Tässä
jutussa myös hintavertailua eri kauppojen välillä vähän yllättävin tuloksin.
Det samma på svenska:
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/vid-kanariska-vinets-rotter.html
Det samma på svenska:
http://tapanim.blogspot.com.es/2016/02/vid-kanariska-vinets-rotter.html
Frontón de Oro- jutusta on jo
varmaan kirkastunut etten ole mikään viiniasiantuntija, mutta pyrin suosimaan
paikallisia tuotteita, myös viinejä. Tarkan euron harrastajia tällainen viineihin
tutustuminen voi vähän kirpaista sillä kanarialaiset viinit ovat euron tai pari
vastaavia mantereen tuotteita kalliimpia. Syy lienee täkäläisen tuotannon ja
markkinoiden pienuudessa.
Frontón de Oron bodegalla viinit
maksoivat 6-8 euroa pullo. Omassa nurkkakaupassani Supermarket Kisamarissa
Loopy´s ravintolan alakerrassa samat tuotteet on hinnoiteltu vajaan euron
kalliimmiksi. Tarkempi hintavertailu eri
kauppojen kesken tämän jutun lopussa. Tulokset yllättivät ainakin minut.
Pieni kulmakauppani pärjää
Sitä huolimatta suosin tätä
kauppaa viiniostoksillani koska siellä oli paras valikoima paikallisia viinejä
mitä olin vielä missään nähnyt – paitsi tätä kirjoittaessa jouduin tarkistamaan
kantaani. Missään viinin erikoiskaupassa
en ole kuitenkaan käynyt.
Suuressa Mercadona- kaupassa San Fernandossa olen
kerran nähnyt YHDEN
paikallisen viinin, sen jälkeen en yhtään. Monta
vuotta sitten San Agustínin ostoskeskuksen Vivossa oli kyllä erillinen hylly
eri saarten viinejä, mutta ehkä panostus ei oikein onnistunut sillä sitä hyllyä
ei enää ole. Mutta kun kävin hintavertailulla löysin toisen hyllykön sekä
Vivosta että välikerroksen Sparista, joissa paikallisia viinejä oli aiempia havaintojani
enemmän, 15-20 erilaista. Myös kulmakauppani hyllyn valikoima on aika
vaatimaton sekin, noin 15 eri tuotetta, mutta niitä on sentään kaikissa useimmilta saarilta.
Otinkin urakaksi maistella
koko kulmakaupan viinihyllyn (aloituskuvassa) punkut lounaitteni yhteydessä, valkoisista kun en
niin perusta.
Frontón de Oron tuotteita olin jo maistanut aiemmin, joten jätin
ne tässä vertailussa väliin, paitsi ihan loppurutistuksessa. Omiani
ansioituneemmat näkemykset niistä löytyvät edeltä Bodega Frontón de Oroa
käsittelevästä jutusta. Maistelun lisäksi olen hakenut netistä kunkin tuotteen
valmistajasta lisätietoja. Jotkut ovatkin yllättävän isoja toimijoita, mutta
useimmat varsin pieniä.
Tässä vaatimattomat
amatöörihavaintoni nautinnan järjestyksessä:
Vino Frontera, Tinto. El Hierrolta
Tuottaja: Sdad. Cooperativa
de Campo ”Frontera”. Hinta kulmakaupassani 6,95€.
Väri tumma, selkeä, tuoksu
ennakoi hapokkuutta. Suussa se ei kuitenkaan ole leimaava, alkumaku on pyöreä
ja täyteläinen, lopussa hapokkuus nousee esiin, tammitynnyrin muisto lopussa.
Varsin varteenotettava ruokajuomaksi.
Jälkikäynnillä tarkistin myös
unohtamani pullotusvuoden ja totta puhuen se vähän hämmästytti, se oli 2008, ja
täkäläisten viinien kirjossa aika vanhaa myytäväksi. Tästä alempana lisää.
Googlaamalla selviää, että
kyse on 600:n maataloustilan yhteenliittymästä, osuuskuntayrityksestä, joka
tuottaa lähinnä erilaisia hedelmiä, mutta myös kymmenkuntaa viinilaatua. Se
kokoaa noin 95 prosenttia El Hierrolla viljellyistä rypäleistä. Joten muille ei
paljon pullotettavaa jää. Tuotantokapasiteetti on 600 000 litraa vuodessa. Maistamani
viinin rypäleet ovat Listan Negro (Negramoll) 85%, sekä Verijadiego negro ja
Mulata rypäleitä 15%. DO El Hierro. Tuotanopaikka on Frontera, El Hierron
keskipaikkeilla. Bodegan nimi: Central Vinicola Insular.
