8.1.10

Auton vuokraaminen Gran Kanarialla

Autoa vuokratessa on syytä verrata hintoja, ja ennenkaikkea tutkia mitä niihin sisältyy. Joskus törmää odotettuakin parempaan ja kielitaitoisempaan palveluun. Tässä blogissa selviää myös ettei lentoaikojen seurantajärjestelmiin ole luottaminen. Ja käydään turistikulmia halvemmilla ostoksilla Ja vielä ihmetellään olemattomia parkkisakkoja.

 (Päivitetty 17.03.2011 ja 13.1.2014)

Denna text på svenska här: 
http://tapanim.blogspot.com.es/2010/01/att-hyra-bil-pa-gran-canaria.html#more

Odottelen Lempiarmaani saapumista Norwegian lentoyhtiön suoralla lennolla DY 3901Tukholmasta. Aeropuerto Las Palmasin seurannan mukaan http://www.aena.es/ sivustolla kone on aikataulussaan. Monesti hiukan myöhästyy vastatuulen vuoksi tullessaan tänne. Tuuli on nytkin sen tulolle vastainen, minkä näen kun katson parvekkeen ovesta ulos. Tuolta itä-koillisesta Afrikan suunnalta se yleensä puhaltaa.

Myöhemmin käy ilmi, että Arenan sivusto on yhtä epäluotettava kuin Norwegianin oma, joskus ovat tiedot kohdaallaan, joskus eivät.

Koneen tuloon on tunti, joten myöhästymisen luulisi jo näkyvän.

Hain aamuyhdeksältä auton San Agustínin ostoskeskuksen Victoria- vuokraamosta. Kukaan ei suostu varaamaan autoa etukäteen lauantaiksi vain yhden päivän ajaksi, vaan odottelevat viikonloppu- tai usean päivän vuokraajia. Hilkun halvempikin vuokraamo on, mutta sen autot on vuokrattu.

Taksi lentokentältä maksaa 35€ pienen juomarahan kera. Tarkoitus on päästä korkeintaan samaan hintaan omin toimin. Oli tuuria. Victoriaan listan halvin, Fiat Punto, löytyi aamulla vuokraamon Inglésin putiikilta, josta se tuota pikaa tuotiin minulle.

Kielinero?
San Agustinin Victoriassa asiointi oli sikäli mukavaa, että kun yritin alkukyselyjen aikana selvittää asiaani englanniksi niin patamusta mies alkoi puhua ruotsia. Tänään ilmeni, että hän puhui vielä sujuvammin saksaa autoaan hakemaan tulleelle pariskunnalle. Englantia ja espanjaa  hän porotti myös.


Myöhemmin selviää, että hän kasvanut Norjassa, puhunut isänsä kanssa ranskaa ja englantia, äidin kanssa norjaa ja englantia.. Koulussa kun kysyttiin mitä vierasta kieltä hän haluaisi lukea hän valitsi saksan, kun ei sitä vielä osannut. Nyt hän on aviossa saksalaisen kanssa, ja puhuu saksaa paremmin kuin useimpia muita kieliään. Aikuisena hän on asunut isän kera Mauritiuksella, ja äidin kanssa Gran Kanarialla missä oppi espanjan. Italia tuli siinä sivussa. Ruotsia hän on oppinut työkavereiltaan jossain matkan varrella.

Olin puhunut hänelle englantia, ja ihmettelin miten hän hoksi, että osaan ruotsia, vaikka olen suomalainen.

- Sen kuulee, hän sanoi, ja pani kättä korvalliselle. – Eilen tässä kävi ranskalainen joka puhui aivan perfektiä englantia (välihuomautus: hyvin poikkeuksellinen saavutus ranskalaiselta). – Minä vastasin hänelle ranskaksi ja hän oli aivan äimänä. Sen kyllä kuulee, hän virnisti.Jutellessa selviää, että hänellä on paljon ystäviä liikkeelllä, etenkin naispuolisia. Myöhemmin kuljen useasti hänen putiikkinsa ohitse, ja aina kaikuu iloinen "Terve!".

Päivitys 11.1.2016 Rogerilla oli oma autovuokraamo talvina 2014-2015 aivan Victorian vieressä. Mutta nyt se on jo pitkään vaikuttanut olevan kiinni. En tiedä mitä on tapahtunut.

