5.1.10

Gran Kanarian joulu tulee kamelin selässä
Korvatunturin punanuttujoulupukin työtaakka on Gran Kanarialla varsin vähäinen, vaikka apuna on paikallinen Papa Noel. Pääroolissa ovat kolme pyhää kuningasta, tai kuten Raamatussa kerrotaan, kolme viisasta tietäjää. He tulevat Loppiaisaattona laivalla, kamelin selässä, ja vastaanotto on sydämellinen. Ainoa mikä menee ihan vähän pieleen on Loppiaisen sääennuste.Kolmen pyhän kuninkaan perinne on yleinen katolisen perinteen maissa, ja onhan se kivunnut Pohjolaankin siten, että mm. Tanskassa Loppiainen tunnetaan nimellä De Tre Hellige Konge, kolme pyhää kuningasta.


Loppiaisenahan tietäjät tulivat kumartamaan uutta kuningasta, joka oli syntynyt Juudeassa. Ja lahjoina he toivat mm. pyhiä suitsukkeita ja mirhaa. Tähän perinteeseen pohjautuu Gran Kanarian lasten joulunvietto. Punanuttuinen Papa Noel tuo pienimmille joitakin lahjoja jo jouluaattona, vähän niin kuin tontut Suomessa pikkujouluna - muttei kaikissa perheissä täälläkään.Mutta kolme pyhää kuningasta huolehtivat siitä, että Kanarialla kaikki lapset saavat oikein paljon lahjoja. Tai hoitavat, että lasten vanhempien on hoidettava homma heidän puolestaan. Kolme pyhää kuningasta tulevat autolautalla jokaiselle Kanarian saarelle jostakin mereltä, ja ratsastavat maihin kamelilla. Ehkä on syytä muistuttaa, että Kanarialla on kameleja omasta takaa, joskin aikanaan meren takaa tänne tuotuja.

Maihinnousun jälkeen kuninkaat ratsastavat edelleen riemusaatossa kaupungin halki heitellen ympäriinsä karkkeja, ja vastaanottaen kadun varrelle kerääntyneiltä lapsilta heidän lahjatoivelistojaan.

Tällaisia kolmen kuninkaan paraateja pidetään useimmissa kaupungeissa, joissa tavallista kansaa asuu. Turistipaikoissa se sen sijaan on harvinaisempaa, mutta tiemmä Playa del Inglésin lävitse heidän oli määrä kulkea. Emme kuitenkaan osuneet paikalle, ja oheiset kuningaskuvat on napsittu TV Canarian ja CNN:n espanjankielisistä uutisista.

Paraatin lisäksi Loppiaisena syödään kunnolla, juhlaruokia, perhekunnittain. Juhlapöydän yksi keskeisistä antimista näyttää olevan Loppiaispulla, jolla varmasti on jokin paljon komeampi nimi - ei se muuten olisi sekin päässyt mukaan  tv-uutisten kuviin.

Joulu täälläkin päättyy Loppiaiseen, ja siihen viittaa sääennustekin, luvassa on taas upean joulu-vuodenvaihdesään jälkeen jonkinlaisia sateita paisteen lomaan. Saapa nähdä toteutuuko se ja millä tavoin täällä aurinkoisella etelärannikolla. Lämpöä on ainakin luvassa ihan samaan malliin kuin tähänkin asti.Loppiaisaamuna aurinko kuitenkin nousee pilvettömämmälle taivaalle kuin aikoihin, ja aamu-uimarteita on liikkeellä jo ennen auringonnousua ennätysmäärä. Lisäksi playan edustalle on ankkuroinut yöllä sulavalinjainen katamaraani. Mutta eikös tuolta jo tunge pilviä sittenkin taivaankannelle.

Aamupäivällä katamaran nosti purjeensa ja purjehti auringon kiloon. Taivaanrannassa näkyi vain poutapilviä.

.                                                                                   

1 kommentar:

  1. Loppiaisherkku Rosco de reyes on nimeltään tämä espajalaisten loppiaispulla.
    Provencen loppiaispulla (Le Gâteau des Rois de Provence) on ranskalaisten vastaava, jonka valmistusohjeet löytyvät suomeksi http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/provencen-loppiaispulla-le-gateau-des-rois-de-provence
    sivulta. Suurin ero näyttää olevan espanjalaiseen, että täällä reseptiin kuuluu 1/2 lasia rommia, ja kunnon suomennostä ei löydy mistään.

    SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!