1.1.15

Maspalomasin perinteikkäintä hotellia uhkaa purku


Loma-asumisen maailmankonserni RIU antaa kylmää kyytiä Maspolamasin perinteikkäimmälle suurhotellille ja sen työntekijöille. Grand Hotel Oasis Faro Maspalomasissa halutaan purkaa, ja rakentaa tilalle uusi ja isompi uudenaikainen hotelli. Osa sen työntekijöistä on ollut mielenosoituslakossa ja säestää päiviä jatkuneita protestejaan korvia huumaavalla metelillä

Hotellin kohtalon avainhenkilöksi on noussut vanha tuttu, Kristoffer Kolumbus, Amerikan löytäjä.                                (Päivitetty 2.1.2015 ja 5.1.2015, 13.1.205)


Tämän blogijutun oli tarkoitus kertoa siitä miten Gran Kanarian eteläinen osa, Maspalomas, puoli vuosisataa sitten luotiin keskelle erämaan kaltaista rannikkoa kaukokatseisen maanomistajakreivin ja ruotsalaisten pioneerien yhteistyönä. Palaan tähänkin aiheeseen vielä, mutta kun olin uudenvuoden aatonaattona 2014 menossa ottamaan kuvia yhdestä ensimmäisistä, ja kaikkein suurimmista ja varmaan myös menestyneimmistä Maspalomasin alueen hotellista, sen edustalla odottikin yllätys. Siellä oli kovaääninen mielenosoitus. Sen banderolleista yllättävin taisi olla se, jossa luki
WE DON´T NEED MONEY! Emme tarvitse rahaa.


Onpas merkillinen lakkoargumentti!

Toisissa oli tekstiä, joka viittasi RIU:n ja politikoiden ristiriitoihin, jonka välikappaleiksi hotellin työntekijät ja heidän perheensä ovat joutuneet. Iskulauseissa lakon napakat perusteetkin ovat yllättäviä: "menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus".



Tätä säestettiin infernaalisella äänisaasteella, jota saatiin aikaiseksi erilaisilla paineilmalla toimivilla äänitorvilla. Jotkut mielenosoittajista olivat varustautuneet kuulosuojaimin. Ohikulkijanakin sellaista kaipasin.

Työntekijöiden oikeudet uhattuina

Myöhemmin sain lakkolaisilta lapun, jossa neljällä kielellä ja vaihtelevilla kielitaidoilla ensiksi pyydetään hotellin asiakkailta anteeksi kaikkea sitä epämukavuutta, jota työntekijäin lakko on ”pakottanut aiheuttamaan”. Syyksi kerrotaan, että yritys haluaa heikentää vakituisten työntekijöidensä oikeuksia mikä taas vaikuttaa asiakkaiden maksaman palvelun laatuun. Lisäksi yritys yrittää hyödyntää sitä epävarmuutta, jota eri poliittisten tasojen väliset ristiriidat aiheuttavat.



Koska yhteistä toimivaa kieltä mielenosoittajien kanssa ei löytynyt  jäi aika epäselväksi mitä tuo edellä oleva oikeastaan tarkoittaa. Sain kuitenkin hiukan selvennystä asiaan, kun menin hotelliin sisälle.  Ovella seisoi kaksi rotervaa miestä, univormupukuinen turvallisuuspäällikkö ja RIU- konsernin hotellien johtajistoon kuuluva Luis Garcia, joka oli tullut toisesta hotellista tänne avuksi.

Vanha hotelli pois ja uusi tilalle

Garcia kertoi, että lakon ja metelin taustalla on henkilökunnan vähennykset ja muutokset työsuhteissa, kun hotellista on tehty ns. all- inclusive- hotelli, jossa asiakkaat saavat koko lomansa viettoon tarvittavat palvelut aterioita ja juomia myöten hotellissa. Oasin  standardia oli osin sen vuoksi laskettu viidestä neljän tähden hotelliksi. Näin  henkilökuntaa ei enää tarvittu samaan tapaan kuin aiemmin.



Tämän lisäksi RIU- konserni haluaa purkaa koko puoli vuosisataa sitten rakennetun hotellin ja rakentaa tilalle entistä suuremman, ja taloudellisesti tuottavamman. Parivuotiseksi arvioidun rakennustyön ajaksi työntekijöiltä loppuvat työt kokonaan, mutta sitten väkeä tarvitaan taas entistäkin enemmän, vakuutti Garcia.

Ongelmana on, että purku- ja rakennussuunnitelma on toistaiseksi juuttunut poliittisen päätöksenteon sokkeloihin. Sehän ei sinällään espanjalaisen byrokratian päätöksentekoprosessia tuntevaa  yllätä vähimmässäkään määrin, arvelin hiljaa itsekseni.