Tilan omat neittisivut täältä
Täältä lisätietoa (kyse on
viinitukkurin sivuista)
Volcán, Tinto. Gran Kanarian St. Brigidasta
Unohdin kirjata hinnan, tarkistuskäynnillä tätä ei enää ollut, mutta hinta oli 8-9€ tuntumassa.
Tämän väri on hehkuva, vaalea,
violettiin vivahtava, raikas, kirkas ja puhdas . Tuoksussa hapokkuutta, mutta
maku on lempeä, marjainen ja raikas, muttei makea, jälkimaku viipyilevä ja
intensiivinen.
Bodegas Elías M. Santos
Guerreran tuote. Tinton rypäleenä vain Listán Negro. Yhden miehen tilalla on
ollut viinituotantoa vuodesta 2009, tavoitteena on laatuviinit. Tuotannossa on
yksi punainen ja kaksi valkoista. Tuotanto on
mitoitettu vaatimattomaan 12 000:n pullon valmistukseen vuosittain mikä
tarjoaa tilaisuuden erikoistuotteisiin. Laatumerkintä on DO Gran Canaria.
Tila sijaitsee Monte
Lentiscalin kylässä, St. Brigidassa, 15 km päässä Las Palmasista, 400 – 680
metrin korkeudessa merenpinnasta.
(Tätä ei pidä sekoittaa
Vulcán viiniin Lanzarotelta.)
Santos Guerreran tilalla ei
ole internet- sivua, mutta Facebookista se löytyy. Tilan yhteystiedot löytyvät
myös täältä:
El Ancón, Tinto Joven, Tenerifeltä, vuoden 2013 pullotus.
Väri melko tumma punaviinin
punainen, alkumaku miellyttävän pehmeä ja pyöreä, hapokkuus pysyy taustalla,
loppumaussa kirpeyttä. Hinta kulmakaupassa 6,95€
El Ancón tuotteista löytyy
myös Tintilla 4 meses enbarrica, eli viinilaatu neljän kuukauden kypsennyksenä.
Kaikissa käytetään Listán Negro rypälettä. Tämä Joven on monilla messuilla ja
kilpailuissa palkittu viini. Joven on
Kanarialla yleinen nuori viinityyppi, joka on syytä nauttia kahden vuoden
sisällä pullotuksesta. Myös Tinto- merkinnällä varustetut saattavat kuulua
tähän heikosti säilyvien kategoriaan. Maultaan ne ovat silti vallan mainioita.
El Ancón on lukuisten
tenerifeläisten viljelijäin liittymän, Bodega Comarcal Icod, tuote. Se kuuluu taas
Bodegas Insulares- ryhmään, joka on saaren vanhimpien viinintuottajien
yhteenliittymä. Bodega sijaitsee La Luzissa , Tenerifen pohjoisen lentokentän
lähellä. Suomalaisten suosimaan Puerto de la Crutziin ajetaan sen ohitse.
Teneguía, Negramoll, La Palmalta
Kulmakaupan hinta 7,95 €. Tästä
tuli yksi suosikeistani vaikka paperille sain kirjattua vain:
Vaaleahko punainen, heikko
tuoksu (hajuaistini on todistetusti hiukan kehno), maku hedelmäinen, raikas,
miellyttävä viipyilevä loppumaku.
Tämä on nimensä mukaisesti Negramoll
rypäleistä tehty viini. Kaupasta tuli mukaani pullotus vuodelta 2010. Silloin
en vielä tiennyt, että olisi parasta ostaa sellainen, joka ei ole maannut
varastossa, hyllyistä puhumattakaan, paria vuotta kauempaa. Mutta ei se makua
haitannut, eikä sekään, että vasta jälkeenpäin huomasin, että suosituslämpötila oli 15°.
Teneguán viinitila on 60-
vuotta vanha viinintekijä Fuencalienta de La Palmassa, saaren eteläosassa.
Sillä on useita valkoisia ja punaisia lajikkeita. Bodegan kotisivuilla
kerrotaan, että se on yksi Kanariansaarten eniten palkituista viinintuottajista.
Mm. sen valkoviini sai vuonna 2012 Kanariansaarten viinintuottajien parhaimman
viinin palkinnon makealla Malvasialla, joten ei ihme, että sisartuotekin maistui. Ilahduttaa, että
minäkin osuin maistamaan oikein, vaikkei se makea ollutkaan…
Siitä innostuneena maistoin myös Tenequian Tinto- punkkua vuodelta 2013. Ei olisi kannattanut. Se oli ensimmäinen kanarialainen viini, joka ei maistunut minulle lainkaan. Vivahti liikaa viinietikkaan. Negramoll- rypäleen lisäksi on käytetty kolmea muutakin. Huomaa, että vaikka takaetiketissä (yllä) lukee Tinto, etupuolella on Negramoll, ja se on tämä hyväksi havaitsemani. Pelkän Tinton etiketti on aivan erilainen (alla).
