Kanarieöarnas vin uppskattades
ute i världen ända till 1850- talet. Läs Shakespear så får du veta! Öarnas
vinkultur hamnade i skymundan för nästan två hundra år pga. växtsjukdomar och
handelskonflikter. Även turismen har varit en del av problemet. Nu börjar det
vända. Vin från öarna har blivit exportvara igen. Det får man tacka bl.a.
för bröderna Ramírez och deras Bodega Frontón de Oro. Skandinaviska Klubbens
grupp besökte deras gård och jag var med.
Sama suomeksi
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/kanaralaisen-viinin-alkujuurilla.html
Sama suomeksi
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/kanaralaisen-viinin-alkujuurilla.html
Resan till Bodega Frontón de Oro är i slutändan riktig krävande. När vi
kommit till kanten av byn La Lelucha i Vega de San Mateo stannar bussresan. Den
sista halvannan kilometer är så brant, krokigt och smalt att den stora bussen
helt enkelt ryms inte där.
Vi får gå några hundra meter och vänta på taxibilarna som skulle komma. Väntan
tar en god stund eftersom vi var framme tidigare än beräknad, men när bilen
kommer kör den raskt i skytteltrafik till gården.
Den pratglade chaffisen är
granne till vingården och man kan gissa att han har en hel del körningar dit.
Hans minibuss tar nio passagerare. Visst kunde man gå den där sträckan också,
några även gör det, men det kräver riktig bra kondition pga. den branta
terrängen.
Gästerna är välkomna
Man tar gärna emot besökare till att bekanta sig med produktionen samt för
inköp, men det kräver att man anmäler sin ankomst i förväg. Kontaktinformation
finns på hemsidan
Gården är bara på åtta hektar och ligger på 1200 meters höjd från havet.
Det har en viss betydelse för vinkvalitén. Läget är bra för fuktigheten och
temperaturväxlingar. Det ingår både sommarens hetta, kalla vinterdagar och även
frostnätter. Som bekant är norra sidan av ön fuktigare och grönskar mer än den
södra där de flesta av oss kommer ifrån.
Vintertemperaturen går ned en grad per varje hundra
meter ovanpå havsnivån, berättar bodegoren, vinmästaren, Pedro Ramírez för oss.
Den andra viktiga saken är jordkvalitén här. Alla Kanarieöarna har
vulkanisk jordmån. Den är 1,5 – 15 miljoner år gammal. Kvalitén på jord
varierar dock mycket på olika delar av öarna.
På de här sluttningarna har den
skiktats flera gånger om under flera vulkanutbrott. Den liknar nu lecagrus.
Vinrankornas rötter tränger sig fem meter ned i marken för att hämta vatten.
Längs besöksvägen har man lämnat några rötter synliga för att visa detta.
Vår egen gruppledare Arne Beldau är geolog och berättar oss ingående om öns
geologi. Han har t.o.m. gjort med sina kollegor i Göteborgs Universitet
vetenskapliga studier om hur magnesium i jorden här påverkar kvalitén i
vittvin. Kortfattat: visst gör den det!
Du kan googla hans rapport med orden ”Beldau
Magnesium”. Det har även jag gjort och använder här en del av fakta från den.
Grönskaker byttes till vin
Urpspungligen odlade man här på gården olika grönsaker och frukt. Men
eftersom det var svårt med vatten bestämde den nya generationen, bröderna Pedro
och Juan Ramírez, för två decennier sedan att satsa på vinodling.
Först gjorde man bulkvin men sedermera har man förfinat produktionen och
höjt kvalitén så att den duger nu till export t.o.m. till USA och Kanada.
Jag
skulle nog tippa att initiativrika vingrossister har en så viktig del i
sammanhanget. De har ju lyckats sälja viner över Atlanten även från de andra
Kanarieöarna. Vinproduktionen och kvalitéarbetet har fått också en hel del stöd
både från EU, Spanska staten och Kanarieöarnas myndigheter. Det är markerat på
husväggen här.