”Me vain toivomme, että lakkolaiset lopettaisivat tuon metelin, ja asiakkaat saisivat viettää lomansa rauhassa”, huokaili Garcia.



Kysyinkin lakkolaisilta kauanko he aikovat protestiaan jatkaa. Vastaus oli: ”indefinitivo” – ei ole päätetty.

Lisäänpä vielä, että mielenosoittajia oli kahta puolen suurta hotellirakennusta ja meteli kuului varsin laajalle alueelle.

Hotellivieraat kaikkoavat

Päivitys 5.1.2015 Vajaa viikko myöhemmin luen Maspalomasin verkkolehdestä http://maspalomasahora.com/index.html, että äänekkäät protestit ovat saaneet usean hotellivieraan keskeyttämään lomansa ja poistumaan. Tämä ei koske vain Grand Hotel Oasista vaan myös muita lähistön hotelleita. Meteli on mitattu viisi kertaa sallittua raja-arvoa korkeammaksi, mutta poliisi on tyytynyt vain keräämään melua aiheuttaneita välineitä pois. Mielenosoittajat ovat tuoneet tilalle on  mm. rumpuja ja kattilankansia.

Hotellinomistajien järjestö FEHT on huolestunut tilanteesta ja pelkää, että konfilikti murentaa pohjaa alueen hotellielinkeinolta.  Se on vedonnut politikoihin tilanteen laukaisemiseksi, toistaiseksi tuloksetta.

Lakon syyksi lakkolaiset sanovat lehdelle mm. että Oasis on vähentänyt vakituisen työvoimansa 249:stä 185:een. RIU on lakkolaisten mukaan myös rikkonut tehtyjä sopimuksia.

Päivitys 13.1.205: Lakkolaiset keskeyttivät kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoituksen eilen, koska sen jatkamiseen hotellin lähellä ei saatu enää viranomaisten lupaa. Työnantajan kanssa ei päästy sopimukseen. Mutta uusia toimenpiteitä voi tulla, kertoo Maspalomas Ahora nettilehti.

Kreivi ja hänen visionsa

Nyt pääsen siihen mistä oli alunperin tarkoitus kertoa. Nykyisin suurkonsernin omistuksessa oleva Grand Hotel Oasis on alkujaan koko Maspalomasin alueen ja yhteensä 30 000 neliökilometriä omistaneen kreivi Alejandro del Castillo y Bravo de Lagunan luomus. Tarkkaan ottaen kyse on koko suvun omistuksista, ja tämä rakentaja-kreivi on järjestyksessä suvun yhdeksäs kreivi. 

Kreivi Alejandro, hänen apulaisensa ja ratkaisevalta osalta ruotsalaiset yhteistyökumppaninsa ovat luoneet perustan sille, missä me matkailijat ja eläkeläiset nyt Masplomasin alueella San Agustínista Melonerasiin vapaa-aikaamme vietämme. Aion vielä palata eri jutussa siihen miten tämä fantastinen ja hyvin poikkeuksellinen kehityshanke aikoinaan toteutettiin.


Kaiken perustana oli kuitenkin kreivin aloittama kansainvälinen arkkitehtikilpailu alueen asemakaavaksi, jonka voittajaehdotus on monelta osin toteutunut. Mutta Maspalomasin niemen ja el Faron majakan ympärille kasvanut matkailukeskittymä ei voittaneeseen ehdotukseen kuulunut. Ei myöskään yksi kreivi Alejandron ensimmäisistä rakennushankkeista, hotelli Oasis, jonka ympärille kaikki muu niemellä on kasvanut. Nyt kulmakunta vilisee lääkäriasemia, apartementos- hotelleja ja liikekeskuksia ym., joissa nimi Oasis toistuu.

Jo aiemmin vuonna 1959 laaditun lain jälkeen kreiviperhe oli saanut saaren johtavilta politikoilta kehotuksen rakentaa Maspolamasiin  valtiollisen hotellilaitoksen, paradorin, joita silloin Francon aikana rakennettiin varakkaita matkailijoita ajatellen. Tarkoitus oli saada maahan ulkomaanvaluuttaa. Kreivin perhe ei ajatukselle syttynyt. Siihen aikaan täällä rannikolla ei ollut muuta kuin kreivin perheen omistamat laajat tomaattiviljelmät ja karua kallio- ja hiekkaerämaata. San Bartolomé de Tirajana- kunnan mielestä tänne ei edes kannattanut mitään panostaa sen erämaaluonteen vuoksi.