Päivitys 7.11.2016 Kohtuuden nimessä päivitän vielä, että nyt ostamani vuoden 2014 Tinto oli ihan kelpo punkkua, eli 2013 on varmaan ollut tälle lajikkeelle huono vuosi.
Siitä innostuneena maistoin myös Tenequian Tinto- punkkua vuodelta 2013. Ei olisi kannattanut. Se oli ensimmäinen kanarialainen viini, joka ei maistunut minulle lainkaan. Vivahti liikaa viinietikkaan. Negramoll- rypäleen lisäksi on käytetty kolmea muutakin. Huomaa, että vaikka takaetiketissä (yllä) lukee Tinto, etupuolella on Negramoll, ja se on tämä hyväksi havaitsemani. Pelkän Tinton etiketti on aivan erilainen (alla).
Päivitys 7.11.2016 Kohtuuden nimessä päivitän vielä, että nyt ostamani vuoden 2014 Tinto oli ihan kelpo punkkua, eli 2013 on varmaan ollut tälle lajikkeelle huono vuosi.
Los Berrazales, Tinto, 2014, Gran Kanaria
Ulkonäkö reilu punainen,
kuultaa violettiin. Maku sopivan hapokas, rypäleinen, loppuviive monitasoinen
ja runsas. Loppuvaikutelma silti hiukan tunkkainen.
Kulmakaupassani hinta oli paikallisten viinien kalleimmasta
päästä, 10,95 €.
Hintaan nähden vähän petyin. Aika
räikeä etiketti jo arvelutti, mutta kun se on huomattavan kanarialaisen
taitelijan Pepe Damason suunnittelematta, niin että… Luin tämän jälkeenpäin
eikä se makua auttanut.
La Berrazales Bodega
sijaitsee Agaetan kaupungin ja Tamabadan luonnonpuistoalueen välisessä
laaksossa Gran Kanarian luoteiskulmassa . Siellä tehdään yhtä punaista, ja kahta
valkoista sekä roséta.
Tuotantopaikka on
epätavallisen alhaalla, meren pinnan tasalla. Yleensä Kanarian viinitilat ovat vuorenrinteillä,
ja sitä pidetään laatua parantavana seikkana. Bodega La Berrazales on (joko) yhteistyössä (tai) osa
Finca de la La Laja tilaa (kotisivu on hiukan monitulkintainen). Täällä
viljellään jopa kahvia. Tilan perinteet ulottuvat aikaan ennen espanjalaisia!
Huomattavaa yrittäjämeininkiä.
Los Lirios, Tinto Joven, 2010, Gran Kanaria
Tämä olisi pitänyt juoda pari-
kolme vuotta sitten, ja olisi pitänyt viilentää 15° lämpötilaan. Mutta en
huomannut mitään vikaa paitsi että lasiin jäi usein vähän sakkaa. Asiantuntijoilla
taitaa olla huomautettavaa tällaisesta.
Kulmakaupassa hinta oli 8,95€.
Muistiinpanoni on lyhyt: Väri tumma,
sopivan hapokas, jälkimaussa reippaasti tynnyriä. Tilan tammitynnyrit ovat
muuten ranskalaisia.
Bodega Los Lirios sijaitsee
Monte Lesticalissa, St Birigidan ja La Montenalan välimaastossa Gran Kanarialla
kuten aiemmin mainittu Bodega Elías M Santoskin. Siellä on jo vuodesta 1984
lähtien elvytetty vanhaa viiniperinnettä uusiin menetelmiin soveltaen. Tämä
Tinto Joven on DO Gran Canaria laatuluokituksessa, mutta tilan toinen tuote,
Los Lirios, Tocón, on kaikkien saarten yhteisen uuden DO Islas Canarias laatuluokituksessa.
Molempien kypsytysaika on kaksi kuukautta ja ovat laatua joven.
Kotisvua en tilalle löytänyt,
mutta googlaamalla löytyy lisätietoa, samoin tilan Facebook- sivu.
Las Tirajanas,
Tinto, 2014, Gran Kanaria
Väri: erittäin kaunis, heleä siniseen vivahtava punainen, aluksi miellyttävän voimakas perusmaku, melko hapokas,
vähän jälkikarvautta ja reippaan hapokas jälkimaku.