Vingårdarna på öarna är för det mesta ganska små. Förhållandena överlag gör
att man måste utveckla metoder för att använda arealen och marken optimalt.
Därför har flera an vinrankorna två stammar, vilket ger dubbel skörd, åtta
kilo. De med en stam får bara fyra kilo druvor.
Druvsorterna på Kanarieöarna är endemiska, de finns bara här, inte på kontinenten. De härrör från 1500- talet då spanska erövrare började odla vin här.
Jämte vin produceras här på gården även appelsiner, plommon och körsbär.
Men huvudprodukten är vin. Det skördas i september-oktober. När skörden är
mogen blir det bråttom eftersom den måste hämtas in inom 24 timmar.
Lite om vinproduktion
Vi går in i produktionskällaren med stora ståltankar. Först stoppar man druvorna i tankarna med
skalen för saftning. Av dem pressar man de omtalade antioksidanterna och
tanninerna.
Därefter följer jäsningen i de andra tankarna. Temperaturen är då viktigt
att följa.
Slutbehandlingen sker i amerikanska ekfat. Där får de mogna tre eller fyra
månader beroende på vilken sort som görs. Här produceras 75 000 flaskor vin per
år. Det finns både större och mindre vinproducenter på öarna.
Sedan följer det som vår grupp uppenbarligen väntat mest på, avsmakning.
Konsten att prova vin
Pedro Ramírez berättar att man först skall titta på, sedan lukta på och
till slut smaka vinet. I denna ordning presenteras produkterna också på
bodegas hemsida. Det är också gängse sättet för vinsmakning. Pedro presenterar
alla vin som smakas i tur och ordning men tyvärr den allmänna oväsen är så
pass hög att de går förbi mina öron. Då får jag nöjas med det som står på
hemsidan fast jag tror att det är precis det som Pedro berättade.
Först serveras en vit Semiseco, som betyder halvtorr. Jag tyckte i min
amatörbedöming att den var behaglig både för utseende och för smaken, vinet var
något grönaktig, smaken fräsch och blommig, angenäm strävhet.
Vocabulär för provning
Här än den sakkunnige bedömningen från hemsidan, som jag tycker träffar
bra:
Vin Blanco semiseco, Vitt halvtorrt 75 cl, 13 %
Vindistriktet (D.O.) Gran Canaria. Tillverkat av druvsorterna Listán Blanco,
Malvasia, Albillo och Moscatel. Med gröna frukttoner, rent och klart. Vinet
öppnar sig i näsan med doft av vita blommor och tropiska frukter. Det flyter
lätt i munnen med balanserad surhet som ger känslan av fräschhet, tillsammans
med höjdpunkt av sötma, vilken gör vinet ännu mera njutningsfullt. Det sluter
sig med lätt strävhet som gör det långlivat.
Jag lär mig senare att detta ”långlivat” är en av nyckelorden i
vinprovning, det är den smaken som man har sist i munnen. Jag skall sätta en
länk till slutet av texten för vinsmakningskolan för dig som blir taggad.
Sedan får vi smaka en annan vitt vin som är packad i uppseende väckande,
blå flaska, och heter Blanco Afrutado, på svenska vitt, fruktig. Den är
sannolikt den nyaste i sortimentet eftersom den inte finns på hemsidan.
Jag
blev först helt konfunderad eftersom där finns i den blåa flaskan en annan
etikett, nämligen Semiseco som här bjöds från en vanlig vit flaska. På hemsidan
finns däremot en annan produkt, Albillo i en vit flaska. Men den syntes inte
till vid avsmakningen. För min överraskning hittar jag en Albillo på 2014
buteljering i Vivo på Shopping Center i San Agustín. Den visar sig vara en av
de dyraste från denna bodega. Men kanske produceras den inte mera. Däremot
finns det ingen Afrutado i Vivo.
Tillbaka till provningen.