Vuokraamoiden hintapolitiikka
San Agustinin ostoskeskuksessa on ainakin viisi autovuokraamoa, joilla on kullakin oma hintapolitiikkansa. Erikoisin hinnoiltaan on sisääntuloportin vieressä olevista se toinen, joka näyttää hyvin halpoja hintoja. Halvin on 16€/ vrk. Mutta siihen kuuluu vain pakollinen kolmannen osapuolen vahingot kattava vakuutus. Täysvakuutuksen kanssa sama auto maksaa 40€, kertoi myyjä. Sillä tavalla.

Auton vuorokausi hinta on kaikilla vuokraamalla sitä halvempi mitä pidemmäksi ajaksi sen ottaa.

Victorian Punton lähtöhinta oli 25€, mutta kun kysyin mitä auto maksaa se olikin 30€. Roger laski kysymättä mukaan täysvakuutuksen ja arvonlisäoverot. Täysvakuutus on syytä aina ottaa, pienikin kolaus voi muuten käydä lisähintaa kalliimmaksi.

Victorian sopimuspaperissa on kuvio johon olisi pitänyt merkata paljonko tankissa on tavaraa, ja yhtä täytenä se pitäisi palauttaa. Mutta se jäi merkkaamatta. Mitenkähän homma hoituu autoa palautettaessa?

Ole tarkkana miten vuokraat

Päivitys 13.1.2014 Omien ja muiden karvaidenkin kokemusten siivittämä vähän tarkennusta autojen vuokrausehtoihin. Niissä näyttää olevan kaksi kuminauhamomenttia. Vakuutukset ja polttoaine. 

Eri vuokraamoiden esitteistä selviää, että "täysvakuutus" saattaa vaihdella 5-15€ vuorokaudessa. Niistä ei selviä mitä tämä "täysvakuutus" kattaa. Onko esim. omavastuuta. Myös tuulilasivahinko saattaa olla sen piirissä tai sitten ei. Samoin arvailujen varaan saattaa jäädä se kattaako vakuutus myös omat ja matkustajiesi vahingot. Yleensä henkilövakuutus on erillinen momentti,  2-5€/henkilö. Useimpiin matkavakuutuksiin kuitenkin kuuluu sekä vastuu- että vahinkovakuutus, joka korvaa myös automatkalla sattuneet vahingot. Lue vakuutusehdot huolellisesti vaikka se onkin tylsää puuhaa. Matkavakuutus on muuten ehdottomasti kannattava investointi - vahingon sattuessa sen saa moninkertaisesti takaisin. Jos maksat matkasi luottokortilla siihenkin sisältyy vakuutuksia. Selvitä millaisia. 

Tärkeimmät autovakuutukset ovat kasko, Collision Damage Walwe (CDW) ja varkausvakuutus Loss Damage Walwer (LDW) sekä vastuuvakuutus (TPI) ellei sitä ole matka- tai luottokorttivakuutuksessa.

Vielä omituisempi on tankin sisältöä koskeva käytäntö. Eräät vuokraamot ovat ottaneet siitä rahastusmomentin. Auto palautetaan tankki tyhjänä! Harvoimpa sillä tavoin perille pääsee. Vuokraamo laskee sitten tankin täytön auton teknisten tietojen antaman numeron perusteella - ottamatta huomioon onko tankissa jäljellä jotain. Polttoaineen litrahintakin voi laskennassa olla paljon korkeampi kuin huoltoasemien todelliset hinnat. 

Kerran olin tullut tankanneeksi turhan paljon, mutta ei sitä mitenkään hyvitetty.

- Se tasoitttuu sitten seuravalla kerralla, tuumi vuokraaja, joka ei ollut Roger. 

Jotkut vuokraamot ottavat myös yllättäviä lisämaksuja, jos maksat luottokortilla.

Pyydä siis tarkka kustannuslaskelma kaikista kuluista. Ellet sitä saa kävele kulman taakse seuraavaan vuokraamoon. Onneksi Kanarialla niitä on pilvin pimein. Vuokraa vasta vertailun jälkeen. Matkanjärjestäjien ja suurten kansainvälisten ketjujen autot tuppaavat olemaan kalleimpia. Näitä kahta olen nähnyt suositeltavan hyvien kokemusten perusteella:

http://www.pluscar-grancanaria.com/booking.php?lang=en
http://www.top-car-hire.com/car_hire_canary_islands/gran_canaria/

Palataan alkuperäiseen tekstiin:

Moottorihuolia
Muutaman kilometrin lentokentän suuntaan ajettuani iskee pikku yllätys. Mittariston oikeassa alakulmassa alkaa vilkkua oranssin värinen moottorin kuva. Sitten se häipyy. Ja tulee jonkin ajan kuluttua taas vilkkumaan. Onneksi vastaan tulee Shellin huoltoasema , ja kurvaan sen pihaan.


