17.12.09

Más Movil sopii porkkanalle


Tämä on osa jatkokertomusta siitä millainen viidakko liikkuvan laajakaistan hankinta Gran Kanarialla ja muuallakin Espanjassa on, jos käyttö on määräaikaista. Más Movilin käyttäjän tulee olla tarkkana kuin porkkana. 
(Päivitetty 22.12.2011)

Lue myös:
http://tapanim.blogspot.com.es/2011/11/miten-toimii-blendin-internet-vodafonen.html

(Nästan) Samma på svenska: http://tapanim.blogspot.com/2010/01/mas-movil-passar-till-en-igelkott.html

Más Movilin laajakaista on osoittautunut juuri niin vaaralliseksi kuin pelkäsinkin. Se on halpa ottaa käyttöön, mutta runsaasti käyttävä joutuu maksamaan maltaita. Uusi paketti 2011 tuo vähän helpotusta... Kättelymaksu eli sim- kortti maksoi 15€, mikä kattaa ensimmäisen 1GB:n, joka taas todellisuudessa on 20€:n arvoinen ja rapiat. Kun jäljellä on 5 €:n verran 1GB rajasta Más Movil rokottaa suoraan Visaltani 20€. Prepaidina se ei rokottaisi ilman, että itse ostan uutta prepaid bittivirtaa. Mutta on hintaeroa: Visalta 0,03€/MB, prepaidina 0,05€/MB.

Hiukan lohduttaa, että Kanarialla alv:tä ei peritä ja sen Más hyvittää asiakkaalle eli 18€ onkin siis noin 20€. Saan Másilta Mobil Partnerin viestiluukkuun viestin, että minulta on peritty 20€ sopimuksen mukaisesti uudelle jaksolle, ja saldo on 28,30. Se viesti työntää sormen suuhun: että mitä?Kanarialla saa enemmän

Soitan Fredrikille Mási Movilin Arguineguinen konttoriin Norske Butikkenen peräkammariin. Hän ei vastaa, mutta soittaa jonkin ajan kuluttua itse takaisin minulle kännykkäni jättämään numeroon. Selviää juuri tuo yllä oleva: Kanarialla saa alv:n verran ylimääräistä bittivirtaa. Kun 20€:n lisäys tulee 5€:n saldon kohdalla saldo napsahtaa 28,30:een.

Tämä tietää uutta laskutoimitusta: missä se 5€:n raja ennen 1GB:n täyttymistä luuraa. Haukansilmin saa seurata kulutusta ettei seuraava raja lipsahda ohi huomaamatta ja sen mukana 20€:n lisämaksu. Más lähettää kyllä varoitusviestin Mobile Partnerin viestiluukkuun, mutta sitä melkein pitää osaa odottaa, että sen huomaa.


Päivitys 22.12.2011:
Más Movililla on nyt myös 5GB pakettitarjous, joka maksaa vain 29,90€+VAT eli on oikein sopuhinta. Tuttavani on käyttänyt, ja on tyytyväinen siihen. Más Movilin nettiliittymän saa on nyt myös  Playa del Inglésin Eurocenteristä (talo poliisitalon vieressä) datamyymälästä nimeltä MAXXSYS INFORMÀTICA, jossa on joskus englantiakin puhuvaa henkilökuntaa. 

Másilla on nyt myös skandinaaveille oma asiakaspalvelu, jonka numero ei ole Másin kotisivulla, mutta saat sen tässä: +34 902 570 086. Se palvelee arkisin klo 9-17. Lisäksi Más kännykällä voi soittaa ilmaiseksi pohjoismaiseen palvelunumeroon 2373 (suomeksi valinta 6, passin numeroa saatetaan kysyä) klo 10-17, missä voi myös "parkkeerata" puhelimensa poissaolon ajaksi ja aktivoida samasta numerosta kun palaa Espanjaan.Suurkäyttäjän pulma

Tämä koskee meikäläistä, joka haluaa kuunnella Suomen ja Ruotsin radiota ja lukea molempien maiden päivälehtiä, soittaa Skypellä, huolehtia laskuistaan ja pankkiasioistaan, ottaa selvää mitä erilaisimmista asioista netin avulla, jne. Halpa Más käy minulle kalliiksi. Maltillisemmalle nettihurjalle se saattaa olla hyväkin ratkaisu. Ja erityisesti: sen saa katkaistua pari päivää ennen kuun loppua, mikä on satunnaiselle matkaajalle tärkeä, ja ainoalaatuinen palvelu.

