Kanarialainen viini oli maailmalla arvostettu
vientituote 1800- luvun puoliväliin asti. Lue vaikka Shakespearia! Saarten
viinikulttuuri jäi mannermaisen jalkoihin lähes pariksi sadaksi vuodeksi kasvitautien
ja kauppakonfliktien vuoksi. Turismikin oli jarruna. Nyt se alkaa taas päästä
arvoonsa jopa vientituotteena. Siitä saadaan kiittää mm. Ramírezin veljeksiä ja
heidän Frontón de Oro viinejään.
Skandinaviska Klubbenin ryhmä kävi
tutustumassa heidän tilaansa ja minä olin mukana.
Det samma på svenska:
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/vid-kanariska-vinets-rotter.html
Det samma på svenska:
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/vid-kanariska-vinets-rotter.html
Matka Bodega Frontón de Orolle
on loppupäästään tosi haastava. Kun on päästy Vega de San Mateon ohitse La
Leluchan kylän reunalle bussin matka päättyy, ja joudumme jalkautumaan. Matkan
loppuosa on niin kapeaa, mutkikasta ja jyrkkää, osittain sorapintaista tietä,
ettei pitkä ja leveä bussi sinne yksinkertaisesti mahdu.
Olimme täällä laskettua
aikaisemmin, ja joudumme odottelemaan melkoisen tovin ennen kuin tilatut taksit tulevat viemään meidät perille.
Puhelias kuski on viinitilan naapuri, ja arvattavasti hänellä on juuri
tällaisia ajoja varsin runsaasti.
Neljänkymmenen vieraan kuljettaminen tuon
puolentoista kilometrin pätkän edestakaisin on varmaan mukava tulolähde
hänelle. Pikkubussiin mahtui yhdeksän matkustajaa kerralla. Pääseehän tuon
pätkän jalkapatikassakin, mutta se vaatii hyvää kuntoa maaston jyrkkyyden
vuoksi.
Vieraat tervetulleita
Viinitilalle otetaan
mieluusti vieraita tutustumaan ja ostoksille, mutta se edellyttää
ennakkoilmoitusta. Tilan tiedot löytyvät osoitteesta
Kahdeksan hehtaarin suuruinen
tila sijaitsee 1200 merin korkeudessa, mikä on yksi tekijä viinin laatuun. Sijainti pitää ilman lämpötilan ja kosteuden
sopivana. Siihen kuuluu niin sadetta,
kesäkuumaa kuin jopa talvipakkasia. Saaren pohjoinen puoli on tunnetusti
sateisempaa ja vehreämpää kuin eteläosa. Talvilämpötila laskee yhden asteen
sataa metriä kohden merenpinnasta ylöspäin noustessa, kertoo omistajaveljeksistä
toinen ja tilan viinimestari, bodegaro, Pedro Ramírez.
Toinen tärkeä tekijä on
maaperä, joka on tuliperäistä soraa. Kanariansaarten maaperä on muovautunut
tulivuorenpurkauksissa 1,5 – 15 miljoona vuotta sitten. Maaperän laatu
vaihtelee runsaasti eri puolilla saarta ja eri saarilla vaikka kaikki saaret
ovat laavaperäisiä.
Tällä rinteellä se on kerrostunut useiden
tulivuorenpurkausten myötä lecasoran kaltaiseksi aineeksi. Viiniköynnösten juuret hakeutuvat viiden
metrin syvyyteen hakemaan vettä. Juuria
on jätetty tilan esittelytien varteen näkyville.
Oma ryhmän vetäjämme Arne Beldau on
geologi, ja pitää matkalla tilalle pitkän esitelmän saaren geologiasta. Hän on
tehnyt tutkijatovereidensa kanssa myös vertailevan tutkimuksen maaperän
magnesiumin vaikutuksesta valkoviinin laatuun. Lyhyesti: Se on huomattava.
(Tutkimusraportti löytyy googlaamalla Beldau Magnesium, ja olen sitä tähänkin
tekstiin hyödyntänyt.)
Alun perin tällä tilalla
viljeltiin vihanneksia, mutta heikko vedensaanti sai nykyisen polven, veljekset
Pedro ja Juan Ramírezin, panostamaan viininviljelyyn parinkymmentä vuotta
sitten. Ensin tuotettiin bulkkiviiniä, mutta nyt laatu on saatu niin korkeaksi,
että se kelpaa vientiin jopa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Veikkaisin, että tästä
saadaan kiittää myös viinitukkureita, jotka ovat onnistuneet viemään rapakon
taa muitakin Kanarian viinejä. Viinin laatua taas on kohennettu saarilla EU:n
ja Kanariansaarten hallinnon tukirahoilla. Siitä on viesti viinikellarin
seinälläkin.
