1.1.15

Anrika Grand Hotell Oasis i Maspalomas hotas av rivning



Profit eller traditioner – det är det fråga om. Semesterboendets världskoncern RIU vill riva det första storhotellet i Maspalomas, anrika Grand Hotell Oasis i Faro Maspalomas. Man vill bygga ett större och modernt istället. Som generar mer pengar. En del av arbetarna på hotellet har varit flera dagar i strejk med högljudda protester pga. arbetsgivarens åtgärd och avsikter.

Nyckelfiguren i tvisten har faktiskt blivit Columbus . (Uppdaterad 2.1.2015,  5.1.2015 och 13.1.2015)


Jag skulle egentligen skriva nu en annan artikel om hur södra delen av Gran Canaria för ett halvt sekel sedan omvandlades från öken till turistparadis på strandområdet som man gav namnet Maspalomas. Det var den framsynte landägargreven, hans medarbetare och en grupp svenska entreprenörer som var nyckelfigurer i detta. Jag avser att återkomma till denna process närmare i en annan artikel. Oasis- hotell var grevens projekt, en av de största och säkert också mest lyckade hotellsatsningar i Maspalomas. 


När jag dagen före nyårsafton 2014 skulle ta bilder av det väntade mig en överraskning. Det var en grupp demonstranter, strejkande hotellarbetare, som mycket högljutt protesterade för någonting.

En av banderolltexterna hette WE DON´T NEED MONEY! Vi behöver inte pengar.

Vilken märklig argument för strejkande!

I de andra fanns texter som antydde om kontroverser mellan RIU och politiker på olika nivåer samt att arbetarna och deras familjer får lida av detta. Orsaken till strejken gavs kortfattat och lika överraskande: "dåtid, nutid, framtid".


Demonstrationen ackompanjerades med lufttryckförsedda horninstrument. Några av demonstranter hade klokt nog hörselskydd på. Som förbipasserande hade jag gärna haft sådana också.



Arbetarnas rättigheter hotas

Senare fick jag av de strejkande en enkel lapp på fyra olika språk, med varierande språkfärdigheter. Först bad man om ursäkt om hotellets kunder ”för all de obekväma som man är tvungna att orsaka” med strejken. Som orsak gav man att företaget vill försvaga de fast anställdas rättigheter vilket påverkar på kvalitén som kunderna i hotellet har betalat för. Dessutom företaget vill använda den osäkerheten som är skapad av olika politiska nivåer.

Eftersom vi saknade fungerande språk oss emellan blev det som egentligen ligger bakom texten en aning diffust.


Men saken blev något klarare vid hotellingång. Där stod två bastanta herrar, säkerhetschefen i sin uniform och hotellchefen Luis Garcia, som sade sig höra till RUIs hotelledning, fast egentligen på ett annat hotell.

Gamla hotell skall bort och ny istället

Garcia berättade att bakom strejken och demonstranternas höga ljud är minskning av personalen och ändringarna i arbetsförhållandena efter att hotellet blev s.k. all-inclusive vilket innebär att gästerna får allt de behöver bakad in i hotellpriset, bl.a. mat och dricka. Därför har man sänkt hotellets status från fem stjärnor till fyra och då behöver man mindre personal.

Dessutom vill RIU riva hela hotellet som byggdes för ett halvt sekel sedan och bygga ett större i stället. Det innebär att man behöver inget personal under byggtiden som räknas bli två år. Men sedan behövs än mer personal än innan, konstaterade Garcia.



Det finns bara en hake. Byggplanerna har fastnat i politiska beslutandets process. 

Detta är nog ingen överraskning till någon som har en uppfattning om hur spanska samhället fungerar, tänkte jag i min lilla stillhet.


”Vi bara hoppas på att de strejkande skulle sluta med oväsendet att våra kunder kunde få sin semester i ro”, yttrade Garcia.


Jag frågade sedan om de strejkande hur länge de tänkte fortsätta med sina protester. Svaret blev kort: ”Indefinitivo” – ej bestämt än.

Jag vill lägga till att det fanns protesterande på två sidor av den stora byggnaden och oljudet kunde höras långt ut i samhället.


Hotellgästerna drar

Uppdatering 5.1.2015 Knappt en vecka senare läser jag i den den lokala internettidning http://maspalomasahora.com/index.html, att de högljudda protesterna har fått en del av gästerna att avbryta sin semester eller flytta till andra hoteller. Detta gäller även andra hoteller i närheten av Grand Hotell Oasis. Oljudet har varit enligt mätningarna fem gånger högre än gränsvärden tillåter. Polisen har dock bara plockat bort de mest högljudda instr ument, men demonstranterna har kommit sedan med trummor och kastruller istället.