Kulmakaupassani 7,95€. Olin jo etukäteen melkein päättänyt,
että tästä tulee minun lempparini, onhan se tuotettu oman kunnan alueella, San
Bartolomé de Tirajanan, ja muinaisten guanchojen pääkaupungissa, Tuntessa, joka
tunnetaan myös nimellä San Bartolomé. Kaikki vuorille Playa del Inglésistä
pyrkivät matkailijat sen sivuuttavat.
Tämä yritys, Bodega Las Tirjana, osaa
myös hyödyntää matkailijat. Kotisivut ovat upeat, kolmella kielellä, ja
bodegalla voi käydä ostoksilla koska tahansa arkisin klo 10-16 ja
viikonloppuisin klo 10-14 - paitsi juhlapyhinä. Pientä maksua vastaan saa
tunnin esittelykierroksen, jolla nautitaan myös maistiaisia. Eikä tarvitse edes
ilmoittautua etukäteen.
Bodega tuottaa kahdeksaa eri
viinilaatua, joiden raaka-aine kerätään useilta tiloilta eri puolilta saarta,
kaikki tilat ovat yli kilometrin korkeudessa merestä.
Kaikille viineille on vuonna
2014 tehty uudet etiketit, joiden lähtökohtana on psykologisista testeistä
tutut Herman Rorschacin mustetahrakuviot, mutta eri viinilaatujen omissa
väreissä. Mahtaa lisätä myyntiä, alitajuisesti?
Minä kuitenkin luovuin tuosta lemppariajatuksesta ihan vain maun perusteella. Lopun hapokkuussa oli vähän liikaa. Paljastan kohta mitkä olen mieluisimmiksi valinnut.
Vega de Yuco, Tinto, 2013, Lanzarote
Voimakkaan tumman punainen
väri, aluksi maistuu täyteläinen ja mehevä kunnon punaviini, viipyilevä hapokas
jälkimaku.
Kulmakaupassani hinta parhaasta
päästä, 9,95€, Bodegan omassa nettikaupassa 10,50€.
Tämä viini on kotoisin Lanzaroten
La Gerian viinialueelta, Mashdaceb kylästä, joka sijaitsee jokseenkin keskellä
saarta reilut kymmenen kilometriä pääkaupunki Arrifestä. Bodegas Vega de Yuco
luonnehtii itseään nuoreksi perheyritykseksi, joka on perustettu 1997. Se
pyrkii ekologiseen tuotantoon mistä se on saanut 14001 ISO certificatin. Kotisivullaan
se kertoo vaatimattomasti tavoitteena olevan pieni määrä korkealaatuisia
tuotteita. No, nettikuapassa on 13 erilaista viiniä vähän joka lähtöön ja
lisäksi neljä likööriä.
Tuotantotilojen kuvissa on
laitteistoa enemmän kuin millään muulla katsomistani kanarialaisista
tuottajista. Turhaa vaatimattomuutta. Laatukontorollimerkki on DO. Lanzarote.
Kaksi suosikkiani.
Frontón de Oro, Malpais,
neljän kuukauden kypsennys, 2013.
Tätä ei kulmakaupassani ole
ainakaan juuri nyt, mutta bodegalta ostettaessa hinta oli 8€. Sen sijaan
Vivosta ja Sparista se löytyy,
hintavertailua kohta.
Tumman punainen, kirkas,
alkumaku pehmeä ja moniulotteinen, viipyilevässä jälkimaussa hapokkuus tulee
hyvin esiin, myös selvä vivahde tammitynnyriä. Tästä olen kertonut tarkemmin
bodegassa käynnin jälkeen kirjoittamassani jutussa. Tämä on mielestäni heidän
paras punaviininsä.
Harmittaa etten ottanut mukaani Tintillaa, joka oli myös
mielenkiintoinen, raikas elämys. Olisi tarvittu kolmas käsi laatikoita
kantamaan. Tinto Tradicionale, jota ostin mukaan, ja jota saan myös kulmakaupasta hintaan 6,95
€, on sekin varsin hyvä peruspunaviini. Näitä löytyy muuten myös eräistä Playa del Inglésin suomalaisravintoloista. Kysy!
Toinen tämän makukokeilun
suosikkini on El Ancón, Tinto Joven, Tenerifeltä.