Kanariansaarten viinitilat
ovat kaikki varsin pieniä. Se ja olosuhteet muutenkin panee kehittämään keinoja
pienen tilan hyväksikäyttöön. Tämän vuoksi osa viinirankoista on yksivartisia,
toiset kaksihaaraisia. Jälkimmäiset tuottavat kahdeksan kiloa rypäleitä,
yksivartiset puolet vähemmän.
Kanariansaarten rypälelajikkeet ovat ns.
endeemisiä, niitä on vain saarilla, ei mantereella. Ne periytyvät 1500-
luvulta, jolloin espanjalaiset valloittajat aloittivat täällä viinituotannon.
Viinin lisäksi tällä tilalla
viljellään edelleenkin mm. appelsiineja, kirsikkaa ja luumuja. Mutta päätuote
on viini, joka korjataan syys- lokakuussa. Kun sato kypsyy on pidettävä
kiirettä. Kunkin lajikkeen korjuu tapahtuu 24:n tunnin sisällä.
Vähän valmistuksesta
Menemme tuotantotiloihin
sisälle mahtavien metallisäiliöiden pariin. Ensin rypäleet pannaan isoihin
mehustussäiliöihin kuorineen. Kuorista irrotetaan paljon puhuttuja antioksidantteja
ja tanniineja.
Sen jälkeen on vuorossa käymisprosessi toisissa sammioissa.
Sen jälkeen on vuorossa käymisprosessi toisissa sammioissa.
Ja lopuksi tuotteet pannaan täällä
amerikkalaisiin tammitynnyreihin laadusta riippuen 3-4 kuukauden ajaksi
kypsymään. Tuotanto on mitoitettu 75000 pullolle vuosittain. Saarilta löytyy
sekä isompia että pienempiä tuottajia.
Sitten päästäänkin siihen
mitä joukkomme näyttää erityisesti odottaneen, maistelemaan tuotteita. (Linkki
parempaan valmistuksen kuvaukseen alempana.)
Maistelemisen taito
Pedro Ramírez neuvoo ensin
katselemaan viiniä, sitten haistelemaan ja lopuksi maistelemaan. Näin myös
viinit esitellään bodegan kotisivulla, ja se myös noudattaa yleistä viinin
maistelun menettelyä. Pedro esittele kaikkien viinien ominaisuudet ennen
maistamista, mutta ne jäävät yleisessä hälyssä korvieni kuulumattomiin, joten
saan tyytyä omiin havaintoihini ja tilan kotisivun arvioihin. Lullen kyllä, että Pedro käytti ihan samoja
ilmaisuja.
Ensiksi tuodaan tarjolle
valkoinen Semiseco, joka tarkoittaa puolikuivaa. Mutta maallikkoanalyysinä
pidin sitä miellyttävänä niin ulkonäöltään kuin maultaan. Vähän vihertävän
kuultava väri, maku raikas ja kukkainen, sopivan hapokas.
Maistamisen sanastoa
Tässä vielä bodegan kotisivun
asiantuntija-arvio, joka mielestäni on varsin osuva.
Blanco Semiseco. 75cl. 13%.
Valmistettu Listán Blanco, Malvasia, Albitello ja Moscatel rypäleistä. Vihreitä
hedelmäsävyjä, puhdas ja kirkas. Viinin tuoksussa valkoisia kukkia ja
trooppisia hedelmiä. Suussa keveä, tasapainoisen hapokas ja antaa raikkaan
tuntuman, huipentuu makeuteen, mikä tekee siitä vielä nautinollisemman.
Sulkeutuu kevyen kirpeästi mikä tekee siitä viipyilevän.
(Opin myöemmin, että tämä
”viipyilevä” on viinimaistelun avainsanoja, se maku joka jääsuuhun viimeiseksi.
Viinikoulun linkki jutun lopussa aiheesta innostuville.)
Sitten on vuorossa toinen
valkoinen, siniseen pullotettu Blanco Afrutado, suomeksi valkoinen,
hedelmäinen. Se on kaikesta päätellen bodegan uusin tuote, sillä Frontón de
Oron kotisivulla siitä ei ole edes kuvaa eikä laatuselitystä.