Mutta sitten 1960- alussa kreivi Alejandro sai ajatuksen uuden matkailuelinkeinoille perustuvan alueen rakentamisesta tänne. Sen ohessa hän rakennutti tämän ison Oasis- hotellin, jossa nykyään on runsaat 300 huonetta ja korkean tason palvelut.

Huippuarkkitehdin työtä

Ulkoa katsoen rakennus ei juuri silmää hivele jos minulta kysytään. Mutta sisätiloiltaan se on sitäkin näyttävämpi.  Kreivi käytti hankkeissaan parhaita saatavilla olevia arkkitehtejä, ja se näkyy työn jäljessä. Hotellin onkin suunnitellut hänen suosikkiarkkitehtinsa, Manuel de la Pena, jota pidettiin aikansa merkittävänä rakenteellisena kokeilijana. 


Kreivi Alejandro oli itse asiassa ehkä enemmänkin taiteilija kuin liikemies, vaikka joutui jälkimmäiseen rooliin. Hän myös toteutti hankkeissaan Francon ajan normista poikkeavia, kiellettyjä, modernistisia suuntauksia. Niinpä hän oli hankkinut Oasis- hotellin eteisaulaan upean, keltaisen, metallisen taideteoksen, joka taisi ottaa aika paljon tilaa. Kun hänen Tomaatti-Kreivinä tunnettu isänsä tuli hotellin vihkiäisiin hän kuuluu puuskahtaneen: ”Kuka on tuonut tänne tuon kamalan traktorin !”



Sen taideteoksen olisin halunnut kuvata ja siksi olin tänne tullutkin. Mutta hukkareissu siltä osin. Ilmeisesti se ei sopinut myöskään RIU:n johdon makuun, koska sitä ei lyhyellä hakemisella upeista aulatiloista löytynyt. Sen sijaan kyllä muita, hienoja 60-luvun modernistisia taideteoksia.

Olin luvalla sanoen järkyttynyt ajatuksesta, että tämä Maspalomasin historian kannalta keskeinen rakennus aiotaan purkaa ja korvata jollain nykyajan tuotteella, vain koska RIU- konserni haluaa sijoituksestaan entistä paremman tuoton. Tähän ehkä viittasi mielenosoittajien yllättävä banderolli:
WE DON´T NEED MONEY!


Kun Kolumbus palmut näki

En ole ainoa, joka on tuohtunut purkuhankkeista. Edellä olevan tekstin kirjoitettuani hain lisätietoa, lähinnä norjankielisen www.canariajournalen.no nettilehden avulla, joka taas hyödyntää paikallisia espanjankielisiä kollegoitaan. Lehtitiedot kertovat usean vuoden jatkuneesta kissanhännänvedosta, jonka loppu ei ole vielä näköpiirissä. Mutta railakkaita vaiheita riittää espanjalaiseksikin päätöksenteoksi aivan riittämiin. Kolumbuskin on sotkettu asiaan.

Jos RIUn ja San Bartlomé de Tirajanan kunnan tahto olisi toteutunut Oasis olisi jo purettu, ja uusi, entistä isompi palvelisi nyt asiakkaitaan. Edessä näyttääkin olevan huomattavasti isompi purku- ja rakennusprosessi kuin RIU kaavaili. Sikäli kuin asiasta lopulliset päätökset joskus syntyvät.



RIU ehti jo sulkea Grand Hotel Oasiksen purkutöiden aloittamiseksi
7. huhtikuuta 2013. Kuukautta myöhemmin se avattiin uudestaan, koska hotellin alue ympäristöineen julistettiin kulttuuriperinnöksi. Hotellihanke ei ollut tässä ratkaiseva asia vaan sen vieressä oleva suuri palmupuisto. Nämä palmut nimittäin Kristoffer Kolumbus näki mereltä, kun hän tarvitsi vettä ja polttoainetta matkallaan Amerikkaan. Tämä tapahtui vuonna 1502, kymmenen vuotta sen sen jälkeen kun hän oli Amerikan löytänyt, joskin Kolumbus luuli edelleenkin olevansa matkalla Intiaan.  

Saaren kulttuuriperintöä vaaliva neuvosto haluaa, että palmulehdon tulee näkyä mereltä kuten se Kolumbukselle näkyi. Mitä kulttuuriperintöä vaalivan neuvoston päätöksestä lopulta seuraa ei ole tiedossani. Työntekijäin äänekäs lakko kuitenkin kielii prosessin vauhdista.