Kurkistan hansikaslokeroon, mutta huoltokirjaa ei näy. Enpä sen espanjasta varmaan mitään ymmärtäisikään.

Soitan Rogerin antamaan numeroon, mutta siellä vastaa nainen, jonka englanti on heikonlaista, eikä hän oikein ymmärrä mistä kiikastaa.

On siestan aika ja Roger ei ole paikalla. Hän tulee vasta klo 16:n jälkeen.

- Etkö voisi soittaa uudestaan silloin, ehdottaa nainen.

- En oikein haluaisi ottaa riskiä, että moottori leikkaa kiinni, minä sanon. Ja kerron vielä tikkukirjaimin mikä askarruttaa.

- Eikö siellä ole ketään joka osaa espanjaa?

- Hetki vaan, sanon ja nousen autosta.

Viereen kurvaa kahden nuoren miehen pikkuauto. Sanovat osaavansa sekä englantia että espanjaa. Ystävällistä apua näyttäisi olevan tiedossa. Kesken selityksen puhelin soi, ja vuokraamon siestapäivystäjä kertoo puhuneensa mekaanikon kanssa. Autolla voi hyvin ajaa, siitä vilkkuvasta valosta ei tarvitse piitata.Takaisin moottoritielle, ja lusikka pohjaan. Kello on Norwegianin laskeutumisaika. Näköjään se on usean yhtiön suosima ajankohta sillä koneita tulee alas taivaalta putkena.

Pysäköinti lentoasemalla
Olen kerran aikaisemmin, vuosi sitten, käynyt lentokentän parkkihelvetissä pelkääjän paikalla. Nyt yritän muiden perässä, mutta nämä ajavat jonnekin monttuun ja se on eri paikka missä olen käynyt. Liian myöhään huomaan mistä olisi ajettava pohjakerroksen paikoille sisään. Ei kun kunniakierros takaisin, ja siellä tuleekin vastaan tuttu portti. Otan parkkilipun automaatista , ja sitten herää kysymys miten se maksetaan.

Autoaan lastaava norjalainen näyttää missä automaatit ovat.

- Maksetaan jälkikäteen? Kyselen.

- Ei kun maksat nyt, sillä saa parkkeerata vartin. Jos kestää kauemmin tulet maksamaan lisää.

Tuumin, että onpas omituinen systeemi. Automaatilla on nappi, jossa lukee INFO, ja painan sitä kysyäkseni tarkemmin. Naisääni toisessa päässä lupaa ymmärtää vähän englantia, mutta pitkälle emme pääse.

- Come here, tule tänne! hän komentaa lopuksi.

Minä ihmettelen, että minne, mutta en saa kysymykseen vastausta. Päätän antaa maksuille lisäaikaa, ja menen vastaanottamaan Lempiarmastani, jonka kone on myöhässä kymmenen minuuttia, ja matkatavaroitakin saa odottaa tavallistakin kauemmin. Olisi siinä saanut juosta monta kertaa jos olisin norjalaisneuvoa noudattanut.

Menemme hissillä yläkannelle, jossa auto odottaa. Heti hissin vieressä tulee vastaan portin pielessä pysäköintivalvojien koppi. Myös ulosajaessa voi puomilla pysähtyä luukulle. Maksan heti luukusta, hinta jää muutamaan kymmeneen senttiin, ja työnnän lipun uloajaessa automaattiin. Puomi aukeaa. Helsinki-Vantaan lentokentän parkin ryöstöhintojen jälkeen tämä on todella iloinen yllätys. Eikä tarvitse pähkäillä minkä kolikon automaattiin laittaisi.

Halvemmat ruokaostokset
Punto panee parastaan ja pian on matkalaukut kannettu sisään. Kun auto on alla lähdemme saman tien Bellavistaan, jossa on tavallisten kanarioiden kaupat ja turistialueiden kauppoja kohtuullisemmat hinnat. Sinne pääsee myös jalan jos sattuu asumaan Inglésissä, suomalaisten tanssipaikka Pelén vierestä moottoritien ylitse moottoritein reunaa Calle de Galdarille. Myös rinnakkaiskatu Partera Leonoritalta pääsee sisään sekä suosikkipaikkaani Mercadonaan ja toiseen edulliseen , Eurospariin. Leonoritalla on myös Hyper Dino, jonka kylttien perässä löytää näihin toisiinkin kauppoihin. Sen tarjonta ja hinnat eivät minua kuitenkaan vedä.