Jälkikokeilua
Päivitys 17.3.2016. Ostin San Agustínin Nueva Suecian Spar- kaupasta ohikulkiessani pullon Vina Norten Tacororonte Acentejo punaviiniä vuosikertaa 2014 hintaan 8.42€. Bodegan kotisivulla se on nimellä Tradicional, mutta muistikuvani on, että kaupassa olleen toisen tämän bodegan viinin etiketissä oli Tradicional... ja sitä taas ei näy bodegan kotisivulla. Sen sijaan sieltä löytyy kuusi muuta punaviiniä, kaksi valkoista ja yksi rosé.
Makuelämys oli ensi alkuun huonelämpöisenä ihan mukiinmenevä, ei mitään erityistä iskenyt makuhermooni, mutta varsin tasapainoinen arkiviini oli oma arvioni. Loppuvaikutelma varsin hapokas kanarialaisten viinin tapaan. Viinin väri oli voimakas punainen, vähän siniseen vivahtava.
Tämä oli myös tinto joven, nuori viini, joka suositellaan nautittavaksi 14° asteen lämpöisenä. Panin sen myös jääkaapiin, meniköhän alle suosituslämpötilan sillä maku muuttui turhankin happameksi. Tätä tuotetta markkinoi Bodegas Insulares Tenerife, eli sama, jonka valikoimassa on hyväksi maistamani El Ancón. Ehkäpä joku toinen Vino Norten tuotteista pääsee samaan kategoriaan, mene tiedä.
Hintavertailua
Olen vertaillut eräiden
viinilaatujen hintoja lähikaupoissani, San Agustínin ostoskeskuksessa olevien
ja samaan ketjuun kuuluvien, Sparin ja Vivon sekä asuntoni lähellä olevan
kulmakaupan, Kisemarin, tarjonnasta. Viimeksi mainittu näyttää menestyvän
hintakilpailussa kohtuullisesti.
Sen sijaan on mielenkiintoista nähdä miten
kahden samaan isoon ketjuun, mutta eri brändiin kuuluvan kaupan, siis
Sparin ja Vivon, hinnat eroavat muutaman kerroksen päässä toisistaan. Vivon hyllyä yllä.
Hintojen suhteuttamiseksi
olen ottanut mukaan yhden mantereen viineistä, El Coton. Olen nähnyt useiden
paikallisten sitä lounaallaan nauttivan, itse siihen tutustuin ja tykästyin, kun pullo El
Cotoa oli tervetuliaisina aiempaan talviasuntoon tullessa. Ja lisäksi sitä
löytyy niin Suomen Alkosta kuin Ruotsin Systembolagetista, Suomessa liki
tuplahintaan täkäläisestä, Ruotsissa hiukan halvemmalla.
Vertailussa on ensin Sparin
ja Vivon hinnat ja sitten kulmakauppa Kisamar. Vain osa löytyy kaikista
kaupoista. Pullokoko 75 cl.
Ihan lopuksi on syytä todeta,
että nämä eivät mitkään kuulu suuren luokan gourmé viineihin, hintakin sen jo
kertoo. Sen sijaan ne ovat kaikki varsin kelvollisia ruokaviinejä, jotkut
aavistuksen makoisampia kuin toiset. Mikään ei ollut varsinainen
pohjanoteeraus. Ja makuasioistahan taas ei auta kiistellä. Itsehän olet oman
viinimakusi asiantuntija.
Kannustan kokeilemaan, sillä
täällä Gran Kanarialla myynnissä olevista mantereen viineistä monia saa ostaa myös
Alkosta, mutta paikallisia viinejä vain täältä. Oiva lisä suosittuun
automatkailuun vuorilla on pysähdys jossakin matkan varrella olevista monista
bodegoista. Ne näkyvät ainakin Googlen kartoissa, kun kirjoittaa hakukenttään ”bodegas
Gran Canaria”. St. Brigidassa on myös
Gran Kanarian viinimuseo, jossa on hyvä valikoima viinejä ostettavaksi. Niin,
ja kuskihan tietysti malttaa olla maistelematta, tai ainakin nielemättä.
Täkäläiset tiet ovat ihan riittävän kiemuraisia ilmankin.
Jos haluat perehtyä tarkemmin
Kanariansaarten viinituotantoon suosittelen Arne Beldaun viinisivuistoa (ruotsiksi).
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Gracia Penttisen viini- ja ruokasivujen lähtökohta on Tenerife, mutta hän on tutustunut myös muiden saarten tuotantoon (suomeksi).
https://kanariskavingardar.wordpress.com
Gracia Penttisen viini- ja ruokasivujen lähtökohta on Tenerife, mutta hän on tutustunut myös muiden saarten tuotantoon (suomeksi).
Viinimuseon linkki ja
muutakin Kanariatietoa täältä:
Viinikoulu aiheesta innostuville täältä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!