Blanco Afrudutao öppnade sig i mitt mun ganska friskt och med strävhet men därefter tar över
stark blommighet och sötma som går över min smaktröskel. Det här var den enda
som jag spottade bort i ämbaren för ändamålet. Men om man gillar söta viner kan
detta vara nog så bra alternativ, sötman var på inget sätt osympatisk. Den här
kan vara bra till efterrätten.
Själv dricker jag sällan vita viner trots att på min tallrik finns för det
mesta fisk och/eller grönsaker. Jag brukar dricka ett glas rött till min lunch.
De röda är i min smak
Därpå följer traditionella rödvinet, Tinto Tradicional, som jag ofta har
köpt i mina närbutiker i San Agustín, både i shopping center och i gatuhörnet
vid restaurang Loopy´s.
Jag gillar det som matvin, lite sträv och kryddig i
avslutning men på ett behagligt sätt.
Så här står det på hemsidan:
Tradicional Tinto – traditionellt rödvin 75 cl, 13 %
Vindistriktet (D.O.) Gran Canaria. Tillverkat av druvsorterna Listán Negro och Tintilla.
Körsbärsrött vin med violetta strimmor i mellanskiktet, rent och klart. De
olika aromerna av druvsorterna framträder tydligt mot bas smaken av röda frukter
och ett visst minne av mogningstid i ekfatet. I munnen först med lätt smak och
fortsättande med smakernas perfeckta balans. Sluter sig med mild och
njutningsfull strävhet. Långlivat med druvsorternas karakteristiska smak.
Det nästa är ett annat rödvin, Tintilla, som i min mun är
lite friskare och mer fruktig än Tinto. På butikshyllan den är även den dyraste
av Frontón de Oros viner. Här missade jag bodegas pris eftersom jag inte köpte
den – vilket jag nu ångrar. Jag återkommer in vinjämförelse i ett annat
blogginlägg. Den smakningen gav en del överraskningar.
Tintilla 75 cl, 13 % Vindistriktet (D.O.) Gran Canaria.
Tillverkat av druvsorten Tintilla. Intesivt rött med violetta frukttoner på
ytskiktet, rent och klart. De olika aromerna av Tintilla framträder tydligt mot
bas smaken av röda frukter, någon kryddsmak och minnen av fyra månaders
mogningstid i ekfat. I munnen först mycket starkt och utvecklande sig mot
balansen av smaker av frukt och kryddor. Det sluter sig med en viss
njutningsfull strävhet.
Till slut följer rödvinet Malpais. Ordet malpais betyder dålig jord. Detta
är också ett av de dyrare vinerna i sortimentet. Med snabb provning är det
enligt mig värd priset och den uppfattningen förstärks hemma. Malpais är mitt lunchvin per skrivande stund.
Jag gillar dess fylliga karaktär. Här igen hemsidans text på svenska:
Malpais (Malpais=dålig jord, lavajord) Listán prieto,
Tintilla och Listán Negro. Elegant röd färg med violetta strimmor på ytskiktet,
rent och klart. Aromerna av de använda druvsorterna framträder mot bas smaken
av röda frukter, lite av chocklad, toffe, kaffe, vaniljefrukt med ett minne
från fyra månaders mognadstid (crianza) i fat av amerikanskt ek. I munnen först
med lätt smak, surhet och balans mellan olika smaken. Lämnar efter sig ett gott
minne i munnen.
Dessa fem vin får vi smaka. Dessutom ingår i
sortimentet också ett rosé. Det är sortimentets billigaste på butikshyllan.
Hemsidan presenterar det så här:
Rosado Rosé 75 cl, 13 % Vindistriktet (D.O.) Gran
Canaria. Tillverkat av druvsorterna Listán Negro, Negro Legítima och Negramoll.
Lockande och intensivt körsbärsrött, rent och klart. Aromerna är mycket
intensiva, expressiva och art bundna. Minnen av mogna frukter och läckra
nyanser huvudsakligen av jordgubbar, hallon och björnbär. I munnen känns vinet
generöst, krämigt, mycket fräscht och njutningsfullt, och lämnar kvar i näsan
en stark fruktdoft.