Minulta menikin pasmat hetkeksi
sekaisin sillä kotisivulla tällaisessa sinisessä pullossa on Semisecon
etiketti. Samanlaisessa valkoisessa kuin meille tarjoiltu Semiseco taas on kotisivun
kuvassa Albillo, jota käynnillämme ei näkynyt missään. Yllätyksekseni löydän Albillon myöhemmin San
Agustínin Vivosta vuoden 2014 pullotuksena, kuten melkein kaikki muutkin
Frónton de Oron tuotteet, mutta sinistä Afrudatoa ei kaupassa näy.
Blanco Afrutado avautui
suussani raikkaan hapokkaana, mutta sitten tunkee päälle voimakas kukkaisuus ja
makeus, joka ylittää makukynnykseni. Tämä oli ainoa tuotteista, jota en juonut
loppuun vaan sylkäisin sen tarkoitusta varten varattuun ämpäriin. Mutta makeista
valkoisista pitäville tämä voi olla mainio vaihtoehto, ehkä jälkiruuan
seuraksi, sillä sen makeus ei ollut tympeä. Itse en juuri valkoisia harrasta
vaan juon lounaallani lasin punaista, vaikka lautasellani on tuskin koskaan
muuta kuin kalaa ja vihanneksia.
Punaiset ovat makuuni
Sitten on vuorossa
perinteinen punaviini, Tradicional Tinto, jota olen useasti ostanut niin
pienestä kulmakaupastani kuin San Agustínin ostoskeskuksen Vivosta. Minusta se
on varsin mukavan makuinen ruokajuoma, vähän hapokas mutta miellyttävällä
tavalla. Kotisivun kuvaus:
Tradicional Tinto , 75 cl ,
13%. Valmistettu Listán Negro ja
Tintilla rypäleistä. Kirsikanpunainen viini,
välikerroksessa violetteja sävyjä, puhdas ja kirkas. Rypälelajikkeiden
aromit tulevat selkeästi esiin perusmausta, joka on punaisia hedelmiä ja tietty
muistuma tammitynnyrin kypsymisajasta. Suussa aluksi keveyttä, joka jatkuu
makujen täydellisenä tasapainona. Sulkeutuu mietona ja nautinnollisena
kirpeytenä. Viipyleiviä, rypälajikkeille luonteenomisia jälkimakuja.
Sen jälkeen on vuorossa toinen
punaviini, Tintilla, joka on suussani hiukan raikkaampi ja hedelmäisempi kuin
Tinto. Kaupan hyllyllä se olikin tilan kallein viini, täällä hinta meni ohi
korvieni. Palaan hintavertailuun
toisessa jutussa, jossa maistelen muitakin viinilaatuja. Siinä paljastuu
yllättäviä asioita.
Bodegan kotisivun
esittelystä:
Tintilla, 75 cl, 13% valmistettu
Tintilla- rypäleestä, neljän kuukauden kypsennys tammitynnyrissä. Intensiivisen
punainen väri, jonka pintakerroksessa violetteja hedelmäsävyjä, puhdas ja
kirkas. Tintilla aromit maistuvat selkeinä punaisten hedelmien perusmaussa, hiukan
mausteita, ja muistuma neljän kuukauden säilytyksestä tammitynnyrissä. Suutuntuma
ensin hyvin voimakas, joka kehittyy sitten hedelmä- ja maustemakujen
tasapainoon. Sulkeutuu tiettyyn
nautinnolliseen kirpeyteen.
Lopuksi maistellan
Malpais punaviiniä. Malpais viittaa kasvualustaan, malpais= huono maa tai
laavamaa. Nopealla maistamisella myös hintansa väärti – ja arvio pitää
myös kotona maistellessa. Annan kuitenkin esittelyvuoron asiantuntijalle
Bodegan kotisivulta:
Malpais, 75 cl, 13%,
Valmistettu Listán prieto, Tintilla ja Listán Negro rypäleistä. Kaunis punainen
väri, violetteja sävyjä pinnassa, puhdas ja kirkas. Rypälelajikkeiden aromit
nousevat esiin perusmausta, joka on punaisia hedelmiä, hiukan suklaata,
toffeeta, kahvia ja vaniljahedelmää sekä muistuma neljän kuukauden
kypsennyksestä amerikkalaisessa tammitynnyrissä. Suussa ensin kevyt maku,
hapokkuutta ja eri makujen tasapainoa. Jättää suuhun hyvän muiston.