Hotellägarnas organisation FEHT är bekymrad över läget. Man är rädd för att detta urholkar hela näringens existens här. Den har vädjat till politikerna men tills vidare utan resultat.

De strejkande säger till tidningen som en orsak till strejken att RIU har minskat personalen från 249 till 185 och brutit gjorda avtal. 

Uppgradering 13.1.205: Demonstrationerna avslutades igår eftersom myndigheterna gav inte tillstånd att fortsätta det utanför hotellet. Man fick inte någon avtal med arbetsgivaren. Nya åtgärd kan följa, skriver Maspalomas Ahora.

Greven med vision

Nu skall jag fortsätta med det som var orsaken till mitt besök. Grand Hotell Oasis ägs alltså numera av storkoncernen RIU. Men det är ursprungligen ett projekt av markägaren till Maspalomas och mycket annat grev Alejandro del Castillo y Bravo de Laguna. Eller närmare sagt han är nionde greven i familjen som ägde marken här, alltsammans 30 000 kvadratkilometer. Grev Alejandro, hans medarbetare och för avgörande del en grupp svenskar har tillsammans skapat grunden till det som vi använder som semesterparadis idag.  Som sagt min avsikt är att återkomma i en annan artikel hur detta fantastiska projekt blev förverkligad.


Grundbulten var dock en internationell arkitekttävling som nu syns som generalplan för hela Maspalomas från San Agustín till Meloneras. Men allt detta som vuxit nära till fyren el Faro finns inte i planen. Inte heller en av grev Alejandros första stora projekt, hotell Oasis, som numera ägs av RIU. Det har vuxit en hel stadsdel runtomkring med apartementos hoteller, läkarmottagningar, köpcentrum med flera av vilka många snyltar också på namnet Oasis.

Efter nya lagen 1959 som Franco skapat för att få mer valuta i landet ledande politiker på Gran Canaria föreslog grevfamiljen att de skulle bygga i Maspalomas en statlig hotellanläggning (parador). Sådana byggdes runt om Spanien för välbeställda.

Grevfamiljen tände inte på tanken. På den tiden fanns det här på sydkusten bara torr ödemark och familjens tomatodlingar. Kommunen San Bartolomé de Tirajana menade att här lönade det sig inte att satsa på någonting.


Men i början av 1960- talet fick grev Alejandro idén att bygga hit ett helt nytt område baserad på turismen. I samband med detta byggde han också Oasis- hotellet, som nu har drygt 300 rum samt service i yppersta klass.

Topparkitektens arbete

Utifrån ser byggnaden enligt mig inte värst tilltalande ut. Men inne i huset är det desto finare. Greven använde i sina projekt de bästa arkitekter vilket också syns. Hotellet ritades av hans favorit Manuel de la Pena, som betraktas som tidens framstående representant av strukturalism och experiment i arkitekturen. Grev Alejandro var i själva verket kanske mer konstnär än företagare. Även om hamnade i den senare rollen. Han använde i sina projekt modernistiska former som då under Francos tid var närmast förbjudna. Det berättas att han placerade i hotellfoajén en stor, gul konstverk av metall. När hans pappa, kallad Tomat-Greven, kom till invigningen av hotellet utbrast han: ”Vem har tagit den där fula traktorn hit!”



Det var detta konstverk som jag ville fotografera. Men tji fick jag! Inte kunde jag hitta den under en snabb sökning runtomkring. Däremot nog ett antal riktigt fina på 60-talet modernistiska tavlor.  Kanske passade ”traktorn” inte heller i RIU- ledningen i smaken.



Jag hade svårt att dölja min upprördhet över koncernens plan att riva detta för Maspalomas historia central och anrika byggnad för att ersätta den med någon större, modern skapelse som gör bättre profit. Kanske det är detta som  också var bakgrunden till banderolltexten :
WE DON´T NEED MONEY!


Då Columbus såg palmerna

Jag är inte den ende som blivit upprörd. Efter att ha skrivit det som står ovan sökte jag mer information om saken, närmast från norska internet tidningen www.canariajournalen.no som har en bra sökmotor. Den återger det viktigaste som lokala medier skriver om. Visade sig att detta med rivning av Oasis är en riktig saftig historia i spansk politisk drama som valsat runt redan några år. Även den gamle gode Columbus är inblandad, t.o.m. som nyckelfigur.