Sedan gällde det bara köpa hem det som man gillade mest.
Om översättningen av hemsidans presentationstexter till svenska får jag tacka för vinkännaren och auktoriserade guiden Gracia Penttinen bosatt i Tenerife. Hon har förnämliga bloggar om vin- och matkultur på Kanarieöarna.
Hon har besökt flera gårdar och gått kurser i ämnena vin, mat och kultur. Rekommenderar att klicka på länken som finns i slutet av denna text. Som i min blogg hittar du fler artiklar på etiketter i katalogen vid högra sidan. Äldre texter kan du också skrolla fram, eller klicka på bloggens rubrik.
Om översättningen av hemsidans presentationstexter till svenska får jag tacka för vinkännaren och auktoriserade guiden Gracia Penttinen bosatt i Tenerife. Hon har förnämliga bloggar om vin- och matkultur på Kanarieöarna.
Hon har besökt flera gårdar och gått kurser i ämnena vin, mat och kultur. Rekommenderar att klicka på länken som finns i slutet av denna text. Som i min blogg hittar du fler artiklar på etiketter i katalogen vid högra sidan. Äldre texter kan du också skrolla fram, eller klicka på bloggens rubrik.
Kort vinhistorik på
öarna
Vinproduktionen började på Kanarieöarna efter
ockupationen av spanjorerna på 1400- talet. Vin var den viktigaste
exportprodukten tack vare gynnsamma läget på Atlanten. Exporten gick till
England, Nord-Europa, kontinenten i Europa, Spanska och Portugisiska kolonier i
Afrika och Amerika. I hovet i Madrid bjöd man gärna på kanariska vin. Den var
känd på namnet Malvasia som var den viktigaste druvsorten här.
Bakslaget kom på 1850- talet då vinpest och andra
sjukdomar drabbade odlingar. Dessutom blev det konflikter mellan olika
handelskompanier vilket gjorde slut på exporten. Därefter odlades vin mest på
lokalt bruk. Även turistnäringens uppkomst minskade intresset för jordbruk
överlag inklusive vinodlingen.
Förändringen började för ett par decennier sedan.
Ju äldre rankorna är desto smakfullare blir vinet. De vanligaste
vinsorterna är
negra común, negramoll,
tintilla, moscatell, negra malvasia och listan negra.
På Gran Canaria finns numera cirka ett hundra vingårdar. Det finns flera på
andra öar, i synnerhet på Tenerife. Alltsammans finns det 400 vingårdar på öarna.
Produktionen och apparaturen, bl.a. it-stödet, har utvecklats med EU stöd. Kommunerna
och öregeringen har också satsat på utveckling av näringen.
1999 skapades en gemensam kvalitéts- och ursprungsmärkning för odlarna på
Gran Canaria, El Reglemento de las D.O. Gran Canaria. Även andra öar har sina
kvalitétsmärken och dessutom har man skapat en gemensam D.O. på alla öarna.
Avsikten är att på detta sätt underlätta marknadsföringen av vinerna samt
kontrollera kvalitén. Man får använda kvalitétsmärken efter ansökning och
kontroller.
Läs mera om Kanarieöarna vin- och matkultur här, först Arne Beldaus ny sida:
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Läs mera om Kanarieöarna vin- och matkultur här, först Arne Beldaus ny sida:
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Sedan om från Teneriffa vinkel:
Det anordnas årliga kvalitéts tävlingar bland vinodlarna. I året 2012 tävling var det odlarna från Tenerife som kammade hem de flesta priserna, 12 av
alla 16 priser! Men som allra bästa vin korades Teneguía
Malvasía Aromática från La Palma. Läs mera om detta på norska här:
http://www.canariajournalen.no/Gastronomi/Kanarisk-mat/AArets-beste-vin-fra-Kanarioeyene-er-kaaret
Vinskolan:
http://www.yourwineclub.se/prova-vin/
Vinskolan:
http://www.yourwineclub.se/prova-vin/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!