Uudet suunnitelmat

Mutta neuvosto haluaa, että RIU tinkii mahdollisen uuden hotellin korkeuden nykyistäkin matalammaksi vaikka RIU halusi siihen korotusta. Purku-uhka siis ei ole poistunut, mutta ei siihen ole velvoitettakaan, joten ei ihme että lakkolaiset ovat ymmällään. Myös edessä oleva toinen hotelli, IFA Faro ja ostoskeskus Oasis joutuvat suurten muutosten kohteeksi koska ne ovat liian lähellä rantaa.  Sinne on luvassa muutakin rannan käyttöä helpottavia ja siistiviä muutoksia.

  
Päätöksen alueen kulttuuriarvoista tekivät siis koko Gran Kanariaa hallinnoivat päättäjät. San Bartolomé de Tirajanan kunta sen sijaan oli jo purkuluvat myöntänyt eikä kunnan rakennushankkeista vastaava arkkitehti nähnyt Oasis- hotellissa sellaisia kulttuuriarvoja, joita tulisi vaalia.

Kilpailijat ampuvat kovilla

Sen sijaan kilpailevan Lopesan hotelliketjun johto niitä havaitsi. Se kirjelmöi saaren johtaville päättäjille, että Oasis tulee julistaa kulttuuri- ja arkkitehtuuriarvojensa vuoksi perinnekohteeksi. Lopesan piti myös RIU:n suunnitelmia ylimitoitettuna, koska niihin kuului lisätä huonelukua sadalla, ja kerroksiakin oli suunniteltu yksi enemmän kuin nykyisessä hotellissa. Lopesan väitti myös, että tuo seitsemänkerroksinen uusi hotelli vaikuttaisi näkymiin ikään kuin se olisi kahdeksankerroksinen.


RIU ampui yhtä kovilla takaisin. Se vastasi, että Lopesan valehtelee, sekoittaa faktoja, antaa vääriä tietoja, puolitotuuksia ja harhaanjohtavia tulkintoja, jotta hanke tulisi mahdollisimman huonoon valoon, kertovat lehdet. RIU selvitti, että uusi hotelli vaatisi vähemmän pinta-alaa kuin alkuperäinen. Eikä se mitenkään muuttaisi näkymiä palmupuistoon.

Myös Gran Kanarian arkkitehtien neuvosto on havainnut hotellin kulttuuriarvot. Sen kirjelmässä viranomaisille vastustetaan hotellin purkamista, koska se on arkkitehtien mielestä merkittävä kulttuuri- ja arkkitehtuurikohde ja Maspalomasin historian merkkipaalu.  Arkkitehdit katsovat myös, että RIU voi saada haluamansa lisähuoneet laajentamalla nykyistä hotellia eikä sitä sen vuoksi tarvitse purkaa. En tiedä onko RIU tähän arvioon vastannut.


Mutta olen kyllä harvinaisen kiinnostunut kuulemaan miten tämä prosessi päättyy.

Rahasampo Mallorcalta

RIU kertoo olevansa lomahotelliketjujen maailmantilastossa 30. sijalla ja Espanjassa neljäs. Se on Mallorcalla 1953 perustettu perheyritys, jolla on yli 100 hotellia 16:ssa maassa eri puolilla maailmaa. Gran Kanarialla on kymmenen RIU- hotellia. Yli puolet konsernin hotelleista on all-inclusiv- laitoksia.

Eettisen matkailun puolesta puhuvat järjestöt kehottavat välttämään all-inclusive- hotelleja mm. siksi, että ne heikentävät ympäristössä olevien paikallisten toimijoiden elinmahdollisuuksia, kun kaikki tarpeellinen löytyy yksien seinien sisältä. Myös kosketus alueen normaaliin elämään jää sen vuoksi varsin vähäiseksi.



Tämän jutun historialliset faktat ja eräät sitaatit ovat lainaa teoksesta

Birgitta Frejhagen: Pionjärerna – Svenskar och spanjorer ville skapa ett turistparadis på Gran Canaria. Nosdias 2013 Kirjasta on myös espanjankielinen versio: Los Pioneros

3 kommenttia:

  1. Anonyymi2.1.15

    Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Parin vuoden rakennustyöt rasittavat myös ympärillä olevia hotelleja.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista, semmoiset aina lämmittää. Purkuhommia on luvassa aivan riittämiin ympäristössäkin, kuhan päättäjät saavat jotain lopullista päätetyksi. Keskeytyneitä päätöksiä onkin runsaasti - kuten ilmenee lisätiedoista, jotka tässä päivän mittaan päivitän juttuun.

    VastaaPoista
  3. Moikka,

    Aivan upea juttu. Kävin tuolla myös juuri 2 viikkoa sitten kuvailemassa, mutta en tuntenut historiaa ollenkaan.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!