Näillä kaikilla on omat parkkihallit, joissa voi pysäköidä ilmaiseksi, mutta perille löytäminen vaatii kyllä muutaman kunniakierroksen liikenneympyröissä. Sama vaiva odottaa pois ajettaessa, kunnes oppii reitit.

Mercadonassa ostamme kärryn täyteen perusevästä mukaan lukien pari pulloa neljän euron punkkua, sekä kalliimpaa että halvempaa löytyy. Loppuhinta on 75€. Puolet pienempi ostos Porvoon Näsin S-marketissa päättyy monesti samoille lukemille.

Tarkkaa sisältövertailua en nyt tässä tee.


Miellyttävät parkkisakot

Parin tunnin pysäköintini aikana apartomentoksen edessä olen ehtinyt saada parkkivahdilta lapun tuulilasiin, pieni konekuitti, pieni selityslappu ja yhtä pieni kirjekuori. Katuun maalatut siniset katkoviivat olivat askarruttaneet, mutta kun en nähnyt kellään muullakaan mitään lappuja ikkunassa olin tulkinnut paikan ilmaiseksi. Keltaisiakin viivoja kun oli. On sen verran ollut menoa etten ole tutkinut lappuja tarkemmin. Odotin isoa virhemaksua.


Kesken ostosten törmään vanhaan tuttuun, Inglésin Green Field hotellissa hierojan vastaanottoa pitävään Helena Martiskaiseen ja hänen taksinkuljettajamieheensä Juan Manuel Santana Santanaan.

Tulee parkkilappu mieleen ja kysyn Helenalta mitäs ne siniset viivat tarkoittaa.

- Ne on maksupaikkoja, hän tietää.

Kerron saamastani lapuista, ja hän neuvoo, että pitää ensin pitää maksaa kuitin ilmoittama parkkimaksu automaattiin, sitten maksukuitti pannaan kuoreen ja tiputetaan automaattiin. Näin maksu hoidetaan jälkikäteen. Ei siis mitään sakkoja.

Juan Manuel puuttuu juttuun: ei sen maksunkaan ole niin väliä, kunhan ei jätä maksamatta useita lappuja. Sitten voi tulla karhu perään.


Illalla unohtuu koko lappu autoon, kun luovutan sen Rogerille. Hän käy tarkistamassa bensamittarin, joka näyttää hiukan yli puolta tankkia. Lipsahti hiukan yli tarpeen tankatessa, kun en huomannut sammuttaa virtaa välillä eikä mittarin viisari noussut lainkaan. Hän murahtaa tyytyväisesti.

Jokaisen vuokraamon vakiomuistutus näkyy suurilla kirjaimilla: asiakas vastaa itse kaikista sakoista. Tunnollisena kansalaisena poikkean aamulla peräämässä Rogerilta Puntoon jäänyttä parkkimaksua.

Hän vain huitaisee kädellään. Ei sen niin väliä!

- Minä en ole nähnyt, sinä et ole nähnyt sitä, kukaan ei ole nähnyt sitä, hän perustelee, ja lisää:
- Täällä on pian pakko muuttaa pysäköintimaksua, ei niitä kukaan maksa.

Lisäys talvella 2011: Järjestelmää on muutettu. Tiedossa on, että parkkisakot Kanarialta löytävät tiensä Suomeen asti. Näin ainakin Las Palmasissa.

Parkkisakkolappuja kirjoittavat virkamiehet ovat kyllä luvalla sanoen aika kyllääntyneen näköisiä täällä. Poliisejakin täällä pyörii hiekkarantoja myöten turvaamassa turistien eloa. Heitä liikkuun autoilla, polkupyörikillä, skoottereilla ja mönkijöillä.

Lisäys talvella 2013: Rogerilla on nyt oma vuokraamo, Ronja, San Agustínin ostarissa aivan Victorias Auton naapurissa. Hintataso samaa luokkaa. Asiakkaita näkyy olevan runsaasti. "Terve!" kaikuu edelleen ohikulkiessani.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!