Miten Más kuluttaa

Olen pitänyt kirjaa bittivirtojen vilinästä Mobil Partner ohjelmlla, jonka kaltainen on mukana kaikissa mokkuloissa, tämä on DNA:n versio. Klikkaat Statistics- nappulaa ja sieltä se avautuu. Se kertoo, että


- YLEn kuuntelu on kalleinta, se rokottaa 0,977 MB/minuutti

- Sveriges Radio paljon vähemmän 0,68 MB/ minuutti

SR:n pätkii kyllä joskus hiukan, YLE soi kirkkaasti.

- Skype-Skype puhelu vie 0,19MB/min

- Skype lankapuhelimeen 0,408 MBMin


Lehtien lukua netissä 40 min. 12,84 MB Aika on netin lukemisen ja selailun osalta harhaanjohtava, olennaista on mitä lukee ja montako sivua avaa. Olisin päässyt pienemmällä bittivirralla, jos olisin heti hoksannut valita päivän uutisvirrasta, jossa on pelkkää tekstiä. Nyt selailin ensin kuvien ja mainosten kyllästämää etusivua joka syö enemmän bittejä.

Halvimmat nettikommunikoinnin keinot ovat sähköposti ja etenkin Skypen chatti. Jälkimmäinen syö tuskin lainkaan bittivirtaa. Mutta tekstitkin ovat minimittaisia. Sähköpostiin liitetyt kuvat eivät havaintoni mukaan lisää bittivirtaa, mutta aivan tarkkaa analyysiä en tästä tehnyt.Sudenkuoppana on mm. usean nettisivun auki pitäminen yhtä aikaa. Bittivirtaa valuu pikkuhiljaa vaikkei mitään tekisi. Ei paljon, mutta kuitenkin. Bittivirtaa voi hulahtaa yllättävästi jos samaan aikaan kuuntelee radiota ja selaa nettiä, varoitteli Másin Fredrik Norske Butikkenin peräkammarista.

Uusi käyttöbudjettini

Kokeeksi laskin eri vaihtoehtoja Másin käytölle kuukauden ajalla ja tältä se näytti:

- lehtien lukua, netin selailua, muutaman mailin luku ja lähetys päivittäin : 13.32MB x 30 vrk = 399,60MB

- Skype- Skype 15 min/vrk 13,65MB x 30 =409,50MB

- SR:n kuuntelu 30 min x 0,68MB=20,4MBx 30 = 612 MB

YLEn kuuntelu 30 min vrk x 0,98MB/min = 29,4MB/vrk x 30 = 882MB

1GB melkein täyttyy jo tavallisella nettiaskartelulla ja vartin Skypellä per päivä. Jos haluaa kuunnella radiota sitä ei voi tehdä joka päivä, eikä varsinkaan kuuntelemalla YLEä.

Jos malttaa pysyä 3GB:n rajoissa voi lisäksi kuunnella päivittäin SR:ää ja vähän YLEäkin.

TV-kuvan ja äänen striimausta en ole edes yrittänyt. Oletan, että se rassaa vielä enemmän. YouTube tosin ei paljon bittejä syönyt.
Päivärajat - näinkin sen voi nähdä

1GB = 33,33MB x 30 vrk = 18€

2GB = 66,67MB x 30 vrk = 28€

Uutuus 2011: Más Movil tarjoaa 5GB paketin hintaan 29,90+VAT (alv), mikä vaikuttaa varsin edulliselta. Itse en ole kokeillut, mutta eräs tuttava sen juuri otti  ja on tyytyväinen (joulukuu 2011).


Johtotopäätös

Másia ei voi (eikä kai muitakaan espanjalaisia liikkuvia nettejä) käyttää samaan tapaan vallattomasti kuin pohjoismaisia. Niitähän voi pitää auki vaikka vuorokauden ympäri ja selailla ja kuunnella sen kuin sielu sietää eikä kuukausimaksu siitä miksikään muutu. Espanjassa asiat ovat toisin.

Nyt olen kuristanut Másin nettikäytön minimiin. Avaan sen jos mahdollista vain kerran päivässä, ehtoopuolella jolloin tarkistan mailit ja muut tähdelliset kohteet, lehtiä luen niukasti, mutta selaan otsikoita, DN:n lukemisen lopetin kokonaan, koska se tyrkyttää aina kuvia ja mainoksia. Radiota en nyt kuuntele, Skypellä soitan puheluita vain tarkan harkinnan päälle. Tällaiset pitkät tekstit kirjoitan wordiin, ja siirrän sitten mihin tarvetta nyt onkin.

