Vädret är Gran Canarias viktigaste turistattraktion. Men klimatförändringen har drabbat ögruppen. Gran Canaria, sydsidan åtminstone, slipper mildare undan. Även om man får akta sig att inte få stenbumlingar på huvudet på bergsvägarna
Nu har jag kommit till normalrytm igen. Har lyssnat på Konflikt i SR P1, intressant analys om välfärdsamhällets stilla nedbrytning, Ekot, och premiärminister Fredrik Reinfeldt i Ekot lördagsintervju. Han berättade bl.a. om varför klimatmötet i Köpenhamn inte blev den succé som man hoppats på, det var allt för många nationella intressen som satte käppar i hjulet. Men det var bättre än ingenting – menade han.
Frost och snökaos i Europa
Jag bläddrar tidningar i nätet, nu även Svenska Dagbladet prackar på bilder och annonser, som frossar på mitt bittström via Más Movil. Grrr. I Helsingin Sanomat kan jag lite bättre styra till innehåll med färre bilder. Man ser att tidningarnas webbskapare har struntat i vad deras uppfinningsrikedom kostar till mottagarna. Ekots och SR Sisuradions nyhetssidor kollar jag snabbt också.
Man rapporterar om köld och snökaos i Europa. Även i Stockholms och Helsingforstrakten väntar två siffrig frostväder fast det är inte ens jul ännu. Kanal tåget har fastnat därinne pga. temperaturskillnaden mellan det där inne och det därute.
Också TV Canarias nyheter har på sistone rapporterat mycket om väder. Snökaos på fastlandet och regnskador på grann öarna.
Men här på Gran Canarias sydkust väderlekens våldsamhet har uppenbarat sig mest i form av duggregn och kanske mer riktig regn under natten. För tre dagar sedan hade det varit mycket regn under natten. Vi undrare med min Väninna varför det låter så mycket vattenflöde på gatusidan av vårt hus på morgonen. Det var inte huvudvattenledningen som brustit utan regnvatten som strömmade nedåt från upplandet hit till stranden.
På eftermiddagen flög hon till Stockholm. Nästa dag fick jag mail med snöbilder från Stockholm Sofo, nästan som skidväder.
TV:s vädergubbe har det lätt - eller
På mina första dagar här drygt tre veckor sedan tyckte jag att TV Canarias väderkille hade världens lättaste jobb. Han babblade mycket om luftströmmar och sådant men slutresultaten var i bilder alltid det samma: sol, sol, sol på alla sju Canarieöarna.
Det har hänt att han visar sol eller åtminstone halvklart här men det har blivit tätt molnigt. Tyvärr förstår jag inte vad han säger som förklaring till bilderna, det är nog så mycket, och snabbt. Men han har också visat regnsymboler hit och dagen därpå har det varit som vanligt som bästa sommardag hemma i Sverige och Finland.
Allmänn sanning på alla Kanarieöarna är vad jag vet att norrsidan är nästan tropiskt grön pga. regnandet. Norrifrån kommande regnväder fastnar i bergstoppen och här på sydsidan skiner solen mer och landskapet är från bersluttningen neråt torrt och brunt.
Värsta väder på tio år
Min Väninnan mailade att hennes sittkamrater i flygplanet hade berättat att det där forslet på gatusidan var resultat av den första regnet på sex veckor på Gran Canaria. För ett år sedan pratades det om värsta regnovädret på tio år. Den dagen hade jag bokat bussresa till halva ön runt på norrsidan, tillbaka över bergen. Bussens guide, en äkta canario, var riktigt entusiastisk för att hon fick se annars helt torra bergsbeckar att forsa neråt med skummande vatten.
”Första gången på tio år!” jublade hon.
Enligt bussens färdplan skulle den ha stannat på ett visst ställe för fotografering eftersom just där öns mest kända varumärke, bergstoppen Roque Nublo, syns så bra. Men man stannade inte eftersom vädret var så dålig, menade hon. Jag var nog så besviken på detta eftersom Roque Nublo skymtade väl genom molndimman där uppe.
Det hade varit en annorlunda bild. Roque Nublo hade jag sett och fotograferat redan tidigare på klart väder.
Molnfrånten går förbi Gran Canaria
TV Canarias väder rapporter har visat att det finns någon speciell kraft som välsignar det gran canariska vädret. Även om öarna är väl sammanhopade visar satellitbilder stora molnfronter, som täcker alla de andra öarna men Gran Canaria har sluppit, eller det mesta.
I tv-nyheterna rapporterar man om stora väderskador på andra öarna, speciellt på Teneriffa. Bilder visar bilar som begravts i muddermassor och stora stenblock som ramlat ned från berget till bergsvägarna eller vid husvägg. Tur att ingen hamnat under.
Stenkross fick vi åka slalom också då för ett år sedan på vår bussresa uppe på bergen. Vi kom knappt förbi.
Alltså vädret är inte att leka med här, man kan få en stenbumling på huvudet om det vill sig illa.
Vädret har ändrats på sistone till det sämre. Det intygar också medarbetaren på Norska Sjömanskirken på Arguineguin i gratistidningen Dag och Natt. Hon har jobbat innan närmare 30 år som guide. I sin tid kunde man lova turisterna pengarna tillbaka om man inte fick sol hela resan. Det kan man inte göra mera, menar hon. Trots detta vädret är väl det viktigaste dragplostern till turismen här.
För ett par dagar sedan följde jag hur man jobbade för att reparera det som regnet hade fördärvat. Redan före gryningen kom en röd bil med soppblandare på taket på vår playa. Kanske var det Röda Korset som bevakar strandsäkerheten här. Den stannade hur som helst länge där var man brukar sätta röda flaggor för att markera simförbud och fara.
På grannplayan Play del San Agustin jobbade den samma hjullastare som ett par dagar innan hade skyfflat torr sand från strandpromenadens kant tillbaka till stranden hos oss på Playa de las Burros. Nu jobbade den visserligen med samma uppgift men fick dessutom täcka på vattenströmmen som kommit ned från bergen och sökt sig till havet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!