Näitä viittä saimme maistaa,
mutta lisäksi tilan valikoimaan kuuluu myös yksi rosé. Syy siihen ettei
maistella taitaa löytyä kaupan hyllyltä, hinnasta. Se on tilan halvin tuote. Kotisivu
kertoo näin:
Rosado Rosé, 75 cl, 13%
Valmistettu Listán Negro, Negro Legi ja Negramoll rypäleistä. Houkuttelevan
intensiivinen kirsikanpunainen, puhdas ja kirkas. Hyvin intensiiviset aromit,
ilmaisevat ja lajityypilliset. Muistoja kypsistä hedelmistä, herkullisia
vivahteita etenkin mansikoista, vadelmista ja karhunvatukoista. Suussa viini
tuntu anteliaalta, kermaiselta, hyvin raikkaalta ja nautinnolliselta, ja jättää
nenään hyvin voimakkaan hedelmätuoksun.
Näiden esittelyjen käännöstyössä
minua auttoi viinituntija Gracia Penttinen Tenerifeltä, jonka suomenkielisille viini-
ja ruokasivuille linkki lopussa.
Hän kertoo mm.
saarten viinituotannon historiasta ja valmistuksesta eri tiloilla,
joihin on tutustunut käynneillään ja kursseilla. Gracia kertoo myös saarten
ruokakulttuurista. Kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa. Päällimmäisten lisäksi
muita juttuja löytyy oikean reunan luettelosta
samaan tapaan kuin tässäkin blogissa.
Maistelun jälkeen ostettiin mukaan parhaimmalta maistuineita tuotteita.
Maistelun jälkeen ostettiin mukaan parhaimmalta maistuineita tuotteita.
Viinituotannon historiaa Kanarialla
Viinintuotanto alkoi
Kanarialla espanjalaisten valloituksen jälkeen 1400- luvulla. Se oli 1500- 1700
luvulla tärkein vientituote, koska Kanariansaarten sijainti oli viennille
edullinen. Vienti suuntautui vähän kaikkiin ilmansuuntiin, Englantiin, ,
Pohjois-Eurooppaan, Espanjan ja
Portugalin siirtomaihin Afrikkaan ja Amerikkaan. Madridin hoveissa tarjoiltiinkin
runsaasti ja mieluusti Kanarian viinejä. Kanarian viini tunnettiin yleensä
nimellä Malvasia, joka oli silloin tärkein viinilajike.
Takaisku tuli 1850- luvulla
kun viiniviljelyksiä vaivasivat virukset ja rutto, ja lisäksi kauppahuoneiden
konfliktit tyrehdyttivät viennin. Sen jälkeen viiniä tuotettiin täällä enää
paikalliseen käyttöön parinsadan vuoden ajan.
Myös matkailuelinkeinon
räjähdysmäinen kasvu 1960- luvulta alkaen on ollut syynä siihen, että
maanviljelys ylipäätään ja viininviljelys erityisesti on jäänyt taka-alalle.
Muutos on tullut vasta parin viime vuosikymmenen aikana,
Kanarian saarten
viinituotannon onni oli puolestaan se, että mantereella 1900- luvulla
vaivanneet kirvat eivät tänne levinneet. Täällä on koko ajan ollut omat lajikkeet,
joita löytyy vain Kanarialta. Mitä vanhempia rangat ovat sitä maukkaampi on
viini. Yleisimmät viinilajikkeet ovat negra común, negramoll, tintilla,
moscatell, negra malvasia ja listan negra.
Kanariansaarten viljelijöiden
vuosittaisessa kisassa menestyvät 2013 parhaiten Tenerifen viinit. Ne veivät 16
palkinnosta 12. Parhaaksi arvioitiin kuitenkin viini La Palman saarelta, Tenequá Malvasía Aromática, joka on makea ja maailmalla kisoissa menestynyt viini.
Skandinaviska klubbenin viiniasintuntija Arne Beldau on perustanut omat, hyvin asiantuntevat Kanarian viineistä kertovat sivunsa (2017). Jos ruotsi sujuu lue ihmeessä:
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Skandinaviska klubbenin viiniasintuntija Arne Beldau on perustanut omat, hyvin asiantuntevat Kanarian viineistä kertovat sivunsa (2017). Jos ruotsi sujuu lue ihmeessä:
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Lue viinikisasta juttu
norjaksi täältä:
Viinikoulu aiheesta innostuville täältä:
Kanariansaarten viinien maistelusta kertova
juttuni on täällä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!