Harkitsen kahta vaihtoehtoa: joko otan taas Vodafonen prepaidin käyttöön. Se on kallis mutta ei tule yllättäviä rokotuksia tililtä kun 1GB raja poksahtaa. Päivitys 2011: Vodafonen uutuus on, että se on poistanut flat rate pre paidin (rajattoman käytön), ja kaikki prepaidit on käyttörajoitettuja, tästä linkistä selviää miten:

http://www.vodafone.es/particulares/es/internet-y-tv/internet-movil/internet-movil-prepago/


Tai sitten hankin esim. Yoigon prepaidin, jolla luen, kirjoitan, ja maksan rauhalliseen tahtiin. Ja käytän Másia vain puheluihin ja radion kuunteluun. Katsotaan kuinka äijän käy.

Yoigon prepaid maksaa 3€ vrk. Mutta se blokeeraa Skypen ja jotkut Danske Bank konsernin pankkiasiatkin kuulemma toimivat huonosti.

Mutta ensin täytyy uhrata bittivirtoja sen selvittämiseen mikä vaihtoehdoista on paras – tai vähiten paha. Palaan asiaan.

Lue uusi juttu aiheesta:


http://tapanim.blogspot.com/2011/11/miten-toimii-blendin-internet-vodafonen.html

(kirjoitettu marraskuussa 2011, päivitetty marraskuussa 2013)


Voi miten kaipaan pohjoismaisia (Suomi-Ruotsi) liikkuvan laajakaistan ratkaisuja, joissa tällaista käyttöpähkäilyä ei tarvita, niissä kun katto on rahan kulumiselle.

Vähän Kännykkäliittymistä

Päivitys 6.1.2014
Más Movilin puhelimista kannattaa muistaa, että sen voi panna "parkkiin" siksi aikaa kun ei täällä ole soittamalla em.  ilmaiseen palvelunumeroon 2373, passin numeroa kysytään varmistukseksi henkilöllisyydestä. Sen voi aktivoida vaikka lentokentällä tänne palatessaan soittamalla samaan numeroon klo 10-17 vaikka puhelin olisi edelleen parkissa. Tietääkseni millään muulla netti- tai puhelinyhtiöllä ei ole tätä palvelua. Siis… suomalaisen kännykäliittymän käyttö täällä käy kalliiksi, jos ei ole ihan vain käymässä. Más Movilin prepaid kännykkäliittymän voit ostaa myös San Agustínin ostarin ylimmällä tasanteella olevasta Lenas Internet Cafésta. Myös Phone House niitä myy.

2 kommentarer:

 1. Sofia Sirkiä7.4.10

  Hei! Luin tuon netti-jutun tarkkaan, koska sitä itsekin loka-,marraskuussa tarvitsen. Näin aina- kin nyt oletan. Mutta pääni meni kyllä pyörryksii
  n - mikä olisi loppujen lopuksi paras vaihtoehto?
  Tuntuu aika kurjalta, jos tililtä rahaa menee aina yllättäen. Vodafonesta on puhelimen käytös-
  sä huonoja kokemuksia. Nimenomaan Espanjassa.
  Sanoit palaavasi asiaan. Oletko tullut uusiin tu-
  loksiin asian tiimoilta? Kiinnostaisi kuulla.
  terv. Sofia

  SvaraRadera
 2. Hm, myönnän jutun johtopäätökset jäävät lukijalle, vähän niinkuin savolaisten juttuja kuunnellssa vastuu totuudesta siirtyy vastaanottajalle. Vakavasti: Mas sopii nuukalle ja tarkalle, mutta se edellyttää jatkuvaa bittivirran kulun seurantaa. Monet kerrat mietin onko se vaivan väärti. Vodafone pelasi kyllä vuotta aiemmin kohtuullisesti, en vain tiennyt että tietyn vaiheen jälkeen bittivirran nopeus putoaa (mitä Masissa ei tapahdu. Mutta kyllä sillä hitaammallakin pärjäsi enimmäkseen. Jopa Skypellä soitin, mutta radio takkuili liikaa. Mikä on tarpeesi, millaisen mielenrauhan haluat, kuinka nuuka olet - näillä perusteilla se on ratkaistava. Jos olet pitkään hyvä idea ehkä on ottaa Voda tai Mas lyhyeksi koeajaksi ja tarkistaa kuuluvuus, siinä oli San Agustínin Las Burras rannan tuntumassa ongelmaa, hotelli ja ostari ilmeisesti sulkivat signaalin kulkua. Vodalla on prepaid viikoksi. Selvyydeksi: tuossa on kyse nettiyhteydesä, Masin prepaid kännykkä toimi hyvin.

  SvaraRadera

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!