Om RIU och kommunen San Bartolomé de Tirajana hade fått sin vilja RIU Grand Hotel Oasis hade tagits ned och en ny skulle redan serva sina nya gäster. Nu ser det ut att bli än större rivnings- och bygghistoria än vad RIU planerat. Bara beslutande myndigheter skulle komma till skott.



RIU hann faktiskt redan stänga hotellet 7.4.2013 inför rivningen. Men bara efter en månad fick man öppna igen. Detta hände därför att området utlystes som kulturarv. Avgörande var dock inte hotellet utan palmlunden intill. Det var nämligen palmerna där som Christoffer Columbus 1502 såg på sin resa till Indien, som han ännu trodde, fast han redan hade hittat Amerika, vilket han inte visste. Han behövde virke och vatten för resan och de fick han här.

Rådet som bevakar kulturminnena på ön beslutade i april 2013 att palmerna skall synas ut till havet på samma sätt som Columbus såg dem. Vad innebär detta för byggplanerna är (enligt uppgifter jag hittat) ännu under utredning. Vilket är en anledning för den högljudda strejken.

Nya planer för stranden

Klart lär vara dock att rådet vill att RIU bygger en anläggning som är en våning lägre än den ursprungliga Oasis. Men man är inte tvungen att riva det gamla. RIU ville ju bygga en våning mer.


Dessutom berörs några andra byggnader. Bl.a. den som står framför Oasis på stranden, IFA Faro, samt köpcentrum Oasis och en del andra byggen som alla står för nära stranden. Det skall bli även andra ändringar som underlättar användning av strandens.  En ny plan skall göras för detta.

Allt detta beslutades i Las Palmas i organ som råder över hela ön. Kommunen San Bartolomé de Tirajana hade ju redan gett tillstånd till rivning och bygge enligt RIUs planer. Kommunarkitekten lär t.ex. inte ha sett några kulturvärden att bevara i anrika Oasis- hotellet.

Konkurrenterna slår hårt

Däremot ledningen på konkurrerande hotellkedjan Lopesan såg dem. Presidenten i firman skrev till öns högsta beslutfattare att Oasis borde utlysas som kulturminne. Konkurrenten hade även andra, kommersiella argument mot RIUs planer. Man ansåg att de var överdimensionerade eftersom RIU ville har hundra rum mer än idag. Dessutom ville RIU ha sju våningar istället för dagens sex. Lopesan hade även kommit på att dessa sju våningar skulle i verklighet se ut som åtta.



RIU slog tillbaka minst lika hårt. RIU svarade att Lopesan ljuger, blandar ihop fakta, ger fel information, halvsanningar och missvisande tolkningar för att projektet skulle stå i sämsta möjliga dager. RUI menade att det nya hotellet blir mindre i tomtarealen än den nuvarande och skymmer inte alls sikten till palmlunden, som blir fullt bevarad som idag.

Även Gran Canarias arkitekter har yttrat sig. Man vill bevara Oasis som kultur- och arkitekturminne . Dessutom är det ett minnesmärke om hur turismen började i Gran Canaria. Arkitekterna menar dessutom att RIU kan få de önskade tilläggsrummen till hotellet med en tillbyggnad och då behöver man inte riva den gamla. Jag vet inte om RIU har kommenterat detta.


Men jag är ytterst intresserad att få veta vad som kommer att hända med detta allt eftersom.

Pengamaskin från Mallorca

RIUs hemsida informerar att koncernen är på 30. plats i världslistan av semesterhotellkedjorna och i Spanien fjärde. Det är ett familjeföretag grundad på Mallorca 1953 som har 100 hotell i olika världsdelar. På Gran Canaria finns 10 RIU hotell. Över hälften av alla RIU- hotell är all-inclusive. 

Organisationer som försöker främja etiskt resande rekommenderar att inte använda all-inclusive eftersom det minskar möjligheterna för lokala företagare att överleva när allt som behövs för semestern finns inom hotellet. Vilket också minskar ens kontakt och förståelse för landet man besöker.



Historisk fakta on vissa citat i denna artikel härstammar fån boken

Birgitta Frejhagen: Pionjärerna – Svenskar och spanjorer ville skapa ett turistparadis på Gran Canaria. Nosdias 2013. Boken finns också på spanska: Los Pioneros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!