoulu. Äiti puolestaan suorittaa korkeakoulutukintoa etäopiskeluna ja nämä kaksi tekijää mahdollistavat heidän täällä oleskelunsa talven yli.


Kolmas tuttavani on eläkeläinen, joka on nyt valinnut Gran Kanarian asuinpaikakseen terveyssyistä. Suomessa hän viettää vain kesän. Myös hänellä on ollut astma lapsuudesta alkaen ja nyt vanhemmalla iällä kipuja ja kolotuksia nivelissä. Näistä kummastakin vaivasta hän välttyy asumalla täällä. Kun eläkkeestäkin saa täällä tililleen suuremman erän kuin koti-Suomessa on vain plussaa.

Uudet ravintosuositukset ja D-vitamiini

Suomessa tänään annetut ravintosuositukset poikkevat hiukan pohjoismaisesta linjasta, mutta ei D-vitamiinin osalta:

Uusissa ravitsemussuosituksissa ovat muuttuneet suolan, D-vitamiinin ja seleenin suositukset. Suolan päivittäistä saantisuositusta on laskettu ja se on nyt 5 g/vrk). D-vitamiinisuositusta taas on nostettu ja uusi saantisuositus yli 2-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille on 10 μg/vrk. Ikääntyneille (> 75 v) suositellaan 20 μg/vrk.

Tarkemmin uusista ravintosuoistuksista voit lukea täältä:


D-vitamiinia ja sen hyötyä on puitu monella julkisella foorumilla viime vuosina. Sen merkitys terveydelle lienee jo kiistaton, mutta määristä ollaan hyvinkin eri mieltä.

Yksi D-vitamiinin  käytön lisäämistä suosittelevista asiantuntijoista on lääkäri, lääk.tri Matti Tolonen, joka itse asuu talvensa Aurinkorannikolla. Tämä terveysvalistusta harjoittavissa piireissä kiistelty asiantuntija tunnetaan myös erilaisten ravintolisien puolesta puhujana. Mutta myös niiden tuottajana. Kuulin hänen esitelmänsä viime talvena Fuengirolassa. Hän puhui vakuuttavasti kansainvälisiin tutkimuksiin pohjautuen D-vitamiinin käytön lisäämisen lisäksi myös erityisesti omega-3 rasvahappojen käytön lisäämisen puolesta.


Hän pitää viranomaisten suosituksia D-vitamiinin käytölle aivan liian vähäisinä. Myös nämä uudet suositukset jäävät paljon alle Tri Tolosen suositusten. Hänen puheenvuorostaan jäi erityisesti mieleeni kannanotto ettei auringosta saa riittävästi D-vitamiinia juuri muualla kuin ihmisen alkukodin maisemisssa, auringontasaajan leveyspiireillä. Siellä kun aurinko paistaa suoraan kohti lähes koko päivän. Siksi Tri Tolosen mukaan D-vitamiinia tulee nauttia aina myös pillereinä oikean ravinnon ja auringonvalon lisäksi.
Olin taipuvainen uskomaan hänen puheitaan, kunnes kuulin miten alakerran naapurini D-vitamiini- ja veriarvot palautuivat parin viikon Kanarialla oleskelun avulla ja ilman pillereitä.
Tri Tolosen ajatuksiin voi tutustua täällä:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!